Dodaj do ulubionych

Drogi na Karpathos

23.11.14, 12:07
Jak wyglądają drogi na Karpathos? Interesuje mnie zwłaszcza dojazd z Pigadii do Olymbos na północy. Czy da się tam dojechać drogą utwardzoną (asfalt, beton)? Jeśli tak, to którędy ona wiedzie. Jaki jest stan nawierzchni i trudności (serpentyny, niezabezpieczone urwiska?)
Obserwuj wątek
    • bebiakk Re: Drogi na Karpathos 23.11.14, 13:05
      Cześć Krzyś, mogło się chyba tylko poprawić a nie pogorszyć: ja w 2005 byłam na Karpathos i do Olimpos jechałam wielkim autobusem - tak napisałam na stronie:

"W porcie w Diafani czekał już autokar, który mnie wiózł dziewięciokilometrową drogą ostro wspinającą się pod górę. Patrzyłam w dół: czasem widziałam trzy czy cztery fragmenty drogi, którą zmierzałam. Wielki autokar z trudem pokonywał ostre zakręty a w uszach zatykało. Taras widokowy - możliwość zrobienia zdjęcia, a widok stąd zachwycający!"

Pamiętam jak ten autokar się drapał na górę - naprawdę robiło to niezłe wrażenie!
      Generalnie ( o ile przez te lata nie nawiedziło wyspy jakieś nieszczące trzęsienie ziemi a nie przypominam sobie) wyspę trzeba uznać za bardzo przyzwoitą pod tym względem: to w ogóle dość zamożna wyspa i widać to gołym okiem.

Serdeczności. B.
      • krzyszb72 Re: Drogi na Karpathos 23.11.14, 13:34
        Witaj Beata!!
        Tamten krótki odcinek z Diafani do Olymbos jest rzeczywiście OK. Ja jednak zamierzam osiedlić się w Pigadii i pojechać tylko autem do Olymbos. To według Google Maps ok. 40km, ale na zbliżeniach satelitarnych widzę, że część drogi w centrum i na północy nie ma asfaltu. Wiem, że Google z tymi zdjęciami jest nawet kilka lat do tyłu (w 2011 byłem w uroczym hotelu na Krecie, wybudowanym w 2008r., który na mapach Google w 2012 roku jeszcze nie istniał; nie było nawet śladu budowy więc mapy te mają nawet 4-5 letni ogon :(
        Ciekawi mnie jak to jest teraz, czy asfalt jest już na całej trasie? Bo jeśli tak, to same zakręty, czy przepaście, nawet nie zabezpieczone, nie są dla mnie straszne. Natomiast niezabezpieczone szutrowe zawijasy... no to już znacznie wolniej się jedzie.
        A tak przy okazji, nie wiem czy zaglądałaś ostatnimi czasy do Mojej Grecji, ale we wrześniu powróciłem w okolice Kanału Korynckiego na trochę dłużej. Udało mi się wreszcie przepłynąć kanałem :) A i kolejka górska do Kalavrity się nam udała - bajka :)
        • Gość: mmm Re: Drogi na Karpathos IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.14, 16:31
          Do Olympos i Diafani jeździ teraz autobus więc zakładam że sytuacja drogowa się poprawiła od czasu kiedy ja tam byłem.
          • Gość: mmm Re: Drogi na Karpathos IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.14, 16:34
            Oczywiście mam na myśli autobus z Pigadii. W poprzednich latach był tylko z Diafani.
            • krzyszb72 Re: Drogi na Karpathos 23.11.14, 17:27
              To już konkretna informacja. Sprawdzałem przed chwilą w Automapie - nadal odcinek ok 8-10km gruntowy. Ale aktualizacje dróg dla wysp greckich są tam ze sporym opóźnieniem, więc może rzeczywiście już jest asfalt.
              Może ktoś jechał tamtędy w tym roku i coś napisze ?
              • goska52 Re: Drogi na Karpathos 24.11.14, 22:59
                Na mapie wydawnictwa terrain z 2008 roku asfaltu nie ma, ale w marcu 2015 ma sie ukazać nowe wydanie z poprawkami:
                1. The main road from Spoa to Diafani, on the north of the island, has been paved. In the next edition of our map this road will also be marked as a scenic route, thanks to its stunning views!
                2. Excerpt 1. We mapped all trails of the small island of Saria, off the northern edge of Karpathos. Saria features some beautiful trails through an untouched, wild landscape, connecting the Medieval pirate settlement in Palatia Bay to the ancient city of Nisyros, the newer settlement of Argos (now uninhabited) and the beach of Aghios Spyridonas on the south coast.
                3. The capital of the island is better known as Pighadia, so it will be marked as such on the new edition of the map. Furthermore, there is a diving center in Pighadia.
                4. The road to the monastery of Aghios Georghios Vasson (south of Aperi) has been paved.

informacja:
                www.terrainmaps.gr/index.php?l=en#updates-42
                pozdrowienia Goska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka