Dodaj do ulubionych

2007 KOS, samochodem?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.07, 03:35
Wprawdzie cena połączenia Wrocław - Ateny dla 4 osób jest taka sama jadąc
autem czy lecąc samolotem, ale raczej zdecydujemy się na pierwszą opcję
(trochę zwiedzania po drodze :) ).
Wymyśliłem następującą rzecz, a mianowicie pozostawienie auta na 14 dni w
Atenach (nie ma sensu pchać je na prom, bo to kosztuje tyle, ile wynajęcie na
miejscu czegoś z napędem na 4 koła). Pytanie moje brzmią:
- bezpieczeństwo, nie ukradną (wiem, Grecy na pewno, nawet zwrócą jak znajdą
za rogiem, ale czy w Atenach nie ma jakichś innych lepkich narodowości?),
- cena, gdzie najtaniej i ile (mniej więcej) kosztuje pozostawienie auta (per
doba).
Z góry dzięki za informacje (a jakby ktoś chciał się przyłączyć do wycieczki,
to wstępnie mam dwa wolne miejsca :> ).
Obserwuj wątek
    • skynet_00 Re: 2007 KOS, samochodem? 01.01.07, 10:57
      Gość portalu: MCR napisał(a):
      > Wprawdzie cena połączenia Wrocław - Ateny dla 4 osób jest taka sama jadąc
      > autem czy lecąc samolotem

Chyba że płynąc promem z Włoch, bo jeśli myślisz o drodze przez Serbię to nic
      bardziej mylnego. Ok 700 - 750 PLN w jedną stronę z opłatami.
      • Gość: MCR Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.07, 18:16
        Oczywiście, że przez Serbię. Liczyłem 800zł w jedną stronę, czyli 1600 w dwie,
        wychodzi 400zł/osoba, prawie tyle, co bilet lotniczy (chyba Wizzair, ale głowy
        nie dam) na trasie Warszawa-Ateny i powrót.
    • Gość: bubuna Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 19:41
      prom z triestu do patry kosztuje ok 2000zl ale masz ten plus ze masz swoje
      autko moze jeszcze sprawdz loty do thesalonik byly tansze i lataja z krakowa
      jeszcze zalezy ktore okolice grecji chcesz zobaczyc ale polecam prom plynelam
      kilka razy
      • Gość: MCR Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.07, 21:51
        Mimo wszystko nie chcę auta ciągnąć na wyspy, stąd pomysł pozostawienia go na
        lądzie (hm, a może w Thesalonikach i dojazd do Aten pociągiem?). Jak
        wspominałem, chcę się dostać na KOS, tam posiedzieć z tydzień a kolejny
        przeznaczyć na pozostałe wyspy Dodekanezu (na pewno Rodos, Karpathos, Kalymnos,
        Nissyros, może Symi, nie wiem co tam jeszcze ciekawego jest :) ).
        Do jazdy po górzystym terenie zdecydowanie wolę auto z napędem na 4 koła, no a
        poza tym, szkoda mi swojego :)
        • Gość: Włochaty Re: 2007 KOS, samochodem? IP: 62.180.229.* 02.01.07, 08:14
          2000 ale chyba w obie strony.
          promy.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=607
          • Gość: MCR Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.07, 20:26
            Tak czy inaczej promem się nie wybieram :)
            Wciąż proszę o pomoc przy ustaleniu parkingu w Atenach (albo Thesalonikach i
            dojazd do Aten pociągiem).
            • iceman1 Re: 2007 KOS, samochodem? 02.01.07, 20:38
              MCR - powiem ci tak, że z parkingami strzeżonymi nie ma w Grecji problemu. Sam
              zostawiłem swojego VW na takim parkingu strzeżonym w Salinikach na 3, potem
              Atenach na kolejne 3 dni, a w Patrze ma prawie tydzień. Bez żadnych problemów.
              A dojazd pociągiem do Aten to jak podróż do Warszawy z każdej stacji w polsce,
              czasem bezpośrednio - czasem z przesiadką.
              • iceman1 Re: 2007 KOS, samochodem? 02.01.07, 20:39
                Sory za literówki ale jestem strasznie zmęczony już dziś :(
                • Gość: MCR Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.07, 21:04
                  Ale są bezpośrednie :)
                  pamiętasz może ile płaciłeś za dzień parkowania? Mniej więcej chociaż.
                  • iceman1 Re: 2007 KOS, samochodem? 02.01.07, 21:15
                    W Salonikach za 3 dni chyba 18E, w Atenach jakieś 25, a w Patrze nie
                    pamiętam :))
        • Gość: ewamalgorzata Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:22
          > Do jazdy po górzystym terenie zdecydowanie wolę auto z napędem na 4 koła, no a
          > poza tym, szkoda mi swojego :)
          Akurat na Kos auto terenowe może sie przydac wyłącznie do zdjeć - no cóz, na
          zdjeciach z wakacji fajniej się wygląda w jeepie niz w kia picanto:) Ale poza
          tym- to płaska wyspa, większość dróg wyasfaltowana, w jedynym "grzbiecie"
          górskim dróg mało, a te, które sa tez głównie z asfaltu się składają. Na
          Nissyros byłam na jednodniowej wycieczce, więc nic nie powiem o drogach - ale
          przynajmniej Nissyros to jedna wielka góra, w przeciwieństwie do płaskiego
          prawie jak nalesnik Kos.
        • Gość: ewamalgorzata Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:45
          I zapomniałam zapytać, z ciekawości: jak juz rozważasz zostawienie auta w
          Salonikach, to po co właściwie chcesz jechac do Aten pociagiem? Nie możesz
          popłynąć na Kos z Salonik?
          • lennox Re: 2007 KOS, samochodem? 02.01.07, 21:52
            hmm.. czytając ten wątek też się nad tym zastanawiam.
          • Gość: MCR Re: 2007 KOS, samochodem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.07, 23:31
            No więc od początku:
            - KOS da się objechać rowerem i to całkiem poważnie, auto z napędem na 4 koła
            przydać się może za to na Karpathos i Rodos (wiem, wiem, tutaj też można rowerem
            :)).
            - co do Salonik, przeglądałem połączenia do Kos i z Salonik zdaje się płynie
            prom raz dziennie, stąd pomysł jazdy do Aten (bo z Pireusu tych połączeń jest
            znacznie więcej).
            Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka