Dodaj do ulubionych

Peloponez- Arkoudi,Kyllini

22.01.18, 08:53
Wypożyczalnia samochodów ewentualnie czy stamtąd można pojechać komunikacją międzymiastową?
Obserwuj wątek
    • Gość: gugu Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: 77.111.244.* 24.01.18, 12:06
      Cześć! Hotele pośredniczą w wynajmie samochodów, w kazdym razie tak było w Grecotel Olympia Riviera. Samo Arkoudi to dziura jakich mało, ale jest tam fajna tawerna Dionizosa - Ippokampos, polecam, pyszne ryby, owoce morza. Z Kyllini można popłynąć na Zakynthos i na Kefalonię.
      • grotoskat Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 24.01.18, 14:18
        Dzięki, problem w tym,że w hotelu Grecotel O.R. jest chyba jedyna wypożyczalnia w okolicy a jej ceny dwukrotnie przewyższają inne sieciowe wypożyczalnie np. na Zakynthos. Chodziło mi też o alternatywę dla samochodu w objeździe Peloponezu np. autobusem do Koryntu.
      • Gość: Martyna Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.02.18, 15:54
        Witam, czy ciężko jest się dostać z arkoudi na Zakynthos ? I jakie koszta ? Pozdrawiam
        • Gość: kris Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: 77.111.244.* 19.02.18, 08:05
          Nie tak ciężko, tzn z Arkoudi musisz się dostać do portu w Kyllini, a stamtąd kilka razy na dzień płynie prom na Zakynthos, Kefalonię itp, koszt około 10-12 euro.
          • Gość: Martyna Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.03.18, 10:42
            Dziękuje za odpowiedź. A orientujesz się może jak z tego portu na Zakynthos dostać się do Zatoki Wraku ?
            • Gość: Andrzej Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.03.18, 12:22
              Ze stolicy wyspy wycieczki do zatoki wraku są organizowane 1 raz dziennie o 9 rano. Chyba że jest szczyt sezonu,ludzi chetnych duzo to jest następny rejs ok 11. W ubiegłym roku chyba 2 września wcale nie było chetnych i rejsu nie było. Te rejsy to cały system złożony z kontaktów współpracujących ze sobą biur i agencji. Jeśli w porcie w stolicy bedzie chętnych 4 osoby to zawiozą cię busem do Alikanas lub Agios Nikolaos. Na pólnocy Zante jest kilkanaście małych cumowisk z kąd pływaja co nawet półgodziny łajby do zatoki wraku. Cena z nich to 15e za taki 3 godzinny rejsik z odpoczynkiem na plaży. Z miasta Zakynthos liczą sobie 25-30 z ewentualną podwózką. Z drugiej strony to nie wiem czy dasz radę dojechać z Arkoundi ,przeprawić się i szybko załapac się na wycieczkę. Zastanie cię południe i klapa bedzie z wycieczki. Ps. nigdy nie dowiesz się, nawet jak dotrzesz do portu czy łajby pływają do zatoki,bo ze wschodniej strony Zante wiatru może nie być a po zachodniej mocno wiać i czesto jest tak że wycieczka wypływa i zawraca.Dopiero póżniej pojawiają się odgórne wytyczne dotyczące czy pływać czy odwołać. Samowoli nie ma a za bilety zwracają.
              • Gość: Martyna Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.03.18, 13:48
                Dobrze wiedzieć, to jedynie chyba się skusze na wycieczkę fakultatywna z biura jezeli będzie się odbywać. Dziękuję za wyczerpująca odpowiedz.
    • m.n.1969 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 07.04.18, 18:38
      witam,
      w jakim okresie się wybierasz? my jedziemy(2 osoby) 11 sierpnia i chętnie wypożyczylibyśmy samochód do spółki. Orientowałam się w wynajmie auta i tak niestety 50 e dziennie. Pozdrawiamy
      • Gość: Martyna Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 07.04.18, 19:15
        My lecimy wcześniej 16-23. czerwiec.
        • Gość: dickie Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.play-internet.pl 07.04.18, 20:39
          Czy mogę prosić o Twoją relację po powrocie? Wybierasz sie do grecotel oasis? Ja lecę tam się na początku lipca. Pozdrawiam
          • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.05.18, 17:44
            Czy ktoś jedzie do arkoudi w terminie od 9 do 16 czerwca 2018
            • Gość: Martyna Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.05.18, 18:12
              My tydzień później, miniemy się :)
              Pytanie do osób które już były: czy w Arkoudi bądź w okolicy jest jakiś targ bazar na którym można zrobić zakupy typu pamiątki przyprawy itp oraz co polecacie do zwiedzenia w okolicy i czy są jakieś fajne knajpki czy jakieś centrum do którego można udać się wieczorem posiedzieć i dobrze zjeść ? :)
            • herbaliser1975 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 18.05.18, 11:00
              ja jadę :)
              • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 18.05.18, 22:24
                To znaczy w jakim terminie od 9 czerwca do 16 czy tydzień później. My jedziemy do jotelu almyra.
              • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 03.06.18, 21:36
                Jedziesz w terminie o 9 do 16 czerwca
          • m.n.1969 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 19.05.18, 21:37
            witam,
            nie lecimy do Brati Arcoudi z TUI
            • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 19.05.18, 22:10
              A w jakim terminie ? :)
              • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 19.05.18, 22:26
                My też z Tui i już zobaczyłam że mają mały wybór wycieczek. Nasza Almira jest obok waszego hotelu. Szukamy kogoś żeby móc wynająć samochód. Napiszcie co chcecie zobaczyć
                • m.n.1969 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 02.06.18, 16:45
                  jeszcze nie przerabialiśmy tego tematu, ponieważ na tapecie mamy teraz Kretę, ale odezwę się. Chyba, że Wy macie propozycję? Możesz pisać na maila m.n.1969@wp.pl będzie szybciej i lepiej się skontaktować
              • m.n.1969 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 02.06.18, 16:41
                w terminie 11-18 sierpnia
            • m.n.1969 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 02.06.18, 16:39
              cześć, my lecimy ale dopiero w sierpniu. Chętnie przeczytam Twoją opinie o hotelu, okolicy itp. Przyjemnego pobytu życzymy
          • m.n.1969 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 02.06.18, 16:38
            nie ma sprawy, co prawda lecimy do Brati Arcoudi z Tui, ale chętnie opiszę swoje wrażenia :)
            • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 13.06.18, 20:35
              Jesteśmy a arkoudi. Przystanki są ale autobusów nie ma. Wynajeliśmy samochód poprzez tui. Trzeba wynająć na minimum 3 dni koszt 177 euro i 200 euro kaucji. Stargowaliśmy kaucję do 100 euro. Samochód klasy a. Podobno w promieniu 4 km jest tu inna wypożyczlnia ale nie wiem dokładnie gdzie.
              • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 13.06.18, 20:39
                Wycieczki z tui to olimpia, patras i dwie na zakynthos. Podobno jest jeszcze do Aten. Wycieczka do Olimpii co drugi tydzień z ang przewodnikiem. W przyszłym tyg. Będzie z polskim i tak co dwa tyg. Nie ma wycieczki z Diakopfo do Kalavrity.
                • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 13.06.18, 20:48
                  My pojechaliśmy do Olimpii dobry dojazd. Drugiego dnia dojechaliśmy do Kyllini i tam w porcie zostawiliśmy samochód a sami popłynęliśmy na Zakynthos. Zwiedzaliśmy sami miasto i weszliśmy na wzgórze Bocholi. Widoki super. Na wzgórzu jest sympatyczna knajpka Laganes chyba. Widoki z niej nieziemskie jedzenie dobre ceny ok. Trzeciego dnia zwiedziliśmy zamek Kastro i pojechaliśmy do Muzeum Elis. Byliśmy tam sami. Muzeum jest ładne ale małe. Niedaleko jest teatr oraz stanowisko archeologiczne wygląda na czynne. Teatr nam się podobał.
                  • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 13.06.18, 20:54
                    Trzeba uważać na godziny otwarcia Muzeów. Olimpa czynna cały tydzień od 8 do 20. Kastro od 8.30 do 15. My byliśmy tam o 9 i weszliśmy razem z pracownikami. Muzeum Elis od 8 do 15. Na Zakynthos muzeum sztuki sakralnej do 13 a sztuki bizantyjskie do 14. Te dwa muzea otwierają jeszcze chyba po 17. Prom z Kyllini o 11 a powrotny o 17 chociaż na stronie netowej jest o 17.30. Przed 11 nie ma nic o przyzwoitej porze. To tyle.
                    • Gość: Dickie Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.play-internet.pl 14.06.18, 06:13
                      Hej! Dzięki za super relację. Mam do Ciebie prośbę. Czy mogłabyś pidpyrac rezydentów Tui czy w okresie 30 czerwca 14 lipca będzie do Aten wycieczka z polskim przewodnikiem? Chcemy na nią pojechać, ale że względu na dzieci w gre wchodzi tylko polski przewodnik
                  • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 14.06.18, 19:47
                    Super, dzięki za informacje :) my wybierzemy się na wycieczkę na Zakynthos z tui i chcielibyśmy też popłynąć sobie samemu aby zwiedzić miasto :) mam nadzieję że z naszym podstawowym angielskim to ogarniemy :) a gdzie jest ten zamek kastro ? Można tam się dostać pieszo ? Na pewno zwiedzimy te ruiny łaźni bo tam dojdziemy pieszo :) jakbyś miała jeszcze jakieś porady dla pieszych wycieczek to z chęcią posłucham :) wypoczywaj i korzystaj z wyjazdu :) i na prawdę jeszcze raz dzięki za te odpowiedzi :):)
                    • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 15.06.18, 21:12
                      Zamek jest bardzo dobrze widoczny. Znajduje się w miejscowości Kastro. Można tam dojść pieszo ale ostatnie 2 lub 3 km to publiczna droga na której nie ma pobocza. Ruch samochodowy mały. Widziałam z hotelu robinson club bus dowożący gości. Może by was zabrali za opłatą.
                      Pozdrawiam
              • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 14.06.18, 06:44
                Hej, my lecimy w sobotę :) nie mogę się doczekać :) a jak hotel, wszystko w porządku ? I jak z cenami w arkoudi ? :)
                • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 14.06.18, 16:39
                  Jak spotkam rezydentkę to zapytam o te Ateny. Wydaje mi się że są one z polskim przewodnikiem bo tylka Olimpia jest taka dziwna. Ja jestem w hotelu Almira i jest tak jak miało być. Hotele Brati i Brati Beach wydają się też ok. Wyglądają tak jak na zdjęciach. Olympia beach duży i ładny. Ceny zróżnicowane można zjeść obiad za 60 euro i niecałe 20 mówię o dwóch osobach.
                  • Gość: Dickie Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.play-internet.pl 14.06.18, 17:25
                    Bardzo Ci dziękuję. My wybieramy się do grecotel oasis. Mam nadzieję, że będzie fajnie. Pozdrawiam serdecznie
                    • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 14.06.18, 19:19
                      Ateny od przyszłego tyg. cały sezon z polskim przewodnikiem. Ale to jest stąd ok 4 godz jazdy. Nie wiem czy nie warto poprzestać na Olimpii. Z hotelu Grecotel oasis powinniście być zadowoleni.
                      • Gość: Dickie Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.play-internet.pl 14.06.18, 21:22
                        Bardzo Ci dziękuję. Jeśli nasuną Ci się jeszcze jakieś wskazówki czy rady dotyczące pobytu w arkoudi lub zwiedzania Peloponez u to chętnie przeczytam. Życzę udanego wypoczynku i serdecznie pozdrawiam
                        • siema103 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 16.06.18, 09:37
                          Witam, mam pytanie głownie do blue_madzik. Możesz powiedzieć mi ceny wycieczek z tui? Chodzi mi głównie o Olimpie i Zakhyntos. Jadę tam pod koniec czerwca i zastanawiam się ile muszę mieć pieniędzy. Z góry dziękuję za pomoc!
                          • siema103 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 16.06.18, 10:15
                            I jeszcze jedno pytanie. Czy są potrzebne buty do wody?
                          • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 06:38
                            Olympia 65/26dziecko Zakynthos 66/37 a druga 79/45 i patras 36/22 ceny masz dorosly/dziecko
                            • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 11:22
                              O super że pojawiła się odpo. Ja jeszcze dodam że Ateny 99 euro dorosły a dla dziecka liczyłabym koło 60. Wiem że w czwartek rezydentka testowała jeszcze jedną wycieczkę do Olimpii ale nie wiem co z tego wyjdzie. Buty do wody są wg mnie niepotrzebne. Ale potrzebne są dobre nie klapki buty do zwiedzania Olimpii i np Zakynthos. Ja miałam buty do wody i używałam ich na spacerze żeby przejść takim skalistym wybrzeżem z Arkoudi dalej na plaże. Prowadzi tam też droga afrodyty ale przejście bliżej morza daje fajne okazje do zdjęć
                              • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 11:33
                                A i jeszcze jedno stołowaliśmy się w Faros drogo ale pysznie tak 60 euro za obiad, s nicolle tam dobre krewetki 12 euro nie polecam tam mięsa. I w eleni rozpznacie tą tawernę jest na takim ryneczku stoliki stoją na ulicy i jest zawsze dużo ludzi. Tanio i dobrze. Jeszcze jest druga knajpka na e jak pójdziecie od Brati Beach drogą w kierunku drogi do drogowskazu na Vartholomio. Tam też podobno smacznie. Udanych urlopów i terminiwych lotów. My wróciliśmy z opóźnieniem prawie 4 godz.
                                • wenussa82 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 12:54
                                  Ja wybieram się 23-30.06 Z Tui Hotel Brati Arcoudi i też szukam chętnych do wynajęcia auta ☺
                                • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 15:04
                                  Wy wracaliście w tą sobotę ? Bo my akurat wtedy lecieliśmy i nie mogliśmy wylądować w araxos ( podobno z winy lotniska) i lecieliśmy do Aten tam dwie godziny siedzieliśmy w samolocie i czekaliśmy na decyzję co dalej i dopiero potem lecieliśmy z powrotem do araxox więc w arkoudi byliśmy 17 jak nie trochę po. Więc wylot miałbyc o 9 wyylecielismy 9:20 więc kolo 8godz podróż. Masakra.
                                • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 15:15
                                  Wy wracaliście w tą sobotę ? Bo my akurat wtedy lecieliśmy i nie mogliśmy wylądować w araxos ( podobno z winy lotniska) i lecieliśmy do Aten tam dwie godziny siedzieliśmy w samolocie i czekaliśmy na decyzję co dalej i dopiero potem lecieliśmy z powrotem do araxox więc w arkoudi byliśmy 17 jak nie trochę po. Więc wylot miałbyc o 9 wyylecielismy 9:20 więc kolo 8godz podróż. Masakra.
                                  • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 15:29
                                    Tak serdecznie współczuję. My przyjechaliśmy na lotnisko to dowiedzieliśmy się że listy pasażerów lecących di Poznania się nie wczytują. Potem szukano naszego samolotu. Rizmowy z Katowicami sprawdzanie nawigacji. Następne info hadostaluśmyiśmy było związane z lądowaniem samolotu w Atenach z powodu usterki w samolocie. W końcu ostatecznie okazało się że Grekom radar nie działał. Na to wszystko nałożyli się tułający Niemcy którzy w piątek nie wylecueli z powodu burzy a w sobotę nie było dla nich samolotu. Rezydenci trzech biur podróży połączyli siły i dawali radę. Ot taka przygoda na lotnisku
                                    • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 19:54
                                      Masakra, nam powiedzieli że lotnisko w araxos ma awarie i pilot zdecydował że poleci do Aten :/ szok. To widzę że tutaj ciekawie jest. Ciekawe jaki będzie nasz powrót w sobotę..aff
                                      • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 17.06.18, 20:01
                                        Będzie ok. Tak naprawdę zawiódł radar. Bawcie się dobrze i korzystajcie z uroków Grecji
                                        • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 21.06.18, 18:07
                                          Powiedz mi jeszcze czy na lotnisku jest jakieś sklep i jak z cenami tam ? Lepiej kupić alkohol w sklepikach na miejscu czy zostawić zakupy na lotnisku ? :)
                                          • blue_madzik Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 21.06.18, 18:29
                                            Jest sklep. Wina tylko wytrawne. Oliwa taka sama jak ja kupiłam za 2.5 euro na lotnisku 6. Generalnie jest chyba dwukrotna przebitka.
                                            • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 21.06.18, 18:36
                                              Ok, super dzięki to jutro jeszcze się zaopatrze na miejscu :) pozdrawiam
                                            • in50 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 28.06.18, 21:19
                                              wiadomość do blue_madzik - mam więcej szczegółowych pytań co do samej miejscowości, pobytu, plaz itp. , czy jest możliwość kontaktu przez email? jeśli tak podaję m.n.1969@wp.pl pzdr
                                      • wenussa82 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 18.06.18, 07:22
                                        Panstwa powrot ,a nasz wylot 😉 Na razie milego korzystania z wypoczynku.
                                      • wenussa82 Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 18.06.18, 07:24
                                        A mam pytanko jak temperatury wieczorami obecnie? Brac w ogole dlugi rękaw, nogawki?
                                        • bubcur Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini 18.06.18, 13:37
                                          Wczoraj wieczorem była masakryczna burze, grzmoty i lało. Do tego silny wiatr. Automatycznie wieczorem było chłodno. Awaryjnie można sobie zabrać jakaś narzutke i 3/4spodnie ale tydzień później myślę że też już będzie o wiele cieplej.pozdrawiam
    • Gość: aneczka Re: Peloponez- Arkoudi,Kyllini IP: *.serv-net.pl 11.09.18, 13:17
      Witam serdecznie wszystkich - my wylatujemy 22.09 - czy jest może ktoś kto leci również w tym terminie do Arkoudi? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka