deotyma23 28.08.02, 20:35 Bilety wstępu na Akropol kosztują: normalny- 12 euro studenci- 6 euro do 18 lat- nic się nie płaci czyli studenci którzy się tam wybierają niech wezmą ze sobą legitymacje studencką - ja nie wzięłam i niestety przepłaciłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anakon Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.wiml.waw.pl 29.08.02, 10:38 Dodam od siebie, ze bilet wstepu na Akropol jest rowniez biletem wstepu na otaczajace wzgorze starozytne Ateny, w tym agore rzymska i grecka, kerameikos (cmentarz) i jeszcze jakies muzeum. Warto przewidziec to i zarezerwowac czas na zwiedzenie wiekszej ilosci zabytkow na ten bilet(zwlaszcza, ze jest wazny 3dni) bo sam Akropol za 12E to zdecydowanie zbyt wygorowana cena. Jesli ktos ma szczescie znalezc sie w Atenach w jakies swieto panstwowe to niech wie, ze wszystkie wstepy sa wowczas free!!!!! (np 15 VIII)czysta rewelacja i oszczednosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 21:35 Jestem pilotem i sprostuje informacje: bilet na Akropol 12EUR, ulgowy dla studentow 6EUR (wystarczy polska legitymacja ale musi byc fizycznie przy kasie!), mlodziez do lat 18 nie placi nic W cenie biletu jest: -Akropol -agora grecka -forum romanum (czyli agora rzymska) -teatr Dionizosa (na zboczu Akropolu) -cmentarz Keramikos -Olimpejon (czyli swiatynia Zeusa) Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: Informacja dla jadących na Akropol 02.09.02, 15:15 Jeszcze jedno: Akropol jest obstawiony rusztowaniami. Mnie to trochę przeszkadzało. Za to Akropol nocą - rewelka (nie widać rusztowań :) Tak czy siak zobaczyć trzeba. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anakon Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.wiml.waw.pl 03.09.02, 12:35 Popieram spostrzezenia, te rusztowania to zgroza, wlasciwie co to za atrakcja miec swiadomosc, ze tam juz nie ma prawie zadnych orginalnych staroci tylko wszystko zrobine teraz na pokaz i przyciagniecie turystow, noca wyglada bardziej romantycznie,zwlaszcza z perspektywy Plaki i jedzonej tam kolacji... Odpowiedz Link Zgłoś
amelia25 Re: Informacja dla jadących na Akropol 03.09.02, 17:09 Wiesz, gdyby nie te rusztowania to już w ogóle niewiele by zostało - ja uważam że na to co Akropol przeżył (włącznie z magazynowaniem prochu, przerobieniem na meczet itd, innowacjami nowożytnych "uczonych") to i tak trzyma się. Za brak "oryginalnych staroci" podziękować lordowi Elginowi i oglądać!!!! Ta budowla jest naprawdę stara :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 00:55 Jak juz tak prostujemy i uzupelniamy to ja tylko dodam, ze obecnie na Akropolu nie ma swiatynii Nike-Apteros. To byla taka mala swiatynia po prawej stronie Propylejow (wchodzac na teren sanktuarium Ateny). Zostala calkowicie rozebrana przez archeologow i jest poddawana gruntownej konserwacji. Ma byc odbudowana w tym samym miejscu do olimpiady. Do tej pory pozostaje nam ja ogladac jedynie na pocztowkach i innych fotografiach! Odpowiedz Link Zgłoś