Gość: ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 11:58 Kto leci do Aghios Nikolaos 21.09.05. z Poznania? Może ktoś tam był i napisze trochę na temat tej miejscowości - podobno urokliwa;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: 193.0.70.* 13.09.05, 12:32 Bardzo miła i sympatyczna miejscowość. Dużo knajpek, knajpeczek, klubów. Dla młodych, zabawowych, imprezowych ludzi wymarzone miejsce. Choć urokliwej plaży tam nie znajdziesz. Ale warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 14:55 dziękuję za informacje;-)Właśnie na imprezowaniu nam zależy. Może wiesz gdzie można dobrze zjeść i się zabawić? Lecimy 21.09. na 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 16:46 polecam wycieczkę na Spinalongę (my płynęliśmy na niż kaiki z Eloundy), a także do Sitii, do klasztoru Toplou i plaży Vai nie macie daleko :) I koniecznie na płd wyspy, też macie rzut beretem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 18:36 No cóż, ja zupełnie nie polecam południa Krety. Jest jakos tak bardzo smutno, ludzie zupełnie inni, przynajmniej ja nie chciałabym już tam wrócić. To są tereny (powtarzam tam gdzie ja byłam, południowo-wschodnie tereny) rolnicze, dużo foliowych namiotów z ogórkami i jakaś taka zadziwiająca szarzyzna tego miejsca. Choć z czystej ciekawości i w wypadku wypożyczenia samochodu można się przejechać, ale ja bym chyba bardziej wolała zamiast na południe pojechać na zachód. Polecam rzeczywiście Sitię, Vai, klasztor, Kalo Horio. A jeśli chodzi o knajpki to niestety nieznam, gdyż ja "stacjonowałam" koło Kalo Horii. Od Aghios to jest chyba 10 km. Z wyborem knajpek nie będziesz miała problemu jest ich tam tyle, że.... Ja się kierowałam przy wyborze nie ilością turystów, a ilością siedzących w knajpkach Greków. Niezawodna metoda. Strasznie zazdroszczę wyjazdu i miłego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: 80.55.71.* 13.09.05, 19:12 Dzięki;-) Czy możecie polecić jakąś tanią i dobrą wypożyczalnię samochodów w tej miejscowości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 21:23 Pozwól Ewo, że zupelnie się z Tobą nie zgodzę :) Południe Krety nie jest tak skomercjalizowane, zatłoczone, turystyczne jak choćby plastikowe Hersonissos i inne kurorty północnego wybrzeża. Owszem,na południu są szklarnie, ale na Boga nie tylko! Wszystkie południowe miejscowości Krety, które zwiedziłam, poczynając od turystycznych hitów typu Matala czy Preveli, Frangokastello, Chora Sfakion, Agia Galini do mniej odwiedzanych jak Paleochora na płd-zach, czy sama Ierapetra na płd wsch. miały swój wielki urok. Zdecydowanie polecam zobaczenie tego wybrzeża! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.inter-media.pl 13.09.05, 21:49 Jestem tego samego zdania,na poludniu jest znacznie wiecej prawdziwej Grecji niz na polnocy no i jak sie dobrze poszuka zupelnie bajeczne i dziewicze plaze na ktorych poleguje gora paru ludzi. Zas samo Agios Nikolaos mysle iz moze spokojnie konkurowac z CHania jesli chodzi o wieczorowe uroki,aczkolwiek nie polecam spozywania kolacji nad jeziorkiem - drogo i srednio smacznie,juz lepieej skoczyc na gore do knajpki skad rozciaga sie piekny widok,zas lampka wina czy lody nie zrujnuja naszej kieszeni. A tak nawiasem to wlasnie w rejonie AN odkrylismy w tym roku tak swietne miejsce do kapieli iz nie chcialo sie wychodzic z wody,jednym slowem co roku Kreta czyms czlowieka zaskakuje. Jest jednak prawda iz najbardziej spektakularne miejsca sa na zachodzie tyle ze dotarcie do nich jest znacznie trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:16 Jeff - czy możesz zdradzić to miejsce w AN - może też byśmy skorzystali;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:20 chodzi o to miejsce do kąpieli w AN;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Aghios Nikolaos - Kreta IP: 193.0.70.* 14.09.05, 09:48 Oczywiście, że nie tylko szklarnie są na południu. Ale jak sama Ania napisała, szuka ona raczej miejsc rozrywkowych, tak więc południa raczej jej nie polecam. Choć nie zaprzeczam, że i tętniące życiem miasteczka na południu się z pewnością znajdują. Chciałabym się wytłumaczyć co do moich odczuć dot. południa Krety. Miejsca w których ja akurat byłam z typowej Grecji nic nie miały. Faktem jest, że byłam tam prawie przejazdem i chwilkę, do tego okrutnie wiało (prawie 100 km/h) co potęgowało moje negatywne odczucia. Po znalezieniu, nie zaprzeczam, pięknej zatoczki i równie pięknej wioski, musieliśmy uciekać z powrotem do samochodu bo podmuchy wiatru były tak silne, iż nie dało się w ogóle chodzić. Pozdrawiam Cię Kretko, buziaki Kreta była piękna, cudna...ale miałam również przyjemność kilka lat temu opłynąć wybrzeża Peloponezu. I tutaj poznałam typową, tradycyjną Grecję, cudownych ludzi. Kreta, pewnie nie powinno cię porównywać, ten klimat utraciła. Odpowiedz Link Zgłoś