Dodaj do ulubionych

A jednak KRETA

IP: *.polpx.pl 02.04.01, 15:45
Wybieram się na Kretę w lipcu, w okolice Heraklionu i proszę o wskazówki. Gdzie
można zobaczyc piękną plażę i turkusowa wodę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola D. Re: A jednak KRETA IP: *.napier.ac.uk 02.04.01, 17:47
      Matala na poludniu wyspy jest miejscem godnym obejrzenia. W latach 60-tych mekka hippisow (min Bob
      Dylan). Restauracje serwuja super jedzenia na wolnym powietrzu. Bylam tam 4 lata temu, wiec moze sie cos
      zmienilo.

Warto jechad do Agios Nicholaos, do Hani obejrzec Kanion (nazwe zapomnialam ale bedzie w przewodniku).
      Skorzystac tez z wycieczki na Santorini o ile taka bedzie dostepna.
      Warto wypozyczys samochod i pojezdzic po okolicy.
      • Gość: acek Re: A jednak KRETA IP: 213.77.50.* 05.04.01, 20:23
        co do santorini to lepiej wybrac sie tam samemu :), bo zorganizowane wycieczki
        sa drogie...

acek1@wp.pl
      • Gość: Slawek Re: A jednak KRETA IP: *.abb.pl 04.07.01, 12:12
        Polecam plaże w malej miejscowości Agia Pelagia oraz wycieczkę samochodem do
        obserwatorium astronomicznego 2400mpm. Wspaniały krajobraz niezapomniane
        przeżycia. Agia Pelagia ma jeszcze jedną zaletę tj. bardzo niskie ceny w
        restauracjach.
    • Gość: justa Re: A jednak KRETA IP: *.pnl.philips.com 21.06.01, 09:25
      Gość portalu: justa napisał(a):

> Wybieram się na Kretę w lipcu, w okolice Heraklionu i proszę o wskazówki. Gdzie
      >
      > można zobaczyc piękną plażę i turkusowa wodę?

Właśnie wróciłam z okolic Heraklionu. Plaże są tam niemiłosiernie zaśmiecone i
      zabrudzone mazutem /waga na stopy i ubranie !/ Plaż z szafirową wodą jest bardzo
      dużo, ale troche dalej. Wszystko znajdziesz w przewodnikach, bez których nie
      warto się ruszać z domu jeśli chce sie wiedzieć gdzie się jedzie i po co.

BB.
      • Gość: Magda M Re: A jednak KRETA IP: 212.160.131.* 24.07.01, 12:41
        W okolicy Herakloinu polecam małą miejscowość Agia Pelagia z małą plażą i dziką
        zatoczką, naprawde turkusowa woda i mało ludzi, cisz spokój , są tam biura
        podrózy z którymi można zwiedzać, ale polecam samodzielne wyprway autobusem ,
        ich "pks" to klimatyzowane mercedesy, bardzo wygodne
    • Gość: Arek Re: A jednak KRETA IP: *.zasada.com.pl 21.06.01, 12:48
      Witaj. W okolicach Heraklionu nie ma ładnych plży. Są kamienie lub piasek
      przypominający brązowe błoto. Za to cudowna plaża z cudownym morzem jest w
      Matali, ale to na południu po drugiej stronie Krety. Ładne plaże są też w
      okolicach Agijos Nikolaos (cudowne widoki) i dalej za Setią na półwyspie w
      okolicach Vaon.
      Piaszczyste plaże, ale bardzo waskie są w okolicach Rethymnon. Ale to miasto
      wybudowane specjalnie dla Francuzów i jest bardzo drogie. Ja mieszkałem w Guve
      (30 km na wschód od Heraklionu) i raczej korzystałem z basenu przy hotelu.
      Wypożycz samochód i możesz szybko dojechać w każde miejsce na Krecie. Polecam
      też Aqva Park w okolicach Guve. Pozdrawiam życze miłego wypoczynku Arek.
      PS. jeśli chcesz jeszcze jakiś wiadomosci o Krecie napisz arek321@poczta.hoga.pl
    • Gość: HRISTO Re: A jednak KRETA IP: *.unregistered.formus.pl 22.06.01, 00:00

> Wybieram się na Kretę w lipcu, w okolice Heraklionu i proszę o wskazówki. Gdzie
      >

Czesc,wlasnie przeczytalem ze wybierasz sie na Krete.Gratuluje wyboru.Nie wierz tym ktorzy mowia ze
      Kreta to pomylka.To jedno z najfajniejszych miejsc w Europie.Trzeba tylko wiedziec co i jak.Olej wszystkie
      tkz.wycieczki fakultatywne organizowane przez biua turystyczne.Musisz wynajac samochod.Tylko tak
      mozesz sobaczyc naprawde piekne miejsca.Bo np.na Elafonnisi albo jak wola inni Elafonnisos ciezko
      jest dojechac bez auta.A jest to najpiekniejsze miejsce na Krecie.Polacy docieraja tam bardzo
      rzadko.Najlepiej jest dojechac tam a wlasciwie doplynac z miejscowosci Paleochora (ok.4000 DRM
      ).Plyniesz godzine,a warto.Warto niedaleko ,choc po fatalnych drogach dojechac do Lentas i klasztoru i
      plazy w Moni Preveli(drugi gaj palmowy obok bardziej komercyjnego Vai-gdzie tez warto pojechac.Oprocz
      tego krociotki mini rejsik na wysepke Spinalonga(dawna kolonie tredowatych) z miasteczka
      Elounda.Koniecznie Agios Nikolaos.Do tego male uliczki starego miasta w Hani(Chanii).Pojedz na
      Vai.Juz sama droga tam robi obledne wrazenie.Warto skoczyc do Matali na poludniu wyspy.Tuz obok 3
      km. jest plaza w Kommos(czesciowo dla nudystow)ale jest tam czysto i ladnie.
      Zakladam ze wyladujesz w miejscowosci Amoudara.Tam lub w okolicach laduje 80 % naszych
      wycieczek.Nie przejmuj sie brzydkim widokiem elektrowni i cementowni.Bierz auto i zwiedzaj reszte
      wyspy.Jutro postaram Ci sie przyslac ,jak nie zapomne:)),adres mojej znajomej ktora prowadzi
      wypozyczalnie samochodow w Amoudarze.Prawdopodobnie da Ci znizke.Baw sie dobrze !
      pozdrawiam
      HRISTO
      • Gość: Tomek Re: A jednak KRETA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
        Jakbyś mógł to prześlij mi ten adres wypożyczalni samochodów, byłbym wdzięczny:
        witek7@poczta.fm
      • Gość: ADAM Re: A jednak KRETA IP: *.stalowa-wol.sdi.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        JA ROWNIEZ CHCIALBYM PROSIC O ADRES WYPOZYCZALNI SAMOCHODOW NA KRECIE...
      • Gość: Patrycja Re: A jednak KRETA IP: 169.5.124.* 27.06.01, 12:31
        Ja rowniez wybieram sie na Krete. Jesli mozesz, przeslij mi swoje namiary na "znajoma"
        wypozyczalnie samochodow.Z gory dziekuje.P.
    • Gość: Andrzej Re: A jednak KRETA IP: *.port.gdansk.tpnet.pl 22.06.01, 09:17
      Odwiedziłem kilkanaście plaż na Krecie (m.in. słynną plażę Vai na północno-
      wschodnim krańcu, w Matali też byłem) i moim zdaniem, najpiękniejsza
      (krystaliczna przejrzystość wody wręcz magnetyzuje - nie można się nie
      zanurzyć) plaża na Krecie to Elafonissos (zw. Różową lub Czerwoną - od koloru
      wielu niewielkich wysepek, w rzeczywistości są to skałki pochodzenia
      wulkanicznego, zgromadzonych blisko siebie). Plaża jest położona na południowym
      wybrzeżu Krety, tak zupełnie orientacyjnie, ok. 30 km na południe od Chani.
      Jako, że jest to zupełnie "dzika plaża" i nie ma w jej pobliżu infrastruktury
      hotelowej, polecam wynajęcie samochodu. Radzę też zaopatrzyć się w dobry
      przewodnik po Krecie i szczegółową mapę.

Życzę udanego udanego uropu!

Serdecznie pozdrawiam,
      Andrzej:)
      • Gość: Dorota Re: A jednak KRETA IP: *.cybercable.tm.fr 24.06.01, 00:00
        Czesc Andrzej,

Przeczytalam Twoje rady o Krecie. Sa bardzo uzyteczne - dziekuje. Zacheciles
        mnie do pobytu na Elafonissos. Ale czy mozna tam zamieszkac czy jest to tylko
        plaza. Jezeli mozna, to czy jest szansa na znalezienie czegos jadac "w ciemno"
        samochodem w drugiej polowie wrzesnia. Bede wdzieczna za infomacje.

Dorota

Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Odwiedziłem kilkanaście plaż na Krecie (m.in. słynną plażę Vai na północno-
        > wschodnim krańcu, w Matali też byłem) i moim zdaniem, najpiękniejsza
        > (krystaliczna przejrzystość wody wręcz magnetyzuje - nie można się nie
        > zanurzyć) plaża na Krecie to Elafonissos (zw. Różową lub Czerwoną - od koloru
        > wielu niewielkich wysepek, w rzeczywistości są to skałki pochodzenia
        > wulkanicznego, zgromadzonych blisko siebie). Plaża jest położona na południowym
        >
        > wybrzeżu Krety, tak zupełnie orientacyjnie, ok. 30 km na południe od Chani.
        > Jako, że jest to zupełnie "dzika plaża" i nie ma w jej pobliżu infrastruktury
        > hotelowej, polecam wynajęcie samochodu. Radzę też zaopatrzyć się w dobry
        > przewodnik po Krecie i szczegółową mapę.
        >
        > Życzę udanego udanego uropu!
        >
        > Serdecznie pozdrawiam,
        > Andrzej:)

• Gość: Andrzej Re: A jednak KRETA IP: *.port.gdansk.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
          Cześć Dorota,

Miło mi słyszeć, że moje "rady" o Krecie (był to raczej wyraz mojej wielkiej
          sympatii dla tej wysepki) na coś się przydały.

Elafonissos, jak do tej pory (słyszałem, że to niestety ma się zmienić:( ),
          jest właściwie nie tknięta ręką ludzką. Poza parasolami, leżakami i jakiejś
          drobnej gastronomii (mimo wszystko przyjeżdża tam całkiem sporo turystów, a co
          bardziej przedsiębiorczy Grecy nie przepuszczą okazji do zarobienia pieniążków,
          np. leżaki, parasole czy prysznic są płatne) na plaży to zupełnie dziewicza
          przyroda. Ja, robiąc sobie "objazdówkę" po wyspie, miałem na Elafonissos
          zaledwie parę godzin. Dlatego nie potrafię się autorytatywnie wypowiedzieć na
          temat możliwości zamieszkania w bezpośredniej bliskości plaży. Myślę, że w
          promieniu jakiś 10 km w miarę spokojnie znajdziesz nocleg, jednak przy samej
          plaży może być z tym różnie. Może warto poszperać trochę w internecie i
          spróbować znaleźć jakieś pomocne dane na ten temat. Mnie udało się znaleźć taki
          link:

http://www.interkriti.org/visits/elafon.html

M.in. można się tam dowiedzieć, że w okolicy jest wiele miejsc kempigowych, a
          także jest tam podany namiar na jakieś pokoje do wynajęcia:

Rooms for Rent- Tavern
          "INNAHORION"
          Elafonissi
          tel:+30822 61267 & 61111 & 61401
          Languages:English,

więc z tą bazą noclegową przy plaży może wcale nie być tak najgorzej.

Serdecznie pozdrawiam,
          Andrzej:)

P.S.
          Chyba też warto zajrzeć do Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, a w
          szczególności do jej biura w Chani nr tel.: +3 0821 92943.
        • dormar Re: A jednak KRETA 26.06.01, 00:00
          Jeszcze raz dziekuje - tym bardziej, ze po raz pierwszy korzystam z takiej formy
          szukania informacji - to naprawde dziala - dziekuje, ze sie odezwales - sprobuje
          wszystko znalezc za pomoca stron i kontaktow jakie podales -

Dorota

Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Czesc Andrzej,
          >
          > Przeczytalam Twoje rady o Krecie. Sa bardzo uzyteczne - dziekuje. Zacheciles
          > mnie do pobytu na Elafonissos. Ale czy mozna tam zamieszkac czy jest to tylko
          > plaza. Jezeli mozna, to czy jest szansa na znalezienie czegos jadac "w ciemno"
          >
          > samochodem w drugiej polowie wrzesnia. Bede wdzieczna za infomacje.
          >
          > Dorota
          >
          > Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          >
          > > Odwiedziłem kilkanaście plaż na Krecie (m.in. słynną plażę Vai na północno
          > -
          > > wschodnim krańcu, w Matali też byłem) i moim zdaniem, najpiękniejsza
          > > (krystaliczna przejrzystość wody wręcz magnetyzuje - nie można się nie
          > > zanurzyć) plaża na Krecie to Elafonissos (zw. Różową lub Czerwoną - od kol
          > oru
          > > wielu niewielkich wysepek, w rzeczywistości są to skałki pochodzenia
          > > wulkanicznego, zgromadzonych blisko siebie). Plaża jest położona na połudn
          > iowym
          > >
          > > wybrzeżu Krety, tak zupełnie orientacyjnie, ok. 30 km na południe od Chani
          > .
          > > Jako, że jest to zupełnie "dzika plaża" i nie ma w jej pobliżu infrastrukt
          > ury
          > > hotelowej, polecam wynajęcie samochodu. Radzę też zaopatrzyć się w dobry
          > > przewodnik po Krecie i szczegółową mapę.
          > >
          > > Życzę udanego udanego uropu!
          > >
          > > Serdecznie pozdrawiam,
          > > Andrzej:)
          >

• Gość: Wrubi Re: A jednak KRETA IP: *.*.*.* 22.06.01, 13:23
      Kreta jest okej pod warunkiem, ze wynajmiesz samochod i ruszysz w glab wyspy.
      Polnocne wybrzeze wyspy jest totalnie komercyjne. Unikalismy go jak ognia.
      Zachodnia czesc wyspy to po prostu odjazd! plaze Falasarny to bajka - podobnie
      Elafonisi. Wawoz Samarias ogladalismy tylko z wejscia. Nie chcialo isc sie nam
      10 km na piechote. Ale sam dojazd - to tak jakby jezdzilo sie samochodem po
      Tatrach. :-) Na wschodzie polecam plaskowyz Lashithi (oczywiscie samochodem!)
      Super! Z Lashiti mozna uderzyc do Agios Nikolaos - slicznie i z ciekawosci
      troche na polnoc na wyspe Spinalonga - warto to zobaczyc. Dalej na wschod
      hmmm...Plaza Vai jest raczej przereklamowana (duzo glonow - bleee), chociaz
      obok sa super plantacje bananow. Na poludniu wyspa jest roche inna - jakby
      bardziej tajemnicza i mroczna i WRESZCIE nie ma tylu turystow (glownie niemcy).
      Jest fajna wysepka -
      Chrisi - widac z niej Krete w calej okazalosci. Jednak nie dajcie nabrac sie na
      reklamy - WYSPA TYSIECY MUSZLI. Nie znalezlismy ani jednej nawet nurkujac 4
      metry pod wode ( a woda czysta jak krysztal). Wykopaliska - komercyjne i
      wybetonowane Knossos - moze byc, ale tlok jak w centrum warszawy. Fajne sa
      wykopaliska Fajstos - duzo spokojnie i bardziej malowniczo. Gortys tez niczego
      sobie.
      Pare uwag na koniec - unikajcie wynajmowania skuterow - BARDZO LATWO O WYPADEK
      (sami zbieralismy porozbijanych turystow z Anglii - reszta urlopu w szpitalu).
      Grecy jezdza jak wariaci (motocyklisci!!). Niewazne jak szybko jedziesz trzymaj
      sie prawej strony jezdni - na lewo tylko przy wyprzedzaniu - dlaczego?? Latwo o
      wypadek kiedy ktos z przeciwka wyprzedza.Kiedy mrugaja na ciebie swiatlami -
      zjedz na prawo, ustap miejsca. Kiedy znajdziecie sie na zachodzie - sa tam
      bardzo krete i waskie drogi - trzeba bardzo uwazac - czasami nie mieszcza sie
      dwa samochody obok siebie ( a co dopiero autobus!) Na ekstremalnych zakretach,
      kiedy nie widac 2-giej strony zatrabcie (grecy tak robia).
      jesli chcecie wiecej info: p.wroblewski@chello.pl
    • Gość: Ewa Re: A jednak Kreta - a moze jednak Rhodos ? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.01, 00:00
      Co sie tak wszyscy uparliscie na ta KRETE. Jest to wyspa - owszem z wieloma
      zabytkami ale na ktorej jest bardzo malo slodkiej wody. Wiekszosc basenow
      przyhotelowych maja slona wode.
      RHODOS - to wyspa o bardzo duzych zasobach slodkiej wody - wiec baseny hotelowe
      maja slodka wode. Pozatym jest tam bardzo duzo tanich owocow poludniowych -
      istny raj roznego rodzaju melonow i winogron !!! Super !
      Morze bardzo czyste i plaze do polecenia !
      Polecam RHODOS !!!!
      Ewa
      • Gość: MagdaM Re: A jednak Kreta - a moze jednak Rhodos ? IP: 212.160.131.* 24.07.01, 12:48
        Jaka słona woda w basenach, w wielu pływałam i nigdzie nie było słonej wody,
        zreszta co to za sztuczny problem z tym brakiem wody ? jakoś nie uschłam a
        wręcz przeciwnie, wymoczyłam się za wszystkie czasy, jak ci brakuje słodkiej
        wody to może lepiej polskie Mazury albo jakikolwiek polski obszar gdzie w lecie
        pada non stop ?
    • Gość: jaro Re: A jednak KRETA IP: *.lask.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 21:24

>

• Gość: HRISTO Re: A jednak KRETA IP: *.unregistered.formus.pl 17.07.01, 15:09
        Sorry ze tak pozno,ale lepiej pozno niz wcale ;))
        Polecam wypozyczalnie Holiday Services w Amoudarze.Maja pare mini biur,zapytaj o Soule Flouri
        nr.komorki 093689214.Powiedz ze namiar masz od Kristofa z Gdanska.Gwarantuje ze bedziesz
        zadowolony(a).Soula mowi w paru jezykach,zatrudnia tez w biurze polke.Na pewno mozna sie
        dogadac.Zycze milych wakacji.Jakby cos to jestem pod hristo99@hotmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka