Dodaj do ulubionych

Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie?

IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.14, 11:19
Jak w temacie, da się czy nie bardzo?

Macie jakieś swoje "patenty" na upchnięcie wszystkiego w bagaż podręczny gdy wyjeżdżacie na dwa tygodnie?

Kusi mnie żeby w tym roku polecieć tylko z bagażem podręcznym - trzy osoby, trzy podręczne.

Najgorzej chyba będzie z kosmetykami do opalania. Dla dziecka mszę mieć specjalny hipoalergiczny, boję się że akurat tego konkretnego w Grecji nie dostanę. A w podręcznym tylko 100 ml :(

Nie mam pomysłów jak to rozwiązać, może ktoś coś doradzi...
Obserwuj wątek
    • grekan Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 08.04.14, 12:19
      Czesc rzeczy z ubrania dodatkowo zalozyc na siebie/w samolocie mozna zdjac/, czesc zaplanowac kupic na miejscu, np. tanie klapki plazowe, koszulki, ktore mozna potraktowac jako pamiatki..., cos jeszcze i zostanie luz w podrecznym.
      • Gość: Lue Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.14, 15:23
        Przeciez tam wystarczy stroj kapielowy ...krotkie spodenki i pare bluzeczek na ramiaczkach ....pare rzeczy z bielizny i koniec ....kremy warto miec bo drogie , na miejscu reszte dokupic jezeli zabraknie czegos....MILEGO !!!!!/ Ja juz za rowne 2 miesiace /
    • 82piterek Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 08.04.14, 15:48
      A czemu kremu nie przelejesz nawet do 5 buteleczek po 100 ml, zależy Ci na oryginalnym opakowaniu? Na miejscu też kupisz kremy do opalania, drożej w sklepach dla turystów, taniej w Lidlu, w Aptekach też ceny nie powinny zabić.
      Pozdrawiam
    • w_isienka Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 08.04.14, 20:47
      a nie to nie ten filmik co wyżej wkleiłam miał być - sorki... :/
      tutaj są zdjęcia jak się pakować:
      www.fly4free.pl/jak-spakowac-sie-w-bagaz-podreczny-na-10-dni-zdjecia/
      a tutaj ten filmik, o który mi od samego początku chodziło:
      www.youtube.com/watch?v=mAAxcnGXODI
    • Gość: et Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.14, 20:56
      jak widać można dużo spakować
      www.youtube.com/watch?v=mAAxcnGXODI
      Kosmetyki przelać do małych pojemników do kupienia np w rossmannie
      • Gość: Ewa Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.14, 23:12
        I w ten sposób wieczorem w tawernach i restauracjach widzimy polskojęzycznych (choć nie tylko) panów w krótkich spodenkach i klapeczkach ...... Do tego jeszcze podkoszulki na ramiączka z jakimś wakacyjnym akcentem - obraz Polaka, który nie czuje, że wieczór zobowiązuje także na wakacjach.
        Kto tam by zabierał długie spodnie na wakacje!
        • Gość: gosc Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.14, 09:13
          > I w ten sposób wieczorem w tawernach i restauracjach widzimy polskojęzycznych
          > (choć nie tylko) panów w krótkich spodenkach i klapeczkach ...... Do tego jesz
          > cze podkoszulki na ramiączka z jakimś wakacyjnym akcentem - obraz Polaka, który
          > nie czuje, że wieczór zobowiązuje także na wakacjach.
          > Kto tam by zabierał długie spodnie na wakacje!

W końcu to są WAKACJE a nie spotkania biznesowe, więc niech sobie będą w tych spodenkach i klapeczkach!
        • rudakita6 Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 09.04.14, 09:29
          Mój zestaw obowiązkowy - sukienka (lekko elegancka, tak abym mogła założyć ją zarówno na plażę, jak i po dodaniu szpilek i dodatków na wieczorowe wyjście o np taka: walkonvogue.com/sukienki-Victorias-Secret/letnie?product_id=262) i długie spodnie (najlepiej lniane). Do tego oczywiste rzeczy jak: strój kąpielowy, klapki, 2 pary butów itp
        • Gość: Sonia Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.14, 13:41
          Ech, Ewa widać że nie znasz realiów wyjazdów wakacyjnych z małym dzieckiem.
          O wieczorze spędzonym w restauracji/tawernie można sobie pomarzyć... ;)))
    • Gość: jot Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.14, 00:39
      Jedziesz na wakcje w trzy osoby to weź wykup jeden bagaż rejestrowany za około 100 zł i nie dziadój
      • Gość: wakacje Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.policja.gov.pl 09.04.14, 10:11
        Gość portalu: jot napisał(a):
        > Jedziesz na wakcje w trzy osoby to weź wykup jeden bagaż rejestrowany za około
        > 100 zł i nie dziadój

uje się nie kreskuje!!! a na wakacje czyli WAKACJE jak ktoś już napisał jedziemy odpoczywać - i tu każdy na swój własny sposób - a nie na spotkania biznesowe grunt żeby faktycznie w bikini czy slipkach nie wejść wieczorem do tawerny nawet tej małej gdzieś w górach ;-)
        udanych wakacji :-) :-) :-)
      • simari1980 Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 09.04.14, 11:42
        Jot, sprawdziłam, ja poza sezonem płace za bagaż 142zł więc nie tak dużo i w związku z tym że i tak planuję wykupić bagaż rejestrowany w powrotną stronę ( planuję kupić dużo souvenirów :)) to chyba w drodze wyjątku wykupię go w obie strony. Jednak w sezonie 20kg bagaz rejestrowany kosztuje już min 220zł a za to można już wynająć auto na jeden lub nawet 2 dni. To może nie jest jakaś kosmiczna kwota ale dla budżetowego turysty to trochę jest ( np poza sezonem prawie tyle samo kosztuje tygodniowy apartament na Krecie bez wyżywienia. Biorąc pod uwagę, że możemy w podręczy bagaż zapakować łącznie 40kg ( 4 osoby), bezsensem jest wykup dodatkowego bagażu...poza tym po co te złośliwości...
      • Gość: Sonia Re: Jot IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.14, 13:46
        Jot, po co mam wydawać kilka stów na bagaż rejestrowy żeby wozić w nim sukienki, których ani razu nie założyłam. Wolę za tą kasę auto wypożyczyć na dłużej.

Poza tym jadąc w 3 osoby mamy 30 kg bagażu + małe plecaczki/torebki w Ryanie. Pozostaje tylko kwestia chemii, ale jak widać dzięki forumowiczom też do rozwiązania.

Aha i jeszcze jedno, to mają być wakacje low costowe tanimi liniami, więc "dziadowanie" jak to wdzięcznie określiłeś odbywa się z założenia :D
    • simari1980 Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 09.04.14, 10:50
      Ja od dwóch lat latam tylko z podrecznymi ( rodzina 2 +2 dzieci - 3 i 6 lat). JEśli lecisz ryanair to nie powinno być wiekszego problemu. JA zaopatrzyłam sie w rossmanie w specjalne buteleczki 100ml i w nie pakowałam niezbedne kosmetyki, których nie dostane na miejscu. Reszcztę rzeczy takich jak żel pod prysznic, szampon kupuje już na miejscu. Kremy są zwykle z pudełeczkach po 50ml więc z tym nie ma problemu. A kremy do opalania kupuje w tubkach do 100ml. Dla dzieci pakuje po 14 koszulek i czternascie spodenek czy sukieniek, do tego dwie pary butów, 2 stoje kąpielowe. Ręczniki na plażę kupuje na miejscu jako souvenir. Dla nas bierzemy niezbedne minimum ( każdy wie ile potrzebuje). Staramy sie nie pakować bagaży po brzegi, żeby móc jeszcze na droge powrotna zapakować jakieś pamiątki. Plusem jest teraz to, że Ryanair zezwolił na dodatkowy malutki bagaż, czyli, ja biore torebkę a dzieci swoje mini plecaczki w które są zapakowane podstawowe rzeczy na podróż samolotem.
      • Gość: Sonia Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.14, 13:50
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Że też na to nie wpadłam - 100 ml buteleczki z pompką w Rossmanie! Idealne na mleczko do opalania.

P.s. Gościu na filmiku, jest mega! Wyrazy uznania ;)
    • Gość: oli Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.14, 11:48
      Mam jeszcze pytanie do doświadczonych w pakowaniu się w bagaż podręczny:-)

Czy te kosmetyki do 100ml. muszę mieć spakowane w przeźroczystą torbę o odpowiednich wymiarach, czy mogę w zwykłych workach foliowych, czy może mogę mieć kosmetyczkę?

A jak z lekarstwami, np syrop dla dziecka czy jakieś tabletki?
      • Gość: Ada Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.14, 20:47
        Teoretycznie powinno być spakowane w przezroczystą zamykaną torebkę (są dostępne na lotniskach, w sklepach też). Moje doświadczenie jest takie, że nikt do tego nie przykłada wagi. Zwykle mam kosmetyki w podręcznym w przezroczystej okrągłej kosmetyczce, nigdy nie było problemu. Czasem jest to zwykła kosmetyczka i też nigdy nie zdarzyło mi się, żeby z tego powodu był jakiś kłopot, no ale zawsze może trafić się jakiś mega służbista przy kontroli bezpieczeństwa...
      • Gość: Aga Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.14, 21:05
        Lekarstwa płynne, a więc syropy, spray, np. na gardło także nie mogą przekroczyć 100 ml. Tabletki bez problemu. W zeszłym roku miałam podstawowe leki razem z kosmetykami (do max. pojemności 1 l) w przezroczystym worku zasuwanym (np. takim do mrożenia pokarmów). Nikt nie sprawdzał jego wymiarów. Worek, który dostałam na lotnisku w żadnym wypadku nie pomieściłby 10 buteleczek po 100 ml.
        • Gość: oli Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.14, 22:47
          Aga, dzięki za odpowiedź:-)
          • Gość: Andrzej Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.14, 01:00
            Nie ma znaczenia ,czy lecisz Ryanair ,Wizzair ,Enter Air czy Agean lub jeszcze bóg wie czym. W bagazu podręcznym ,zabieranym na pokład samolotu teoretycznie z zewnątrz nie możesz miec płynów i innych środków o konsystencji nawet żelowej do objetości do 100 ml Teoretycznie, bo to w co je spakujesz też nikogo nie obchodzi. Możesz porozrzucać po walizce i nikt ci nie zabroni tak przweieżść. Wszystko zalezy od celnika na security, jedni chcą widzieć, inni mają to w..... dupe. Możesz trafić na specyficznego służbistę to wtedy wszystko w/g przepisów. Ja na ponad 40 lotów w ciągu 5 lat natrafiłem tylko na jednego ,która dokładnie mnie prześwietliła.
      • Gość: halszka Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.Red-88-5-49.dynamicIP.rima-tde.net 06.05.14, 10:29
        Jeśli możesz, lepiej miej torebeczki zalecane. Niestety, czasami się czepiają. Na niektórych lotniskach nie podarują Ci właściwej torebeczki, tylko musisz ja sobie kupić. Miłych wakacji :-)
    • mgrzemow Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 06.05.14, 11:37
      Wszystko się da choć trzeba przyznać, że jest coraz trudniej.

Załóżmy, że chodzi o Ryanaira gdzie mamy 10kg i standardowe wymiary ręcznego.

1. Walizka. Należy kupić największą możliwą walizkę z poszerzaniem. Do foremki na lotnisku ma wchodzić na wcisk. Walizkę wyjmujemy z foremki stawając nogą na ramie foremki, inaczej będziemy podnosić walizkę razem z foremką.

2. Kiedyś robiło się tak, że do nadawanego wsadzało się lekkie rzeczy, a do ręcznego wszystko co ciękie. Regularnie latałem z ręcznym bagażem mającym 20kg. Teraz jak ważą ręczny to kaplica - puszczą nam do kilograma nadbagażu i tyle. Jedyne co działa to:

3. Kurtka z mnóstwem wielkich kieszeni. Najlepiej stara wieśniacka kurtka do chodzenia po górach. Były takie co miały i 6 wielkich kieszeni. Pogrzeb w szafie, może znajdziesz. Do kurtki pakujemy ciężkie rzeczy - ładowarki, baterie, i inne. Są też wersje "pro":

www.skyscanner.net/news/best-wearable-luggage-jackets-reviewed-beat-airline-baggage-charges
      4. Po przejściu kontroli rozpinamy walizkę i wrzucamy "nadbagaż" jednocześnie odpinając poszerzenie.

5. To wszystko jest na maksa upierdliwe. Jak cię stać, to może jednak lepiej zapłać parę zł za bagaż? Wyobraź sobie kłótnię z pracownikiem lotniska i jednocześnie zajmowanie się znudzonymi dzieciakami...
    • Gość: Mixer Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.14, 17:20
      Wkurza mnie potwornie takie podejście.
      Dużo latam i przez takich chłopków-roztropków cwaniaczków co do podręcznego upychają cały bagaż podróżny często w samolocie nie ma gdzie marynarki czy płaszcza włożyć.
      Jak cię nie stać na przewóz bagażu w samolocie to podróżuj autokarem. Wygodniejsze bo autokary często po wsiach mają przystanki i nie trzeba do miasta furmanką się tłuc.
      • Gość: xxx Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.14, 10:12
        A mnie wkurzają takie jak ty buce Mixer. Przewoźnik pozwala na bagaż podręczny w określonych wymiarach? To wypchaj się ze swoimi prymitywnymi wywodami. Więcej niż określona waga i wymiary nikt ze sobą nie zabierze. Każdy ma do tego prawo i z niego korzysta. Masz problem z płaszczykiem w samolocie? Uważaj bo możesz skończyć jak Jan Maria Rokita w Lufthansie.
        • Gość: traktorek Była mowa o pakowaniu więcej niż wolno IP: *.free.aero2.net.pl 11.05.14, 12:16
          Zauważ, że krytykowany przez ciebie "buc" reagował na cwaniackie omijanie kotroli: spakuj po kieszeniach, po kotroli rozepnij poszerzenie walizki i tam włóż to wszystko. W efekcie, ktoś taki wpakuje do luku bagaż większy, niż wolno i ktoś ma mniej miejsca, niż mu się należy. Jasne?
          Z obserwacji - a sporo latałem - Polacy średnio mają dużo podręcznego bagażu, wyraźnie więcej od innych w Europie i nie tylko, wielu "tylko ciut-ciut większy, no nie ma co się czepiać o te parę centymetrów, i tylko taką jeszcze małą reklamóweczkę, i torbę na laptop, ale to chyba MAM PRAWO, nie?!"
    • Gość: aaaa Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.113.102.84.rev.sfr.net 07.05.14, 00:45
      w Ryanair od kilku miesięcy jest opcja, która pozwala za zabranie ze sobą poza standardowego małego bagażu, dodatkowej torby/torebki/zakupów z lotniska o wymiarach około 35/20/15 dokładnie nie pamiętam, dane należałoby sprawdzić, ale waga nie jest tam podana. jest to super opcja dla tych, którzy nie chcą wykupywać bagażu rejestrowanego, dla brakujących 3-4 kg. doświadczenie mówi mi, że nikt nie waży bagażu podręcznego, ewentualnie sprawdza się rozmiar w metalowych koszach; jeżeli chodzi o wizzair to jest to inna sprawa, wtedy polecam wykupienie jednego dużego bagażu tj. do 32 kg, około 140 zł, bo bagaż podręczny, który jest darmowy jest znacznie mniejszy niż ten w ryanair
      • ma1969 Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 08.05.14, 18:09
        A ja z trochę innej beczki:

Czy kontrola lotniskowa może się doczepić do np. 6 buteleczek alkoholu po 50 ml przewożonego w podręcznym? Mam takie małe wódki Absoluty nieotwarte. Mogą kazać wyrzucić?
        • bylemwanglii Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 09.05.14, 09:29
          ma1969 napisał:

> Czy kontrola lotniskowa może się doczepić do np. 6 buteleczek alkoholu po 50 ml
          > przewożonego w podręcznym? Mam takie małe wódki Absoluty nieotwarte. Mogą kaza
          > ć wyrzucić?

Mogą kazać Ci wypić na miejscu. :)
    • 82piterek Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 11.05.14, 11:05
      Jakim trzeba być arogantem żeby mówić innym co i jak mają robić. Też mógł bym powiedzieć że bywają i tacy, którzy jadą do hotelu, siedzą w nim 24h na dobę, jedzą, popijają tylko drinki i opalają się na basenie a potem szpanują przed sąsiadami że byli w Grecji jak Ty to mówisz, ale nie powiem. Niech każdy spędza urlop jak chce i nie narzuca drugiemu jedynych słusznych i dobrych rad.
      Pozdrawiam tych którzy jadą tylko z podręcznym i tych którzy mają biedę spakować się do walizki 20kg + podręcznego.
    • Gość: mys Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? IP: *.as13285.net 11.05.14, 12:37
      Najciézsze, najbardziej "gabarytowe" ciuszki zalozcie na siebie (dlugie spodnie, bluzy, ciezsze buty). Ulubione kosmetyki przelejcie do kilku opakowan o dozwolonej pojemnosci. Pamietaj, ze w tej chwili do samolotow nawet tanich linii lotniczych oprocz bagazu podrecznego mozna zabrac niewielka torbe z zakupami, ktore robi sie w sklepach wolnoclowych. Moze Twoj krem hipoalergiczny mozna kupic w takim sklepie? Poza tym wiele rzeczy codziennego uzytku mozna kupic na miejscu za niewielkie pieniadze - szampony, odzywki itd. My zawsze wybieramy sie z podrecznym bagazem - zaoszczedzone pieniadze wydajemy na lokalne specjaly albo bilety wstepu. Ja od pewnego czasu stosuje tez te zasade - w pierwsza strone podrozuje w ciuchach z poprzedniego sezonu, z ktorymi bez zalu rozstaje sie na miejscu, a w zamian za to kupuje ich odpowiedniki z tego sezonu.
    • houseofcards99 Re: Jak się spakować w podręczny na 2 tygodnie? 25.03.19, 15:05
      www.youtube.com/watch?v=3qKXV3-AMUE&feature=youtu.be
      • Gość: tórysta Kto wam zawiązuje buty przed podróżą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.19, 10:13
        Lub zapina sandały? Jak sobie z tym radzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka