Dodaj do ulubionych

Ile Euro na Kretę???

IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 22.03.03, 11:16
... właśnie, ile trzeba zabrać pieniędzy mając w ofecie hotelowej tylko
śniadanie, no i oczywiście na różnego rodzaju wycieczki???
N
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 12:03
      zależy, czy lecisz tam przed czy w czasie sezonu; w ubiegłym roku (sierpień) na
      dwie osoby przepuściliśmy 1000 euro bez wielkich szleństw, ale też i bez
      większych oszczędności; wmieliśmy wykupione śniadania i obiadokolacje, jednak
      od czasu do czasu chodziliśmy do tawern, aby coś przekąsić - ceny były obłędne
      od 10 euro/osoba wzwyż, tak więc chcąc nie chcąc należy zabrać ze sobą sporo
      grosza, tym bardziej, iź przewidujesz jeszcze uczestnictwo w wycieczkach
      fakultatywnych, które też nie należą do najtańszych
      • Gość: Bebiak Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 14:33
        Na dwa tygodnie (mając opłacone w hotelu tylko śniadania) wystarczyło mi na
        dwie osoby 50 euro na dzień. Kolacja w tawernie średnio 17 euro (za dwie
        osoby), a reszta to promy na inne wyspy, bilety wstępu, autobusy, jakieś drobne
        prezenty. Nie musieliśmy przy tej dniówce szczególnie się przeliczać. Ważna
        uwaga: nie pijemy alkoholu (wyjątkiem jest do kolacji półlitrowy dzbanek wina
        białego prosto z beczki; tanie ale przepyszne).
        • Gość: Bebiak Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 14:34
          Zapomniałam - nie kupowalismy tzw. wycieczek fakultatywnych. Sami się
          szwędaliśmy: taniej i przyjemniej.
    • Gość: NEW Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 22.03.03, 17:56
      Bardzo dziękuję za info, tak myślałam, że 1000 EUR to minimum. Jedziemy 31.05
      czyli przed sezonem, więc może będzie troszkę taniej. Co do wycieczek to też
      chcemy jeździć na własną rękę, oprócz Wąwozu Samaria bo czytałam, że tak lepiej
      (może się mylę!) Moim marzeniem jest Santorini, ale tam chcemy sami popłynąć i
      gdzieś na miejscu przenocować, co Wy na to???
      N
      • Gość: Kretka Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 18:43
        Nasze wydatki na Krecie są podobne do wydatków Bebiak :) Byliśmy jeszcze w
        czasach drachm, mamy nadzieję, ze teraz nas nie zatka z wrażenia :)
        • Gość: Bebiak Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 19:12
          Do Kretki: byłaś już w Helladzie po wprowadzeniu euro czyli w zeszłym roku?
          Kretka, napiszę Ci uczciwie, że jak pierwszy raz po wprowadzeniu euro
          pojechałam czyli w kwietniu ubiegłego roku, to trochę mną szoknęło. To już nie
          to samo co za czasów starych poczciwych drachm, niestety, ale chyba nadal
          najtaniej, jeśli rozpatrujemy kraje UE (wspominałam o tym na www w tych
          ogólnych radach i poradach, gdzieś pod koniec).
          Do NEW odnośnie Samarii: tam się chyba raczej zupełnie indywidualnie nie da, bo
          i jak? Trzeba wjechać w góry, do wioski Omalos, potem zejść w dół i odpłynąć
          statkiem, a co z ewentualnym pojazdem w Omalos? Kiedy tam się wybierałam we
          wrześniu 2000 to nic innego mi nie przyszło do głowy jak kupienie wycieczki
          (tzw. fakultatywnych w ramach naszych biur podróży unikam jak ognia, bo nie
          lubię i już, a i chyba droższe). Mieszkając wówczas w Rethymnonie kupiłam
          wycieczkę z greckiego biura "Ida Travel" i byłam bardzo zadowolona. Kosztowała
          od osoby wówczas 6.000,-dr (czyli ok. 65 zł), ale udzielono mi (to pamiętam)
          jakiegoś rabatu, ot, tak sobie. W autokarze pilotka (po angielsku) opowiadała
          zupełnie sensownie o Krecie, w tym o Samarii, a dodatkowo trzeba było jeszcze
          zapłacić za wstęp do wąwozu i za bilet na statek z Agia Roumeli do Hora
          Sfakion - to w sumie od osoby kosztowało 2.700,-dr. (czyli ok. 30,-zł). Acha,
          jak kupowałam wycieczkę to w biurze mnie pytano w jakim języku chcę pilota (był
          wybór).
          Do obojga: o tych 50 euro na dzień pisałam na podstawie doświadczeń z ubiegłego
          roku, czyli już po wejściu euro, ze szczytu sezonu [lipiec], z północy Grecji
          (Thassos, Limnos, Samothrake, Tracja itp.). Pamiętam, że w lipcu 2001 na dwa
          tygodnie na Krecie mieliśmy na trzy osoby 1.000 dolarów. Szwędaliśmy się
          nienajgorzej, bo i dwie Cyklady i Dodekanez, ale uczulam: my jak wypływamy nie
          nocujemy w hotelach [promy albo kimanko na plażach czy innych ustronnych
          miejscach].
          Pozdrowionka oczywiście cieplutkie
          • gale Re: Ile Euro na Kretę??? 22.03.03, 20:41
            W pazdzierniku ubieglego roku pojechalismy na Krete, mielismy oplacone
            sniadania i obiadokolacje (baaaardzo dobre), wydalismy na 2 osoby przez 2
            tygodnie raptem... 400 EUR. Nie szczypalismy sie specjalnie, zwiedzalismy,
            jezdzilismy na wycieczki (duzo powiedziane, ze 2 razy) i do miast, bywalismy w
            knajpach, nie jedlismy jednak na miescie. Ja pale, wiec w drugiej polowie
            drugiego tygodnia zaczalem kupowac papierosy (polskie sie skonczyly), co
            wieczor chadzalismy do tawerny na piwo czy wino. Do tego oczywiscie kafejki
            internetowe hihi

Sam bylem zaskoczony, ze wyszlo tak tanio.
            • Gość: paula Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.03, 22:57
              gale, a z jakim biurem byles?
              • gale Re: Ile Euro na Kretę??? 25.03.03, 11:13
                Z Big Blue. Bardzo pozytywne wrażenia.
            • Gość: Bebiak Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 23:18
              A papierosy w Helladzie drogie, ja uważam, że dosyć drogie. To tak dla New i
              tych co palą, żeby mieli to na uwadze, jeśli ich nałóg ogarnął. Pozdrówka
              • Gość: Przemek Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 00:33
                A konkretnie 3 EUR. No ale coż nałóg silniejszy :-)
                A co do ilości pieniędzy, to zależy od potrzeb.
                Ja z żoną wydałem w zeszłym roku (2 tygodnie września) ok. 600 EUR.
                No ale mieliśmy aneks kuchenny i bardzo często gotowaliśmy sobie sami. Piwo też
                raczej nie w knajpie, tylko ze sklepu. Za to nie oszczędzaliśmy na wycieczkach:
                samochód na 4 dni, z biurem (Triada) do wąwozu Samaria, do tego bilety
                autobusowe i bilety wstępu.
                • Gość: Bubu Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 17:44
                  Gość portalu: Przemek napisał(a):

> A konkretnie 3 EUR. No ale coż nałóg silniejszy :-)
                  > A co do ilości pieniędzy, to zależy od potrzeb.
                  > Ja z żoną wydałem w zeszłym roku (2 tygodnie września) ok. 600 EUR.
                  > No ale mieliśmy aneks kuchenny i bardzo często gotowaliśmy sobie sami. Piwo
                  też
                  >
                  > raczej nie w knajpie, tylko ze sklepu. Za to nie oszczędzaliśmy na
                  wycieczkach:
                  >
                  > samochód na 4 dni, z biurem (Triada) do wąwozu Samaria, do tego bilety
                  > autobusowe i bilety wstępu.

A jaka masz opinie o biurze Triada? I o apartamentach?
                  • Gość: Przemek Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 23:06
                    Poszukaj na tym forum, kilkakrotnie już o tym pisałem.
                    Szukaj "Stavros" i "Little Bay".
              • Gość: NEW Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 23.03.03, 10:04
                ...ha na szczęcie ten nałóg mnie nie dopadł, więc trochę "grosza" zaoszczędzone.
                A propos Santorini czy bezpieczny jest nocleg pod chmurką? Czy policja za to
                nie zgarnia? bo przyznam, że brałam pod uwagę taką opcję. Braliście jakieś
                śpiwory, koce?
                Pozdrawiam N
                • Gość: Bebiak Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.03, 12:26
                  Na Santorini pod chmurką nie nocowałam, ale nocowałam tak na np. nieodległej od
                  niej Milos w lipcu 2001. W dzień oczywiście żar się z nieba lał, a kiedy
                  zasnęłam na plaży to ok 4 rano strasznie mnie przytelepało z zimna! Przykryłam
                  się ręcznikiem plażowym (taki ze sobą miałam) i troszkę pomogło ale tylko
                  troszkę. Wiadomo, że noc była bardzo ciepła ale w czasie snu tak dziwnie to
                  odebrałam. Było spokojnie, tu i ówdzie ktoś podsypiał podobnie. Lepiej położyć
                  się na jakiejś ławce i czymkolwiek przykryć (tak trenowałam na Halki i było
                  lepiej). Nie do końca to rozumiem, ale chyba w leżeniu na tzw. ziemi coś jest w
                  nocy nieprzyjemnego. Na wyspie Limnos w lipcu 2002 ławeczki były zajęte no i
                  został piasek - i znów to telepanie, właśnie tak na ranem. Ale nigdzie się w
                  taki sposób spać nie bałam, policji nie spotkałam, było zupełnie w porządku.
                  Rano toaleta pod pobliskim prysznicem i dalej. Ale podkreślam: to moje opinie z
                  innych wysp, ale zawsze z lipca. Pozdrówka
                  • Gość: Bebiak Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.03, 12:36
                    Oczywiście zapomniałam:((( Wiadomo, że w dzień szwędam się w krótkich
                    spodenkach, ale wybierając się na inną wyspę wrzucam do plecaczka
                    coś "długiego" na nogi: najczęściej są to legginsy, bo lekkie i mało miejsca
                    zajmują i mimo spania właśnie w nich doznałam tego nieprzyjemnego telepania...
                    Przed chwila zapytałam męża, czy go telepalo na Milos w 2001. Stwierdził, że
                    jego nie (ale on miał miejscówkę właśnie na ławeczce - to pamiętamy). Ja
                    wołałam po całym dniu łażenia rozprostować dokładnie wszystkie gnaty i stąd ten
                    piasek, bo na ławeczce się nie da tak swobodnie ułożyć :)))
                    • Gość: Kretka Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.acn.waw.pl 23.03.03, 18:10
                      My nocowaliśmy na Santorini, w miasteczku Oia na ławce na ryneczku :) Najpierw
                      spacerowaliśmy, potem usiedliśmy, o 2 w nocy przysiedli się miejscowi (kelnerzy
                      wracający z pracy), a potem do świtu mieliśmy towarzystwo 7 psów. Wschód słońca
                      w Oia jest piękniejszy niż słynny zachód , ale ławki twarde:)))

Bebiak, dzięki za ostrzeżenie. Przygotuję się na drożyznę.

Z biur kreteńskich polecam jeszcze Klavdos Travel, również sprawdzeni przez nas
                      w Samarii.
                    • Gość: Masa Re: Ile Euro na Kretę??? IP: 62.244.139.* 29.04.03, 19:23
                      No wiecie co!? Masz fajnego chłopa. Nie dość że nie zapewnia ci wyra to jeszcze
                      sam zajmuje ławeczkę. Od kiedy kloszardzi spędzaja wakacje na Krecie? Jakaś
                      nowa moda. Jeszcze się tym chalicie.
              • gale Re: Ile Euro na Kretę??? 25.03.03, 11:14
                Drogie i do tego mocne. Ja pale R1 minima, to patrzeli na mnie jak na ufoka bo
                tam najlzejsze maja Marlboro Lights, a i tego nikt procz turystow nie pali.
      • Gość: wojtek Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 24.03.03, 12:39
        NA POCZATKU CZERWCA JEST W GRECJI NIEWATPLIWIE TANIEJ NIZ W LIPCU, A
        ZWLASZCZA W SIERPNIU. JA W ZESZLYM ROKU NA PRZELOMIE WRZESNIA I PAZDZIERNIKA
        NA CYKLADACH WYDALEM 300 EURO NA OSOBE NICZEGO SOBIE NIE ZALUJAC (PROMY,
        NOCLEGI W NIEZLYCH STUDIACH NA TRZECH WYSPACH, WYCECZKI NA INNE WYSEPKI,
        ZAKUPY NA SNIADANIA W SKLEPACH, KOLACJE Z WINEM W DOBRYCH TAWERNACH, WYNAJEM
        SAMOCHODOW NA JEDNA DOBE- NAWET TYLKO 15 EURO, INNE PRZYJEMNOSCI). POROWNUJAC
        GRECKIE CENY Z OKRESEM SPRZED EURO TO NAJWIEKSZY WZROST CEN OBSERWUJE W
        PRODUKTACH SPOZYWCZYCH W SKLEPACH, INNE CENY RACZEJ SA NA PODOBNYM POZIOMIE.
        INNA SPRAWA TO, ZE EURO NIE JEST JUZ TAK TANIE. LEPIEJ WEZ WIECEJ PIENIEDZY
        NIZ BY MIALO CI ZABRAKNAC, KARTY KREDYTOWE SA POWSZECHNIE HONOROWANE. MILEJ
        PODROZY! JA CZEKAM DO KONCA WRZESNIA I TEZ LECE DO GRECJI- WSCHODNIE WYSPY NA
        MORZU EGEJSKIM.
        • Gość: wojtek Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 24.03.03, 12:41
          AHA, JESZCZE A PROPOS SANTORINI, TO POL DNIA WYSTARCZY. NIE MA SENSU NOCOWAC,
          WSZYSTKI CO WARTO ZOBACZYC TO DWA MIASTECZKA OIA I FIRA (HORA). WIEM, ZE Z
          KRETY SA ORGANIZOWANE TAKIE WYPADY JEDIODNIOWE I TO W ZUPELNOSCI WYSTARCZA.
    • czarodziejka1 Re: Ile Euro na Kretę??? 25.03.03, 10:37
      Na Krecie byłam dwa tygodnie w maju 2001 roku (przed sezonem). Wtedy
      obowiązywały jeszcze drachmy. Specjalnie dla Ciebie zrobiłam podsumowanie ile
      wydałam. Otóż mieszkaliśmy w centrum Rethymno i mieliśmy wykupione w hotelu dwa
      posiłki (b. dobre i obfite śniadania i obiadokolacje). Zwiedziliśmy z "Klados
      Travel" Santorini (26.000 DRS = 260 PLN), wąwóz Samaria (6.500 DRS = 65 PLN) i
      Chania (5.500 DRS = 55 PLN) (czyli trzy wycieczki fakultatywne). Samochodu nie
      wypożyczaliśmy ze względu na to, że chcieliśmy być na całkowitym luzie. Nie
      żałowaliśmy sobie na nic. Codziennie do kolacji w hotelu butelka wina (3.500
      DRS = 35 PLN), na mieście knajpki (piwo, drinki, kawa mrożona, lody itp),
      wejścia do muzeum, forteca, kolejka, codziennie internet, prezenty, upominki
      itp. W sumie po przeliczeniu na dwie dorosłe osoby wydaliśmy 650 Euro.
      Oczywiście nie jedliśmy żadnych większych posiłków na mieście. Tylko w dniu
      wyjazdu byliśmy w restauracji na lunchu (6000 DRS=60 PLN na dwie osoby). Muszę
      jednak dodać, że po wprowadzeniu Euro na wyspach greckich znacznie podrożało. W
      ubiegłym roku byłam na Rodos i przeżyłam szok cenowy. Może same wejścia do
      zabytków itp. specjalnie nie zdrożały, ale głównie piwo, alkohol, napoje i
      żywność. Podobno Rodos generalnie zawsze było droższą wyspą, nie mniej różnicę
      wyraźnie odczuliśmy w portfelu. Wypożyczenie leżaka 2,50 Euro, autobus z
      Kalithea do Rodos (5 km) - 1,55 Euro, taxi na tej samej trasie - 7 Euro. Moje
      rady: wycieczki fakultatywne wykupuj wyłącznie na miejscu w lokalnym biurze
      podróży. Jest na prawdę dużo taniej. Poza tym są one dobrze zorganizowane
      (przewodnik mówiący w dowolnym języku, autokar zabiera Cię z pod samego hotelu,
      super opieka). Oczywiście wszystkie napoje, piwo, alkohol itp. jest dużo tańcze
      w sklepie niż w knajpce (np. piwo w sklepie kosztowało 350 DRS=3,5 PLN, to samo
      piwo w knajpce kosztowało 1000 DRS= 10 PLN). Jak widzisz różnica była spora. Po
      wprowadzeniu Euro, piwo na Rodos kosztowało w kanjpce od 2,50 do 5,00 Euro
      (zależy gdzie się je piło) a w sklepie od 1,10 do 1,40 Euro. Ale to są już
      takie marginalne sprawy. Najważniejsze jest abyś wziął tyle kasy abyś nie czuł
      się gorzej od innych turystów oglądając każde Euro z obu stron przed jego
      wydaniem. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego pobytu :)))
      • gale Re: Ile Euro na Kretę??? 25.03.03, 11:17
        Dobrze jest po prostu wziac karte bankomatowa :)
        • Gość: Maja Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.acn.pl 20.05.03, 15:48
          ja bedac tylko z dzieckiem wydalam przez 2 tygodnie 1400 dolarów. Ale na nic
          nie załowałysmy i byłysmy w wielu miejscach. Dodam, że mieszkalismy w 5
          gwiazdkowym hotelu z pysznym jedzeniem, wiec nic nie trzeba było dokupywać,
          tylko picie.
          Polecam miejscowośc Platanias.
    • Gość: malina Re: Ile Euro na Kretę??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 16:40
      Zależy gdzie się będzie. W Kissamos za kolację płaciliśmy ok 10 euro/os podczas
      gdy w Chani za dużo mniejsze porcję więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka