IP: *.chello.pl 19.02.07, 10:13
Witam wszystkich miłosników Grecji.
W tym roku wybieramy sie z 3 letnim synem na dwu tygodniowy pobyt na Kos.
Mam pytanie; jakie sa ceny w knajpeczkach( mamy tylko sniadania)co warto
zobaczyc a na co uwazac.Bedziemy mieszkać 1,5 km od Marmarii.Czy wynajem
rowerów jest grogie a moze skutery sa lepsze? Bardzo prosze o informacje.
Anna
Obserwuj wątek
    • martushka1 Re: wyspa KOS 19.02.07, 12:19
      Warto zobaczyć przede wszystkim miasto Kos - śliczne zwłaszcza wieczorem, Agios
      Stefanos na półwyspie Kefalos i wioskę Zia w górach. Na wyspie znajduje się też
      miejsce zwane Plaka gdzie na wolności żyją pawie. Poza tym jest też fajny park
      wodny. Z Kos można popłynąć na Nissiros gdzie znajduje się wulken, ale jest tam
      masakrycznie gorąco, duże róznice poziomów jak jeździ się autobusem więc dla
      dziecka nie bardzo. Na fotoforum Grecja znajdziesz zdjęcia z moich wczasów na
      Kos w sierpniu zeszłego roku. O cenach niestety nic Ci nie powiem bo my mieliśmy
      AI. Jakbyś była jeszcze czegoś ciekawa to śmiało pytaj. Pozdrawiam Marta
      • Gość: anka Re: wyspa KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:04
        Bardzo proszę napisz w jakiej okolicy byłąś, czy były komary?
        • Gość: jack_06 Re: wyspa KOS IP: *.kalisz.mm.pl 05.04.07, 18:28
          Pozwolisz, że odpowiem za siebie. Byłem z rodziną na Kos w okolicach Marmari. W
          zestawieniu z wieloma ostrzeżeniami na forum, co do komarów na Kos, muszę
          przyznać, że nas "rozczarowały". Pierszego dnia użarł mnie jeden w nocy i to
          był jego ostatni posiłek. Po egzekucji wypryskaliśmy pokój Off-em i od tej pory
          żadnego krwiopijcy nie spotkałem, ani też nie budziłem się z "bąbelkami". Nie
          twierdzę,, że to tylko zasługa tego odstraszacza. Po prostu Kos to nie
          wylęgarnia komarów, a jeżeli już ktoś jest tak bardzo słodki dla tych "mini-
          wampirów" powinien pomyśleć o jakiś zabezpieczeniach (krem, spray). Nas te
          stwory przez 2 tyg. nie ruszały...
          Pozdrawiam,
          JD
    • Gość: Ania Re: wyspa KOS IP: *.chello.pl 19.02.07, 12:32
      Mamy w planch wynająć najtańszy samochod,jakie sa ceny i czy mozna sie
      targowac???
      • martushka1 Re: wyspa KOS 19.02.07, 16:37
        No tak... najwazniejszego oczywiście nie pamiętam, ale wydaje mi się że nas to
        kosztowało koło 100 euro za 2 dni (i do 18 nastepnego dnia gratis), tylko że
        poszliśmy po najprostszej drodze oporu i wzielismy samochód przez rezydenta,
        więc napewno można taniej. Czy mozna się targować - nie wiem, ale wątpię
      • Gość: ewamalgorzata Re: wyspa KOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:19
        myśmy w tamtym roku płacili niecałe 90E za trzy dni za atosa. Nie targowaliśmy
        się, ale z moich greckich doświadczeń wygląda, że spokojnie można próbować:)
        • bebiak Re: wyspa KOS 19.02.07, 19:25
          Oczywiście kwestia gustu (a jak wiadomo: de gustibus...), ale jak dla mnie
          wioska Zia zdecydowanie przereklamowana: widziałam ją dwukrotnie i jeśli jakiś
          urok można dostrzec to jedynie w okolicach godziny 7-mej rano zanim zjadą się
          tam autokary, z których wysypie się mnóstwo turystów. Zia akurat wydała mi się
          bardzo sztuczną w porównaniu z pozostałymi wioskami górskimi (te obejrzeć
          polecam, w tym chyba zupełnie wyludnioną Agios Dimitrios). Piękne tereny na
          wyspie to za Kefalos, dalej do krańca - tam już autobusy nie jeżdżą, tam albo
          autko, może rower albo jak ja wedrówka w obu kierunkach: i do miejsca zwanego
          Ag. Theologos (to nie wioska - miejsce) i w drugą stronę, do Ag. Ioannis (też
          nie wioska). Gdzieś tam ponoć miejsce urodzenia ... zapomniałam kogo... wrrr...
          ale mnie i tak nie udało się znaleźć:(
          Moja Kos z lipca 2003 gdzieś tutaj: betaki.friko.pl
          Tam w kratce "Moich dwadzieścia następnych podróży" jest i kratka z wyspą Kos
          (zdjęcia pod opisem wakacji)
          Pozdrowienia. B.
          • Gość: ewamalgorzata Re: wyspa KOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 20:58
            No, co do wioski Zia, po pieram w całej rozciąglości - kompletnie nie rozumiem,
            o co tyle szumu.
            Płw. Kefalos i Ag. theologos i piękny biały piasek i śliczne kościółki na
            zboczach- to wszystko popieram w całej rozciagłości.
            I fajne ruiny w Starej Pili, (bo jest też nowa) i forteca na Anti.. cos tam się
            nazywa - też fajne.
            No i plaże na wspomnianym półwyspie chyba najładniejsze.
            No i jezioro z soli - dla mnie bomba:)
            Mój Kos tutaj:
            www.travel.stt.pl/grecja/kos_2006/index.htm
            Jadąc na Kos straasznie się go obawiałam, czy mi się spodoba - a okazał się
            taki super:)
            • martushka1 Re: wyspa KOS 19.02.07, 22:23
              Forteca jest w Antimachii. I rzeczywiście jest super, zwłaszcza że nie ma tam
              tłumów - my na przykład zwiedzaliśmy ją zupełnie sami. Dla mnie Zia to tai
              trochę skrót myślowy na określenie tych wszystkich małych górskich wioseczek,
              ale bardzo podobał mi się stamtąd widok na słone jezioro o którym wspominasz i
              okoliczne wysepki. Kos jest śliczna...
              • ewamalgorzata Re: wyspa KOS 19.02.07, 22:29
                martushka1 napisała:

> Kos jest śliczna...

No w tej fortecy -podobnie jak w Asklepionie - tez byliśmy niemal sami. Znaczy:
                w Asklepionie zupełnie sami, w Fortecy były jeszcze jakieś dwie osoby.
                niesamowite miejsca, zwłaszcza jak puste...

I naprawdę - tydzień na Kos'ie uważam za bardzo udany:) Wyspa akurat do
                dokładnego spenetrowania przez ten czas - nawet z jednodniowa wycieczką na
                Nissyros.
                • martushka1 Re: wyspa KOS 19.02.07, 22:42
                  Ale mieliście szczęście z Asklepieionem, nam niestety towarzyszyły tłumy...
                  lubię takie maleńkie wysepki jak Kos, w tym roku będzie ciut większe Korfu
                  • Gość: ewa Re: wyspa KOS IP: *.medship.pl 03.04.07, 14:12
                    A ja odwrotnie - w tym roku jade na Kos, rok temu byłam na Korfu.I była to moja
                    pierwsza grecka wyspa.Było genialnie!!! Na przełomie maja i czerwca jest
                    zielono, jeszcze nie ma dzikich tłumów, a jest co oglądać! Polecam bardzo!
                    Ale z cego, co czytam - Kos to również świetne miejsce na udane wakacje!
    • Gość: Jacek Re: wyspa KOS IP: 89.200.209.* 20.02.07, 11:13
      Kos.. Cudowne wakacje! Nie wiem, czy jakiekolwiek następne będą równie udane! (Może dlatego, że Kos był pierwszą grecką wyspą, którą odwiedziłem). Uważam, że tydzień na Kos to zdecydowanie za mało, dlatego cieszy mnie to, że jedziecie na dwa - wtedy można wszystko sobie ładnie rozplanować i dobrze zapoznać się z wyspą. Oprócz wymienionych wyżej atrakcji, dodałbym jeszcze od siebie rejs po trzech wyspach [w porcie z pewnością będą Was nęcić ofertami :)], połączonym z barbeciu na statku oraz wypad do gorących term - same w sobie są średnią atrakcją, ale widoki oraz linia brzegowa (zupełnie inne) po południowej stronie są przepiękne! Kefalos - kolokwialnie pisząc - wymiata! Najlepszy dzień z wszystkich spędzonych na Kos! Jeśli kiedyś tam wrócę, to z pewnością "zadokuje" na Kefalosie! Całkowicie zgadzam się z bebiak - tereny za Agios Stefanos (miasto na Kefalosie) są cudownie odludnione i dzikie. A widoki.. To mówi samo za siebie -> xs.to/xs.php?h=xs312&d=07082&f=266.jpg (wybaczcie niską jakość). Wycieczka na Nissyros tez calkiem niezla, choc 1.5h na promie w kazda strone, to troche za dlugo. Z "masakrycznym" goracem nie do konca sie zgodze - duszno i sucho, ale da sie wytrzymac. Nie jest polecany dla osob z problemami z sercem i cisnieniem oraz kobieta w ciazy. Oto i on - xs.to/xs.php?h=xs312&d=07082&f=1434.jpg. Bede bardzo milo wspominal Kos i polecal kazdemu, kto tam jeszcze nie byl!
      Pozdrawiam,
      JS
      • Gość: Jacek Re: wyspa KOS IP: 89.200.209.* 20.02.07, 11:15
        Drugi link jest kopniety - > xs312.xs.to/xs312/07082/266.jpg
        • Gość: Jacek Re: wyspa KOS IP: 89.200.209.* 20.02.07, 11:16
          Przepraszam, wprowadzam tu male zamieszanie - > ten prawidlowy - > xs312.xs.to/xs312/07082/1434.jpg
    • Gość: grubalski Re: wyspa KOS IP: 81.210.17.* 03.04.07, 15:52
      Witaj,byłem w apolonia tylko BB ,niby tanio ale knajpli i jedzenie w sklepach
      rozwaliły moja kasę.Obok marmasi jest duży supermarket jest tam prawie
      najtaniej bo najtańszy jest na przedmieściu miasta Kos.Tam kupuja miejscowi.W
      mieście jest też targ rano ryby i,warzywa i owoce,rowerkiem z marmari 30 minut
      gazem...No i rowery na przedmieściach kos dużo tańsze,Ja zawsze biore na 2
      tyg w kos lambi dojazd autobusem i 2 szt damki na 14 dni za 30 uero ,w
      marmari 2 euro dzien i za 7 płacisz za 6,skuter 8-10 euro zalezy od
      pojemności.Znajdziesz rowery z koszem dla malca.
      • Gość: jack_06 Re: wyspa KOS IP: *.kalisz.mm.pl 03.04.07, 19:15
        Dodam jeszcze Kos-city wieczorem (lub wręcz nocą) i Paleo Pili (naprawdę warto
        pofatygować się na samą górę!) oraz Zia (zachód słońca (naprawdę niespotykany -
        morze u stóp, słońce zachodzi międzi dwoma wyspami, naprawdę rewelka!!!). Ładna
        jest plaża Paradise Beach (można to zrobić w drodze na Kefalos, są strzałki z
        głównej ulicy). Rejs na Nissiros mogę tylko polecić, naprawdę warto. Nie
        pomińcie Asklepjonu i półwyspu Kefalos (widoki - palce lizać). Rowery
        wypożyczaliśmy w Marmari w wersji rodzinnej(1+1+1=męski+damka+dziecięcy) -
        płaciliśmy 8 EUR na dzień (do godz. 18.00), a w wypożyczalni pracował bardzo
        miły Słowak (fajnie było pogadać w Grecji z sąsiadem). Po ulicach można spoko
        posuwać rowerami, w końcu Kos nazywana jest wyspą rowerów. Na wielu odcinkach
        mijało nas więcej cyklistów niż samochodów. W Marmamri są ładne plaże (długie,
        piaszczyste, z wydmami), a na wprost widać dwie wyspy (Kalimnos i Pserimos),
        wyglądają jakby były na wyciągnięcie ręki. Jest też widok na Turcję (przy dużej
        przejrzystości powietrza widać białe domki).
        Pozdrawiam i życzę miłego pobytu
        JD
    • Gość: ania Re: wyspa KOS IP: *.chello.pl 10.04.07, 16:07
      bardzo dziekuje za rady zwiazane z cenami.Mam jeszcze jedno pytanie - czy sa
      skutery na którym nasz malec mógł by jezdzic z tatą?Czy to jest niedozwolone?
      • Gość: jack_06 Re: wyspa KOS IP: *.kalisz.mm.pl 10.04.07, 18:03
        Mimo szczerych chęci - nie odpowiem Ci w sprawie skuterów. Po prostu były poza
        naszymi zainteresowaniami. Wypożyczaliśmy rowery, więc o tym mogłem napisać
        parę słów, ale skutery... Nawet ich nie widziałem, co nie znaczy, że ich nie
        ma... Były do wypożyczenia quady, niestety nie wiem ile ta przyjemność
        kosztowała. Rowery mają siodełka dla maluchów, więc możesz spróbować podróżować
        po Kos w tej formie. Jest dużo płaskich dróg, gdzie bez większego wysiłku można
        oddać się rowerowemu szaleństwu. My "wdrapaliśmy" się rowerami pod ruiny Paleo
        Pili, ale to już graniczyło ze sportem ekstremalnym (stromy podjazd w dość
        solidnym upale), ale widoki były tego warte.
        Co do komarów - pisałem o tym ciut wyżej...
        Pozdrawiam JD
    • Gość: ania Re: wyspa KOS IP: *.chello.pl 10.04.07, 16:12
      Mam pytanie do gościa - grubalski. Czy lambi to miejscowość???? Bardzo mnie
      zainteresowało to co napisałeś w sprawie rowerów i sklepów.
      Czy naprawde sa tam komary które niedaja spać??
      • Gość: grubalski Re: wyspa KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:36
      • Gość: grubalski Re: wyspa KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:44
        Witam!Lambi to nazwa chyba dzielnicy i plaży albo części miasta Kos.-wyjazd z
        Kos na pn do zakrętu przy jednostce wojskowej albo inaczej stojąc przodem do
        portu to w lewo.Komary?Jak jest jeden na wyspie to zawsze dziabnie moja
        żonę.Jest ich raczej mało albo tak jak wszędzie czyli tak jak u nas.Na komary
        zawsze mamy takie coś ze zbiorniczkiem do kontaktu i z głowy.Lecimy 3 VI.Juz
        doczekać sie nie mogę.Pozdrawiam
      • Gość: grubalski Re: wyspa KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:47
        a skuterów do jazdy po drogach jest cała masa od 80 ccm do wypasionych
        peugeotów 150 ccm albo wiekszych.Najtańsze takie bardzo małe od 8 euro
    • Gość: grubalski Re: wyspa KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:58
      A wszystkim lubiącym owoce morza polecam opisana w przewodniku pascala tawerne
      u Makiego w Mastihari koło portu obok pralni i piekarni.80 % gości to miejscowi
      zreszta rok temu pisałem już o tym ale mimo wszystko polecam bo jest to chyba
      najlepsza miska na Kos.Nawet miejscowy proboszcz je tam co dzień he he he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka