Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 14:24 Czy w Grecji żyją niebezpieczne węże???Bardzo sie ich boje!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EtalTravel Re: Gady w Grecji IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.04.05, 17:24 Najbardziej niebezpieczna w grecji jest Ohia, lokalna odmiana żmii, obficie zamieszkuje lasy i góry, na terenach kurortów turystycznych i plażach cięzko ją spotkać, jej ukąszenie może po kilku godzinach spowodować śmierć, surowica jest dostępna w każdej aptece. Uwaga wąż ten nie schodzi z drogi jak pozostałe Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Gady w Grecji 07.04.05, 17:52 Cześć, poczytaj tutaj co w Helladzie spotykaliśmy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=14357279&v=2&s=0 Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etaltravel Re: Gady w Grecji IP: *.zax.pl / *.zax.pl 10.04.05, 03:09 Poza oxią jest Nerofido, wąż wodny mały płochy i niegrożny. Są też węże eskulapa (dendrojalia) czyli węże zyjące na drzewach, ale niebezpieczna jest naprawdę tylko Ohia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Gady w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 09:20 chyba zaopatsze sie w tą surowice...a duża ta Ohia jest?Ile to świństwo ma grubości i długości.Tylko proszę nie przesadzaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ja poznalem tylko robaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 22:43 Na stronie którą podaje kakofoniks otwórzcie sobie dział AUSTRIA i zobaczcie 2 i 3 fotkę w pierwszym rzędzie - to chyba wyjasnia czemu on miał karaluchy w pokoju w hotelu. Jeśli taki utrzymywał tam porządek jak w Austrii to gratuluję :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks Re: ja poznalem tylko robaki 12.04.05, 08:34 no coz ciekaw jestem jak ty byc w takim pokoju zmiescil rower, komputer i jeszce ugotowal obiad na jednopalnikowej kuchence. bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks z nieprzyjemnych stworzen 11.04.05, 22:39 wymienilbym jeszcze greckie pajaki i odmiane karalucha. gryza zazwyczaj w nocy a ich ugryzienia goja sie dlugo. mnie cos uchlalo na krecie, nie wiem co, moj kolega grek obstawia pajaka, mialem rany na ktorych dawalo sie wyczuc miejsce ugryzienia. rana byla zawsze okragla srednicy okolo 1-3 sm pojawiala sie na odkrytych czesciach ciala zawsze w nocy. rana sie paskudzila nie chciala sie zagoic byla lekko lepiaca sie i przyponalo to troche jakby ktos rozpuscil mi skore. reagowala na pot co oznacza iz byla to zywa tkanka, cos jakby rozpuscilo naskorek. a moze ty elta wiesz co to bylo?? mieszkalo w hotelu kleopatra z ecco holiday Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etaltravel Re: z nieprzyjemnych stworzen IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.04.05, 00:34 Właśnie kakofnis tam na jednym zdjęciu to widac raj karaluchów u was na stole :-) Ohia to zmijka wielkości naszej zygzakowatej, Gady spotkasz na bagnach moczrach lasach i jakichś chaszczach. Na plazy w zyciu węza nie spotkałem. W grecji żyją tez skorpiony Pająki jak to w krajach ciepłych duże wypasione i jadowite dobrze brac ze sobą jakieś spraye jak ktoś nie lubi obcowac z lokalną mikrofauną. I bardzo uważać na takie wielkie tłuste stonogi. Bóg raczy wiedzieć co to jest, ale kąsa jak niejeden wąż. Mój były szef został w nocy przez to ukąszony w szyję. Wygladał jak trędowaty przez tydzień i brał jakies leki. Z insektami problemem jest nie tylko ich jadowitośc ale przede wszytskim to że ich jady czesto o innym składzie od jadów naszych stworów wywołują reakcję alergiczną. Widziałem parę razy jak ktoś miał nogę tak spuchniętą że wyglądała jak przeszczepiona od małego słonia. A to tylko efekt ukąszenia jakiegoś małego bączka. Rożnych kremów masci i odstraszaczy w polsce nie brakuje , pieniądze nie są duże i zwłaszcza jak ktos jdzie z dzieckiem to powinien to sobie kupić Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks DO ELTATRAVEL 14.04.05, 20:06 nalezy ci sie sprostowanie to nie kuchnia to był bar hotelowy Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Gady w Grecji 13.04.05, 15:37 Ale pisali że podobno w grecji lepiej kupić odstraszacze bo są skuteczniejsze. A może można się zaszczepić przeciwko jakimś nie daj Boże powiklaniach po ugryzieniu? Może glupio gadam ale mam maluchy. A mój roczny synek bierze do buzi wszystko i wszystko mu się udaje zlapać. Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Gady w Grecji 13.04.05, 15:45 Kakofoniks to coś dla ciebie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=22505609 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etaltravel Kakofonis świętuje IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.04.05, 00:22 a nie mówiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks Re: Kakofonis świętuje 14.04.05, 20:14 raczej sie nie skusze tym bardziej ze do tego bedzie trzeba dodac oplaty lotniskowe jedzenie itp itd. to tak jak z przelotami za 1zl moze tez powinnismy zlozyc doniesienie o bankructwie linii lotniczych. kto zrobi za 1zl chociaz kolko nad lotniskiem i nie doplaci do tego. szkopul tkwi w oplatach dodatkowych sprytnie ukrytych w katalogach zapisanych malym druczkiem. wtedy okazuje sie ze do biletu za 1zl musimy doliczyc 300 $ oplat albo 1 zl kosztuje przelot w jedna strone ale powrot kosztuje juz 1500zl i biznes sie kreci. musze zweryfikowac opis na stronie na zdjeciach nie jest kuchnia tylko bar hotelowy Odpowiedz Link Zgłoś