lucy_87 01.10.05, 12:44 BARZDO prosze jesli ktos zna nazwy 7 wzgórz na których znajduja sie Ateny nich napisze!! Nigdzie nie moge tego znalezc... Z góry wielkie dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amigo50 Re: Wzgórza Aten 01.10.05, 13:57 Nie wiem czy tych wzgórz jest siedem, ale spróbuję Ci coś podpowiedzieć. Akropol, Aeropag, Pnyks, Wzgórze Muz (jest też jakaś inna nazwa tego wzgórza z pomnikiem Filopapposa, ale jej w tej chwili nie kojarzę),Lykabet, Agore, Keramikos,Hymet - to już jest osiem. A jak potraktować góry Aigileo, Parnas, Pendeli i Hymet otaczające rozległe Ateny - na nich też leżą części stolicy Hellady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Wzgórza Aten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 21:19 Akropol, Aeropag, wzgórze Likawitos, wzgórze tureckie. Pozostałych nie pamiętam, ale te 4 na 100% !!! Jest ich siedem pamiętam jak pilot mówił o siedmiu wzgórzach w Atenach. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo50 Re: Wzgórza Aten 13.10.05, 01:24 ...no to dlaczego mi wychodzi osiem? Może to tak jak z tym kościołem w Yeroskipos, który nazywa się "kościół pięciu kopuł", a w rzeczywistości ma tych kopuł sześć?! Odpowiedz Link Zgłoś