Gość: Rob IP: *.2072542121.pleven.cablebg.net 27.08.06, 19:26 cześć, wybieramy się na naksos. Jeśli ktos podałby średnie ceny za obiad w tawernie, i inne podstawowe rzeczy, to byłbym bardzo wdzięczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: and Re: ceny na naksos IP: *.magma-net.pl 28.08.06, 01:31 Witam, gratuluję dobrego wyboru. Naxos jest cudna. Stare weneckie Castro gdzie czas zatrzymał się w XVII wieku to główna atrakcja Chory. Można tam błądzić bez końca. A niżej to już klimaty cykladzkiej Grecji z labiryntem wąskich uliczek pełnych tawern i sklepików ze wszystkim i niczym. Na południu świetne, długie i piaszczyste plaże. Co do cen - dane mam aktualne, wróciłem w środę - nie odbiegają od Krety i kontynentu. Wieczór w tawernie dla 2 osób ok. 25E - grecka 4, tzataiki 3, gemista 4, suvlaki 6, briam ( duszone bakłażany, ziemniaki, pomidory, cukinia)4, wino pół litra 2,5, merides 5, dolmades 3, grilowane kotlety jagnięce 7,5, musaka 5 podobnie inne zapiekanki i duszonki. Woda - 2,6 za 6x1,5 litra, duża cola - 1,6; piwo w puszce ( Alfa, Amstel, Mythos)0,8. Jak na Cyklady nie jest źle. W tawernach w Agia Anna fisch plate dla dwóch osób + sałatka i butelka wina - 28E. Zaskakująco drogie(?) są kalmary - 9-10E. Autobusami KTEL można dotrzeć do każdej wioski. Z Chory na południe ( A. Prokopios, A. Anna, Plaka) od 8 rano do 2.30 w nocy kursują co pół godziny, bilet 1,10E. Ale za to na Mykonos większość cen Naxos x 2. No ale to bardziej kosmopolityczny high live mający niezaprzeczalny urok :-) Miłych wrażeń, pozdrawiam and Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brett Re: ceny na naksos IP: 213.77.26.* 28.08.06, 10:18 Mam pytanie - czy na naxos organizowaliście wyjazd sami czy byliście np. z niemieckim biurem podróży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: ceny na naksos IP: 213.91.180.* 29.08.06, 11:58 hej, my organizujemy sami, ponieważ bedziemy w atenach samochodem - bierzemy prom na naksos. Z polski wsio samemu zorganizować - pewnie trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: ceny na naksos IP: 213.91.180.* 29.08.06, 09:11 dzięki za tak wyczerpująca odpowiedź.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: ceny na naksos IP: 213.91.180.* 29.08.06, 12:13 jeszcze jedno - gdzie sie zatrzymaliście? Nie wiemy, czy rezerować przez net, czy szukać na miejscu. mamy jeden namiar od "amigo50" -hotelkie Agia Anna w Agia Anna. Masz może jeszcze jakieś inne namiary - szukamy czegoś ze śniadaniem? pozdrawiam i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Re: ceny na naksos IP: *.magma-net.pl 30.08.06, 00:57 Byliśmy w Agia Prokopios w hoteliku A. Prokopios Beach. Sympatyczne studio i świetny bufet śniadaniowy znacznie wykraczający poza grecki standard śniadania kontynentalnego - świeży jogurt z prawdziwym miodem ze słoika, omlety, ser, płatki i inne musli z mlekiem, jajka, ciasta, świeże melony i arbuzy. Sympatyczni właściciele. W zasadzie jest tak kameralnie, że breakfast room to ich kuchnia i pokój dzienny + mały taras. A. Anna to dobra lokalizacja. Na dobrą sprawę tworzą z A. Prokopios jedną dużą wioskę do przejścia w 10 minut. Anna jest bliżej (10 minut) skalnego cypla z kościółkiem za którym zaczyna się Plaka - plaża tuż poniżej kapliczki jest super! Hotel A. Anna jest w centrum Anny. Kilkadziesiąt metrów w stronę A. Prokopios są dwa hoteliki, które też nam się bardzo podobały: Castello i Irina Beach położone bezpośrednio przy parasolkach polażowych. Z knajpek polecamy na wieczór Paradiso (drogą w stronę Plaki jakieś 400 metrów - w Annie kończy sie asfalt i dalej jest żwirek) ze stolikami na plaży i baaaardzo dobrym jedzonkiem, Gorgonę obok hotelu A. Anna (nazwa chyba nie ma nic wspólnego z Mitologią ale raczej z główna szefową biegającą z obłędem w oczach między stolikami i krzyczącą na pomocników, że gdzies coś trzeba przynieść, odnieść i takie tam). W obu pełno Greków , a to zawsze dobra wskazówka gdzie usiąść. Aha i wino świetne przecież Naxos to wyspa Dionizosa. Pozdro and Odpowiedz Link Zgłoś
greeks A moze tu? 30.08.06, 08:42 www.plakahotel.com/plaka-hotel-naxos.htm Na uboczu troche, ale za to najpiekniejsza plaza w zasiegu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: ceny na naksos IP: *.2072542121.pleven.cablebg.net 12.09.06, 20:02 jeszcze jedno pytanie - czy był ktoś z Was na przełomie września i pażdziernika? Wydaje mi się że pogoda powinna być ok, ale nie wiem jak z temperaturą wody w morzu? pzdr, robert Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Ceny na Naxos 12.09.06, 21:42 Cześć, wróciłam w sobotę z Naxos do Aten. Pogoda do wędrówek była genialna (ja z tych łazikujących), bo wiał lekki wiatr (czasem silniejszy) i było świetnie (nie czuło się tak bardzo upału jak w Atenach). Nie wypożyczałam tam auta, bo nie mam prawa jazdy stąd w tym zakresie żadnych info ode mnie, ale jeździłam autobusami po wyspie gdzie chciałam i sporo wędrowałam. Najtańszy przejazd busem to 1,10 e (tańszych nie ma choćbyś jechał kilometr), najdroższy ze stolicy to chyba Appolon ale cenę podam z chatki bo tam bilety (a jeszcze jestem w biurze póki co). Mieszkałam w starej Chorze w hotelu "Panorama" - nie rezerwowałam wcześniej hotelu i nie widziałam ku temu powodu: to duże miasto i o tej porze roku nie obawiałam się braku miejsc. Za dwójkę płaciłam 25 E za dobę: pokój nie miał klimatyzacji (porównuję do tych, w których mieszkałam na Paros tydzień wcześniej czy Astipalai), ale miał oczywiście łazienkę i lodówkę oraz widok na morze i Portarę. Taka samą cenę oferowano mi w hotelu (pokoje do wynajęcia) "Despina" (sąsiedni, podobny standard, z tym, że w Depsinie jest coś w rodzaju urządzonego malutkiego kącika, wspólnego dla wszystkich, gdzie można sobie przygotować skawę czy śniadania jeśli ktoś preferuje takie samemu przygotowywane). Ten mój hotel (nic do niego nie miałam - zupełnie przyzwoity jak na moje wymagania, parę godzin snu i 2-3 prysznice dziennie) jest wysoko wysoko położony "Despina" podobnie), tuż przy Kastro - uczulam na to, bo z bagażami wchodzi się hmmmm lekko ciężko po wielu schodkach ale można przeżyć - jestem tego dowodem:-) Wspominana tu (i przez Amigo polecana) Agia Anna ma świetny dojazd z miasta Naxos- tam autobudy jeżdżą co pół godziny do bodajże 2-giej w nocy (do dwóch sąsiednich plażowych miejscowości też ofkors - jedna to Skala a druga... kurczę, zapomniałam... uzupełnię z domu). W Agia Anna ładna piaszczysta plaża - nie zdarzają się takie często w Helladzie, poza tym niewielki porcik (w tym dla kaiki, które pływają na Paros do Piso Livadi), sporo na nabrzeżu tawern, kafeterii - przymniej jeszcze w tym okresie kiedy ja byłam a było to raptem kilka dniatemu. Ale już widać, że sezon zbliża się ku końcowi: o ile w mieście Naxos tłumy się przewalają o tyle w Agia Anna sporo już wolnych powierzchni i to widać gołym okiem. Do pozostałych miejsc autobudsy tak często nie jeżdżą: mam nawet w chatce rozkład jazdy i jeśli Cię interesuje dla planowania wędówek - mogę zeskanować i wysłać (nie problem). Nie wygląda, ale nie jest to tak, że można na nie narzekać, nie. Jeżdżą zupełnie przyzwoicie: najbardziej obciążony jest ten z miasta o 9.30: jeździ do wielu szalenie popularnych miejsc na wyspie (Appolon, Apiranthos, Filaki, szczyt Zeus z uroczą jaskinią, Chalki skąd świetny punkt wypadowy do wędrówek), a ostatni z Chalki odjeżdża bodajże o 18.40 i trzeba na niego zdążyć (chyba, że chce się iść 16 km do miasta Naxos). na naszym prywatnym forum o Grecji jest taki wątek, gdzie koleżanka na bieżąco zamieszczała ode mnie informacje - możesz tam zajrzeć: może coś wyczytasz dla siebie. Urocze są na Naxos kościółki bizantyjskie: ukryte w starych gajach oliwnych nie bardzo widoczne ale takie piękne: perełki po prostu. Jeden namierzyłam w okolicach Chalki (spory kawałek jeśli chodzi o dojście), jeden niedaleko od Chalki idąc w stronę Moni, dwa w wiosce... Kurcze - napiszę z domu bo zapomniałam nazwę:( Te kościółki pochodzą z przełomu XI/XII wieku i mają piękne freski na ścianach, ale uwaga: są otwarte tylko od 10-tej do bodajże 14.30. Piękny jest kościółek Moni z VI w [przed wioską] - tam nie wolno robić zdjęć i bardzo trudno tam dojechać bo kiepsko z autobusami ale doprawdy można z Chalki spokojnie dojść odwiedzając po drodze ten w gaju oliwkowym. Muszę teraz stąd iść. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Ceny na Naxos 12.09.06, 21:55 Ach, od razu napiszę bo potem zapomnę pewnie: ten pokój w moim hotelu klimatyzacji nie miał, ale miał taki wielki wiatrak pod sufitem, a poza tym i tak było to zbędne np. w nocy, bo dość mocno wiało od morza (chłodny wiatr) i wcale upalnie nie było - zapewniam. Kolacje: sporo oczywiście tawern na nabrzeżu ale i w starej Chorze kilka. Najbardziej popularna i oblegana to chyba (tak z moich obserwacji) tawerna "O Nikos), ale mnie tam nie odpowiadała atmosfera: strasznie tam turystycznie (Greków prawie w ogóle), muzyka taka... hmmm, no, bardzo popularna itp. , ceny niezbyt wygórowane, choć co do zasady w tawwernach jest tak, że jeśli gdzieś przystawki są tańsze to danie główne droższe i w sumie wychodzi na to samo. Ja byłam z dorosłym 21-letnim synem: nasze kolacje to zawsze bliżej 30 E aniżeli 20E. A te kolacje to zawsze 3 przystawki (ceny tych od 2,50 E do 4 E), oraz po daniu głównym: tu ceny przeciętnie od 6 E do 8E. Gdzieś tam widziałam midia saganagi za 10E, ale to przesada: w większości tawern były za 7 czy 8. Do tego pół litra zwykłego białego wina - 2E, w porywach do 3E. Piwo (1/2 litra) od 2 do 2,5 E (w tawernach, nie w sklepach). Woda w tawernach: mała 0,5 E, duża 1 E. Porównywaliśmy ceny z Paros gdzie spędziliśmy tydzień poprzedni, również w stolicy - wyszło nam na to, że na Naxos mimo, ze póżniej bo juz wrzesień to drożej, ale nie były to jakieś specjalnie duże różnice. Śniadania jadaliśmy w takim barku na nabrzeżu, blisko "dworca" autobusowego KTEL (barek przyzwoity i całodobowy): frappe 2 E, żabonotyropita albo milopita (syn zawsze to jadał - to są takie podgrzewane .. hmmm jak to nazwać? nie wiem... może ktoś mi pomoże) też 2E, moje jakieś ciasto też 2E, syna mleko też 2E - w sumie zawsze 8 E za śniadania. Ceny promów z Naxos do Pireusu mogę podać z domu (bo tam bilety). Promy Blue Star codziennie dwa: jeden o 9.15 albo 9.45 (zależy od dnia) i jakoś po południu ale to z domu (bo tam rozkład). Idę, bo mnie zatłuką... B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Ceny na Naxos 12.09.06, 22:02 No muszę... Nie wiem jak długo jeszcze ale jeśli by Cię to interesowało to wiedz, że w murach Kastro odbywa się w zasadzie codziennie wieczorem jakaś kulturalna impreza w ramach festiwalu na Naxos. Miasto obwieszone plakatami i nie sposób nie zauważyć. Ja byłam na uroczym koncercie jednej z wokalistek, która świetne grała na pianinie oraz śpiewała greckie songi, w tym mego ukochanego greckiego kompozytorta, Chadzitakisa. Wstęp na ten koncert to 14E. Koncerty są bardzo kameralne - salka w murach Kastro to bodajże 30 i kilka osób jedynie. Była również impreza z tańcami z Naxos w strojach ludowych, ale mnie się nie udało na nią załapać (o, dziś jest ponownie). W sobotę był koncert jazzowy (z bluesem połączony) - po prostu wspominam, bo może, może..., a czasem warto jeśli ktoś lubi. Uprzedzam, że nie wiem do kiedy trwa ten festiwal. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Ceny na Naxos IP: *.2072542121.pleven.cablebg.net 13.09.06, 19:20 wielkie dzieki za odp, pozdrawiam, robert Odpowiedz Link Zgłoś