Dodaj do ulubionych

Aghios Nikolaos - Kreta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 11:58
Kto leci do Aghios Nikolaos 21.09.05. z Poznania? Może ktoś tam był i napisze
trochę na temat tej miejscowości - podobno urokliwa;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: 193.0.70.* 13.09.05, 12:32
      Bardzo miła i sympatyczna miejscowość. Dużo knajpek, knajpeczek, klubów. Dla
      młodych, zabawowych, imprezowych ludzi wymarzone miejsce. Choć urokliwej plaży
      tam nie znajdziesz. Ale warto
      • Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 14:55
        dziękuję za informacje;-)Właśnie na imprezowaniu nam zależy.
        Może wiesz gdzie można dobrze zjeść i się zabawić?
        Lecimy 21.09. na 2 tygodnie.
        • Gość: Kretka Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 16:46
          polecam wycieczkę na Spinalongę (my płynęliśmy na niż kaiki z Eloundy), a także
          do Sitii, do klasztoru Toplou i plaży Vai nie macie daleko :)

I koniecznie na płd wyspy, też macie rzut beretem :)
          • Gość: Ewa Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 18:36
            No cóż, ja zupełnie nie polecam południa Krety. Jest jakos tak bardzo smutno,
            ludzie zupełnie inni, przynajmniej ja nie chciałabym już tam wrócić. To są
            tereny (powtarzam tam gdzie ja byłam, południowo-wschodnie tereny) rolnicze,
            dużo foliowych namiotów z ogórkami i jakaś taka zadziwiająca szarzyzna tego
            miejsca. Choć z czystej ciekawości i w wypadku wypożyczenia samochodu można się
            przejechać, ale ja bym chyba bardziej wolała zamiast na południe pojechać na
            zachód.
            Polecam rzeczywiście Sitię, Vai, klasztor, Kalo Horio.
            A jeśli chodzi o knajpki to niestety nieznam, gdyż ja "stacjonowałam" koło Kalo
            Horii. Od Aghios to jest chyba 10 km.
            Z wyborem knajpek nie będziesz miała problemu jest ich tam tyle, że....
            Ja się kierowałam przy wyborze nie ilością turystów, a ilością siedzących w
            knajpkach Greków. Niezawodna metoda.
            Strasznie zazdroszczę wyjazdu i miłego wypoczynku
            • Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: 80.55.71.* 13.09.05, 19:12
              Dzięki;-) Czy możecie polecić jakąś tanią i dobrą wypożyczalnię samochodów
              w tej miejscowości?
              • Gość: Kretka Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 21:23
                Pozwól Ewo, że zupelnie się z Tobą nie zgodzę :)

Południe Krety nie jest tak skomercjalizowane, zatłoczone, turystyczne jak
                choćby plastikowe Hersonissos i inne kurorty północnego wybrzeża. Owszem,na
                południu są szklarnie, ale na Boga nie tylko!
                Wszystkie południowe miejscowości Krety, które zwiedziłam, poczynając od
                turystycznych hitów typu Matala czy Preveli, Frangokastello, Chora Sfakion,
                Agia Galini do mniej odwiedzanych jak Paleochora na płd-zach, czy sama
                Ierapetra na płd wsch. miały swój wielki urok. Zdecydowanie polecam zobaczenie
                tego wybrzeża!
                • Gość: jeff Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.inter-media.pl 13.09.05, 21:49
                  Jestem tego samego zdania,na poludniu jest znacznie wiecej prawdziwej Grecji
                  niz na polnocy no i jak sie dobrze poszuka zupelnie bajeczne i dziewicze plaze
                  na ktorych poleguje gora paru ludzi.
                  Zas samo Agios Nikolaos mysle iz moze spokojnie konkurowac z CHania jesli chodzi
                  o wieczorowe uroki,aczkolwiek nie polecam spozywania kolacji nad jeziorkiem -
                  drogo i srednio smacznie,juz lepieej skoczyc na gore do knajpki skad rozciaga
                  sie piekny widok,zas lampka wina czy lody nie zrujnuja naszej kieszeni.
                  A tak nawiasem to wlasnie w rejonie AN odkrylismy w tym roku tak swietne miejsce
                  do kapieli iz nie chcialo sie wychodzic z wody,jednym slowem co roku Kreta
                  czyms czlowieka zaskakuje.
                  Jest jednak prawda iz najbardziej spektakularne miejsca sa na zachodzie tyle
                  ze dotarcie do nich jest znacznie trudniejsze.
                  • Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:16
                    Jeff - czy możesz zdradzić to miejsce w AN - może też byśmy skorzystali;-)
                  • Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:20
                    chodzi o to miejsce do kąpieli w AN;-)))
                • Gość: Ewa Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: 193.0.70.* 14.09.05, 09:48
                  Oczywiście, że nie tylko szklarnie są na południu. Ale jak sama Ania napisała,
                  szuka ona raczej miejsc rozrywkowych, tak więc południa raczej jej nie polecam.
                  Choć nie zaprzeczam, że i tętniące życiem miasteczka na południu się z
                  pewnością znajdują.
                  Chciałabym się wytłumaczyć co do moich odczuć dot. południa Krety. Miejsca w
                  których ja akurat byłam z typowej Grecji nic nie miały. Faktem jest, że byłam
                  tam prawie przejazdem i chwilkę, do tego okrutnie wiało (prawie 100 km/h) co
                  potęgowało moje negatywne odczucia. Po znalezieniu, nie zaprzeczam, pięknej
                  zatoczki i równie pięknej wioski, musieliśmy uciekać z powrotem do samochodu bo
                  podmuchy wiatru były tak silne, iż nie dało się w ogóle chodzić.
                  Pozdrawiam Cię Kretko, buziaki
                  Kreta była piękna, cudna...ale miałam również przyjemność kilka lat temu
                  opłynąć wybrzeża Peloponezu. I tutaj poznałam typową, tradycyjną Grecję,
                  cudownych ludzi. Kreta, pewnie nie powinno cię porównywać, ten klimat utraciła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka