Dodaj do ulubionych

Kreta - Dessole Dolphin Bay

22.08.16, 09:41
Hej :)

W niedzielę wylatuję pierwszy raz do Grecji, trafiło na Kretę i hotel Dessole Dolphin Bay. Czy możecie udzielić jakiś uwag, wskazówek, informacji na temat podróży, hoteli, jedzenia, pogody?
Najbardziej obawiam się opóźnień lotu (lecimy Small Planet z Katowic), hotelu (mam porównanie z hotelami 5* w Turcji) oraz pogody (obawiam się deszczu).
Chętnie poczytam wszystkich uwag i informacji :)
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 22.08.16, 15:07
      Wczoraj wróciłam z Krety. Co prawda nie byłam w hotelu Dessole Dolphin Bay, ale jak widzę ma on bardzo dobre opinie:
      www.holidaycheck.pl/hr/38905ab4-0dae-3cca-876c-a78a00125952
      Ponieważ blisko jest do Iraklionu polecam samodzielny wypad lokalną komunikacją.
      Pogoda na Krecie cudna. :) Czasami jak dla mnie wręcz za upalnie i na słońcu nie da się zbyt długo poleżeć, choć lubię się wylegiwać na plaży. Deszcz raz spadł i popadał przez jakieś 5 minut.
      Kreteńczycy bardzo mili, uśmiechnięci i chętni do pomocy, nawet gdy brak wspólnego języka. Bardzo mile widziane jest, gdy pozdrowisz ich w języku greckim (kalimera - dzień dobry, kalispera - dobre popołudnie) lub podziękujesz (efkaristo-dziękuję) na co odpowiedzą Ci: (parakalo - proszę).
      Fajnie jest wypożyczyć samochód na co najmniej 3 dni i samodzielnie zwiedzić wyspę. Tu trochę moich zdjęć z poprzedniego wyjazdu na Kretę:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,79263600,79263600.html
      Teraz też leciałam liniami Small Planet z Katowic. Trafiłam nie najgorzej. :) Wylot o czasie, przylot z ok. godzinnym opóźnieniem.
      • magakrk Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 22.08.16, 19:12
        Super, dziękuję za odpowiedź i wskazówki :)
        • aseretka Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 22.08.16, 20:55
          Oczywiście jeśli chodzi o Small Planet, to nie mogę Ci zagwarantować, że będziecie mieli takie szczęście jak ja. Z nimi wszystko może się zdarzyć, bo coś w tym roku występują liczne awarie samolotów. Trzeba jednak być dobrej myśli. :)
          W kwestii zwiedzania, to jeśli nie zamierzacie wypożyczać samochodu, to warto skorzystać z ofert lokalnych, greckich biur podróży (są chyba w każdej miejscowości turystycznej). Cena niemal o połowę niższa od ceny fakultetów kupowanych u rezydenta, np. za wycieczkę na Ballos i Gramvoussę zapłaciłam po 35 euro od osoby, a takaż sama kosztowała u rezydenta 55 euro.
          • magakrk Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 22.08.16, 22:00
            A czy orientujesz się w klubach, życiu nocnym w tym rejonie Krety? :)
            • aseretka Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 23.08.16, 07:29
              Niestety dyskoteki, kluby i nocne życie w tej formie, to nie moja bajka. :)
              • magakrk Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 23.08.16, 16:54
                Rozumiem :) Ale i tak bardzo dziękuję za sugestie :)
                • mictarost Re: Kreta - Dessole Dolphin Bay 05.09.16, 21:25
                  Witaj,
                  I jak Ci się podobało w Dessole Dolphin by Resort?
                  Jak jedzenie, jak życie nocne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka