Dodaj do ulubionych

Co ile kosztuje na Rodos-kto wie???

06.07.05, 23:56
Gdybym jechala na dwa tygodniem z mezem i malym dzieckiem, ktoremu musze
kupic wode mineralna bo przeciez nie zabiore wszystkiego ze soba to ile
musialabym miec pieniazkow w zapasie??? Tak orientacyjnie to ktos moze podac
ile kosztuje piwo, woda albo jakis napoj - w sklepie i w knajpie? Dobry
obiadek -dodam ze bede w miejscowosci Kalithea. Dziekuje z
gory:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 07.07.05, 09:42
      mniej wiecej wszystko dwa razy drozsze. Woda min. o,70-1 euro, soczek mały 0,5-
      0,7 e wino jest tanie :)
    • Gość: jola Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 10:14
      byłam w zeszłym roku na Rodos i muszę powiedzieć, że ceny na miejscu mnie
      bardzo mile zaskoczyły tzn. nie było drogo, ceny porównywalne z Polską, woda
      mnineralna np. tańsza niż w Polsce.
      • Gość: BASIK Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: *.kir.pl 08.07.05, 11:30
        Byłam w czerwcu na Rodos. Ceny zależą od tego gdzie się kupuje: w marketach
        jest taniej - woda mineralan 0,30 - 0,50 euro, dobre wino od 3,5 euro, piwo
        Amstel 0,90 euro, 1kg pomidorów 0,60 euro, 1kg greckich pomarańczy 0,80 euro. W
        tawernach : sałatka grecka 3,5 euro, piwo 3 euro,musaka 5 euro.....
    • czarodziejka1 Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? 07.07.05, 14:26
      CENY na RODOS :

Tawerna przy drodze w Kalithea:
      Kieliszek wina (tawerna) – 1,40 Euro
      Karafka wina (0,5l) (tawerna) – 2,70 Euro
      Butelka wody (1,5l) (tawerna) – 0,90 Euro
      Piwo (tawerna) – 1,80 Euro

Sklep:
      Butelka wody (1,5l) sklep – 0,60 Euro
      Piwo AMSTEL w puszce (duże) sklep – 1,10 Euro
      7-UP (puszka) – 1 Euro
      Batonik Snikers – 0,80 Euro
      Fanta, Cola (1,5l) – 1,80 Eruo
      OUZO (0,75l) – 3,50 Euro
      OUZO (1l) – 6,80 Euro
      Likier bananowy (1l) – 4,90 Euro
      Oliwki (w folii) – 5,10 Euro
      Film Kodaka (24)– 4,10 Euro

Hotel:
      Kawa mrożona (frappe) – 2,20 Euro
      Piwo małe – 2,60 Euro
      Napój pomarańczowy – 1,80 Euro
      Butelka wina (0,75l) – 10,80 Euro
      Butelka wina (0,3) – 5,80 Euro
      Leżaki przy basenie i na plaży – 2,5 Euro

Miasto Rodos:
      Autobus na trasie Kalithea - Rodos (6 km) – 1,60 Euro
      Taksówka – 6 Euro
      Kawa mrożona frappe (Stare Miasto) – 3,70 Euro
      Piwo (duża puszka) (Stare Miasto) – 4,70 Euro
      Long drink (Blue Lagoon) – 5,5 Euro
      Cola (Blue Lagoon) – 3 Euro
      Sok pomarańczoy (rynek Starego Miasta) – 5 Euro
      Piwo (rynek Starego Miasta) – 5 Euro
      Long drink (rynek Starego Miasta) – 5 Euro

Przejażdżka kolejką turystyczną po mieście Rodos –2 Euro
      Internet – 2,70 Euro/ 30 minut

Faliraki – przejażdżka koleją turystyczną po mieście – 3 Euro
      Faliraki – internet 3 Euro/30 minut
      Lindos – wejsćie na Akropol – 6 Euro
      Dolina Motyli – 2 Euro
      Wycieczka statkiem na wyspę Simi - 20 Euro
      Wycieczka wodolotem z Rodos na wyspy Tilos i Nisyros – 34 Euro
      Autobus do wulkanu Nisyros – 7 Euro
      Wycieczka wodolotem z Rodos na wyspę Kos – 45 Euro
      • Gość: lamia68 Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 18:13
        też wybralismy Rodos na wyjazd z dziećmi. Też Kalithea. Sierpień. To będzie
        nasz pierwszy pobyt na tej wyspie, więc już czytamy i doszkalamy się.
        Mam pytanie :
        Gdzie w okolicach Kalithea są łądne plaże, na które można dojść z hotelu
        (Kersten ) piechotą ? Słyszałam że plaże tam skaliste. A może jest to jakiś
        plus ? Gdzie robić zakupu : picie głównie, bo wyżywienie HB chyba wystarczy ?
        • czarodziejka1 Re: Do Liamia68 08.07.05, 10:01
          Kresten Palace to moja baza na Rodos od 4 lat :)W tym roku wybieram się tam we
          wrześniu po raz piąty :)
          Kresten ma przepiękny, przeogromny basen i wspaniałe zejście do morza. Plaża
          jest piaszczysta, ale niestety malutka. Nie mniej ludzie tam wypoczywają.
          Leżaki są płatne 2,5 Euro za leżak. Ja siedzę przy basenie (leżaki też płatne)
          i chodzę kąpać się do morza. Na plaży jest oczywiście prysznic. Jest też pomost
          do morza, ale to nie dla małych dzieci ani nie dla dorosłych, którzy nie umieją
          pływać. Kąpiel odbywa się wśród skał. Dla mnie jest bosko :) Poza tym zaraz po
          lewej stronie brzegu (jakieś 100 m) jest piaszczysta i żwirowa plaża publiczna.
          Tam do wody wchodzi się po piasku. Wiem, że ludzie z Kresten też tam chodzą z
          małymi dziećmi. I to jest ta najbliższa plaża, na którą można dostać się na
          pichotę.
          Co do zakupów, to w samym hotelu jest sklep, ale zaraz niedaleko hotelu jest
          kilka sklepów i można tam kupić praktycznie wszystko (napoje, alkohol, żywność,
          owoce, kosmetyki i pamiątki).
          Wyżywienie w hotelu jest bardoz dobre i HB wystarcza z powodzeniem. W pokoju
          będziesz miała lodówkę i możesz sobie tam chłodzić zakupione w markecie napoje.
          Nie ma z tym żadnego problemu. Serdecznie pozdrawiam :)
      • charl75 Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? 07.07.05, 20:33
        Dziekuje bardzo, odpowiedzialas mi zeby rzec - czarodziejsko:))
        • czarodziejka1 Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? 08.07.05, 10:02
          Cała przyjemność po mojej stronie :)
      • Gość: Lala Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: 192.11.224.* 21.07.05, 14:35
        ceny podawane przez czarodzieejkew to totalna bzdura.
        piwo w puszce kosztuje 0.7 euro, frappe na miescie 1.5-2, dolina motyli 5 euro,
        itd, itd
        • czarodziejka1 Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? 21.07.05, 16:40
          Lala, ceny, które podałam są zbierana od 2002 roku. I nie jest to żadna bzdura,
          tylko ja tyle płaciłam.
          Zastanów się czy to twoje piwo za które placiłaś 0,70 Euro nie było w małej
          puszce (0,33). Ja podałam cenę dużej puszki (0,50).
          Frappe na Starym Mieście tyle wlaśnie kosztuje, o ile nie drożej w tej chwili.
          Może Ty piłaś frappe gdzieś na ulicy w Rodos, ale nie na Starym Mieście. Nawet
          na samym Starym Mieście jest różnica w cenach. Inaczej płacisz w tawernie na
          Rynku lub na Głównej ulicy, inaczej płacisz gdzieś z boku, gdzie nie ma
          turystów.
          Co do Doliny Motyli - to moja cena jest z 2002 roku. Nie wiem, może teraz
          wejście kosztuje drożej. Ale jak do tej pory, przez te 3 lata nikt tej ceny nie
          kwestionował i nie informował, że jest wyższa. Więc jeśli jest wyższa, to
          wystarczyło napisać, że podrożało, a nie pisać, że to totalna bzdura. Trochę
          taktu proszę!
          Już wiem, że w tym roku zdrożały też autobusy z Kalithea, Faliraki i innych
          pobliskich miejscowości do miasta Rodos. Ja w 2002 płaciłam 1,55 Euro. W
          ubiegłym roku już 1,60 Euro. A podobno w tym roku kosztuje 1,70 Euro.
          • Gość: Lala Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: 192.11.224.* 21.07.05, 17:11
            puszke greckiego piwa mythos kupowalem w sklepie za 0.7 euro, frappe pod palcem
            wielkich mistrzow na starowce pilem za 1.5 euro. niepotrzebnie podajesz
            ekstremalne kwoty bo jeszcze kogos wystraszysz.
            polecam zakupy w lidlu na poludniowych peryferiach miasta rodos.
            • czarodziejka1 Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? 22.07.05, 12:30
              Piszę nie po to aby kogoś wystraszyć tylko wyczulić. Uważam, że ludzie powinni
              wiedzieć, że ceny mogą być wysokie, gdyż na Rodos jest spora rozpiętość cen.
              Zależy w jakim miejscu miasta usiądą w tawernie czy kafejce. Ja na wakacjach
              wypoczywam. Siadam tam, gdzie ładnie i nastrojowo. Nie będę przecież pytała czy
              sprawdzała w menu ile co kosztuje!
              A co do ceny piwa to być może w tym Lidlu na peryferiach Rodos duże piwo (0,50)
              kosztuje 0,70 Euro, ale ja nie będę jeździła specjalnie do Lidla po puszkę
              piwa, tylko kupuję w pierwszym napotkanym sklepie przy hotelu, jeśli mam na to
              akurat ochotę.
    • Gość: jolka Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:29
      Czy leżaki przy basenie również są płatne? We wszystkich ofertach zapewniają,
      że są bezpłatne.
      • czarodziejka1 Re: Do Jolki 08.07.05, 10:05
        Gość portalu: jolka napisał(a):

> Czy leżaki przy basenie również są płatne? We wszystkich ofertach zapewniają,
        > że są bezpłatne.

To wszystko zależy od hotelu. W jednym się płaci za leżaki, w drugim nie. Jeśli
        w ofercie Twojego hotelu jest napisane, że się nie płaci, to się nie płaci:)
        Na plaży jednak płaci się wszędzie. Ceny też różne. Na jednej 2,5 Euro na
        drugiej 3 Euro. Pozdrawiam :)
        • Gość: jolka Re: Do Jolki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:14
          DZiękuję.
        • chiara76 Czarodziejko, sprawdź, proszę pocztę. n/t 08.07.05, 11:40

• Gość: lamia68 Re: Czarodziejko, sprawdź, proszę pocztę. n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:30
            Dzieki, czarodziejka. Widać, że temat masz "przegryziony". Proszę podaj mi
            jeszcze twoje propozycje na zwiedzanie, na pewno nie od razu całej wyspy, ale
            może Rodos i atrakcje w niedalekiej odległości od Kalithea, dzieci mam w wieku
            11 i 13, także wchodzą w grę także muzea. A może jest tam blisko Aquapark ?
            Jeśli tak to jaka cena ? Dzięki z góry.
            • czarodziejka1 Re: Do Lamia68 11.07.05, 10:19
              Na Rodos jest b. dużo atrakcji. Na pewno nie będziecie się tam nudzili. Przede
              wszystkim największą atrakcją jest samo miasto Rodos. Podzielone na nową i
              starą część. Stara część to oczywiście słynna Starówka, otoczona trzema murami
              obronnymi i dwoma fosami. Tam można chodzić godzinami i nie ma się dosyć. Są
              wspaniałe budowle z XIV wieku (Pałac Wielkich Mistrzów), Muzeum Bizantyjskie,
              Muzeum Archeologiczne, Meczet Sulejmana, Biblioteka Osmańska i wiele innych
              ciekawostek. Poza tym Starówka ma niepowtarzalny klimat. Sami się przekonacie.
              Najlepiej mieć dobrą mapkę, np. w przewodniku Pascala jest dość dobra.
              A nowe miasto do przede wszystkim Port Mandraki skąd odpływają wszystkie statki
              wycieczkowe i wodoloty, słynna keja z 3-ma wiatrakami, Wieża Agios Nikolaos i
              przy wejściu do portu słynne jelonki rodyjskie :) Nowe Miasto to też bulwar
              nadmorski (zachodnia część wyspy) i Akwarium na samym cyplu miasta. Poza tym
              słynna Street Bar, ale to już dla trochę starszej młodzieży :) To tam toczy się
              nocne życie Rodos (dyskoteki, kluby itp).
              Będąc w Kalithea macie b. blisko (jakieś 2-3 km) do największego w Europie
              Aquaparku, który mieści się na obrzeżach Faliraki. Można tam dojechać autobusem
              liniowym, który jedzie z Rodos przez Kalithea do Faliraki (1,60 Euro) lub
              dojechać bezpłatnym autobusem, który wyjeżdża z portu Mandraki i przewozi
              turystów tylko do tego wodnego parku. Otwarty od 9 do 18 (maj - czerwiec,
              wrzesień - październik), a od czerwca do sierpnia - do 19. Bilet kosztuje 20
              Euro, dzieci do 12 roku życia - 15 Euro.
              Co do zwiedzania samej wyspy to można wypożyczyć sobie samochód i objechać
              wyspę samemu. Można też wykupić sobie w ScanHoliday objazdową wycieczkę po
              wyspie autokarem "Rodos wzdłuż i wszerz" (35 Euro). Ja właśnie skorzystałam z
              takiej wycieczki, gdyż na wakacjach nie lubię jeździć sama samochodem.
              Wycieczka m.in. obejmuje zwiedzanie Lindos z przepięknym Akropolem na wzgórzu i
              Zatoką św. Pawła, Dolinę Motyli, wytwórnię wyrobów ceramicznych, wytwórnię
              rodyjskiej wódki (suma) i wytwórnię win. Można degustować bez ograniczeń :)
              Z Rodos też można wybrać się na sąsiednie wyspy. I tak b. gorąco polecam
              wyprawę na Symi, wyspa poławiaczy gąbek. Na forum jest kilka wątków na ten
              temat. Koszt 20 Euro od dorosłej osoby, ale jeśli kupujesz w porcie Mandraki. U
              rezydenta Scan chyba 35 Euro. Można też wybrać się na inne wyspy takie jak Kos,
              Tilos, Nisyros (to ta wyspa z aktywnym wulkanem), Karpathos. Ale to już większe
              przedsięwzięcie. Serdecznie pozdrawiam :)
              • chiara76 Czarodziejko? 11.07.05, 10:27
                podpinam się z pytaniem, czy Znasz może jakąś konkretną nazwę miejscowośći z
                ceramicznymi wyrobami? Pamiętam, że na Krecie będąc sami takową
                znaleźliśmy,wrażenie było niesamowite, same domy garncarzy i ceramików , te
                wspaniałe kolorowe przedmioty wystawione na zewnątrz, czy wiszące na ścianach
                przed domem i najważniejsze, korzystne ceny naprawdę ciekawych przedmiotów. W
                tym roku chciałabym również coś sobie z ceramiki przywieźć. Może więc pamiętasz
                nazwę owej wioski?
                • czarodziejka1 Re: Do Chiara76 11.07.05, 10:43
                  Niestety nie pamiętam nazwy tej miejscowości (wioski). Był to nasz pierwszy
                  postój, czyli zaraz za Faliraki w drodze do Lindos. Była to fabryczka naczyń
                  glinianych i ceramicznych. Później do Lindos jechaliśmy jakąś godzinę. Ceramiki
                  na Rodos jest b. dużo. Praktycznie przy drodze z Kalithea do Rodos jest kilka
                  takich sklepów, ale nie fabryczek. Na Starym Mieście też jest mnóstwo takich
                  sklepów. Pozdrawiam :)
                  • chiara76 Re: Do Chiara76 11.07.05, 10:51
                    super, ale ja właśnie chcę u źródła. Nauczyło mnie doświadczenie, jak wzrasta
                    cena od zakładu garncarza do sklepiku w centrum właśnie. Poza tym, w tych
                    sklepikach są zwykli mieszkańcy, mam sentyment, bo kupowaliśmy garnuszki i
                    prezent dla jednej forumowiczki i sprzedawała nam taka staruszeczka, która
                    tylko po grecku oczywiście i w pewnym momencie do zapakowanych rzeczy dołożyła
                    solniczkę i coś do nas powiedziała. Na szczęście zrozumieliśmy, że to taki
                    dodatkowy prezencik, bonus i że nie trzeba płacić i cieszyliśmy się, że chociaż
                    dziękuję umiemy po grecku odpowiedzieć i pożegnać się z nią, bo taka była miła
                    ta babcia. Więc ja cenię sobie zdecydowanie te klimaty bardziej, stąc me
                    pytanie o zakładzik. Ale myślę, że coś znajdziemy bez problemu, dzięki za Twoją
                    odpowiedź.
              • czarodziejka1 Re: Do Lamia68 11.07.05, 11:05
                Jeszcze przesyłam Ci link do Water Park w Faliraki :)
                www.water-park.gr/home.html
    • Gość: Kacper Re: Co ile kosztuje na Rodos-kto wie??? IP: *.canea.com.pl 09.07.05, 14:49
      Witam, Własnie wróciłem w piatek z Rodos, a ceny niestety prawie 2x droższe niż
      u nas. Albo i więcej.

SKLEP : - piwo (0,70 - 1.30) 0,5 litra
      - woda (0,65 - 1,50) 1,5 litra
      - SOK (2,05 - 3,60) za 2litry
      - wódka tańsza niż na lotnisku 1litr ok. 11,00 dobrej wódki (OUZO-6,20)

knajpa: - piwo (2,70 - 3.80) 0,5 litra
      - gyros+sałatki+frytki ok.6,00
      - hamburger ok.3,00

tyle co pamiętam. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka