Dodaj do ulubionych

Węgry- kamping z dziecmi

24.06.04, 18:05
Na początku sierpnia jade z żoną i córeczkami (5 i 9 lat)z Gdańska w Pieniny
a potem przez Eger do Budapesztu. Powrót planujemy przez Wiedeń i Pragę.
Proszę o informację nt. cen kampingów i warunków na nich. Czy trzeba
rezerwować miejsca, czy bez problemu znajde kamping jadąc autem. Czy warto
kupić wcześniej karnet zniżkowy na kempingi FICC? Będziemy tam niestety tylko
tydzień. Mamy 5-i0sobowy namiot - co powinniśmy zabrać ze sobą? Co polecacie
obejrzeć , jeśli jedziemy z dziećmi?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: 1fandango Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 10:25
      naprawde nikt nie chce mi pomóc?
    • Gość: marcelino Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:36
      Witaj, keep smiling do sierpnia jest jeszcze trochę czasu.
      Na początek mała uwaga, wydaje mi się, że tydzień na te cztery miejsca to
      trochę mało czasu. Ja odpuścił bym Pragę.
      Skoro startujesz z Pienin to do Egeru proponuję trasę p.Poprad, Rożniawę,
      Plesivec, Aggatelek, Szilvasvarad, Eger. Za Plesivcem tuż przed granicą węg.
      jest jaskinia Domica - bardzo warto zwiedzić, dzieciarnia będzie miała
      atrakcję. W Egerze polecam kemping Tulip (Tulipan) tuż przy słynnej Dolinie
      Pięknej Pani (Szepaszony) i niedaleko od centrum. Ja z Egeru do Budapesztu
      jechałem p. Siorok (ruiny zamku nad miasteczkiem - warto się wyspinać), Recsk,
      Gyongyos, Hatvan, Godolo(obok autostrady). W Budapeszczie znam kemping Romai
      przy drodze nr 11 w kierunku Szentendre - do centrum ok. 25 min kolejką, obok
      kompeks wypoczynkowy (baseny, itp.), sam kemping porośnięty drzewami- cień, na
      kempingu basen - free, ale tylko zimna woda.
      Na obydwu wspomnianych kempingach nie miałem problemu z miejscem. Z karty ficc
      nie korzystam.
      Na razie kończę bo obiecałem synowi że pojedziemy się przejechać rowerami a
      właśnie wyszło trochę słońca. Postaram się jeszcze coś skrobnąć.
      P.
      • Gość: 1fandango Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 10:34
        dzięki wielkie. Rzeczywiscie zrezygnujemy chyba z Wiednia i Pragi. Troche za
        mało czasu.. Może w przyszłym roku. Na razie niech to bedzie test na
        wytrzymałość moich córeczek.
        W jakim wieku jest twój syn - moje córki nigdy nie nocowały na kempingu -
        zastanawiam się jak to zniosa? Moze masz jakieś wskazówki?
        • Gość: olo Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:14
          Będąc w Egerze u Pięknej Pani rozbij namiot na samym końcu kempingu, tuż przy
          toaletach. One nie będą ci przeszkadzać, ale za to unikniesz hałasu
          powracających z doliny. (Ale ci zazdroszczę tego wina, które tam spijesz)
          Gdybym Ci mógł doradzić, to darowałbym sobie również Budapeszt na kemping.
          Zawieziesz Tam dzieci gdy będą mogły coś zapamiętać. Zrób sobie pętlę: Z
          Popradu na Koszyce. Zatrzymaj w Miszkolcu Tapolca- Kemping EDEN. Piękne
          kompleksy basenów; na powietrzu i w grotach. Będzie frajda dla dzieciaków. Do
          Egeru i Krasu zrób sobie wycieczki. W drodze powrotnej zobacz Bratysławę i wróć
          doliną Wagu.
          • Gość: 1fandango Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 13:33
            Czy znasz jakieś ceny kempingów? Słyszałem dobre opinie o Tulipanie
            • Gość: marcelino Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 20:15
              Witaj, mój syn miał podczas pobytu na Węgrzech 14 lat (było to dwa lata temu).
              Dla niego największą atrakcją Budapesztu były ruiny osady rzymskiej (jeden
              przystanek od kamp. Romai), spędziliśmy tam pół dnia. Resztę czasu z
              trzydniowego pobytu poświeciliśmy na włóczęgę po Budzie i Peszcie, z przerwą na
              półdniowy pobyt na kompleksie basenów termalnych na Wyspie św. Małgorzaty (to
              też może być atrakcja dla dziewczynek). Zresztą takie baseny to domena wielu
              miejscowości na Węgrzech, o czy pisze też kol. Olo. A swoją drogą propozycja
              Ola co trasy wydaje się całkiem sensowna.
              Ja z karty budapesztańskiej nie korzystałem, natomiast na poruszanie się po
              mieście kupiliśmy bilet 3-dniowy (metro, autobus, tramwaj).
              Jeśli chodzi o ceny kempingów to pamiętam tylko że w Egerze w porównaniu ze
              stolicą było tanio. Ceny jedzenia w sklepach, bez wdawania się w szczegóły,
              podobne do naszych. Benzyna był wtedy w cenach europejskich ok. 1E, opłacało
              się zatankować po korek na Słowacji.
              Jak się zorientowałem z Twoich kolejnych postów to zacząłeś przeglądać sieć w
              poszukiwaniu informacji. Na całe szczęście jest ich sporo, także po polsku. Ja
              doceniam także przewodniki książkowe i staram się na każdym wyjeździe mieć taki
              ze sobą, w tym przypadku Węgry autorstwa p. Rusin (Pascal) książeczka niezbyt
              gruba ale pomocna.
              Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu
              P.
              ps. co do dzieci, to jeśli tylko będzie pogoda to na pewno wytrzymają. Możemy
              pozazdrościć takim Włochom czy Niemcom, którzy na takie rodzinne wyjazdy
              wypożyczają samochód kempingowy i dzieciarnia bierze tyle zabawek ile zechce.

• Gość: 1fandango Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 10:16
                Wielkie dzięki. Już się ciesze na ten wyjazd. Właśnie dopadła mnie choroba
                podróżnicza - chce mi sie wyruszyć w wyprawę.Ale to chyba dlatego że od 3 lat
                nie miałem urlopu.
                Do mojego Berlingo, choc to nie dom na kółkach, tez zmieści sie dużo. I mam
                nadzieje, że moja młodsza córka pozbedzie sie choroby samochodowej. Jak na
                razie po naszej wycieczce Groty w Mechowie, Diabelski Kamien, Jastrzębia Góra ,
                Jurata Hel (i oczywiście fokarium)zdaje sie że choroba samochodowa to
                przeszłośc. Ale zobaczymy? Na razie wszystko staramy sie dzielić na mniejsze
                odcinki.Pozdrawiam
      • Gość: Pbond Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: 158.75.5.* 28.06.04, 12:42
        Jakich cen mozna spodziewac sie na kampingu Romai pod Budapesztem. Wspominal
        Pan rowniez o kolejce ktora mozna dojechac tam z centrum. Czy jesli mam zamiar
        zwiedzac Budapeszt przez 1-2 dni ,ten Romai jest najlepszy? Prosze takze o rade
        jak poruszac sie tanio po Budapeszcie (jestem studentem, nie mam samochodu).
        Czy ta kolejka to cos w rodzaju SKM i odjezdza z dworcow kolejowych? Na ktorym
        dworcu najlepiej wysiasc?
        Duzo tych pytan ale prosze o krotka odpowiedz chociaz na czesc.
        Pozdrawiam
        • Gość: olo Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 13:10
          Kupiliśmy tzw Kartę Budapesztańską. Proszę mi wybaczyć ale nie podaję cen skuli
          ew. pomyłek. Karta upoważnia do darmowych przejazdów wszystkimi środkami
          komunikacji w mieście oraz na ulgi w muzeach, zoo i wesołym miasteczku. Do
          niektórych muzeów wręcz za darmo. Przy intensywnym zwiedzaniu Budapesztu zwraca
          się po jednym dniu.
          Tu znajdziesz potrzebne informacje
          www.talkingcities.co.uk/budapest_pages/budap_main.htm
          • Gość: niunia Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.visp.energis.pl 28.06.04, 17:53
            Witam
            A może wiecie jakie sa obecnie ceny jedzenia na Węgrzech?
            Chodzi mi o podstawowe artykuły. Jedziemy na kemping i będziemy sie sami żywić.
            • Gość: 1FANDANGO Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 18:01
              TEŻ TAM JADE ALE W SIERPNIU. ZOBACZ STRONĘ HTTP//WWW.BUDAPESZT.INFINITY.WAW.PL
              sĄ TAM PRZYKŁADOWE CENY A TAKŻE ADRESY KEMPINGÓW. POZDRÓWKA
        • Gość: marcelino Re: Budapeszt do Pbond IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 21:52
          Romai - niektóre ceny, ze strony: www.budapestinfo.hu/en/
          1 EURO = 240 HUF
          Tent: 1950,-HUF
          Tent + Car: 2200,-HUF
          Personal fee for adults: 990,-HUF/person
          Personal fee for children: 590,-HUF/person
          Dog daily fee: 590,-HUF/person
          Eletricity: 600,-HUF/night

I. Class Bungalow: 15000,- HUF/night
          II. Class Bungalow: 2300,- HUF/night/person
          III. Class Bungalow: 1690,- HUF/night/person

+ TAX 3%
          Czy to najlepsze miejsce nie wiem. Jest np. kemping gdzieś w zach. części Budy,
          dojazd o ile pamiętam autobusem do placu Moskwy (Moszkva ter). Ale ja wybrałem
          Romai bo łatwy dojazd samochodem, blisko do kolejki (takiego właśnie skm-u)
          która w 25 min dojeżdża do centrum Budy (jeżeli spóźnisz się na ostatni pociąg
          ok. 23.30 to może być trochę daleko). Do poruszania się po mieście używałem
          wyłączne środków publicznych i jeździłem na bilet turystyczny 3 dniowy na
          wszystko 2300huf od 1.VII.04 (karta o której pisze olo 3 dniowa 5450). Tu
          znajdziesz więcej szczegółów na temat komunikacji:
          www.bkv.hu/angol/home/index.htmlP.
          • Gość: olo Re: Budapeszt do Pbond IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 06:26
            I jeszcze jedna mała uwaga. Nie warto oszczędzać na biletach. Węgierska
            komunikacja zatrudnia dość sporą armię elegancko ubranych kontrolerek. Nikt się
            nie prześlizgnie przy wyjściu z metra.
            • Gość: frabar Re: Budapeszt do Pbond IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 29.06.04, 13:40
              Czy na campingu Romai mozne też wynając domek?
              • Gość: marcelino Re: Budapeszt do Pbond IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 18:47
                Tak. Zapewne bezpiecznie jest wcześniej rezerwować
                I. Class Bungalow: 15000,- HUF/night
                II. Class Bungalow: 2300,- HUF/night/person
                III. Class Bungalow: 1690,- HUF/night/person
                + 3% TAX.
                P.
                • Gość: frabar Re: Budapeszt do Pbond IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 30.06.04, 14:16
                  Dziekuję,a czy jest link do tego campingu Romai?
                  • Gość: marcelino Romai IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:36
                    Info o nim znajdziesz na stronie
                    www.budapestinfo.hu/en/
                    gdzie klikasz zakładkę on-line hotel booking, potem w kolumnie in Budapest -
                    camping sites, potem search (bez rzadnego wybierania opcji) i pokazuje się
                    stona z info o 5 budapesztańskich kempingach.
                    Albo prościej
                    www.travelport.hu/szallas/EHotel.vd?ml=31&mi=1&xcnl27494&prf=24
                    ale u mnie otwiera się tylko wersja językowa naszych bratanków.
                    P.
          • Gość: Pbond Re: Budapeszt do Pbond IP: 158.75.4.* 30.06.04, 13:46
            Na jakiej stacji najlepiej wysias zeby zeby bylo najblizej do kolejki w
            kierunku na kamping Romai. Dziekuje za poprzednie linki.
            • Gość: Grazia Re: Budapeszt do Pbond IP: *.crowley.pl 13.07.04, 15:00
              Dzięki wszystkim. Sporo cennych informacji. Może ktoś zna ceny basenów?
              • hoene Re: Budapeszt do Pbond 17.06.05, 19:59
                jezeli interesuja ceny z zeszlego roku - niestety nie wiem jak budapeszt-
                odwiedzilismy kilak takich kapielisk (2dorosle osoby + niepelnosprawne dziecko -
                co ciekawe czesto córka wchodzila znami za darmo)
                proponuje skorzystac z kapelisk po godz. 14,15 wtedy jest zdecydowanie taniej
                Bukszek 800 HUF (2 osoby po 15)
                Eger 1600 HUF (2 osoby wejscie przed poBudniem)
                Mezokovesd 800 HUF (2 os. po 14)
                Egersalok 1600 HUF (2 os. przed poBudniem0
                i
                MiskolcTapolca 3200 HUF (rodzinny bilt caBodniowy)
      • Gość: pat Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 22:57
        bardziej polecałbym kemping "autocamping" przy wyjeździe z eger na
        Ozd.Niedaleko Tesco i Penny Market.Tulipan mi się nie podobał.Jedyną zaletą
        było tylko to,że był blisko Doliny Pięknej Pani.Nikt nie napisał też o
        konieczności odwiedzenia Tokaju , urokliwego miasteczka za wspaniałym
        winem.Jedynym w swoim rodzaju,z tanim kempingem nawet dwoma.Nad sama
        Cisą.Pozdrawiam
        • Gość: gosiath Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 14.06.05, 08:23
          Zgadzam się Tulipan jest okropny, a ten drugi to duzy i dość pzyjemny kamping.
          Polecam z Egeru wycieczkę do doliny Szalajki ,to taki park zrobiony na
          podobieństwo Plitvickich jezior.Pozatym warto tam zjeść pstrąga które sa tam w
          dolnej partii parku hodwane, więc sa świeżutkie i pyszne.
        • Gość: tatko Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 10:38
          "autokamping"-obecnie jest zamknięty-pozostaje tylko tulipan
    • Gość: jo Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 15:43
      juz niedługo tez jode
    • Gość: 1fandango Re: Węgry- kamping z dziecmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:03
      Jeszcze miesiąc - wytrzymam - jadę znowu na Węgry
      Pozdrawiam
      • hoene Re: Węgry- kamping z dziecmi 17.06.05, 20:02
        w zeszlym roku bulismy z córka na Wgrzech i teraz tez planujemy w sierpniu
        wyjazd Gdansk- Wegry (Miskolc, Debrecen i okolice) do zabaczenia na szlaku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka