Dodaj do ulubionych

ALBANSKA KUCHNIA

10.04.07, 23:43
Wiem, ze kuchnia albanska zblizona jest do kuchni greckiej, a takze
tureckiej, ale chcialabym dowiedziec sie czegos, na temat tradycyjnych,
albanskich dan, co najczesciej jedza. Prosze o przepisy.
Obserwuj wątek
    • nertila Re: ALBANSKA KUCHNIA 02.07.07, 09:49
      A więc tak: ja akurat nauczyłam się robić baklavę. To jest wogóle ciasto
      tureckie zrobione z ciasta francuskiego i orzechów włoskich słowem niezły
      Mexykwink W Albanii kobiety przygotowują baklavę na Nowy Rok, który świętuje się
      tam jako najhuczniejsze święto w roku i nie przez 1 dzień jak my tu 1 stycznia
      ale przez 6dnismile
      Do baklavy potrzebne są: 2 opakowania ciasta francuskiego mrożonego (razem
      90dkg) do kupienia w większych hipermarketach, jakieś 20dag orzechów włoskich,
      20dag laskowych,30dag cukru pudru, 1 łyzeczka cynamonu(ale nie koniecznie jesli
      ktos nie lubi mozna go pominąc)20dag masła,100ml płynnego miodu,100ml
      przegotowanej wody, a w różnych wersjach dodatkowo zamiast orzechów laskowych
      są migdały,a zamiast wody sok z 1 pomarańczy, a czasem nawet w biedniejszej
      wersjii pomija się miód i wystarcza podwójna ilość wody z dodatkowym
      rozpuszczonym cukrem.
      Ciasto rozmrażamy,orzechy siekamy bardzo drobniutko, na blaszke o wymiarach
      25X30cm wysmarowana masłem i wyłożoną pergaminem kładziemy rozwałkowane płaty
      ciasta francuskiego . z 90dag powinno wyjść 6 płatów. Na ciasto wysypujemy 1/6
      orzechów i posypujemy 1/6 cukru pudru wymieszanego z cynamonem(lub bez
      cynamonu),potem druga warstwa ciasto, orzechy,cukier, i tak do ostatniej
      warstwy, na spodzie ostatniej powinny być orzechy. na wierzch trzemy wiorkami
      mocno zamrozone masło. pieczemy 45min w 200'C. jeszcze ciepłe ciasto po wyjęciu
      kroimy na małe kawałki, w rondelku podgrzewamy miód z sokiem z pomarańczy,lub
      wode z cukrem.Potem polewamy baklavę i odstawiamy do zastygnięcia.

      Uwaga: każdemu wychodzi ona inaczej: mojej teściowej wychodzi git z wody i
      cukru, a mi raz jak dodałam soku z pomarańczy ciasto wyszło jakieś kwaśne? więc
      niby biedniejsza wersja bez pomarańczy i drogiego miodu a smakuje lepiejsmile
      Jest słodka, pyszna i może długo stać w lodówce w zawiesinie z wody z cukrem.
      starcza przecież od sylwestra do 3królismile
    • nertila Re: ALBANSKA KUCHNIA 02.07.07, 09:57
      PS. a na obiad teściowa gotowała dużo prostych rzeczy: na jednym dużym talerzu
      jak na nasze drugie danie każdy domownik miał swoją obiadową porcję czyli:
      trochę ugotowanego ryżu polanego oliwą z oliwek, obok niego frytkismile , obok
      ugotowane jajko na twardo, trochę zielonych i czarnych oliwek, no i mięso:
      koźlęcina, ale czasem zwykły smażony kurczak, a do tego sałatka z liści
      sałaty ,począstkowanych pomidorów, fety, cebuli, oblana oczywiście oliwą z
      oliwek.
        • nertila Re: ALBANSKA KUCHNIA 03.07.07, 15:38
          Mój mąż uwielbia ser feta, owoce morza, małże krewetki kałamarnice i inne
          robale z oczami bleee... sam mi opowiadał że wyrósł na cebuli i fasoli, bo w
          domu byłó ciężko więc teraz gdy już sam stanął na nogi je to na co ma ochotę a
          nie to co najtańsze w sklepie. nadal lubi fasolę, zwłaszcza po bretońsku, ale
          potem trzeba spać przy otwartych oknach więc na zimę nie polecamwink Z polskich
          dań to lubi gołąbki i bigos, gołąbki robi sie też w Albanii ale farsz zawija
          się w liście z winogron. Nie lubi natomiast buraków pod zadną postacią:ani
          barszczu, ani buraków na zimno ani na ciepło nie ruszy. a tego co ja gotuję to
          np. piersi z kurczaka smażone na patelni z sosem paprykowym albo ziołowym(takim
          gotowym z torebki do ktorego dodajesz smietane i zalewasz patelnie i mieszasz
          az zgestnieje). zupy to zje każdą:pomidorowa z ryzem, warzywną, nie lubi
          kalafiora, lubi sałatkę jażynową na święta robimy ja razem na wigilię, pomaga
          mi siekać te cholerne warzywa i jajasmilei uwielbia kiełbasę polską i kabanosy i
          ser goudasmilea z piw to lubi warkę i reddsysmile muszę mu zawsze przywozić jak do
          niego lecę ( niestey nie mozemy na tę chwilę mieszkać razem )to mam w walizce
          słój bigosu i polskie piwa plus jakieś wędlinywink
        • bernadetta.k Re: ALBANSKA KUCHNIA 04.07.07, 16:23
          moj uwielbia wszystko co grilowane,mieso..warzywa..nie cierpi ziemniakow
          gotowanych,kury,barszczu czerwonego i watrobki,za to smakowalo mu bardzo miesko
          duszone w piwie,pierozki z miesem,uszka z grzybami,rosol wolowy z makaronem no
          i mieskiem oczywiscie..jesli chodzi o polskie zupy to moglam sobie odpuscic..bo
          gdy zrobilam,zadowolona zanioslam mu na stol,on skwitowal"a co ja mam sama wode
          jesc??"hehe jesli chodzi o potrawy albanskie to nie wiele wiem,wiem,ze
          uwielbiaja salatki z mnostwem warzyw,jogurty wlasnej roboty,bimber
          zwany "rakija"-z reszta bardzo smacznysmile mnostwo pysznych
          ciast,sery "przesolone"zupy z miesem i ogromna iloscia
          warzyw,baranine,cielecine,mieso kozle czy indycze pieczone lub
          grilowane..powodzenia w karmieniusmile
          • nertila Re: ALBANSKA KUCHNIA 06.07.07, 08:29
            hehesmile ja sama nie lubie wodnistych zup wiec jak juz gotuje zupę to taką że
            łyżka w niej pionowo stoiwink on lubi zupy, a co do wątróbki to sam ją kupuje i
            sam smaży ją na patelni bo lubismile te ich sery to faktycznie jak z wieliczki, ja
            nie lubie fety a on ma ja zawsze w lodówce i się nią zażera. co do buraków to
            słyszałam ze w Albanii buraki się przeznacza na paszę dla zwierzątek wiec może
            dlatego nie chcą ich jeśćuncertain a mięsko oj uwielbiają mięska... moj mąż cieszy sie
            z kiełbasy,kabanosków czy schabowego jak dziecko z lizakasmile
        • ally-t Re: ALBANSKA KUCHNIA 26.04.08, 20:36
          Ha ha, tak sobie czytam te posty i dochodze do wniosku, ze wszyscy
          Albanczycy sa bardzo do siebie podobni... Moj maz rowniez jest b
          wybredny jesli chodzi o jedzenie (to za tluste, to za slodkie, to w
          sosie, itp. itd). Ale w domu w Albanii jada chleb z frytkami...
          Hmm... Wlasnie ucze sie albanskiego i mam kila przepisow, wiec jak
          rozkminie, to sie z Wami podziele wink
      • salvica Re: ALBANSKA KUCHNIA 26.01.10, 14:32
        Witam, szukam nazwy potrawy, którą jadłam w Kruje - myślałam, że
        pamiętam, ale po powrocie do Polski okazało się, że niegdzie nie
        mogę znaleźć przepisuuncertain
        Jest to bardzo gęsty gulasz z kawałkami baraniny podawany z
        pieczywem - gdyby któraś z Was kojarzyła taką potrawę albo kilka
        (będę szukać czy o to mi chodzismile) byłabym wdzięczna za nazwęsmile
        Pozdrawiam
        • olinka89 Re: ALBANSKA KUCHNIA 26.01.10, 16:04
          Ja chyba jadłam coś takiego w Tiranie, w restauracji na górze Dajti.
          To "zupa" podawana w żaroodpornym naczyniu, bardzo gęsta, z
          warzywami i kawałkami mięsa, do tego świeże pieczywo. Słyszłam, że
          często mięsem jest wątróbka. Tylko też nie wiem jak się nazywało,
          ale było przepyszne, palce lizać!
          • salvica Re: ALBANSKA KUCHNIA 27.01.10, 21:16
            kelner powiedział, że nazywa się to pavolo/pavelo/albo coś w tym
            stylu - wałśnie ta tym polega problem że nie wiem czy tak to
            brzmiałosad a szukałam wśród albańskich przepisów i jak narazie nie
            znalałamuncertain
      • szkodra Re: ALBANSKA KUCHNIA 11.08.07, 20:01
        fajnie ze jest tyle polek co maja za meza albanczyka ,moj jest z
        miasteczka koplik 20 km do szkodry.co do jedzenia to polecam burek z
        serem feta i jogurtem.ciasto filo pastry po angielsku (mozna kupic w
        tesco)mieszkamy ser feta z greckim jogurtem,jakiem przyprawami,platy
        filo pstry rozdzielamy na polowe i smarujemy miedzy platami
        rozstrzepanym jakiem z lyzka oleju i mleka ,jak dojdziemy do polowy
        wyllewamy ser feta z jogurtem i kladziemy nastepne warstwy tak samo
        jak poprzednie,pieczemy w piekarniku 180C,po wystawieniu skrapiamy
        woda zimna-pychaaa
      • taulant.3 Re: ALBANSKA KUCHNIA 26.11.07, 15:16
        Shendetlie

        Për 25 copë duhen:
        Miell 3 gota uji , sheqer 1 gotë uji, mjaltë 2-3 lugë gjelle, vezë 2
        kokrra, sodë një majë luge kafeje, arra 1-2 filxhanë kafeje, gjalpë
        2 filxhanë kafeje, pak vanilje dhe ujë 2 filxhana kafeje.
        Për shërbetin:
        Sheqer 3 gota uji, ujë 2 gota e gjysëm

        Në një enë përzihen mirë vezët sheqeri, mjalti, gjalpi dhe në fund
        shtohen arra. Pastaj hidhet miell i përzier me sodë. Zihet brumi i
        cili nuk duhet të punohet shumë që të mos bëhet elastik. Brumi i
        përgatitur vendoset në tavë të lyer me yndyrë, rrafshohet me dorë,
        lyhet sipërfaqja me vezë, bëhen disa vija me pirun në formë rombi
        dhe hidhet shërbet i vakur i aromatizuar me vanilje.


        Hoshaf me fiq te thate

        Zihet qumeshtim embelsohet me sheqer, dhe lihet te ftohet si per
        kos. Fiqte grihen holle, perzihen me pak qumesht te nxehte dhe
        shtypen qe te treten pak. Hidhen te qumeshti, perzihen, ndahet ne
        tasa racioni dhe mbulohet si kosi qe te mpiksen. Vihen ne frigorifer
        dhe gjate servirjes hidhet kanelle e bluar.


        Kabuni me rrush te thate

        Orizi pastrohet, lahet dhe kaurdiset me gjalpe, pastaj shtohet leng
        mishi (mundesisht dashi) ose uje, rrush I thate (shpelahet me pare
        ne uje te vaket) pak kripe dhe vihet te zieje. Kur eshte thithur
        pothuajse I gjithe lengu dhe ne siperfaqe jane krijuar vrima, hiqet
        nga zjarri, perzihet me sheqer, kanelle e karafil te bluar. E
        mbulojme me kapak dhe e leme 10-15 minuta ne vend te ngrohte. Masa
        hidhet ne forma ose ne filxhane dhe pastaj permbyset. Per te
        erresuar ngjyren e kabunise, ne qofte se duam, hedhim pak sheqer te
        djegur. Per kabuni masa e orizit dhe e lengut merret si per pilaf te
        zakonshem: 1 kg oriz me 2 litra uje.


        Strudel me molle

        Strudeli me molle mund te behet me brume te shkrifet biskotash ose
        me pete byreku.
        Ne miellin e situr te perzier me pak sode hapet nje grope ne mes dhe
        hidhen veze, gjalpe, kos, kripe. Duke filluar nga mesi perzihet
        dalngadale dhe zihet nje brume I forte I cili lihet te qendroje 20-
        30 minuta, pastaj happen pete me trashesi 2-3 mm dhe vendosen mbi
        nje pecete. Mollet qerohen, grihen holle, perzihen me sheqer,
        kanelle dhe mundesisht me pak galete te bluar per te pire lengun e
        molleve. Peta e hapur lyhet me gjalpe dhe mbulohet me shtresen e
        molleve. Me ane te pecetes mblidhet ne forme roleje, permbyset ne
        tave te lyer me yndyre, lyhet siper me te verdhe veze, shphet ne
        disa vende me maje te thikes dhe piqet ne furre per 25-30 min. Ne
        fund I hidhet sheqer puder.
        Strudeli mund te pergatitet dhe me pete byreku. Ne kete rast
        shtrohen 3-4 pete njera mbi tjetren, sperkaten me gjalpe, vendosen
        mollet, mblidhet ne forme roleje dhe piqet. Strudeli I cilesise se
        larte del kur pergatitet me brum peta-peta (sfoljat).


        Qumeshtor me pete e shurup

        Me miell, qumesht, sheqer e veze pergatitet nje krem qe quhet
        zakonisht kremi pasticerise. Ne nje ene porcelani ose plastmasi
        rrihen vezet me sheqer, shtohet pak uje dhe miell I situr, perzihen
        mire dhe duke I perzier hidhet pak nga pak qumesht I nxehte. Gjithe
        masa hidhet ne nje tenxhere vihet ne zjarr dhe duke e perzier lihet
        te zieje derisa te trashet, hiqet nga zjarri, I hidhet vanilje,
        zbrazet ne ene te hapur dhe lihet te ftohet duke e perzier here pas
        here qe te mos zere fund.
        Nderkaq zihet brumi si per byrek, hapet ne peta te holla te cilat
        thahen pak dhe gjysma e peteve shtrohet mbi taven e lyer me yndyre.
        Gjate shtrimit cdo pete sperkatet me yndyre. Mbi to hidhet kremi ,
        sheshohet mire, dhe perseri vihet pjesa tjeter e peteve te
        sperkatura me yndyre. Anet e peteve mbeshtillen nga brenda, peta
        sperkatet siper me gjalpe dhe piqet ne furre per gjysme ore. Pas
        pjekjes ftohet, pritet ne copa dhe pastaj I hidhet shurupi

        Pandispanje

        Pandispanja mund te pergatitet ne dy menyra: e ftohte dhe e ngrohte.
        Me menyren e pare brumi del me i fryre, ndersa me te dyten me i
        shkrifet.
        Pergatitja e pandispanjes me menyren e ftohte behet: Vezet ndahen
        vec te verdhat e vec te bardhat. Te verdhat rrihen me sheqer, derisa
        te zbardhen e te shrkihen kokerrizat e sheqerit. Masa shton vellimin
        gati 3 here. Ne te njejten kohe mundesisht ne vend te fresket
        (rrahja behet e shpejte) rrihen te bardhat e vezeve ne ene bakri te
        kallajisur, porcelani ose plastmasi. Ne fund te rrahjes, kur eshte
        krijuar nje shkume e qendryeshme masa fillon sikur te pritet,
        shtohet nje sasi e vogel sheqer puder ose sheqer, i cili e
        permireson strukturen e mases. Rrahja nderpritet kur te bardhat e
        vezeve shtojne vellimin e tyre 4-5 here. Ne rast se te bardhat e
        vezeve nuk jane rrahur mire, atehere ne to krijohen flluska te medha
        ajri, te cilat gjate perzierjes plasin dhe brumi behet i ngjeshur.
        Ne te verdhat e vezeve te rrahura me sheqer hidhen te bardhat (1/3 e
        sasise) pastaj duke e perzihet lehte hidhet mielli, ne fund pjesa
        tjeter e te bardhave. E gjithe kjo mase perzihet lehte me kujdes nga
        poshte-lart qe te mos ulet.
        Brumi i gatshem hidhet ne taven e lyer me yndyre e te pudrosur me
        miell dhe pieqet per 25-30 minuta. Gjate pjekjes kapaku i taves nuk
        duhet te hapet te pakten 15-20 min e para, pasi embelsira ulet.
        Pergatitja memenyren e nxehte: vezet bashke me sheqerin hidhen ne
        ene me fund sferik. Tenxherja vihet ne ane te sobes ose futet ne
        tenchere me te madhe me uje te nxehte. Ketu ato rrihen duke i
        ngrohur deri ne temperaturen e qumeshtit kur e zeme kos. Hiqet nga
        soba ose banja me uje dhe duke vazhduar rrahjen masa ftohet deri ne
        temperaturen e dhomes (rreth 2-Cş) sepse po te jete e ngrohte,
        perzierja nuk behet e mire dhe pandispanja del e ngjeshur.
        Pastaj perzihet me miellin dhe hidhet ne taven e lyer me yndyre dhe
        te pudrosur me miell. Tava nuk mbushet plot, por ne 3/4 e lartesise
        pasi gjate pjekjes brumi rrit vellimin dhe derdhet. Siperfaqja e
        brumit sheshohet me thike dhe piqet per 25-30 min. Pas pjekjes lihet
        te ftohet, pastaj pervelohet me shurup ose ne qofte se do te
        perdoret per torte lihet e thate.


        Torte Pandispanje

        Pandispanja e pjekur pasi lihet te ftohet 4-5 ore pritet ne dy-tre
        shtresa; secila shtrese sperkatet me shurup sheqeri te aromatizuar
        me liker ose konjak, lyhet me ndonje krem (mjalte, leng receli) mbi
        te cilin mund te vendosen kokrra receli, arra, bajame dhe ngjiten me
        njera tjetren. Siperfaqja lyhet me te njejtin krem ose me krem
        gjalpi dhe zbukurohet sipas deshires me recel, arra, me therrimet e
        pandispanjes. Torta siper zbukurohet dhe me fruta sipas deshires.
        Perbrenda mund te perdoret kremi i pasticerise tek qumeshtori me
        pete, ndersa per shtresen e siperme eshte mire te pergatitet krem
        gjalpi. Llojet e kremrave jane te shumte, ketu keni shpjegimin e nje
        nga me te thjeshtet:
        Zbutet gjalpi, rrihet derisa te zbardhet dhe duke e rrahur pak nga
        pak i hidhet qumesht i kondesuar (milk).


        Kompekaj

        Kompekaji eshte pandispanje e perzier me kakao dhe arra, e pjekur ne
        tave, e shtruar me 5-6 peta byreku poshte, po ashtu dhe siper.
        Nga sasia e miellit hiqet gjysma dhe zihet brumi si per byrek,
        ndahet ne dy pjese; secila pjese hapet ne pete me trashesi 4-5 mm.
        Siperfaqja e tyre lyhet me gjalpe dhe mbeshtillet ne forme roleje.
        Lihet 10-15 minuta qe brumi te fitoje elasticitet. Cdo role ndahet
        ne dy pjese dhe nga cdo pjese hapen pete pak me te medha se madhesia
        e tepsise. Tepsia lyhet me yndyre, shtrohen mbi te dy petet e
        sperkatura me gjalpe, mbi te cilat hidhet mbushja nga brumi
        pandispanje iperzier me arra te grira e kakao. Mbeshtillen anet e
        peteve mbi mbushjen dhe strohen 2 petat e siperme te sperkatura me
        gjalpe. Anet e teperta mbeshtillen nga brenda, siperfaqja lyhet me
        te verdha vezesh dhe piqet.
        Mbushja pergatitet ne ket emenyre: vezet rrihen me sheqer derisa te
        krijohet nje mase e fryre e qendrueshme. Hidhet pak nga pak mielli i
        perzier me arra te grira dhe kakao, perzihen me kujdes qe brumi te
        mos bjere dhe hidhet ne tepsi me petet e sht
      • ally-t Re: ALBANSKA KUCHNIA 27.04.08, 13:51
        Sluchajcie Kochane,

        jesli mieszkacie w Londynie (tak jak ja) dajcie znac. Mozemy sie
        spotkac i powymieniac przepisami wink Albo dowiadczeniami hi hi
        PIszcie na forum, albo na panikarolcia@wp.pl. Buzka!
    • baranek_badylek przepis na zakąskę ;)) 06.07.07, 11:39
      Oto autentyczny przepis na zakąskę do piwa - podpatrzony w jednym ze
      sklepo-domo-barów w malutkim miasteczku na południu Albanii: do piwa podawało
      się tam domyślnie talerzyk, na którym były dwa nie do końca ugotowane na twardo
      jajka, sól, i chyba jeszcze jakieś zielone listki (pietruszka?). Zeby bylo
      smieszniej, od zawsze uwielbiam jajka na twardo do piwa, i sam sobie to
      wymyslilem, z czego znajomi sie smiali. Jak trafilem do Albanii to pojalem ze to
      byl telepatyczny przekaz ich kuchni wink))

      P.S. kuchnia Albanska jest bardzo skromna - tak jak ich warunki zyciowe. O
      dobrobycie swiadczy duza ilosc miesa (kozlego i baraniego) - zazwyczaj
      pieczonego, na wybrzezu owoce morza, a w gorach oczywiscie tradycyjnie wyrabiane
      sery (wszak to narod pasterski)
      • szkodra Re: przepis na zakąskę ;)) 14.09.07, 19:58
        dla mnie super jest jeszcze sals kosi.
        bierzemy prawdziwy grecki jogurt musi byc bardzo gesty taki zeby
        lyzka stala,nakladamy tyle ile nam bedzie potrzeba,lyzka oliwy z
        oliwek,troszke soli i zabek czosnku wszystko miksujemy na puszysta
        mase
        • littlepolish serek feta 05.10.07, 00:35
          od niedawna zaczelam mieszkac z moim chlopakiem, i tearz wiem o9
          wiele wiecej na temat upodoban kulinarnych Albanczykow. Moj chlopak
          przede wszystkim uwielbia serek feta, je go codziennie i do
          wszystkiego. Poza tym, bardzo lubi roznego rodzaju salatki i swierze
          warzywa, jak pomidory. Oliwa z oliwek jest obowiazkowa, a takze
          grecki jogurt. O bagietce nie wspomne, chleb to podstawa, ja go
          nawet ze spaghettii. Miesa, to przede wszystkim baranina, a takze
          kurczak.Jezeli chodzi o owoce, to tylko soczysce, tj. melony, arbuzy
          i soczyste gruszki. pozdrawiam
        • ally-t Mam super przepis na danie glowne... 01.05.08, 15:48
          MNIAM!! - Fileta qengji te marinuara me salce mikse, czyli baraninka.

          Najpierw przygotowac marynate - wymieszac: 6 lyzek oliwy z oliwek
          (moze byc dobry olej roslinny), po 2 lyzeczki oregano i tymianku, 4
          zabki czosnku (przecisnietego), 1 - 2 lyzki octu, 1 lyzka miodu, sok
          z 1 cytryny i 2 lyzki koncentratu pomidorowego. W tym zamoczyc
          kawalki miesa (ten przepis jest na 4) - najlepiej z szyji. Odstawic
          na jak najdluzej (najlepiej caly 1 dzien). Potem wyjac, kazdy
          kawalek miesa ulozyc na oddzielnym kawalku folii aluminiowej, na
          miesie ulozyc kawalki pomidorow, na tym ulozyc mozzarelle i wszystko
          polac bulionem warzywnym uwaga, zeby sie nie wylalo. Szczelenie
          zamykamy kazda folie i wkladamy do piekaernika rozgrzanego do 200
          st. Pieczemy 1h. Podawac z ryzem.
    • aniszka1000 Re: ALBANSKA KUCHNIA 01.08.07, 17:44
      Ja robie,oczywiscie nie tak dobre jak jego mama,ciasto /troche jak
      byrek/nadziewane porami.Kupuje ciasto JUS-ROL PUFF,rozwalkowuje i pol nakladam
      na blache ,klade farsz i przykrywam druga czescia.farsz to:2-3 duze pory
      pokrojone w slupki i podduszone na masle z sola i pieprzem.piec do zrumienienia
      ciasta w tem 160*c.Maz moj uwielbia nalesniki i rybe po grecku,bigos no i
      schabowe i kielbase,a ja z albanskiej kuchni byrki /rozne/,ser feta,salaty i
      owoce prawdziwie spoczyste,aromatyczne.
      • szkodra Re: ALBANSKA KUCHNIA 16.08.07, 15:01
        a popieram byerek is the best w kazdej postaci,
        ja jeszcze robie fasolke ala po bretonsku ale z jagniecina ,dobry
        tip tureckie sklepy sprzedaja juz ugotowana fasole w puszkach i
        calosc zajmuje 30 min
      • taulant.3 Re: ALBANSKA KUCHNIA 26.11.07, 15:44
        Receta per ëmbëlsirat më të njohura në Shqipëri
        Shendetlie

        Për 25 copë duhen:
        Miell 3 gota uji , sheqer 1 gotë uji, mjaltë 2-3 lugë gjelle, vezë 2
        kokrra, sodë një majë luge kafeje, arra 1-2 filxhanë kafeje, gjalpë
        2 filxhanë kafeje, pak vanilje dhe ujë 2 filxhana kafeje.
        Për shërbetin:
        Sheqer 3 gota uji, ujë 2 gota e gjysëm

        Në një enë përzihen mirë vezët sheqeri, mjalti, gjalpi dhe në fund
        shtohen arra. Pastaj hidhet miell i përzier me sodë. Zihet brumi i
        cili nuk duhet të punohet shumë që të mos bëhet elastik. Brumi i
        përgatitur vendoset në tavë të lyer me yndyrë, rrafshohet me dorë,
        lyhet sipërfaqja me vezë, bëhen disa vija me pirun në formë rombi
        dhe hidhet shërbet i vakur i aromatizuar me vanilje.


        Hoshaf me fiq te thate

        Zihet qumeshtim embelsohet me sheqer, dhe lihet te ftohet si per
        kos. Fiqte grihen holle, perzihen me pak qumesht te nxehte dhe
        shtypen qe te treten pak. Hidhen te qumeshti, perzihen, ndahet ne
        tasa racioni dhe mbulohet si kosi qe te mpiksen. Vihen ne frigorifer
        dhe gjate servirjes hidhet kanelle e bluar.


        Kabuni me rrush te thate

        Orizi pastrohet, lahet dhe kaurdiset me gjalpe, pastaj shtohet leng
        mishi (mundesisht dashi) ose uje, rrush I thate (shpelahet me pare
        ne uje te vaket) pak kripe dhe vihet te zieje. Kur eshte thithur
        pothuajse I gjithe lengu dhe ne siperfaqe jane krijuar vrima, hiqet
        nga zjarri, perzihet me sheqer, kanelle e karafil te bluar. E
        mbulojme me kapak dhe e leme 10-15 minuta ne vend te ngrohte. Masa
        hidhet ne forma ose ne filxhane dhe pastaj permbyset. Per te
        erresuar ngjyren e kabunise, ne qofte se duam, hedhim pak sheqer te
        djegur. Per kabuni masa e orizit dhe e lengut merret si per pilaf te
        zakonshem: 1 kg oriz me 2 litra uje.


        Strudel me molle

        Strudeli me molle mund te behet me brume te shkrifet biskotash ose
        me pete byreku.
        Ne miellin e situr te perzier me pak sode hapet nje grope ne mes dhe
        hidhen veze, gjalpe, kos, kripe. Duke filluar nga mesi perzihet
        dalngadale dhe zihet nje brume I forte I cili lihet te qendroje 20-
        30 minuta, pastaj happen pete me trashesi 2-3 mm dhe vendosen mbi
        nje pecete. Mollet qerohen, grihen holle, perzihen me sheqer,
        kanelle dhe mundesisht me pak galete te bluar per te pire lengun e
        molleve. Peta e hapur lyhet me gjalpe dhe mbulohet me shtresen e
        molleve. Me ane te pecetes mblidhet ne forme roleje, permbyset ne
        tave te lyer me yndyre, lyhet siper me te verdhe veze, shphet ne
        disa vende me maje te thikes dhe piqet ne furre per 25-30 min. Ne
        fund I hidhet sheqer puder.
        Strudeli mund te pergatitet dhe me pete byreku. Ne kete rast
        shtrohen 3-4 pete njera mbi tjetren, sperkaten me gjalpe, vendosen
        mollet, mblidhet ne forme roleje dhe piqet. Strudeli I cilesise se
        larte del kur pergatitet me brum peta-peta (sfoljat).


        Qumeshtor me pete e shurup

        Me miell, qumesht, sheqer e veze pergatitet nje krem qe quhet
        zakonisht kremi pasticerise. Ne nje ene porcelani ose plastmasi
        rrihen vezet me sheqer, shtohet pak uje dhe miell I situr, perzihen
        mire dhe duke I perzier hidhet pak nga pak qumesht I nxehte. Gjithe
        masa hidhet ne nje tenxhere vihet ne zjarr dhe duke e perzier lihet
        te zieje derisa te trashet, hiqet nga zjarri, I hidhet vanilje,
        zbrazet ne ene te hapur dhe lihet te ftohet duke e perzier here pas
        here qe te mos zere fund.
        Nderkaq zihet brumi si per byrek, hapet ne peta te holla te cilat
        thahen pak dhe gjysma e peteve shtrohet mbi taven e lyer me yndyre.
        Gjate shtrimit cdo pete sperkatet me yndyre. Mbi to hidhet kremi ,
        sheshohet mire, dhe perseri vihet pjesa tjeter e peteve te
        sperkatura me yndyre. Anet e peteve mbeshtillen nga brenda, peta
        sperkatet siper me gjalpe dhe piqet ne furre per gjysme ore. Pas
        pjekjes ftohet, pritet ne copa dhe pastaj I hidhet shurupi

        Pandispanje

        Pandispanja mund te pergatitet ne dy menyra: e ftohte dhe e ngrohte.
        Me menyren e pare brumi del me i fryre, ndersa me te dyten me i
        shkrifet.
        Pergatitja e pandispanjes me menyren e ftohte behet: Vezet ndahen
        vec te verdhat e vec te bardhat. Te verdhat rrihen me sheqer, derisa
        te zbardhen e te shrkihen kokerrizat e sheqerit. Masa shton vellimin
        gati 3 here. Ne te njejten kohe mundesisht ne vend te fresket
        (rrahja behet e shpejte) rrihen te bardhat e vezeve ne ene bakri te
        kallajisur, porcelani ose plastmasi. Ne fund te rrahjes, kur eshte
        krijuar nje shkume e qendryeshme masa fillon sikur te pritet,
        shtohet nje sasi e vogel sheqer puder ose sheqer, i cili e
        permireson strukturen e mases. Rrahja nderpritet kur te bardhat e
        vezeve shtojne vellimin e tyre 4-5 here. Ne rast se te bardhat e
        vezeve nuk jane rrahur mire, atehere ne to krijohen flluska te medha
        ajri, te cilat gjate perzierjes plasin dhe brumi behet i ngjeshur.
        Ne te verdhat e vezeve te rrahura me sheqer hidhen te bardhat (1/3 e
        sasise) pastaj duke e perzihet lehte hidhet mielli, ne fund pjesa
        tjeter e te bardhave. E gjithe kjo mase perzihet lehte me kujdes nga
        poshte-lart qe te mos ulet.
        Brumi i gatshem hidhet ne taven e lyer me yndyre e te pudrosur me
        miell dhe pieqet per 25-30 minuta. Gjate pjekjes kapaku i taves nuk
        duhet te hapet te pakten 15-20 min e para, pasi embelsira ulet.
        Pergatitja memenyren e nxehte: vezet bashke me sheqerin hidhen ne
        ene me fund sferik. Tenxherja vihet ne ane te sobes ose futet ne
        tenchere me te madhe me uje te nxehte. Ketu ato rrihen duke i
        ngrohur deri ne temperaturen e qumeshtit kur e zeme kos. Hiqet nga
        soba ose banja me uje dhe duke vazhduar rrahjen masa ftohet deri ne
        temperaturen e dhomes (rreth 2-Cş) sepse po te jete e ngrohte,
        perzierja nuk behet e mire dhe pandispanja del e ngjeshur.
        Pastaj perzihet me miellin dhe hidhet ne taven e lyer me yndyre dhe
        te pudrosur me miell. Tava nuk mbushet plot, por ne 3/4 e lartesise
        pasi gjate pjekjes brumi rrit vellimin dhe derdhet. Siperfaqja e
        brumit sheshohet me thike dhe piqet per 25-30 min. Pas pjekjes lihet
        te ftohet, pastaj pervelohet me shurup ose ne qofte se do te
        perdoret per torte lihet e thate.


        Torte Pandispanje

        Pandispanja e pjekur pasi lihet te ftohet 4-5 ore pritet ne dy-tre
        shtresa; secila shtrese sperkatet me shurup sheqeri te aromatizuar
        me liker ose konjak, lyhet me ndonje krem (mjalte, leng receli) mbi
        te cilin mund te vendosen kokrra receli, arra, bajame dhe ngjiten me
        njera tjetren. Siperfaqja lyhet me te njejtin krem ose me krem
        gjalpi dhe zbukurohet sipas deshires me recel, arra, me therrimet e
        pandispanjes. Torta siper zbukurohet dhe me fruta sipas deshires.
        Perbrenda mund te perdoret kremi i pasticerise tek qumeshtori me
        pete, ndersa per shtresen e siperme eshte mire te pergatitet krem
        gjalpi. Llojet e kremrave jane te shumte, ketu keni shpjegimin e nje
        nga me te thjeshtet:
        Zbutet gjalpi, rrihet derisa te zbardhet dhe duke e rrahur pak nga
        pak i hidhet qumesht i kondesuar (milk).


        Kompekaj

        Kompekaji eshte pandispanje e perzier me kakao dhe arra, e pjekur ne
        tave, e shtruar me 5-6 peta byreku poshte, po ashtu dhe siper.
        Nga sasia e miellit hiqet gjysma dhe zihet brumi si per byrek,
        ndahet ne dy pjese; secila pjese hapet ne pete me trashesi 4-5 mm.
        Siperfaqja e tyre lyhet me gjalpe dhe mbeshtillet ne forme roleje.
        Lihet 10-15 minuta qe brumi te fitoje elasticitet. Cdo role ndahet
        ne dy pjese dhe nga cdo pjese hapen pete pak me te medha se madhesia
        e tepsise. Tepsia lyhet me yndyre, shtrohen mbi te dy petet e
        sperkatura me gjalpe, mbi te cilat hidhet mbushja nga brumi
        pandispanje iperzier me arra te grira e kakao. Mbeshtillen anet e
        peteve mbi mbushjen dhe strohen 2 petat e siperme te sperkatura me
        gjalpe. Anet e teperta mbeshtillen nga brenda, siperfaqja lyhet me
        te verdha vezesh dhe piqet.
        Mbushja pergatitet ne ket emenyre: vezet rrihen me sheqer derisa te
        krijohet nje mase e fryre e qendrueshme. Hidhet pak nga pak mielli i
        perzier me arra te grira dhe kakao, perzihen me kujdes qe brumi
    • iwi41 Re: Albańska Kuchnia 27.11.07, 09:49
      Przepis kuchni albańskiej:
      Kurczak z orzechami(pule me arra)
      Składniki:
      Filet z kurczaka
      Vegeta lub rosół drobiowy w kostce
      Marchewka,Pietruszka
      2 łyżki margaryny
      2 łyżki mąki
      orzechy włoskie
      czosnek
      Piersi z kurczaka z Vegetą,marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy ok. 1
      godz.
      Kurczaka wyjmujemy z wywaru i kroimy na kawałki.Na patelni rozpuszczamy
      margarynę dodajemy mąkę mieszamy i dodajemy powoli 0,5 litra wywaru (cały czas
      mieszając).Do sosu dodajemy wyciśnięte dwa ząbki czosnku i posiekane
      orzechy włoskie.Kurczaka wkładamy do sosu .
      • arturbasha Re: Albańska Kuchnia 28.11.07, 08:32
        Witam
        Chciałabym sie dowiedzieć czy ktoś z awas kojarzy taką albańską potrawę:będąc w
        Albanii jedliśmy z mężem wątróbkę drobiową w sosie pomidorowo-serowym(chyba
        biały ser),potrawa bardzo mi smakowała.Jeśli ktoś kojarzy o co mi chodzi to
        prosze o podanie składników, chciałabym zrobić prezent mężowismile
        pozdrawiam
        • ekonomiku Re: Albańska Kuchnia 30.11.07, 01:06
          Jest to naprawde jedna z najbardziej oryginalnych albanskich potraw.
          Nielatwo jest przyrzadzac ja poza granicami Albanii, ze wzgledu na
          jeden podstawowy skladnik: "gjiza" (mocno slonny twarozek), jest on
          raczej niedostepny gdzies indziej. Moze byc jednak substytut: drobno
          krojony twardy bialy ser tipu Feta (grecki). Ponizej przepis.

          1. W sredniej wielkosci garnku topniemy porzadny kawalwek masla na
          nieduzym ogniu.
          2. Na tym masle smazymy drobno pokrojona cebule (1 duza lub dwie
          mniejsze).
          3. Dodajemy do niej odrobine krojonego czosnku.
          4. W trakcie smazenia dodajemy drobno krojona natke pietruszki.
          5. Nastepnie wrzucamy do garnka ze 30 deko watrobek pokrojonych na
          nieduze kawalki (dla przyspieszenia mozna je wczesniej ugotowac na
          wodzie przez kilka minut).
          6. Oparzymy kilka pomidorow, obeirzemy je ze skorki, pokroimy na
          drobniutkie kawalki i wrzucamy do garnka.
          7. Po kilku minutach dorzucamy ze 30 deko drobno krojonego sera
          Feta. Jezeli smazaca sie masa wyglaga na bardzo sucha, dolewamy
          troche wody (np. pol szklanki).
          8. Przykrywamy garnek i pozwolimy by calosc sie ugotowalo sie
          jeszcze przez 10-15 minut. Jesli watrobki byly wczesniej ugotowane,
          to mniej.
          9. Danie jest gotowe wtedy gdy watrobki sa wystarczajaco miekkie a
          cala masa gestnieje.
          10. Mozna dodac troche pieprzu w trakcie gotowania.
          11. Nie zapomniac o ciaglym mieszaniu w trakcie smazenia!

          Mam nadzieje, ze to co wyzej napisalem zabrzmi zrozumiale i nie
          doprowadzi do jakiejs kulinarnej katastrofy smile

          Smacznego!


    • a.hysa Re: ALBANSKA KUCHNIA 15.12.07, 22:12
      i ja dozuce jeden z przepisow
      kurczak z maka kukurydziana

      gotujemy kurczaka w wodzie, solimy wode z tym kurczakiem jak kto
      lubi. jak kurczak sie ugotuje to go wyjmujemy, w miedzyczasie na
      patelni rozgrzewamy maslo albo ojle ( do wyboru) i dotego wsypujemy
      make kukurydziana razem tak zasmazamy mieszajac caly czas, maka
      zaobserbuje cale maslo i zacznie powoli sie zarumieniac tak
      niby "przypalac" wtedy cala ta makie dodajemy powoli do naszego
      wywaru, mieszajac jak dodajemy tak aby nie zrobily sie kluch, i to
      wszystko gotujemy jakie 15 min, powinna miec srednia grsta
      konsystencje. ma malej patelni znow odrobina masla rozstopic do tego
      dodac czosnku podsmazyc. jak sie wszystko ugotuje to nalozyc na
      talerz polsc tym czosnkiem , do tego ten kurczak morzna po wyjeciu
      zostawic w piekarniku aby sie zarumienil albo na patelni go
      podrumienic.

      smacznegosmile
      • aida05 Re: ALBANSKA KUCHNIA 05.03.08, 21:01
        Hej,
        przygotowanie tej potrawy jest dosc czasochlonne; najlepiej smakuje
        wypiekana w starych kaflowych piecach, ale w piekarniku tez jest
        calkiem calkiem. Wyglada cos podobnie jak ich "pita" czy jak to sie
        tam nazywa. Sklada sie z kilku warstw nakladanych na siebie a
        najlepiej smakuje z wlasnorecznie robionymi powidlamismileprzynajmniej
        tak robi moja tesciowa. Jesli chcesz moge zdobyc konkretny przepissmile
        Pozdrawiam.
    • a.hysa Re: ALBANSKA KUCHNIA 06.04.08, 08:20
      Klopsiki tirańskie

      Składniki :

      1/4 kg mielonej baraniny
      1 jajo roztrzepane
      1 szklanka rozdrobionej bułki bez skórki
      1,5 łyżki posiekanej mąki
      1 łyżeczka mąki
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1 - 2 roztarte ząbki czosnku
      1/4 łyżeczki pieprzu
      1/2 łyżeczki soli

      Sposób przygotowania :

      Wszystko dokładnie wymieszać, masę wyrabiać przez 2 minuty, odstawić
      pod przykryciem na godzinę
      Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na
      rozgrzanym oleju do zarumienienia.
      Podawać z ryżem i jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem i solą.
      • nertila Pilaf po mojemu 08.11.08, 23:28
        Pilaf Nertili - ci co zjedli przeżyli wink

        2szklanki ryżu
        oliva z olivek (bez oliwy nie pojedziem)

        zaczynamy zabawę od prażenia ryżu na małym ogniu bez przykrycia na
        dużej patelni w paru łyżkach oliwy. ryż ma się zrobić jasno brązowy.
        trzeba go mieszać co parę minut żeby się nie przyjarał do patelni.

        w trakcie prażenia ryżu przygotowujemy warzywka:
        1duży seler-obrać i pokroić w prostokąty niby frytki i każdą frytke
        przerąbać na pół.
        2duże marchewki-oskrobać i zrobić niby frytki jak z selera
        1dużą cebulę- nie!nie siekać!bo makijaż się rozmazuje- obrać z
        wierzchniej skórki i potem przekroic na krzyż:to znaczy w pionie i w
        poziomie( to bedą 2 ciachnięcia nożem)

        Przyprawy:
        2 kostki bulionowe ( rosołki lub warzywne)
        1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
        1 łyżka posiekanego koperku ( najlepszy świerzy,ale taki suszony też
        daje rade)
        1 opakowanie zmielonego kminku (niezmielonego kminku nie cierpię!
        fuj!)
        2 główki (tak główki a nie ząbki) czosnku-czosnek obrać i odłożyć
        podzielony na ząbki (jego dodamy na koniec)
        1 łyżka suszonej bazyli
        szczypta białego pieprzu (można i łyżeczkę jak kto lubi)

        Do dużego garnka wlać 4-5szklanek wody, wrzucić warzywa i przyprawy
        (bez czosnku!) i gotować krótko na średnim ogniu aż marchewki bedą
        al dente(nie mogą być miekkie bo potem jeszcze mają 15minut
        gotowania z ryżem). Potem uprażony na brązowo ryż z patelni dodać do
        garnka,1 raz zamieszać i przykryć(najlepiej szklaną pokrywką żeby
        sobie kukać do środka). Pokrywki nie podnosić.Ma się samo zrobić w
        15minut(jeśli tyle czasu wynika z opakowania ryżu-patrz czas
        gotowania), a na koniec wrzucamy czosnek i mieszamy i czekamy aż
        czosnek będzie miekki.

        To jest wersja za 3,40 zł z warzywniaka ,plus troche przypraw i
        oliwy i wychodzi gar żarcia za góra 10zł( w tej wersji biednej,czyli
        jarskiej=pielęgniarskiej). Można jeść na zimno i na ciepło.

        W wersji burżuazyjnej można zaszaleć i dodać na dochodzący w garnku
        ryż usmażone paski pokrojonych filetów z kurczaka z grzybkami i
        potem wymieszać wszystko razem. Ale wtedy je sie tylko na ciepło.

        SMACZNEGO smile




        • annarexha :) 29.01.09, 21:11
          Dziewczyny,odswiezam ten watek poniewaz skorzystalam z wielu fajnych
          przepisow,przezylismy pilaf NertilismileDzis zrobilam burka
          Szkodry,kurczaka z maka kukurydziana ahysej i jestem bardzo
          zadowolona(po smarowaniu filo pastry moglabym pokoj
          wymalowacwink),napiszcie o jakichs fajnych przepisach,milo jest
          zaskoczyc faceta albanskim przysmakiem i usmiechnac sie na pyt 'a
          kto cie tego nauczyl'smilePozdrawiam
    • wioleta38 Re: ALBANSKA KUCHNIA 23.08.09, 21:32
      halo ale fajne forum znalazlam..czy jest ktos z niemeic tutaj??ja mieszkam
      w bremen..chetnie poznam kogo z okolicy..tez mam chlopaka albanczyka,,fajnie
      ze sa jakies recepty po polsku..möj nr gg 7001796 chetnie poklikam o albani
      wioleta
      • nertila Baklava dla alergika? 09.10.09, 13:25
        Baklava i przepis na nią został już w tym wątku przedstawiony,ale
        chciałam tu zaprezentować jej nieco inną równie pyszną odmianę,którą
        raczyć się mogą ci którym orzechy odbierają głos czy przysparzają
        łezwink
        Recepta jest prosta więc potrzebne będzie tylko zamiast
        orzechów,taka sama wagowo porcja ziaren słonecznikasmile i miód
        gryczany (z innym miodem smakuje inaczej,ja lubię namieszać więc
        wybieram grykę i mam baklavę polsko-albańską , bo rodem z
        Mickiewicza: " Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, wyzłacanych
        pszenicą, posrebrzanych żytem,gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak
        śnieg biała,gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała big_grin Choć
        gryka kwitnie na biało to jej miód należy do najciemniejszych i
        jednocześnie najszlachetniejszych odmian).

        Do rzeczy: postępujemy jak przy zwykłej baklavie,czyli potrzebne nam
        będzie ciasto francuskie,którego warstwy przekładać będziemy masa
        słonecznikowo-miodową.
        Masę robi się tak: na każde 150g ziaren słonecznika dodajemy 70ml
        miodu gryczanego (jak ktoś ma butelki po dziekcu to łatwo odlać
        70ml,a jak ma wage dokładną to 100g miodu = 70ml miodu) i 50g
        tłuszczu (margaryna do pieczenia albo masło jaką kto filozofię
        wyznaje,byle nie smalecwink)i 2 łyżki śmietany. To wszystko do
        rondelka i na wolnym ogniu mieszać aż zgęstnieje a słonecznik
        zacznie sie przybarwiać na złoto-brązowy). Można dodać parę kropel
        soku z cytryny ale bez szaleństwa.Potem odstawić masę do
        ostygnięcia. Przekładać nią ciasto francuskie i do piekarnika jak
        zwykłą baklavę.

        Masy miodowo-słonecznikowej używam sobie też do robienia wafli,
        dziecku i reszcie domowników smakuje.
    • asia_flis Re: ALBANSKA KUCHNIA 12.01.10, 11:08
      QIFQI z Gjirokaster - oto przepis, którego szukam smile
      Podczas ostatnich wakacji postanowiliśmy zjeść miejscowe śniadanie w
      uroczym Gjirokaster. Przysiedliśmy przy stoliku restauracji na jednej
      z wielu urokliwych uliczek miasteczka.
      Z menu wybraliśmy eksperymentalnie (jak się potem okazało - mało
      śniadaniowe potrawywink ): zupę z móżdżkami? wieprzowymi oraz znakomite
      aromatyczne qifqi. Jadłam, aż mi się uszęta trzęsły! (do tej pory mi
      się trzęsą, jak sobie przypomnęwink )
      Na oko: zapiekane kulki ryżu z oliwą i oregano.. czymś jeszcze..?
      Nie wiem.
      Nie wiem też, jak się do tego zabrać.
      Pomóżcie, proszę! smile
      Wyczytałam gdzieś, kiedyś, że jest to tradycyjne danie pochodzące z
      Gjirokaster właśnie.. Nigdzie jednak nie trafiłam na przepis.
      Byłoby pięknie, gdyby ktoś z Was wiedział, o co mi chodzi..smile
      pozdrawiam
    • nertila Jagnięcina w jogurcie 26.01.10, 16:52
      "Mięso jagnięce z jogurtem"

      Prosty przepis na danie albańskie z portalu włoskiegosmile

      1 kg jagnięciny,
      2 łyżki mąki,
      3 ząbki czosnku,
      oliwa z oliwek,
      sól,
      1 jogurt

      Mięso wstaw na ogień i gotuj w osolonej wodzie.
      W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek, a następnie mąkę.
      Dodajemy do tego bulion łyżka po łyżce i doprowadzamy powoli do wrzenia.
      Potem wrzucamy ugotowane mięso i dusimy wszystko w rondlu jeszcze 10 minut.
      Na koniec przed podaniem do stołu dodajemy jogurt
      (lepiej żeby był w temperaturze pokojowej a nie taki prosto z lodówki).


      • iwi41 kurczak 31.03.10, 16:19
        6 podudzi z kurczaka
        2 torebki ryżu
        pół papryki,
        15 dag pieczarek,
        garść marchewki (mrożona pokrojona w kostkę)
        pół dużej cebuli
        przyprawa gyros
        3łyżki oleju
        4 szklanki rosołu(bulion z kostki )
        jogurt bałkański
        2 ząbki czosnku
        sól
        Przyprawę gyros wymieszać z 3 łyżkami oleju posmarować tą mieszaniną udka i
        odstawić na co najmniej godzinę by się "przegryzło"
        W naczyniu żaroodpornym wymieszać ryż z warzywami(pokrojonymi) zalewamy rosołem
        na górze układamy udka z kurczaka.pieczemy ok. godziny
        jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawiamy solą.
        Gdy kurczak się upiecze nakładać na talerz, ryż polać sosem jogurtowym.
        • annarexha byrek 10.06.10, 18:59
          Witajcie dziewczyny!smileNauczylam sie robic byrka w sposob w jaki robi
          sie go w Albanii,byl dla mnie niemalym wyzwaniem,
          moze wydac sie troche skomplikowany do zrobienia
          za pierwszym razem ale po ktoryms wyjdzie zjadliwybig_grin Nie ma przepisu w
          necie,mysle,ze z powodu ilosci wymaganego tekstuwinkJa
          wyeksperymentowalam byrki z 3farszami,jogurtowym,porowym i miesnym ale
          podam wam 2 ktore sa bezpieczne i dobre czyli 2 pierwsze.
          Na poczatku napisze co bedziecie potrzebowaly:

          SKLADNIKI

          Na ciasto pierogowe

          ok 0,25kg
          1,2jaja
          pare szczypt soli
          woda
          maka do podsypywania
          w dalszej czesci troche oleju


          Farsz porowy

          4,5 srednich por
          1 smietana(w Anglii jest to slodka duoble cream)
          1 ser feta
          1/4 kostki masla(czym wiecej por tym troche wiecej masla)
          troche oleju
          przyprawy(sol,pieprz,slodka papryka...)

          Farsz jogurtowy

          1jogurt
          ser feta
          2,3 cebule(jak kto lubi)
          sol,pieprz

          Mozna przygotowac sobie w osobnym kaciku skladniki do
          ciasta,walek,miche,stolnice,
          w dalszej czesci bedziecie potrzebowac kuchennej szmatki(80cm x 40cm
          mam ja)

          PRZYGOTOWANIE

          FARSZ POROWY

          Zaczynamy od farszu porowego bo jak sie na niego zdecydujemy to musi
          ostygnac przed nalozeniem.
          Odcinamy zielsko z gornych czesci por,nacinamy naokolo w paru miejscach
          u gory by latwo nam bylo obmyc je w srodku z ziemii.
          Odcinamy korzenie i przecinamy pory w pol,kroimy na 0,5 mm lub troche
          wieksze plasterki.
          Rozpalamy ognik pod sredniej wielkosci garnkiem,wkladamy pociete pory i
          dusimy troche,po krotkim czasie dodajemy maslo.
          Jak troche zmiekna,dodajemy 2,3 lyzki oleju,dusimy tak az bede miekkie
          czyli ok 10,15minut.Po tym czasie dodajemy pokruszony widelcem
          ser feta,mieszamy az sie roztopi,gotujemy przez pare minut mieszajac a
          nastepnie wlewamy pol smietany,ma nam wyjsc
          gesta konsystencja,przyprawiamy solem i pieprzem
          i gotujemy do zawrzenia na mniejszym ogniu od czasu do czasu
          mieszajac.Odstawiamy w chlodne miejsce,najlepiej na ogrod,balkon
          by sie schlodzilo.

          FARSZ JOGURTOWY

          Pokruszony ser feta mieszamy z 3/4 lub calym jogurtem,cebulki kroimy w
          kosteczke,smazymy na patelce i dodajemy
          do miksturki jogurtowej,przyprawiamy.

          FORMOWANIE CIASTA I NAKLADANIE FARSZU

          CIASTO NA BYRKA

          Nie wiem czy powinnam pisac jak zrobic ciacho ale dla mnie to byl
          pierwszy
          raz samotnej walki z ciastem pierogowym i niezly kosmosik wiec
          napisze.Do misi wsypuje make,pare szczypt soli i wbijam 2jaja,mieszam
          az sie dobrze zmiksuja
          potem leci goraca woda i mieszamy lyzka lub lapkami(nic
          przyjemnego),dosypujemy maki jak ciasto za rzadkie,przesuwamy na
          stolnice i wyrabiamysmileBicepsy pracujatongue_out
          W zaleznosci od konsystencji ciacha podsypujemy maka,ktora musi byc pod
          reka,ciacho ma byc miekkie ale w przy wyrabianiu nie moze kleic sie do
          paluchow.

          FORMOWANIE

          Nasz kawalek ciasta musimy zrolowac w raczkach w ksztalt walka
          i pokroic na 8 rownych czesci.Kladziemy je na blat z maka i bierzemy
          sie za nastepna czesc. Kazdy 1 kawalek z osmiu rozrabiamy zawijajac
          mala czesc boku do srodka i obracajac,wyjdzie
          kulka z gora jak buleczka-tak robila mama znajomego z Albanii(albo po
          prostu rozrabiamy z werwa w kulke-opcja po ludzku).Odkladamy kulki w
          parach na make.Teraz bierzemy kazda a nich po kolei i walkujemy na
          okragly placuszek,nie za cienko,srednica ok 5,6cm,dobrze rozwalkowujemy
          brzegi.Nastepnie kladziemy go na blat opruszony maka-smarujemy go olejem
          (mozna palcem lub pedzelkiem) i kladziemy na niego drugi juz gotowy
          rozwalkowany
          placek,przyciskamy i laczymy palcami brzegi,
          placki musza byc podobnej wielkosci,obracamy w palcach laczac brzegi i
          kladziemy na blat,jesli 1 pare na druga to trzeba podsypac maka by sie
          nie zlaczyly.Wyjda nam 4pary(mozemy podzielic ciacho na 10czesci i
          bedzie
          wtedy 5 par-zalezy od was.Teraz moj kosmos.Na pustym blacie kladziemy
          szmatke a obok farsz.Forme kwadratowa lub okragla zmarujemy maslem i
          dajemy w wygodne miejsce.Zabieramy sie za nasze pary plackowe.
          Pojedyncza pare kladziemy za blat i walkujemy,jesli wzdluz to do
          wymiarow szerokosci szmatki,obracamy i znowu walkujemy na bardzo
          cieniutko.Naszym zadaniem teraz jest rozciagniecie powstalego placka do
          granic mozliwosci,ma byc prawie,ze
          przeswitujacy.Ja biore takiego w palce,trzymam na wysokosci szyi za
          brzegi i przechodze palcami w prawo lub lewo,tak trzymane konce placka
          latwo sie rozciagaja ale uwaga,bardzo uwaznie bo mozna porobic
          dziury(ktore zaraz sie zakleja,dowody zbrodni trzeba usuwac;P) ,potem
          trzymajac go w reku wyciagamy delikatnie i sprawdzamy grubosc pod
          swiatlem,obracamy w reku,wyciagamy gdzie widzimy grubsze ciasto,mozna
          rozprasowac walkiem a potem na blacie powyciagac,czym grubszy ten plat
          tym grubszy sie upiecze,przede wszystkim brzegi musza byc bardzo
          cienkie.

          NAKLADANIE FARSZU

          Nasz twor prosto z rak ransferujemy na szmatke(recznik
          kuchenny),szerokoscia do szerokosci,dlugoscia do dlugosci,powinien byc
          prawie jak nieszczesna szmatka,farsz nakladamy lyzka,rozsmarowujemy
          dosyc cienko,aby zakryc cala powierzchnie.Po nalozeniu lapiemy za
          brzegi szmatki od naszej strony i powolutku rolujemy nasz placik do
          przodu,wyjdzie zafaszeroWana gasieniczka,ktora kladziemy na
          forme,tworzac wezyka,
          pierwsza gasieniczka to srodek weza,skrecamy wokolo i idziemy do
          nastepnego placikasmileNastepnego robimy w taki sam sposob znowu zawijamy
          wokolo pierwszego.Wkladamy do piekarnika na 30-35minut w 180%-200% na
          srednio polke.
          Co jakis czas sprawdzamy czy sie nie przypalilo nic,po 25min-30min
          kiedy byreczek nabral barw,wyciagamy go i lyzeczka cieniutko polewamy
          smietana wezyka co pare cm,ma to byc jej bardzo malo i cieniutka 3mm
          linia.
          Wsadzamy z powrotem do pieca i pieczemy,zagladajac czy smietana sie
          wchlonilaa byreczek jest wystarczajaco zarumieniony ale nie spalonywink.
          Mozemy zrobic przeplatanego byrka albo jednolitego,ja z 0,5kg maki i 2
          jaj w ciescie robie zawsze 2 i siedze do 0.00 w kuchni;D
          Mam nadzieje,ze nie brzmi skomplikowanie az nadto.Jak bedzie gotowy
          mozecie natrzec calego maslem czosnkowym.Tu jest link do foty
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2299848,2,1,byrek.html
          t'boftë mire!smile
          • zeg-ata Re: byrek 10.06.10, 21:29
            Brawo annarexhasmile za cierpliwosc w przygotowaniu tego cudnego
            daniasmile ja chyba nie mialabym tyle cierpliwosci,zawsze chodzimy na
            to do szwagierkiwink
            No ale gratulacje,ze sie nauczylas.Drogą prób wszystkiego sie mozna
            nauczyc.POzdrawiam.
          • bionda83 Re: byrek 11.06.10, 00:16
            Czesc czy na fotce to Twoj burek? rewelacja!!! dodam tylko ze ciasto filo
            (orginalnie uzywane do burka czy baklavy) mozna dostac w polsce wiec w anglii
            tym bardziej powinno byc i juz nie trzeba sie meczyc big_grin podobne do francuskiego,
            poza tym nie znam metody smarowania ciasta smietana, bardziej roztrzepanym
            jajkiem, bedac w alb nie widzialam smietany, bardziej popularny jest jogurt
            (gesty czyli w polsce tzw "grecki") ale Twoj burek wyglada rewelacja wiec
            pozwole sobie nie byc zbyt pewna big_grin mmm nabralam ochoty na Twoja wersje
            • annarexha Re: byrek 11.06.10, 18:19
              HejsmileCierpliwosc ma zostala przetestowana do granic zwlaszcza w
              sytuacjach gdy dziurawe placki ladowaly w koszu ok 23 w nocybig_grinbig_grin
              Chcialam sie nauczyc by maz mi nie mowil,ze on lepiej gotuje(wiem,ze na
              byrka cierpliwosci mu nie starczy),by mogl zjesc czasem cos pysznego co
              przypominaloby mu o Albanii i dla samej siebie bo lubie stawiac czola
              wyzwaniom hihi.Tak na fotce jest moj urodzinowy byrek swiecacy sie
              maselkiem czosnkowym,jesli chodzi o ciasto to znajoma zrobila
              chlopakowi Albanczykowi byrek z ciasta tescowego i nie zjadluncertain
              Powiedzial,ze niedobre.Wole nie ryzykowac ale ktoras z was moze
              sprobowac.Tego samego chlopaka mama wlasnie tu w Anglii pokazywala jak
              sie gotuje i dodawala double cream(nie wchodzilam w szczegoly nawet),ja
              dodalam tym razem do por troche double cream i troche crème fraîche i
              wyszlo ok.Maz powiedzial,ze maja ta smietana tam ale on nie powie,ze
              czegos tam nie ma bo kocha ojczyzne nad zycie wiec nie jestem w stanie
              powiedziecwinkCo do mnie to wiecie,ze lubic pisac i zeby tylko ktoras
              upiekla to bedzie sukcesik,pozdrawiam!!kiss
    • stora2412 Re: ALBANSKA KUCHNIA 10.07.13, 22:30
      Witajcie, widze ze watek troche zapomniany, a szkoda bo strasznie ciekawy. Ja szukam przepisu na ... Mowie na to albanska kiszonka smile chodzi mi o kiszona kapuste (ale nie taka posiekana drobno jak nasza, tylko wieksze kawalki) z marchewka, zielonymi pomidorami i chilli. Bardzo to lubie, moj maz tez, ale nie bardzo umiem to zrobic. Raz probowalam i nie bardzo mi wyszlo. Niby proste, a jednak! Czy ktos ma sprawdzony przepis?Mozna to tez kupic w tureckich sklepach, ale najczesciej w occie, a my lubimy w soli, poza tym domowej roboty to jednak domowe smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka