Dodaj do ulubionych

Santorini jest wspaniale

25.07.02, 20:24
Tym, ktorzy jeszcze sie wahaja dokad jechac serdecznie polecam, przy okazji
pozdrawiam z Perissy. Noclegow na calej wyspie jest mnostwo, w samej Perissie
jest mnowstwo hoteli jest tez schronisko mlodziezowe oraz kamping -
sprawdzilam po drodze pare minut temu ceny - za osobe 5 euro plus 2 za
namiot. Sa autobusy do Firy i Oia, w Kamari jest bardziej tloczno i ciahgle
lataja samoloty. Pogoda obledna, Caldera i jest niesamowita, zwlaszcza
Volcano.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbyszek Re: Santorini jest wspaniale IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 21:27
      Wow, zazdroszczę, byłem w Perissie jeszcze 3 tygodnie temu. Czy dalej wieje
      wieczorami ? Mnie też Perissa bardziej odpowiadała, niż Kamari
      • Gość: Myszka-M Re: Santorini jest wspaniale IP: *.pbks.pl 26.07.02, 09:31
        Cześć! Super, że się odezwaliście na temat Santorini. Zaskoczyliście mnie
        pozytywną opinią o Perissie bo generalnie biura i przewodniki twierdzą, że jest
        tam mniej ciekawie niż w Kamari. Jak to jest? Marzy mi się grecka "wiocha" z
        kawałkiem plaży i świętym spokojem...Do atrakcji zawsze można dojść czy
        dojechać. Piszcie kochani - pozdrawiam.
        • Gość: Elżbieta Re: Santorini jest wspaniale IP: *.hydroprojekt.com.pl 29.07.02, 14:15
          W sezonie trudno marzyć o świętym spokoju ...
          Kamari jest "kurortowate", Perissa - "wiochowata" - nie ma deptaków, chodników
          porusza się człowiek drogą wraz ze wszystkimi innymi jej użytkownikami. Ale
          jest to "wiocha" turystyczna, nie ma osiołków czy starych Greków siedzących w
          swych tawernach.
          Plaża moim zdaniem dużo lepsza niż na Kamari, fajna ścieżka na przełęcz, nawet
          w sezonie człowiek może być tam sam na sam z jaszczurkami. Chyba mniej rozrywek
          wieczornych, natomiast jest water park - nazwa trochę na wyrost, ale zawsze
          jakaś atrakcja.
          Na Kamari nie pływałam z fajką, natomiast w Perissie pływa się fajnie, skaliste
          dno po kilku metrach załamuje się, przy skalee koło portu (?) fantastyczne
          rybki.
          Autobusy na oko mniej przepełnione niż te kursujące na trasie Fira-Kamari.
          Jest nieźle ...
          e.
    • miriam_73 Re: Santorini jest wspaniale 29.07.02, 15:13
      Zgadza się, moim zdaniem Kamari jest za bardzo przeludnione i "turystyczne".
      Plaża nabita ludźmi, trudno o wolny parasol - w Perissie lub w Perivolo nie ma
      z tym najmniejszego problemu. Wejście na górkę i zejście do Kamari to jakaś
      godzina z niewielkim okładem. Zresztą warto wleźć na samą górę obejrzeć ruiny
      starożytnej Thiry. Fira jest - wbrew temu co pisze Pascal - bardzo miłym i
      ładnym miasteczkiem, za to Oia jest dla mnie "przesłodzona".Warto wybrać się na
      rejs po Calderze - włażenie na wulkan jest przezyciem jedynym w swoim
      rodzaju.Warto też wybrać się do Akrotiri - z Perissy najlepiej podjechać
      autobusem (0,80 euro) i przesiąć się na skrzyżowaniu do busa do Akrotiti (za tę
      samą cenę) lub podejść piechotą - ja wybrałam to drugie i uważąm że to dobre
      rozwiązanie - można się zatrzymać w takim miejścu gdzie widać i Calderę i morze
      z drugiej strony. Autobusy z Perissy do Firy i z powrotem tez jeżdżą co pół
      godziny, kosztują 1,40 euro, jeżdżą do późna, tak że np. można wybrać się do
      Oia na zachód i jeszcze spokojnie wrócić z przesiadka w Firze. Ogólnie jest
      bardzo przyjemnie. Na a widoki niezapomniane.
      • Gość: girrl Re: Santorini jest wspaniale IP: *.provider.pl / *.provider.pl 30.07.02, 10:17
        Do wszytskich ktorzy byli na Santorini mam pytanie: Czy jest tam co robic przez
        2 tygodnie, zakładajac że lubię i plażowanie i zwiedzanie??
        Dzieki z gory za odpowiedz i pozdrawiam

Girrl

Ps.Acha jak z cenami jedzenia?POdobnie jak w innych czesciach( wyspach) Grecji?
        • miriam_73 Re: Santorini jest wspaniale 30.07.02, 10:42
          Mówiąc szczerze jak dla mnie to 2 tygodnie to zdecydowanie za długo. Jeśli
          chodzi o zwiedzanie to warto się wybrać na rejs po Calderze (wyspa Volcano,
          Palea Kameni z gorącymi źródłami oraz Thirasia) - niesamowite widoki, dużo
          wrażeń. Jest dużo biur organizujących takie rejsy - ja byłam z Kamari Tours za
          23 euro (z zachodem słońca w Oia). Oczywiście właśnie trzeba się wybrać do Oia -
          urocze miasteczko, do Firy/Thiry (stolica wyspy, ładna, ciekawe museum z
          wykopaliskami ze starożytnej Firy/Thiry) oraz do Akrotiri na wykopaliska z
          epoki minojskiej (wstęp 5 euro czynne od 8.30 do 15) i na czerwoną plażę a
          także koniecznie wdrapać się (z Perissy lub z Kamari; w tym ostatnim
          łagodniejsze ale dłuższe podejście) do starożytnej Thiry - wstep bezpłatny
          czynne od 9 do 13. Podobało mi się także Pyrgos (zachód słońca z winiarni nad
          urwiskiem Caldery dużo ciekawszy niż w Oia), moża też pojechać do Faro na cypel
          do latarni morskiej. Na plaży w godzinach 11-15 nie da się wytrzymać - żużel
          wulkaniczny jest tak rozgrzany, że nie można po nim chodzić, trudno leżeć na
          ręczniku. Ceny parasoli i łóżek za dzień to 5-7 euro w zależności od plaży (ja
          byłam w Perissie, po sąsiedzku jest Perivolo), Kamari jest bardzo zatłoczone.W
          Perissie w tawernach ceny są zupełnie przyzwoite, np. za horiatiki płaci się od
          2,5 do 4 euro, duża pizza grecka 5 euro (na 2 osoby), różne dania greckie to
          maks. 7-8 euro. Woda jest wszędzie dostępna - my miałyśmy lodówkę więc
          przytargałyśmy całą zgrzewkę (taniej niż kupowana pojedyńczo) i był spokój na
          perę dni. Woda w kranach bezwzględnie nie nadaje się do picia ponieważ jest to
          morska woda odsalana (tak czy inaczej jest słona, tylko mniej niz w morzu). We
          wszystkich miejscowościach jest mnóstwo sklepów spożywczych, np. w Perissie
          jest położony na wjeździe do miejscowości duży market Coop i po sąsiedzku jest
          bardzo dobra piekarnia. Cena butelko wody to ok. 0,35-0,80 euro za but. 1,5 l -
          w zależności od sklepu oraz rodzaju wody. Mnie bardzo smakowała Loutraki.

W ogóle odnoszę wrażenie że Grecja jest od czasu wprowadzenia euro dość droga,
          a ponadto (na kontynencie) wszystko jest w remoncie/budowie/przebudowie itp. w
          związku ze zbliżającą się Olimpiadą.
          • Gość: Myszka-M Re: Santorini jest wspaniale IP: *.pbks.pl 30.07.02, 14:50
            Hej Miriam_73! A próbowałaś może wypożyczyć skuter? Podobno na polskie prawo
            jazdy (na samochód osobowy) jest problem... Pozdrawiam :-)
          • Gość: Girrl Re: Santorini jest wspaniale IP: *.provider.pl / *.provider.pl 30.07.02, 17:10
            DZiekuje bardzo za takie wyczerpujace informacje.
            Mam dokładnie dwa tygodnie urlopu- chcę je w pełni wykorzystać i nie wiem czy
            Santorini to dobry pomysł. Znam tą wyspę tylko ze zdjeć i opowiadań, ale już
            jestem zachwycona:))Ale chyba rzeczywisćie jest to za mała wyspa na urlop 2 -
            tygodniowy...Czy tam w ogole sa jakies piaszczyste plaże?
            Acha juz ktorys raz w tym roku słyszę że Grecja ( ceny w tym kraju ) bardzo
            podrożała..To chyba przez euro..?potwierdzacie?

Co do skuterow i samochodow to moge tylko napisac jak to wygladalo na Rodos 2
            lata temu. Samochod mozna bez problemu pożyczyć na polskie prawo jazdy i za
            niewielka stosunkowo cene. A skuter wypożyczyli mojej kumpeli bez
            prawka..Musiała tylko pokazać że umie jeżdzić :))

Pozdrawiam
            Girrl
    • Gość: ewa Re: Santorini jest wspaniale IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.02, 18:30
      Hej wszystkim
      Wlasnie wrociłam z Santorini i byłam tam dokladnie wtedy.co miriam wiec bylysmy
      razem w samolocie. po pierwsze bardzo polecam, ale musze zdementowac pare bzdur
      ktore droga miriam pisze. Po pierwsze Kamari jest bez porownania lepsza
      miejscowoscia niz Perissa, ladniejsza, ciekawsza, wieksza. Plaza jest niewiele
      szersza. Ceny lezaków tansze w Kamari,a ludzi duzo mniej. Polowa lezakow pusta.
      Knajp duzo wiecej, ceny podobne, jest super promenada, jest gdzie pojsc
      wieczorem , ludzie bardziej na poziomie, Perissa jest "dresiarzowata".
      Polecam goraco i nie badzcie leszczami wykupujac wycieczki z biura. Za duzo
      mniej mozna wypozyczyc skuter i zwiedzic duzo wiecej.
      pozdrawiam
      • miriam_73 Re: Santorini jest wspaniale 05.08.02, 09:41
        Gość portalu: ewa napisał(a):

> Hej wszystkim
        > Wlasnie wrociłam z Santorini i byłam tam dokladnie wtedy.co miriam wiec
        bylysmy
        >
        > razem w samolocie.
        Myslę że niekoniecznie, bo ja po drodze jeszcze miałam na trasie kontynent. I
        leciałam z kontynentu.

po pierwsze bardzo polecam, ale musze zdementowac pare bzdur
        >
        > ktore droga miriam pisze. Po pierwsze Kamari jest bez porownania lepsza
        > miejscowoscia niz Perissa, ladniejsza, ciekawsza, wieksza. Plaza jest
        niewiele
        > szersza. Ceny lezaków tansze w Kamari,a ludzi duzo mniej. Polowa lezakow
        pusta.
        Moja droga, co kto lubi. I wypraszam sobie stwierdzenia pt. "bzdury" pisze o
        własnych doświadcz3eniach i gustach. Mnie Kamari wyjątkowo się nie podobało.
        Ale jesli komus odpowiada atmosfera deptaka, ryk skuterów przez okrągłą dobe
        plus dyskoteki, to Kamari jest właściwym miejscem. Ja przyjechałam odpocząc i
        się wyspać. Perissa doskonale się do tego nadaje.
        >
        > Knajp duzo wiecej, ceny podobne, jest super promenada, jest gdzie pojsc
        > wieczorem , ludzie bardziej na poziomie, Perissa jest "dresiarzowata".

W Perissie nie widziałam żadnych dresiarzy, wieczorem jest gdzie wyjść, jest
        sporo knajpek i jest w czym wybrać ,a całej długości morza od skały aż po
        Perivolo, zapewniam, nabrzeże tez jest bardzo ładne. Można tez popłynąć łodzią
        na Czerwoną Plażę (bardzo polecam - w obie strony 6 euro).

A propos, pa jakiej podstawie twierdzisz, że w Kamari "ludzie są bardziej na
        poziomie" i co przez to rozumiesz? Coż takiego jest dla ciebie wyznacznikiem
        poziomu?

> Polecam goraco i nie badzcie leszczami wykupujac wycieczki z biura. Za duzo
        > mniej mozna wypozyczyc skuter i zwiedzic duzo wiecej.
        > pozdrawiam

Na to słoneczko by wypozyczyć skuter, trzeba miec prawo jazdy.To po pierwsze.
        Więc ja korzystałam z komunikacji lokalnej. I moge ją spokojnie polecić.
        Po wtóre, czytaj posty dokładniej - pisałam o wycieczkach na Calderę. Skuterem
        zaś nie przepłyniesz zatoki. Na Calderę możesz sie dostać wyłącznie bądź wpław
        (trochę dużo byłoby jednak tego pływania) , bądź w sposób zorganizowany z
        biurem, bądź jesli zdołasz gdzieś wynająć jakąś łódką na własną rękę, ale nie
        sądzę by wyszło Ci to taniej niz w sposób zorganizowany. Stąd polecam wycieczki
        zorganizowane. Co do pozostałego zwiedzania - masz rację. Ja tez byłam w starej
        Firze, Akrotiri, Faro, Oia i Immerovigli oraz w Pyrgos tzw. własnym sumptem -
        nie jest się wtedy ograniczonym czasowo (tak na marginesie - bardzo polecam
        winiarnię na skraju Caldery - o niebo piekniejszy zachód słońca niz w Oia i
        bardzo dobre lokalne wina).
        Tak czy inaczej, polecam Santorini - miłe miejsce pod (bardzo dużym i gorącym)
        słońcem.
    • Gość: ewa Re: Santorini jest wspaniale IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.02, 01:06
      droga miriam
      jesli chodzi o wycieczke na caldere to leszczami sa ci ktorzy kupuja ja z
      perissy lub kamari za 25 euro podczas gdy to samoz oia jest za euro 15 (koszt
      przejazdu do oia z kamari lub perissy autobusem to ok 2 euro - skuterem jeszcze
      mniej)

co do wypoczynku w kamari - skad mozesz wiedziec ze jest tam glosno skoro
      nocowalas w perissie - mieszkalam w hotelu oddalonym ok.100 m od promenady i
      nie dobie i nie dobiegaly mnie o dziwo z niej zadne dzwieki, nie wiem czy wiesz
      ale promenada jest o 20 zamykana dla ruchu wiec skutera wieczorem tez tam nie
      uswiadczysz, dyskoteki sa jak powiedzialam raptem dwie i wchodzi sie do nich
      przez spory "ogrodek", sa naprawde wygluszone, 100 metrow dalej na promenadzie
      nic nie slychac. Chyba ze uwazasz ze ludzie spacerujacy po promenadzie od rana
      do wieczora drą się wniebogłosy.

a jeżeli chodzi o tych ludzi na poziomie - normalny człowiek nie obraza sie
      jesli ktos powie mu, ze mówi bzdury - i to jest wlasnie ta różnica

sedecznie pozdrawiam
      • Gość: miriam_73 Re: Santorini jest wspaniale IP: 62.29.137.* 06.08.02, 10:23
        Gość portalu: ewa napisaý(a):

> droga miriam
        > jesli chodzi o wycieczke na caldere to leszczami sa ci ktorzy kupuja ja z
        > perissy lub kamari za 25 euro podczas gdy to samoz oia jest za euro 15 (koszt
        > przejazdu do oia z kamari lub perissy autobusem to ok 2 euro - skuterem
        jeszcze
        >
        > mniej)
        Z Perissy do Oia (identycznie z Kamari) koszt biletu autobusowego wynosi 1,80
        plus 1,40 (konieczna jest przesiadka w Firze: pomnóż to przez dwa - wyjdzie Ci
        cena porównywalna z tą, którą zapłaciłam jadąc z Persissy spod hotelu (moja
        cena 23 euro - twoja: 15 plus konieczny dojazd czyli ok. 6,5 euro to daje 21 i
        pół czyli nieomal to samo), pod który nastepnie zostałam spokojnie odwieziona
        (bez gonienia w Oia do przystanku i nerwów czy coś złapię i czy wejdę do
        autobusu). Wydaje mi się że zapłacić to póltora euro więcej i mieć święty
        spokój z dojazdem to nie jest przejaw braku rozsądku, wręcz przeciwnie. Jest co
        najwyżej przejawem wygodnictwa ale nie bycia "leszczem".
        A co do skutera - powtarzam trzeba mieć prawo jazdy - przypadkiem nie każdy je
        ma, niestety.
        >
        > co do wypoczynku w kamari - skad mozesz wiedziec ze jest tam glosno skoro
        > nocowalas w perissie - mieszkalam w hotelu oddalonym ok.100 m od promenady i
        > nie dobie i nie dobiegaly mnie o dziwo z niej zadne dzwieki, nie wiem czy
        wiesz
        >
        > ale promenada jest o 20 zamykana dla ruchu wiec skutera wieczorem tez tam nie
        > uswiadczysz, dyskoteki sa jak powiedzialam raptem dwie i wchodzi sie do nich
        > przez spory "ogrodek", sa naprawde wygluszone, 100 metrow dalej na
        promenadzie
        > nic nie slychac. Chyba ze uwazasz ze ludzie spacerujacy po promenadzie od
        rana
        > do wieczora drą się wniebogłosy.
        Z tym zamykaniem promenady to sama dobrze wiesz jak to wyglad, zwłąszcza dla
        skuterów. Miałam okazje być w Kamarii, nie raz zapewniam Cię, więc wiem jak to
        wygląda. I dlatego stoję na stanowisku, że nigdy nie wybrałabym Kamari na
        wypoczynek, gdybym taki wybór miała. W ogóle to najchętniej zatrzymałabym się w
        Firze lub Oi i jeździła na plaże na druga strone wyspy.
        >
        > a jeżeli chodzi o tych ludzi na poziomie - normalny człowiek nie obraza sie
        > jesli ktos powie mu, ze mówi bzdury - i to jest wlasnie ta różnica
        >
        Ma prawo się obrazić, jeśli ktoś mu to zarzuca ot tak sobie, bez uzasadnienia.
        Pozdrawiam
        > sedecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka