Dodaj do ulubionych

Informacja dla jadących na Akropol

28.08.02, 20:35
Bilety wstępu na Akropol kosztują:
normalny- 12 euro
studenci- 6 euro
do 18 lat- nic się nie płaci
czyli studenci którzy się tam wybierają niech wezmą ze sobą legitymacje
studencką - ja nie wzięłam i niestety przepłaciłam.
Obserwuj wątek
    • Gość: anakon Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.wiml.waw.pl 29.08.02, 10:38
      Dodam od siebie, ze bilet wstepu na Akropol jest rowniez biletem wstepu na
      otaczajace wzgorze starozytne Ateny, w tym agore rzymska i grecka, kerameikos
      (cmentarz) i jeszcze jakies muzeum. Warto przewidziec to i zarezerwowac czas na
      zwiedzenie wiekszej ilosci zabytkow na ten bilet(zwlaszcza, ze jest wazny 3dni)
      bo sam Akropol za 12E to zdecydowanie zbyt wygorowana cena. Jesli ktos ma
      szczescie znalezc sie w Atenach w jakies swieto panstwowe to niech wie, ze
      wszystkie wstepy sa wowczas free!!!!! (np 15 VIII)czysta rewelacja i
      oszczednosc.
      • Gość: hubert Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 21:35
        Jestem pilotem i sprostuje informacje:
        bilet na Akropol 12EUR, ulgowy dla studentow 6EUR (wystarczy polska legitymacja
        ale musi byc fizycznie przy kasie!), mlodziez do lat 18 nie placi nic
        W cenie biletu jest:
        -Akropol
        -agora grecka
        -forum romanum (czyli agora rzymska)
        -teatr Dionizosa (na zboczu Akropolu)
        -cmentarz Keramikos
        -Olimpejon (czyli swiatynia Zeusa)
    • kubajek Re: Informacja dla jadących na Akropol 02.09.02, 15:15
      Jeszcze jedno: Akropol jest obstawiony rusztowaniami.
      Mnie to trochę przeszkadzało.
      Za to Akropol nocą - rewelka (nie widać rusztowań :)
      Tak czy siak zobaczyć trzeba.
      :)
      • Gość: anakon Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.wiml.waw.pl 03.09.02, 12:35
        Popieram spostrzezenia, te rusztowania to zgroza, wlasciwie co to za atrakcja
        miec swiadomosc, ze tam juz nie ma prawie zadnych orginalnych staroci tylko
        wszystko zrobine teraz na pokaz i przyciagniecie turystow, noca wyglada
        bardziej romantycznie,zwlaszcza z perspektywy Plaki i jedzonej tam kolacji...
        • amelia25 Re: Informacja dla jadących na Akropol 03.09.02, 17:09
          Wiesz, gdyby nie te rusztowania to już w ogóle niewiele by zostało - ja uważam
          że na to co Akropol przeżył (włącznie z magazynowaniem prochu, przerobieniem na
          meczet itd, innowacjami nowożytnych "uczonych") to i tak trzyma się. Za
          brak "oryginalnych staroci" podziękować lordowi Elginowi i oglądać!!!!
          Ta budowla jest naprawdę stara :)))))
          • Gość: hubert Re: Informacja dla jadących na Akropol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 00:55
            Jak juz tak prostujemy i uzupelniamy to ja tylko dodam, ze obecnie na Akropolu
            nie ma swiatynii Nike-Apteros. To byla taka mala swiatynia po prawej stronie
            Propylejow (wchodzac na teren sanktuarium Ateny). Zostala calkowicie rozebrana
            przez archeologow i jest poddawana gruntownej konserwacji. Ma byc odbudowana w
            tym samym miejscu do olimpiady. Do tej pory pozostaje nam ja ogladac jedynie na
            pocztowkach i innych fotografiach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka