Dodaj do ulubionych

kreta,rodos,zakynthos,chalkidiki, korfu- pytanko

21.03.07, 23:13
Witam jako niedoświadczona podróżniczka bardzo proszę was o poradę.
Wybieram się do Grecji w mc sierpień,zebrałam kilka ofert z różnych biur podróży i w każdym z biur uzyskałam bardzo rozbierzne informacje o tych samych miejscach.Każdy w biurze polecał coś innego.
Mnie głównie zależy na czystej(przejrzystej) wodzie,ładnej plaży może być piasek ,żwirek skały chodzi mi o ogólny urok tego miejsca i żeby to nie był olbrzymi kurort gdzie człowiek na człowieku ale jakaś spokojna mieścowośc oczywiscie nie pustelnia.Ogólnie zależy mi na widokach i jak by coś było do zwiedzania po drodze to super. Chce pojechać wypocząć a nie szpanować i szaleć na dyskotekach do rana. Będe wdzięczna za odpowiedz :))))))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: gyszynk Re: kreta,rodos,zakynthos,chalkidiki, korfu- pyta IP: *.devs.futuro.pl 22.03.07, 17:18
      Polecam Rodos, znajdziesz tam wszystko co wymieniłaś i czego oczekujesz.
      • Gość: Aga Re: kreta,rodos,zakynthos,chalkidiki, korfu- pyt IP: *.c31.msk.pl 24.03.07, 19:26
        Polecam południe Krety,albo na północy np Stavros na półwyspie
        Akrotiri,Kastelli czy niewielkie miejscowości w pobliżu Chanii.
        • Gość: monika Re: kreta,rodos,zakynthos,chalkidiki, korfu- py IP: 149.148.228.* 10.04.07, 17:05
          bardzo zalezy gdzie na kazdej z tych wysp
          kreta na zachod od Chanii
          zakynthos spokojny polwysep skopos
          • mediterraneo1978 Rodos 11.04.07, 09:02
            Na sierpien polecam zdecydowanie miasto Rodos. Nawet w sierpniu wiatr meltemi
            bardzo łagodzi upały, znosi sie je bardzo dobrze. Nigdzie dotad nie spotkalem
            sie z tak korzystnym zjawiskiem. Ale uwaga - na zachodzie zbyt wieje, a na
            wschodzie wyspy zbyt malo. Miasto Rodos jest takim optimum.
            Miasto Rodos, Starówka, port, Lindos, rejs na Symi - sa to niewatpliwe atrakcje.
            Tak wiec polecam Rodos. Na 2 tyg. znajdzie sie atrakcji. Prasonissi, Tsampika,
            7 źrodel, Wzgorze Smitha, Zatoka Anthonyego Quinna. Mozna poplynac nie tylko na
            Symi, ale na Chalki, do Turcji (lepiej do urokliwego i kameralnego Datca, niz
            brudnego i wielkiego, bazarowego Marmaris). Na poludniowym zach. miasta Rodos,
            przy wylocie na Ixie, jest moze wąska, w dodatku kamienisto-skalista plaza, ale
            te skaly i wykute w nich tarasy sa fantastyczne, a turkus morza zniewalajacy. I
            nikogo tam prawie nie ma. Wygodni leniwi turysci wolą na leżakach. Nawet w
            sierpniu na Rodos nie jest aż tak tłoczno.

• Gość: Rezydent z Korfu Zdecydowanie Korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 09:54
              Czytając Twoje oczekiwania podane w poście polecam zdecydowanie
              Korfu.Miejscowość Agios Georgios Pagi.Piękne,przeurokliwe,spokojne
              miejsce.Piaszczysta plaża i super widoki.Będziesz naprawdę zadowolona.
              Pozdrawiam
              • mediterraneo1978 Re: Zdecydowanie Korfu 11.04.07, 12:02
                Korfu to tez dobry pomysl, ale sądzę, że na pierwszą połowę sierpnia bardziej.
                W drugiej połowie sierpnia podobnie jak we Włoszech czy Chorwacji czy nawet
                Tunezji - niespodzianki pogodowe są.
                • Gość: Rezydent z Korfu Re: Zdecydowanie Korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:05
                  Korfu to bardzo dobry pomysł,a niespodzianki pogodowe zaczynają się dopiero od
                  połowy wrzesnia.Niespodzianki to jakiś dwudniowy deszczyk i tyle.Jeżeli chodzi
                  o sierpień to upały jak w całej Grecji z tą różnicą,że Korfu to zielona wyspa i
                  klimat zdecydowanie lepszy niz na Dodekanezie,czy Cykladach.Polecam
    • majka-to-ja Re: kreta,rodos,zakynthos,chalkidiki, korfu- pyta 14.04.07, 17:55
      Bylam na Krecie, Rodos i Korfu. Na kazdej wyspie jest co zwiedzac, na kazdej
      znajdziesz piekna plaze i widoki (o ile nie bedziesz siedziec tylko w
      hotelu :) ). Mi osobiscie najbardziej podobalo sie Korfu. Najbardziej zielona
      wyspa z ww (gaje oliwne, cyprysy), gorzysta-wiec piekne widoki. Do zwiedzania
      glownie malownicze miejsca i kilka zabytkow. Jesli chodzi o pogode zielona
      wyspa jest zielona, bo na niej pada, ale opady te sa przelotne. Nie oznacza to,
      ze tak jak w Polsce przelotne tzn. tydzien-dwa i przeleca :), nie, nie! Tam
      popada cieplutki deszczyk wieczorkiem-noca, po to, zeby nastepnego dnia od rana
      do wieczora bylo slonce (tak wlasnie bylo w 2 polowie wrzesnia ubieglego roku).
      Jestem pewna, ze w sierpniu wieczorne deszczyki beda niezwykla rzadkoscia, a
      jesli nawet, to tylko sie z tego ucieszysz :). Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka