Dodaj do ulubionych

Kreta po raz pierwszy

IP: *.aster.pl 10.05.07, 16:16
właśnie dzisiaj zarezerwowałam Hotel, a nawet Grand Hotel Resort w Hersonissos
i teraz jako k.o./kulturalno-oświatowy/ muszę przejrzeć wszystkie wątki ,żeby
pożniej obejrzeć to co objrzeć trzeba i warto.
Obserwuj wątek
    • Gość: Elcia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.is.net.pl 10.05.07, 16:56
      Witam!

No to widze ze nie tylko ja tam jade :)
      Cala moja rodzinka leci 19-ego maja z warszawy.
      A Ty?

Ela
      • Gość: kasia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.aster.pl 10.05.07, 21:18
        my dopiero 23 czerwca, napisz po powrocie jak było:)
        • Gość: Elcia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.is.net.pl 10.05.07, 22:06
          Oczywiscie ze napisze. Zdjecia tez podesle :)
          Wynajelismy auto na 5 dni i do tego mamy w planach Santorini.

pozdrawiam
          Ela
          • neronka Re: Kreta po raz pierwszy 10.05.07, 23:52
            opis miejsc wartych zobaczenia mogę podesłać ci na priv
            • Gość: Elcia Re: Kreta po raz pierwszy IP: 217.117.130.* 11.05.07, 08:41
              Bardzo bym byla wdzieczna :)
              elcia@is.net.pl

Powiedz mi Neronko jaka jest teraz pogoda na Krecie? I jaka zapowiadaja na
              kilka najblizszych dni.
              Wiem ze sa strony w internecie ale to nie to samo jak ktos tam mieszka i widzi
              temperature na termometrze :)

pozdrawiam
              Ela
              • Gość: Aga Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.c9.msk.pl 11.05.07, 08:54
                CZy wszyscy w tym roku jadą na Kretę?W mediach też ciągle Kreta się
                reklmuje.Przerażenie mnie ogarnia co tam się będzie działo w sierpniu.
            • Gość: Elcia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.is.net.pl 11.05.07, 19:12
              Neronko przepraszam z pytaniem o ta temperature ale myslalam ze mieszkasz caly
              czas na Krecie (nie wiem skad ale tak caly czas myslalam) chyba ze faktycznie
              tak jest :)
              Przez przypadek zobaczylam ze bylas w hotelu Grand.
              Wykupilismy pokoje z widokiem na morze. Czy moglabys mi polecic w ktorym z
              budynkow najlepiej zostac zakwaterowanym?

Ela
            • mag-ia1 Re: neronko 13.05.07, 21:07
              "opis miejsc wartych zobaczenia mogę podesłać ci na priv"
              ja też chcę
              • Gość: gomaryon Re: neronko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 00:42
                byłbym wdzieczny za opis na @. z góry dziekuje: gomaryon@gazeta.pl
            • Gość: kasia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.aster.pl 13.05.07, 21:08
              a gdzie wynajęliście samochód?
              • Gość: Elcia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.is.net.pl 13.05.07, 21:56
                Autoway
                • Gość: kasia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.aster.pl 13.05.07, 22:25
                  o której macie samolot, bo ja jakoś jeszcze nie sprawdziłam tej ważnej
                  informacji?a przeczytałam gdzieś na forum,że samoloty na Kretę potrafią latać o
                  jakiś pogańskich godzinach /2 w nocy/
                  • Gość: Elcia Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.is.net.pl 14.05.07, 09:41
                    Ja lece ze scanholiday. Wylot mamy o 7.50 rano.

Elcia
            • Gość: tata Re: Kreta po raz pierwszy IP: 62.29.165.* 04.06.07, 16:03
              wyjezdzamy na Krete we wrzesniu,
              prosze o info dotyczace wynajmu samochodu i miejsc ,ktore warto
              zobaczyc.Jedziemy we dwojke do Agii Pelagii do Bella Vista.
              Kreta po raz pierwszy.dzieki
              moj e-mail:pskok@o2.pl
              • Gość: Beatrycz7 Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.chello.pl 04.06.07, 19:57
                ja tez poprosze co warto zobaczyc na Krecie pnik@poczta.onet.pl
              • Gość: edyta Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:29
                Wycieczki!!!! Nasz pierwszy dzień – ten idealnie zaplanowany naprawdę nie
                rozczarował. Kierunek zachód- Rethimno. Mijamy Agia Pelagia i podziwiamy
                widoki. Wokół otaczają nas piękne góry , ale to tylko zapowiedź gór , tych do
                których jedziemy. Na obwodnicy odbijamy na południe i jedziemy ok. 8 km . w
                okolicy wioski Armenii zjeżdżamy w prawo aby podziwiać grobowce z epoki
                minojskiej LATE MINOAN CEMENTERY.
                W poniedziałki nieczynne. Jedziemy w kierunku Plakias. Pierwotnie chcieliśmy
                zjeść obiad w jakiejś mieścince, jednak przypadkowo ( na szczęście) skręciliśmy
                w drogę prowadzącą przez wąwóz KURTALIOTI. Widoki zapierające dech , a swoje
                robił również wiatrJ. Wysiedliśmy z samochodu by móc popodziwiać ściany skalne,
                na jednym z tarasów widokowych.Plakias- nie rozczarowała –malownicze miasteczko
                z malutkim porcikiem, z którego odchodzą stateczki na Moni Prevelli. Zjedliśmy
                obiad w jednej z tawern. 21 euro poszło ale było smaczne zjedliśmy oczywiście
                souvlaki, gyros, lamę i oczywiście białe wino ( ale mnie nie zachwycało tak jak
                to w starej dzielnicy z karafki ;) ) i z pełnymi brzuchami poszliśmy na plażęJ
                a plaża....żwirek z kamykami. gdzieniegdzie czarne z białymi kreskami- zabrały
                moje dzieciaki kilka takich ze sobą pilnując jak skarbów. a morze...najczystsze
                jakie widziałam- córka do dziś wspomina że jak pływać to tylko w morzu
                libijskim. Na brzegu goniła kaczki. Wszyscy nurkowaliśmy goniąc ryby. Ale chcą
                zobaczyć jeszcze „najczęściej fotografowaną plażę na krecie” musieliśmy się
                pozbierać.
                Dojechaliśmy do klasztoru bardzo krętą drogą a tu niespodzianka- sjestaJ W
                sklepiku kupiliśmy lody i zapytaliśmy jak dotrzeć do najsłynniejszej plaży. Nie
                mówiące w obcych językach panie, były jednak świetnie przygotowane. Na
                kartkach – każda w innym języku – miały opis drogi. Dotarliśmy. Parking 1,5 E.
                Dojście- zejście urocze- z przerażeniem myślałam jak wejdę z powrotem ale co
                tam, trwaj chwilo trwaj a widok zapierał dech w piersi. Od morza dzieliło nas
                strome zejście po 430 schodach nie licząc stromizm i odcinków po zboczu. Nigdy
                nie widziałam takiego koloru ( na drugi dzień dane mi było jeszcze w jednym
                miejscu, ale wtedy o tym nie wiedziałam ). Błękit? Niebieski? Lazur? nie wiem
                nie jestem malarką ani poetką a szkoda – pewnie trafniej uchwyciłabym i nazwala
                to piękno. Dla takich widoków warto żyć i .... wydać 8 tys na wakacje( aj ten
                mój materializm)
                .....i wreszcie plaża....utęskniona , wydreptana i na pewno najpiękniejsza jaka
                widziałam. Woda chłodna , gdzie niegdzie prądy ciepłe....i hmm to ujście rzeki
                Megapotanos. Bierzemy rowery wodne – to tylko 10 E a ile piękna i radochy!!!!
                Płyniemy w górę. Dzieci zachwycona choć z daremną nadzieją wypatrują żółwi na
                brzegu. Po obu stronach bloki skalne tworzące wąwóz a na ich tle plamy – niczym
                przeniesione z afryki. Dobijamy do brzegu i schodzimy z naszego środka
                lokomocji. Wojtek idzie dalej, przechodzimy po głazach wystających z rzeki , on
                idzie dalej...dociera do wodospadzików i ukrytej za rzeką a miedzy skałami
                piaszczystej plaży. Nie zabrał aparatu- tylko opowiada nam swoje wrażenia.
                Chwile pływamy z rybami i powrót. Koniecznie jeszcze raz kąpiemy się w morzu,
                pijemy piw w tawernie i wspinamy po 430 schodach. Ale robimy to z poczuciem
                ogromnej radości- w końcu nasyciliśmy oczy wspaniałymi widokami. Mogłabym tak
                wchodzić i schodzić jeszcze wielokrotnieJ
                • Gość: blolbomba Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.A157.cust.bahnhof.se 07.06.07, 19:24
                  moze poetka nie jestes ..ale reke do pisania masz ! Fajnie sie to czytalo ..az
                  sie rozmarzylam..oj ...bede w Plakias za dokladnie miesiac :-)
                  juz nie moge sie doczekac..szczegolnie jak czytam takie opisy :-)
                  czy mozesz napisac jak nazywa sie ta plaza ?
                  • Gość: edyta Re: Kreta po raz pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 10:17
                    dzięki za miłe słowa;) tam po prostu ręka sama chodziła po kartkach - pisałam
                    chodząc po tych plażach. jesli tam będziesz to zapewne popłyniesz do moni
                    prevelli. Juz ci zazdroszczę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka