Dodaj do ulubionych

Stavros i okolice we wrześniu

IP: *.swic.dialup.inetia.pl 24.07.03, 14:53
Jakie wycieczki na własną rękę możemy sobie zrobić ze Stavros?
Chodzi głównie o Samarię (z Chanii można podobno autobusem; ile taki bilet
kosztuje?) i inne hity.
A może ktoś zna jakieś biuro w Chanii organizujące wycieczki ?

Piotrek
Obserwuj wątek
    • Gość: Reni Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 15:04
      Byłam w Stawros w Cathrin. Samarię można zwiedzać samemu. Autobus do Chanii o
      7.30 a potem do Omalos o 8. Cena biletu z Chanii do Omalos 5 euro. Ze Stavros
      do Chanii - 1,5. W Omalos kupujesz bilet do Samarii - 5 euro. A po przejściu
      prom do Hora Sfakia i stąd autobus do Chanii(chyba ok. 5 euro) i w Chanii
      jesteś o 19.00 a autobus do Stavros o 20.00.
      Polecam również wycieszkę przez góry do Agios Katholiko, Gouverneto i Triada.
      • Gość: kasiak Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.emea.sclnet.com / 10.148.1.* 25.07.03, 10:53
        Gość portalu: Reni napisał(a):

> Byłam w Stawros w Cathrin. Samarię można zwiedzać samemu. Autobus do Chanii o
        > 7.30 a potem do Omalos o 8. Cena biletu z Chanii do Omalos 5 euro. Ze Stavros
        > do Chanii - 1,5. W Omalos kupujesz bilet do Samarii - 5 euro. A po przejściu
        > prom do Hora Sfakia i stąd autobus do Chanii(chyba ok. 5 euro) i w Chanii
        > jesteś o 19.00 a autobus do Stavros o 20.00.
        > Polecam również wycieszkę przez góry do Agios Katholiko, Gouverneto i Triada.

Czy byłaś w Stavros w hotelu Cathrin z biura podróży triada?
        Będę wdzięczna za Twoją opinię o tym miejscu i hotelu.
        pozdrawiam
        Kasia
        • Gość: Reni Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 13:52
          Tak, właśnie tak. Byłam w Cathrin z Triady.
          Ogólnie w porządku. Pokoiki wyglądają tak jak w broszurce. My mieliśmy 11 z
          widokiem na górę z jaskinią i na zatokę. Bardzo fajnie tak było rankiem usiąścć
          na balkonie i popatrzeć na morze. A i wieczorem z naszej strony było
          sympatycznie bo słońce już po drugiej stronie i był cień!
          Poza tym basen na obrazku wydawał się większy, ale i tak po męczących wojażach
          rowerowych mozna się było schłodzić. Akle uwaga - bo nie jest za bardzo czysty -
          po powrocie niestety musiałam prosto do lekarza. Ba, ale kto to wiedział.
          Ręczniki są po dwa na osobę. Jeden duzy i drugi mniejszy. Wymieniono je po
          tygodniu. Sprzątaczka sprzata codziennie (bardzo miła Rosjanka).
          Cóż jeszcze...
          A, koniecznie trzeba wziąć coś do gniazdka od komarów.
          Nie wiem czy teraz w lipcu i sierpniu jest tam klimatyzacja. W czerwcu nie było
          a już upały nie dawały spać.
          Blisko do morza i do tawern. Zaraz obok przystanek autobusowy.
          Nam się podobało. Niczego więcej nie oczekiwaliśmy i było OK.
          Sami gotowaliśmy sobie makaron z jakimiś dodatkami. Jest czajnik i wszelkie
          naczynia.
          pozdrawiam
    • Gość: Reni Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 15:09
      A jeszcze ad. biura organizującego wycieczki do Samarii. Jest w Chaniii, ale
      wycieczka rusza o godz 6.30(o ile dobrz epamietam) a ze Stavros o tej porze nie
      ma jak wyjechać. No chyba, że własnym samochodem albo na stopa (nie ma z tym
      problemu).
    • Gość: piotrek Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.swic.dialup.inetia.pl 24.07.03, 19:10
      Wielkie dzięki! Jakoś nie lubię tych zorganizowanych wycieczek. Czasami wolę
      się sam zgubić.
      Mam nadzieję, że do Rhethymnonu dojadę bez problemu z Chanii i okolic?

Piotrek
      • Gość: klaryma Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.brpo.gov.pl 25.07.03, 14:55
        Żeby dojechać do Rethymnonu, to najpierw się jedzie do Chanii, nastepnie na
        dworcu kupuje sie bilet do Retthymnony. Do Chanii - 1, 50 euro, do Rethymnonu
        chyba 5, 50. Do Chanii - 1 godz. drogi, do rethymnonu - ok. 1, 5 godz.
        • Gość: Aga Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.biol.uni.lodz.pl 25.07.03, 16:00
          Hej, Hej Reniu,
          Czuję się zaniepokojona. Za 4 tygodnie jade do Cathrin, a ty piszesz,że basen
          brudny i musiałaś odwiedzic lekarza. Klimy nie ma, to wiem, ale czy
          rzeczywiście spać się nie dało? Może uspokoisz trochę zainteresowanych
          forumowiczów. Pozdrowienia.
          • Gość: reni Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 08:58
            Cóż ja mogę o tym basenie dodać. Ludzie różni bywają, prawda? więc to może tym
            razem akurat bedzie OK? A zresztą kto to wie, gdzie się może cosik przyplątać?
            Ale morze jest super, szczególnie plaża kamienista pod górą - nasza ulubiona.
            Tzn,. plaża to za dużo powiedziane. Ale moża się poopalać, jak my to
            zazwaliśmy "duples". Poza tym koniecznie, ale to koniecznie wycieczka piesza
            wąwozem do Klasztorów.
            Ach, juz zapomniałam jak tam bnyło pięknie....
            A jeśli chodzi o Samarię, to my woleliśmy na własną rękę. Początkowo
            planowaliśmy przejść Samarię i prosto z niej ruszyć górami na wshcód. Jednak po
            16 km w upale zrezygnowaliśmy. Jeszcze jak zobaczyliśmy naszą ścieżynkę to od
            razu się poddaliśmy. Zero cienia - pustkowie. Za to popłynęlismy proem i
            sączyliśmy zimne piwo. Tak też dobrze.
            Nie lubimy spędów i stąd te własne organizowanie sobie wypraw. No i mieliśmy
            rowery i to na nich głównie się przemieszczaliśmy.
            A, jeśli będziesz miała jak to polecam drogę widokową do Theriso. Można
            samochodem rowerem (pod górkę) i zjechać do drogi prowadzącej do Omalos. Bardzo
            piękne widoki i soczyste pomarańcze.
            pozdrawiam i uspokajam
    • Gość: Przemek Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 01:08
      Powiem ci, że akurat Samaria była naszą jedyną wycieczką fakultatywną (byłem w
      zeszłym roku w Little Bay z Triadą).
      Owszem, można zrobić to samemu, ale nakład sił jest niewart zaoszczędzonych
      paru (naprawdę paru) EUR.
      Natomiast cała reszta jest do zrobienia samemu, wypożyczasz samochód i jeździsz
      (sama jazda po Krecie była dla mnie wielką radochą).
      Pozdrawiam i pozdrów ode mnie wszystkie zaprzyjaźnione koty w Stavros :-)
      • Gość: Irena Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: 195.94.211.* 29.04.04, 17:02
        co sadzisz o Little Bay? w katalogu wyglada bajkowo, ale wole uslyszec
        obiektywna opinie. czy mozna wykupic w Triadzie posilki? czy blisko sa jakies
        tawerny i miejsce gdzie mozna wypozyczyc skuter?
    • Gość: Piotrek Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: 217.96.78.* 28.07.03, 10:42
      A jeśli wykupywać wycieczki, to u rezydentki czy na przykład w jakimś biurze w
      Chanii?
      (koty pozdrowię!)

Piotrek
      • Gość: Kretka Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.acn.waw.pl 28.07.03, 17:24
        Polecam lokalne biura organizujące wycieczki po Krecie, wycieczki kupione u
        rezydentki są 30-50% droższe. No, chyba, że za gadanie w języku polskim chcesz
        tyle dopłacać ;)))
        We wrześniu będziemy na Krecie 3. raz (w Stavros po raz pierwszy), zawsze
        korzystaliśmy z greckich biur, bez specjalnego polecenia, jest ich naprawdę
        mnóstwo w Retymnonie, Chanii, Hersonissos itd.. Ze wszystkich wycieczek byliśmy
        bardzo zadowoleni.
        • Gość: Piotrek Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: 217.96.78.* 29.07.03, 08:45
          Gdzie będziecie zakwaterowani w Stavros?
          My wybraliśmy Little Bay.

Piotrek
          • Gość: Kretka Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 09:14
            Kalimera Petros :)

My też wybraliśmy Little Bay, będziemy tam od 4.09. A Wy kiedy lecicie na Kretę?

Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: piotr Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: 217.96.78.* 29.07.03, 11:38
              My będziemy od 28 sierpnia, ale do (chyba) 11 września, więc się na pewno
              spotkamy.
            • Gość: Betinka8 Little Bay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 15:41
              Czy macie może jakieś namiary gdzie mogę obejrzeć dokładniej apartamenty Little
              Bay, czy jest basen,itp????
              • Gość: bah7 Re: Little Bay IP: 213.192.80.* 16.03.04, 09:30
                Noclegi w apartamentach w Stavros sprzedaje 'TRIADA', zobacz więc ich strony:

- "Little Bay" (bez basenu):

www.triada.pl/show.php?ID=1079423358x1609403766&X=1041162463&ZB=

- "Cathrine" :

www.triada.pl/show.php?ID=1079423358x1609403766&X=932441430&ZB=

Pzdr.

bah7
      • Gość: Przemek Re: Stavros i okolice we wrześniu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 22:30
        Stovros kupiliśmy u rezydentki. Było faktycznie trochę drożej niż w lokalnych
        biurach w Chani, ale za to autokar podjechał po nas pod same apartamenty.
        Do Samarii wyjazd baaardzo wcześnie (nie pamiętam dokładnej godziny, ale było
        jeszcze ciemno), więc dojazd do Chani byłby nieco kłopotliwy.
    • Gość: bah7 Stavros i okolice - "Cathrin"... IP: *.portgdansk.pl 27.02.04, 13:54
      W "kultowym" na Forum Stavros...

1. Wyżywienie : w pakiecie Triady dla "Cathrin" - co jest oferowane?, gdzie? i
      w jakich godzinach (śniadania i obadokolacje)?

2. Do Reni : "duples" w pobliżu to bardzo miła perspektywa, szczególnie na
      północy Krety!... - to była Twoja?, Wasza?, czy oficjalna inicjatywa?... :D

Pozdrawiam

bah7
      • Gość: Reni Re: Stavros i okolice - "Cathrin"... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 09:05
        "Duplesowanie" było nasze wspólne - a bylismy we dwoje i z naszej wspólnej
        inicjatywy.
        A jeśli chodzi o wyzywienie to niewiele osób chadzało do tawerny na śniadanka -
        a Ci co chadzali nie chwalili a wręcz marudzili, że kiepskie. Inni Polacy
        gotowali mięcho i kartofeli (rodzinki z dziećmi) a my makaronik z cukinią,
        sałatka grecka, ouzo i herbatniki - wystarczyło w zupełności. No i jeszcze
        winko.
        • Gość: bah7 Re: Stavros i okolice - "Cathrin"... IP: *.port.gdansk.pl 07.04.04, 07:48
          Witaj Reni !

Dzięki za info.

> "Duplesowanie"...

Tak myślałem - to była Wasza miła miejscowa inicjatywa społeczna... :D
          Chyba jedyna, prawie oficjalna, naturystyczna plaża na Półwyspie Akrotiri to
          okolice "Maxarida beach"...
          Dotarłaś tam?

> Polacy gotowali... a my makaronik z cukinią, sałatka grecka, ouzo i
          > herbatniki - wystarczyło w zupełności. No i jeszcze winko.

Winko kreteńskie na śniadanko... Białe czy czerwone ?...
          No cóż, i tak pychota... :D
          Bo pozostałe rzeczy - dla mnie - są całkiem niejadalne, ale reszcie mojej
          wyprawy będą smakowały... ;-)))

Pozdrawiam serdecznie

bah7

P.S.: A gdzie wybierasz się w tym roku?...
          • Gość: reni Re: Stavros i okolice - "Cathrin"... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 09:45
            hmmm. Jeszcze nie wiemy - zobaczymy co się trafi. Może bułgaria, może Słowenia,
            albo... gdzie nas rowery poniosą...(bo dodam, ze na Krete zabralismy rowery! -
            polecam bardzo gorąco)
            • Gość: bah7 Re: Stavros i okolice - "Cathrin"... IP: 213.192.80.* 08.04.04, 12:47
              Gdybyś miała pytania nt. Cudów Natury sLOVEniji - pytaj, najlepiej na moim
              wątku o podróżach po Europie...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=7270807

Pozdrawiam

bah7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka