Dodaj do ulubionych

Samochodem na Litwe

20.03.12, 12:38
Wybieram się pierwszy raz samochodem(leasing) na Litwę, co powinienem wiedzieć przed wyjazdem na co uważać etc? Proszę o informacje.
Obserwuj wątek
    • fajnyeveryman Re: Samochodem na Litwe 22.03.12, 17:54
      Drogi lepsze od naszych, w dodatku puste... ale ani km szybciej niż mówią znaki, bo litewska policja wyrasta spod ziemi, ostatni wprowadzili portale na karty bankowe, żeby ukrócić łapówki. Lepiej więc jechać wolniutko, bo Litwa mała i jest co podziwiać za oknem. Szerokiej drogi.
      • Gość: c# Re: Samochodem na Litwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 22:32
        Kilometr od granicy na drodze Suwałki-Kowno jest pierwszy fotoradar, co gorsza aktywny. Pierwsza litewska fotka może być zatem dość niespodziewana.

Ilość policji rzeczywiście oszałamiająca. Jedzie się dzięki temu spokojnie i bez niespodzianek.
        • billy.the.kid Re: Samochodem na Litwe 25.03.12, 16:36
          na dosyć wygodnej trasie od granicy do kowna NA KAZDYM skrzyzowaniu, nawet najmniejszym ogranoczenie do 70. kiedyś mnie tam złapali, jakos sie wybroniłem-ale ciężko było.
          • Gość: c# Re: Samochodem na Litwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 10:22
            Mnie namierzyli tuż przed łotewską granicą, schowali się za górką po lewej stronie. Marne +10 przekroczenia, czyli 100/90, sympatyczny litewski policjant pogadał sobie ze mną po rosyjsku o dokładności mojego prędkościomierza. W ogóle chłopak był całkiem ogarnięty. Już sięgałem po zachomikowane euro (litów nie miałem), ale na szczęście pobiegł za kolejnym klientem, który miał znacznie więcej na liczniku. Skończyło się zatem na pouczeniu.
            • billy.the.kid Re: Samochodem na Litwe 27.03.12, 07:23
              w ciagu ostatnich 10 lat policaje nie zatrzymywali mnie wpolsce.
              wystarczył tygodniowy wyjazd litwa-łotwa i 2 razy mnie zatrzymali.
              • mariuszxxxx Re: Samochodem na Litwe 27.03.12, 13:00
                Dziękuję wszystkim za dobre rady.
                Czy wjezdzajac na Litwe musze wykupic jakies ubezpieczenie(zielona karte mam) czy musze posiadac jakies upowaznienie na samochod(leasing), jakas extra wyposazona apteczka itp?
                • jot.be Re: Samochodem na Litwe 28.03.12, 15:02
                  Nic nie musisz. Zielonej karty też nie musisz.
                  Przecież to UE od jakiegoś czasu :o)
                  Kiedyś wjazd na Litwę to była droga przez mękę :o)
                  Teraz to sama przyjemność.
                  Pozdr
                  P.S. Potwierdzam info o prędkości/policji.
                  Mam 2 fotki z września 2011, ale nie przyszły pocztówki.
                  Fotoradar jest raczej niegroźny dla cudzoziemców...

• Gość: leo Re: Samochodem na Litwe IP: *.free.aero2.net.pl 20.07.12, 09:43
                    Qrde ostatnio jechalem do Wilna od granicy przez Kaunas 'lecialem 140-160 km/h ale w jedym miejscu widzialem policjwe z radarem ale zatrzymali innego z pasa zew. ja jachalem wew.
                    Podejrzewam że moglem sie nadziać na dwa fotoradary . Jak myślicie przyślą mi mandaty ?
                    Po ile u nich jest za przekroczenie szybkości ?
    • Gość: e-tam Nasza Litwa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 13:37
      ...żeby nie śmiecić < wklejam, ponownie

Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka