Dodaj do ulubionych

SLUB - prosze o pomoc

29.06.10, 16:02
moj narzycony jest albanczykiem, mieszkamy w grecji. on ma tutaj wize, mieszka tu i pracuje od wielu lat. jednak chcemy wyjechac na stale do niemiec i z tego powodu zalezy nam na czasie, nie chcemy pobierac sie w grecji bo wtedy po kazdy dokument zwiazany ze slubem musimy znow tu przyjezdzac. z tego co sie dowiadywalam na slub w plsce trzeba conajmniej miesiac czekac, pozniej znow miesiac na zlozenie wniosku o nowy dowot itp no i miesiac na odebranie dokumentow. czy orientuje sie ktos jak sytuacja wyglada w momecie kiedy pobralibysmy sie w albani? co z jego obywatelstwem, czy moze odrazu ubiegac sie o obywatelstwo polskie? co jest potrzebne aby ubiegal sie o polskie obywatelstwo? czy odrazu po slubie ma prawa do pracy w uni europejskiej takie jak polacy? jezeli ktos orietuje sie w tych sprawach prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • hajdede Re: SLUB - prosze o pomoc 29.06.10, 22:16
      Nie rozumiem jednego - Po co obywatelstwo polskie, skoro na stałe
      chcecie osiąść w Niemczech??? W Polsce wcale nie jest łatwo je
      uzyskać, a Albańczycy mają trochę pod górkę (niestety z góry
      traktuje się ich jak oszustów z papierowym małżeństwem - więc
      wszystkie urzędy i służby graniczne maglują ich, jak się da). W
      Albanii na ślub czeka się ok. 10 dni od dnia złożenia dokumentów.
      • ilonaaa.c Re: SLUB - prosze o pomoc 29.06.10, 22:32
        z tego co mi wiadomo jezeli jestesmy tylko po slubie i nie ma obywatelstwa to sa
        problemy z tym zeby ktokolwiek go tam zatrudnil legalnie ale nie wiem dokladnie
        bo pani kierownik w urzedzie stanu cywilnego probowala mi za wszelka cene wbic z
        glowy slub w polsce i stwierdzila ze co do obywatelstwa to bardzo dlugo trzeba
        czekac i jego zdobycie jest bardzo trudne. jakie on ma prawa w chwili zawarcia
        zwiazku? wyczytalam gdzies ze zanim dostanie obywatelstwo poinien miec karte
        pobytu, co jest potrzebne do wyrobienia takiej karty i czy to konieczne?
        • best.tirana Re: SLUB - prosze o pomoc 30.06.10, 10:48
          Zyby dostać obywatelstwo polskie trzeba byłć małżonkiem obywatela
          polskiego przynajmniej 3,5 roku i przebywać na terenie Polski
          wcześniej na kartach pobytu.Bax w przypadku kiedy się nie jest
          małżonkiem obywatela polskiego trzeba przebywać na terenie Polski na
          kartach pobytu 5 lat. Po tych okresach można dopiero wnioskować o
          przyznanie obywatelstwa, ale na otrzymacie decyzji czeka się
          długooo. Po zawarciu małżeństwa z obywatelem Polski nie nabywa się
          praktycznie żadnych praw, poza tym, że nie mogą takiej osoby
          deportować z kraju pochodzenia małżonka, nawet jeżeli przebywa tu
          nielegalnie i małżeństwo jest podstwą do wnioskowania o karty
          pobytu, bądź wizy do Polski. Jeżeli chodzi o zatrudnienie to w
          przypadku małżeństwa z obywatelem Polski i na tej podstawie
          ubiegania się o kartę pobytu w PL nie trzeba starać się specjalnie o
          pzowolenie na pracę, bo w tym jednym przypadku nabywa się je od
          razu. Tak to wygląda w Polsce, sądze, że w Niemczech to nie ma nic
          do rzeczy, że będzie małżonkiem obywatela polskiego. Te nieliczne
          prawa jakie się uzyskuje są ważne tylko na terenie Polski. zeby
          posiadać pozwolenie na pracę w innym kraju, trzeba najpierw
          zalegalizować tam swój pobyt od nowa i ubiegać się o pozwolenie na
          pracę.
          • ilonaaa.c Re: SLUB - prosze o pomoc 30.06.10, 10:57
            dziekuje wam za pomoc. krotko mowiac nie sprawia roznicy czy bedziemy po slubie
            czy nie i tak musi wyrobic wize do niemiec a zzeby ja wyrobic musi miec tam
            zapewniona prace a to dla cudzoziemcow z poza UE nie jest juz takie latwe.
            a i jeszcze jedno czy jezeli pobierzemy sie w albani to osobiscie musze
            dostarczyc dokumenty o slubie do polski czy moge to zrobic np w ambasadzie i czy
            to jest konieczne odrazu po slubie jezeli nie bedziemy mieszkac w polsce?
            • iwi41 Re: SLUB - prosze o pomoc 30.06.10, 12:09
              Jeżeli to ty najpierw pojedziesz do Niemiec będziesz mieć tam pracę(a przecież
              już nie długo Niemcy otwierają dla Polaków swój rynek pracy) mieszkanie i
              dokumenty na pobyt tam to będziesz mogła go jako twojego męża "ściągnąć".( Nie
              wiem jak to jest konkretnie w Niemczech) ale w innych krajach UE jak on będzie
              miał dokumenty bo jest twoim mężem i ty tam mieszkasz to on też ma prawo do pracy.
              • des4 a po co do Niemiec??? 01.07.10, 11:57
                jedźcie do Albanii i tam zacznijcie pracować...tam się hajtniecie,
                zamieszkacie i papierologię macie z głowy...

nie podoba się wam Albania? no to co to za Albańczyk???
    • nad-in Re: SLUB - prosze o pomoc 30.06.10, 23:56
      Jasne ze on chce do niemiec zapewne ma tam polowe rodziny.Ty
      bedziesz najpierw kombinowac z papierami,sciagniesz go bedziesz na
      poczatku na niego zapiepszac.A on jak dostanie pobyt na stale to
      kopnie Cie w dupe i przywiezie sobie albanke.Ta historia w niemczech
      jest juz nudna bo tak robi kazdy z nich.Ale dalej znajduja sie
      naiwne co wierza w ich bajki.Zastanöw sie czy warto.
      • shoqja Re: SLUB - prosze o pomoc 01.07.10, 10:16
        Niestety, zgadzam się z przedmówcą. Takie historie zdarzają się też
        ostatnio coraz częściej w Polsce. Po otrzymaniu karty pobytu
        tymczasowego "kochany" mąż albański znika bez wieści, nie ma nawet
        jak się z nim rozwieść uncertain
        Z całą moją sympatią do narodu albańskiego, mężczyźni albańscy jak
        mało który naród potrafią wspaniale udawać gorące uczucie. A Polki
        niestety wspaniale potrafią się na to nabierać. (jasne, że nie
        wszystkie mieszane małżeństwa się tak kończą).
        • ilonaaa.c Re: SLUB - prosze o pomoc 01.07.10, 17:23
          niestety musze was rozczarowac bo sek w tym, ze on tutaj ma polowe rodziny a ja
          mam rodzine w niemczech i to ja go namawiam do wyjazdu. ale kazdy ma prawo do
          wlasnego zdania smile tylko piszac takie rzeczy to tak jakbyscie przyznawali ze
          kazdy polak to alkoholik...
          • monika_niti Re: SLUB - prosze o pomoc 05.07.10, 12:48
            To jest wlasnie to.... Dziewczyna pisze proszac Nas o pomoc w sprawie slubu, papierow itp a tu pomocy praktycznie nie uzyskuje!!!! Kazdy watek, ktory rozpoczynamy musimy sie skonczyc na tym, ze Albanczycy to tylo dla papierow biora z nami slub i nas oszukaja!!!! Jak to jest mozliwe, ze oceniacie ludzi po jednej czy dwoch sytuacjach o ktorych uslyszeliscie?? a pozniej oceniacie, ze wszyscy sa tacy sami???
            Trzymajmy sie wiec danego tematu o ktorym piszemy i nie wychodzmy poza niego... Sa rozpoczete inne watki, wiec tam napiszmy swoje zdanie na dany temat... Dziekuje
            A co do ilonaaa.c trzymam za Ciebie kciuki bys wszystko zalatwila, bo tak jak Ty w przyszlym roku planujemy slub w Albanii... Pozdrawiam
            • hajdede Re: SLUB - prosze o pomoc 05.07.10, 14:38
              Ja też życzę wszystkiego dobrego. Tylko że dziwi mnie, jak bardzo Polki są czasem zapatrzone w Albańczyków, którzy niestety świetnie potrafią udawać gorące uczucia. A liczba rozwodów polsko-albańskich niebezpiecznie szybko zbliża się do liczby takowych ślubów (źródła własne i sprawdzone). Często nie ma się nawet z kim rozwieść, bo albański mąż zniknął po 3 miesiącach z kartą pobytu. Żeby nie było - bardzo lubię Albanię i naród albański, ale Polki są czasem wyjątkowo naiwne.
              Pozdrawiam i życzę powodzenia oraz dużo (prawdziwej!) albańskiej miłości smile
              • lenka-to-ja Re: SLUB - prosze o pomoc 10.07.10, 19:52
                nie no absolutnie zadna z kolezanek za albanskim forum nikomu nie
                zyczy niczego zlego, ...Ale niech te wszystkie dziewczynki co sa
                tak zakochane i zapatrzone w swoich kawalerow i co to tak ochoczo
                biegna do oltarza, odezwa sie na tym samym forum za jakis tam
                czas, kiedy to "malzenstwo "sie umocni i ptaszek bedzie mogl
                odleciec z karta pobytu i osiedlic sie na stale w obcym kraju.... i
                opisza nam swoje wrazeniasmile
                • monika_niti Re: SLUB - prosze o pomoc 11.07.10, 23:32
                  "zadna nikomu zlego nie zyczy" to sa Twoje slowa lenka-to-ja...
                  to dlaczego macie zle nastawienie od samego poczatku i jestescie zlej
                  mysli??trzeba patrzec jakos bardziej optymistycznie na zycie!
                  nikt nikomu nie mowil,ze zycie bedzie zawsze uslane rozami, ale trzeba tez miec
                  pozytywne mysli.. kazdy czlowiek jest inny i nie kazdy zwiazek musi sie tak
                  skonczyc... my nie wiemy, jak dokladnie wyglada kazdy zwiazek i jaka atmosfera w
                  nim panuje oraz jacy sa Ci ludzie z ktorymi sie wiaza,wiec jeszcze raz trzymajmy
                  sie tematu i probujmy pomoc sobie samym jak tylko mozemy!
                  • justysia.m183 Re: SLUB w Albanii 21.09.10, 20:02
                    29 wrzesnia w Tiranie biore slub. Za rok napisze czy moje Kochanie nigdzie nie ucieklo smile PS. do wszystkich wypowiedzi jakie czytalam tutaj na forum (a szczegolnie do wszystkich "zyczliwych") Nikogo i nigdy nie nalezy oceniac z gory...Sa dobrzy i zli Albanczycy oraz dobrzy i zli Polacy.Ciagle tylko czytam o TYCH ZLYCH MEZACH ALBANCZYKACH....Ciekawa jestem czy wszystkie zony sa takie perfekcyjne...Nalezy poznac Albanie, dom i rodzine meza, zamieszkac z nimi na jakis czas.Wazne, by poznac ich kulture i tradycje.Moj Tani jest z poludnia i jest grekokatolikiem.Te Polki, ktore sa zwiazane z muzulmanami (szczegolnie z tymi z polnocy Alb.)maja bardziej utrudnione zadanie. Osobiscie balabym sie zwiazac z muzulmanem. Zycze wszystkim zakochanym Polkom udanych zwiazkow z Albanczykami, ale miejscie otwarte oczy i nie patrzcie slepo przez rozowe okulary.Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!!!
                    • leona82 Re: SLUB w Albanii 24.09.10, 23:25
                      ja jestem wlasnie z jednym takim z pn...wièc mam "utrudnione zadanie"wink
                      A Tobie zyczè powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!
                      • annarexha Re: SLUB w Albanii 26.09.10, 16:45
                        Moj maz jest z polnocy,tak naprawde to nie wiem czym on jest,w boga wierzy ale nic poza tym,niczego nie swietuje,nie modli sie,ja jestem semi ateistka i nie dalabym rady zyc z fanatykiem religijnym,jego rodzina to muzulmanie ale tez raczej nie fanatyczni,sa bardzo milymi,przyjaznymi ludzmi i to jest wazniejsze od wszelkich religiismilePozdrawiamsmile
                        • annagega Re: SLUB w Albanii 12.10.10, 20:32
                          annarexha napisała:

> Moj maz jest z polnocy,tak naprawde to nie wiem czym on jest,w boga wierzy ale
                          > nic poza tym,niczego nie swietuje,nie modli sie,ja jestem semi ateistka i nie d
                          > alabym rady zyc z fanatykiem religijnym,jego rodzina to muzulmanie ale tez racz
                          > ej nie fanatyczni,sa bardzo milymi,przyjaznymi ludzmi i to jest wazniejsze od w
                          > szelkich religiismilePozdrawiamsmile

A tam, lepszy Polak katolik co w niedziele po kosciele bije zone do nieprzytomnosci bo za tydzien sie wyspowiada jakiemus pedofilowi w konfesjonale.
                      • justynawrc Re: SLUB w Albanii 07.10.10, 20:05
                        Uszy do gory smile Moj maz ma sporo przyjaciol z polnocy i sa bardzo mili i niczym sie nie roznia od nas. Jeden zonaty z Wloszka, jeden z Ukrainka i dwoch jeszcze kawalerow do wziecia smile Swietnie radza sobie w zyciu, dobrze zarabiaja, Ci zonaci dbaja o swoje zony i dzieciaki. Tutaj na forum mozna sie naczytac wiele zlych rzeczy o Albanczykach.... Ale to temat rzeka. Kazdy kraj ma swoja mentalnosc i tradycje. Sztuka, by sie docierac, wzajemnie szanowac i tolerowac. Mi tez nie podoba sie wszystko, ale szanuje decyzje meza, a on moje. Rozmawiamy o kazdym najmniejszym problemie. Jego rodzina od razu potraktowala mnie jak czlonka rodziny, sa wspaniali. Moja rodzina tez zaakceptowala mojego meza i nasze wspolne zycie. Nie ma kraju idealnego, nie ma ludzi idealnych.... Komu nie poszczescilo sie w Albanii, musi szukac dalej swojego skarbu smile
                    • majmunt Re: SLUB w Albanii 02.10.10, 18:09
                      Może i Twoje kochanie nie weźmie nóg za pas, ale Ty powinnaś, wziąść nogi za pas zanim staniesz przed ołtarzem....

Jestem jedną z tych które niewierzą w uczciwość albańczyków, wiem co mówię bo doświadczyłam na własnej skórze
                    • annagega Re: SLUB w Albanii 12.10.10, 20:27
                      Albanii najwidoczniej nie znasz bo takich rzeczy bys nie wypisywala. Albanscy muzulmanie nie maja nic wspolnego z prawdziwymi muzulmanami i fanatyzmem. Jezeli bylas juz w Albanii to na pewno zauwazylas ze nie ma tam mlodych kobiet zakrywajacych glowy ale przeciwne, w lecie "muzulmanske"albanki nie wiele maja na sobie. Jestem zona takiego "muzulmana" od wielu lat.
                      • justynawrc Re: SLUB w Albanii 12.10.10, 21:09
                        ANNAGEGA : To prawda co piszesz. Widziałam też muzułmanów zajadających mięso i bawiących się razem z katolikami, również robią razem interesy i często nie jest się w stanie określić jakiego wyznania jest dana osoba. Bardziej przypominająca mi ..... ateistę. Prawda jest taka, że takich "normalnych, na luzie" muzułamanów i grekokatolików jest w Albanii wielu, ale zdarzają się i tradycjonaliści. Jak wszędzie smile Tam też muszą mieć swoje moherowe berety smilesmilesmile
                • annagega Re: SLUB - prosze o pomoc 12.10.10, 20:19
                  Jestem mezatka albanczyka od 7 lat i jakos nie odlecial.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka