Dodaj do ulubionych

Saranda Saranda Beach Resort

22.04.17, 16:26
Witam. Jedziemy do Sarandy końcem czerwca . Zarezerwowałam hotel z milenium travel . A gdzieś doczytałam że koło tego hotelu jest bardzo zimny potok czy też strumień który wpada nie opodal właśnie tego hotelu do morza, czyniąc wodę w morzu zimną. Hotel nazywa się Selvia a biuro nazywa go milenium apartament lub Saranda Beach Resort. Będę bardzo wdzięczna za jakieś info. Organizowałam to dla dwóch rodzin i aż się boję pomyśleć co teraz.
Obserwuj wątek
    • dabecja Re: Saranda Saranda Beach Resort 23.04.17, 11:18
      zapytaj na forum albanskim.w watku saranda
      • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 23.04.17, 16:46
        Dzięki. Zapytałam, ale echo. Pozdrawiam
    • miras59 Re: Saranda Saranda Beach Resort 23.04.17, 21:11
      Włóż to między bajki woda jest bardzo ciepła w tych okolicach byłem 3 razy najbliżej na plaży mango beach.
      www.youtube.com/watch?v=a1MWBv3xl6s
      • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 23.04.17, 22:12
        Dziękuję.Jedziemy 1 raz do Albani, namówiłam koleżankę i zajęłam się organizacją. Uspokoiłeś mnie. Proszę napisz gdzie dobrze dają jeść. jedziemy z 3 dzieci no już nie malutkichwinkale jednak nie chcę by się nie pochorowały a my z koleżanką nie zbankrutowały.Chcemy posmakować albańskiej kuchni. pozdrawiam i dzięki
        • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 24.04.17, 08:53
          Odpisałem Ci w wątku poniżej, ale tam to jest ukryte gdzieś w głębi, więc wklejam odpowiedź jeszcze tu:

Prawda.
          Obejrzyj sobie zdjęcia satelitarne w Google Maps. Rzekę widać tam idealnie, widać też na zdjęciach satelitarnych jak rozlewa się zimna woda z rzeki (jest rzeka zasilana ze słynnego "Niebieskiego oka") - wpływa akurat w stronę Twojego hotelu. Jest to zjawisko bardzo lokalne, wystarczy przejść kilkaset (może kilkadziesiąt) metrów dalej i już woda będzie normalna. Najlepsze miejsce do plażowania jest po drugiej stronie rzeki obok hotelu Dodona, ale żeby tam dotrzeć jest dość daleko, bo trzeba wrócić do najbliższego mostu (nie licz, że przejdziesz w bród przez rzekę)
          Rzeka sama w sobie jest dość fajną atrakcją, ma dość wartki nurt i płynięcie rzeką i wypływanie do morza jest ciekawym urozmaiceniem, no ale to już zabawa nie dla małych dzieci).

Jak popatrzysz na mapę, to Mango Beach jest dużo dalej, tam faktycznie rzeka już nie ma wpływu na temperaturę wody.
        • dorotaf780 Re: Saranda Saranda Beach Resort 24.04.17, 09:25
          Ja byłam z Milenium Travel w Ksamilu (tam wszędzie dają jeść dobrze i tanio) natomiast plażowałam parę razy przy "Twoim" hotelu. Rzeka jest bardzo zimna, ale przechodziliśmy ją w bród z synem 13 lat. Jest to bardzo fajna atrakcja i bardzo mi się podobało. Temperatura wody w morzu przy hotelu ( te kilka naście metrów dalej) jest normalna tzn. bardzo ciepła. Nic się nie martw. Jadąc do Albanii trzeba przede wszystkim wziąć dobre nastawienie. To specyficzny kraj, ale cudowni ludzie. My w tym roku jedziemy trzeci raz, tym razem swoim autem.
          • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 24.04.17, 16:38
            Bardzo dzięki za info. Wiesz organizowałam to sama, a jedziemy same z dziećmi.3 dzieci i 2 kobiety.Cieżko zapracowane .Roztoczyłam przed nią(koleżanką) wizje ...dzieci na basenie a my do morza a mamy ich na oku. Dzieci wolą basen.A tu wszystko trzeba zmodyfikować ..bo z tego co piszesz to trzeba iść poza hotel. Kiedy jedziecie. My 25 czerwiec. Dzieciaki świadectwa odebrane i jadziemsmile
            • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 24.04.17, 16:56
              Proszę napiszcie jak się dostać na jakąś piękną plaże. Czy autobusy tam docierają bo jesteśmy w 5 tkę i na stopa nie mamy co liczyć .
              • dorotaf780 Re: Saranda Saranda Beach Resort 25.04.17, 01:06
                Plaża jest przy hotelu, tylko trzeba zejść trochę niżej. Basenu widzieć nie będziesz, ale to jest bardzo mała odległość ( nie wiem w jakim wieku dzieci). Ładne plaże są w Ksamilu gdzie można dojechać autobusem, ale jest tam dość dużo ludzi. Warto podjechać, zobaczyć i samemu ocenić. My jedziemy dopiero w sierpniu sad. Pozdrawiam.
                A ha na stopa w taką ilość osób akurat w Albanii bez problemu się załapiecie wink
                • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 25.04.17, 19:20
                  dzieci już duże od 10 do 13 lat, ale wiesz nigdy nic nie wiadomosmile dzięki za info na ten ksamil ,same bez dzieci to byśmy też tam się wybrały docelowo. Z tego co widziałam to tam walka o leżaki i dość ciasno, może kiedyś we wrzesniu to tak Rozumie że na stopa to tzw wolna amerykankasmile) już wiem że będzie wesoło, dzięki i pozdrawiam
                  • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 26.04.17, 09:35
                    Z Sarandy do Ksamilu jeżdża co chwilę busy, nie sugeruję Ci aby tam codziennie jeździć na plaże, bo ciasno jest tam bardzo, ale na pewno warto się wybrać. No i koniecznie Butrint.
                    • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 26.04.17, 10:56
                      Taki mam zamiar. Daj namiary pliss, na jakieś dobre knajpki z jedzeniem i czy busiki jadą na inne plaże, nie do Ksamil. Z tego co widziałam na filmikach to zjazdy są tylko osobowymi samochodami. Marzą nam się dzikie, dziewicze plaże. Dlatego Albania właśnie. Pozdrawiam Cię serdecznie.
                      • polecmag Re: Saranda Saranda Beach Resort 26.04.17, 11:00
                        Dziekie , dziewicze plaże to nie ten rejon Albanii, Bynajmniej nie Ksamil czy Saranda.
                      • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 26.04.17, 11:42
                        Dziewicze plaże były jeszcze w Albanii jeszcze kilka lat temu, teraz już zostały resztki. Z Sarandy jeżdzą busy do Vlore przez przełęcz Llogara. Odcinek przed przełęczą to "riwiera Albańska" najpiękniejszy fragment wybrzeża Albanii. Tam możesz szukać urokliwych i mniej zatłoczonych plaż, ale nie licz ani na dzikie, ani na to, że od tego busa, który jedzie główną drogą będzie tam blisko. Zazwyczaj odcinek od drogi do plaży musisz pokonać pieszo (chyba, że znajdziesz jakiś transport na miejscu) i może to być np. w Borsch ok. 1,5 km po płaskim ale też np. w Dhermi czy przypadku uroczej Livadia Beach obok Himare kilka km odległości i kilkaset metrów różnicy poziomów.
                        Ja byłem własnym autem więc poza tymi busami, które widziałem, że jeżdża, więcej nie wiem.
                        • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 26.04.17, 12:14
                          no, dzięki na pewno będę się ruszać i ciagać ta moja gromadkę za sobą, trzeba nabyć już teraz trochę kondycji żeby nogi nie siadływink najlepiej jechać swoim autem to człowiek nie jest uwiązany, tylko niezależny ja niestety chyba bym tydzień jechaławink bo za bardzo wytrzymała nie jestem, mimo że dziennie robię ok 50 km, ale pomysł kuszący. Dzięki za info.
                        • dorotaf780 Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 00:29
                          Ja w tym roku Dhermi, które mnie urzekło wink. Rok temu będąc w Ksamilu wypożyczyliśmy auto i troszkę pozwiedzaliśmy. Dlatego w tym roku próbujemy swoim autem. Miało być Himare ale wyszło Dhermi. Maciej jakieś rady, wskazówki??? Gdzie warto jechać, co zobaczyć? Jakieś "perełki" bez tłumu turystów? Spokojne plaże w tym rejonie?
                          Pozdrawiam
                          • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 11:22
                            Ja ostatnio byłem w Albanii 2 lata temu, bo gwałtownie rosnąca ilość turystów skutecznie mnie już z tego kraju wygnała, więc nie wiem na ile to co napiszę jest aktualne.
                            W Dhermi zdecydowanie najbardziej mi się podobała część plaży położona od zjazdu całkowicie w prawo. Wydaje mi się, że najmniej ludzi.
                            Koło Himare jest przyjemna Livadhi Beach, zjazd w rejonie starego Himare stromą (ale nowiutką asfaltową) drogą w dół (ale nie licz na to, że pusta). Stare Himare, położone na wzgórzu jest urocze i warte zobaczenia
                            Plaża Jale opisane w przewodnikach jako pusta i spokojna, to już wielki zatłoczony kurort. Nie wiem jak Gjipe.
                            Tak czy inaczej wg mnie Dhermii i Borsh to najlepsze miejsca na riwierze albańskiej. Plaże są długe, dzięki temu zawsze jakiś trochę luźniejszy kawałek się znajdzie.
                            Perłki - wg mnie zioła sprzedawane przez przydrożnych sprzedawców w okolicy przełęczy Llogara - pachnące, o niepowtarzalnym zapachu i dobry i niedrogi miód. Widoki z przełęczy Llogara na Morze Jońskie - bezcenne.
                            • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 12:01
                              Już tam chce być, a jak piszesz, to poczułam się, jak bym już ten miód kupowała ( mam świra na punkcie dobrego, zdrowego jedzenia, a i ziołami nie pogardzę) Proszę napisz, bo my będziemy się przemieszczać lokalnymi, ogólnodostępnymi środkami lokomocji. Na którą z tych plaż jest najbliżej ,,z buta,, wszystkich nie ogarnę.Będziemy taką brygadką-gromadką 2 kobitki i 3 dzieci. Dzieci od 10 do 12 lat więc już nie malutkie. Parę kilometrów spoko zrobią.Pięknie piszesz, cały czas zaglądałam czy coś nie na skrobałeś znowu. Jak Ci się coś przypomni to napisz pliss smile Pozdrawiam i dziękuje.
                              • polecmag Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 12:05
                                Z Sarandy na przełęcz jest conajmniej 2 godziny jazdem samochodem w jedną stronę. Z buta w Albanii nie ogarniesz .
                                • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 12:13
                                  hahaha,źle mnie zrozumiałeś lub ja byłam nieczytelna. Będziemy jeździć autobusami, chodzi mi z przystanku autobusowego, jak jest daleko na te plaże, w najgorszym razie trzeba będzie bryczkę wypożyczyć. Sorry robię czasami takie skróty myślowe, w końcu jestem kobietą i tak mam.
                                  • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 15:23
                                    Wszystkie plaże (poza Borsh) są daleko od głównej drogi. Zastanów się, czy chcesz wracać potem np. 2 km stromo pod górę asfaltem w upale. A poza tym jak napisał "polecmag" masz 2 godziny w jedną stronę autem. Autobusem będzie pewnie z 2,5-3.
                                    Co do wynajęcia auta - nie znam tematu, ale jeśli będziesz mogła wypożyczyć, to nie obawiaj się jeździć po Albanii. Cała droga wzdłuż wybrzeża jest bardzo dobrze utrzymana (ale kręta !!!), a miejscowi kierowcy są w porządku. Do nie ta skala, co np. Serbowie czy Bośniacy.
                                    A jak masz świra na punkcie dobrego jedzenia to polecam (pod warunkiem, że masz aneks kuchenny z piekarnikiem) genialne pstrągi z hodowli w potoku w miejscowości Bystrice (to zresztą ten sam potok, który "zatruwa Ci" plażowanie).
                                    Dokładnie tu:
                                    goo.gl/maps/2L8chTqZMSL2
                                    • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 17:05
                                      W tym hotelu chyba nie ma aneksów kuchennych, wiec z pstrągów nici. Autem nie boje się jeździć, ale dzięki za wsparcie, bo faktycznie w Bośni jak byłam to jeździłam jako pasażer więc nie doświadczyłam że z nimi jest coś nie hallo.Macieju dzięki Ci za info o Borsh tam się właśnie udamy.Damy radę. Będziemy jeździć autobusami.Dwa tygodnie bez auta to dla mnie bezcenne, bo czasami wydaje mi się że już korzenie wypuszczę w samochodzie smile Jak Ci się przypomni coś interesującego tudzież fajnego to napisz. A tak przez ciekawość to zdradź tajemnicę gdzie teraz podróżujesz, bo z tego co piszesz też dzikość i natura Ci pasujesmile
                                      • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 28.04.17, 09:27
                                        Niedaleko od Albanii - Macedonia i Grecja - bo wbrew powszechnej opinii tam wciąż można znaleźć dużo odległych i spokojnych miejsc (ale to tylko z autem, bo takie miejsca pozostały tylko tam, gdzie od lotnisk jest daleko) a korzystając z airbnb da się znaleźć noclegi nie w kurortach, tylko w jakiś dużo mniej uczęszczanych miejscach.
                                        • dorotaf780 Re: Saranda Saranda Beach Resort 28.04.17, 09:50
                                          Planując wakacje w Albanii szukając noclegu po drodze bardzo spodobała mi się Macedonia wink. Tak że wczasy podzieliłam 4 dni w Macedonii 8 w Dhermi. Wprawdzie wstępnie noclegi zamówiłam w Ohrydzie (nie wiem jak się prawidłowo odmienia wink )
                                          ale to zawsze można zmienić. Chciałam to potraktować jako bazę wypadową. To nasze pierwsze samodzielne wakacje (zawsze było biuro podróży) i nie wiem jak będzie, ale już samo planowanie sprawia mi wielką przyjemność.
                                          • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 28.04.17, 10:19
                                            Wiem, mamy podobniewink bo rozważałam Macedonię i jezioro Ohryd, ale padło na Albanie. Wszędzie być nie można ..a szkoda smile może w sierpniu jak finanse pozwolą ... ale teraz żyję Albanią. Dorotko zawswze jeździłam swoim autem a z tego co piszesz wynajeliście auto w Albani, jak to wyglada w praktyce w tym kraju czy karta kredytowa wystarczy jako zabezpieczenie czy jak? i jakie to koszty? Ja tez uwielbiam planować bo to już czuję sie jak bym tam była, to juz tak blisko,bardzo mnie to resetuje i napędza ...oddala problemy dnia codziennego...skłania mózg na przejście od stresu dnia codziennego do przyjemności.Pozdrawiam.
                                            • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 28.04.17, 23:12
                                              Jezioro Ochrydzkie jest wspaniałe. Ale miasto Ohrid jednak odradzam. To spore, ruchliwe miasto. Najlepsza jest wschodnia część jeziora: Peshtani a zwłaszcza Trpejca, wcisnieta między masyw Galicicja a jezioro. Blisko do jeziora i do ciekawych i latwych szlaków górskich. Wyjeżdżając na przełęcz między jeziorami (ok. 1500 m npm) w każdą stronę można zrobić piękną 4-5 godzinną wycieczkę z naprawdę niesamowitymi widokami. I wbrew obawom w tych górach wcale nie jest gorąco (wadą calego jeziora jest niezbyr stabilna pogoda; rok temu w sierpniu było ok. 22 stopni e w dzień i 8 nocy, a 2 lata temu ponad 30 i codziennie gwałtowne burze).
                                              • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 28.04.17, 23:31
                                                Jesteś niezły, tyle informacji.Pozdrawiam i dobrej nocy.
                                              • dorotaf780 Re: Saranda Saranda Beach Resort 29.04.17, 02:06
                                                Dzięki. Przełęcz jest obowiązkowa. Żeby tylko czasu starczyło na wszystko. Pokój mamy wynajęty w spokojnej części miasta a blisko jeziora ( dzieci też chcą jakiś atrakcji). Kusi Kanion Matka warto? Oby do sierpnia...
                                                Pozdrawiam
                                                • ma.ci.ej Re: Saranda Saranda Beach Resort 29.04.17, 09:23
                                                  Kanion Matka - chyba warto, ale po drodze. Na pewno nie jest wart specjalnej wycieczki (to ponad 200 km). A przy okazji ważna uwaga - wzdłuż trasy przez Tetovo budują autostradę i zle się tamtędy jechało w ubiegłym roku.
                                                  Na pewno natomiast warto wybrać się do św. Nauna.

• jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 28.04.17, 10:35
                                          Dzięki, rozważałam Albanie, ale bez odpowiedniego auta ani rusz. Miałam kiedyś Campera to było inaczej ale i tak do tej części Europy nie dotarłam a szkoda. Musze zamienić swój samochód na jakiś inny T4 California jeszcze byłoby na moją miarę. Teraz mam berlingo jest b.ekonomiczne ale słabe na te górkismile W tamtym roku była w Grecji ale też z bp, ciągałam towarzystwo na wędrówki ale oni woleli siedzieć przy basenie.Dobrze ze jest takie forum, z resztą pierwszy raz korzystam z tej formy informacji i jestem mile zaskoczona jak ludzie chętnie dzielą się swoimi wiadomościami, a jest tych wiadomości sporo. Podjęłam decyzje że wypożyczę sobie samochód. Dzięki dorotaf780 i Tobie. Dziękuję za wskazanie kierunku.
                                          • dorotaf780 Re: Saranda Saranda Beach Resort 29.04.17, 02:01
                                            Hej,
                                            Nasze auto średnio się nadaje na takie wyjazdy no ale kto nie ryzykuje ten się nie bawi. Rok temu będąc z millenium travel auto wypożyczaliśmy przez biuro. Wydaje mi się że to bezpieczny wariant bo tak " z ulicy" to bym się martwiła czy nie ma jakiegoś haczyka. Z tego co pamiętam wystarczyło prawo jazdy. Koszt na 3 dni ok. 400zł. I jakieś 150 paliwo. Płacisz, auto masz rano podstawione pod hotel. Trzeciego dnia oddajesz z tą ( podobną) ilością paliwa. Zwiedziliśmy Lëkurësi Castle w Saranadzie ( widać z plaży), wybrzeże Albańskie, Niebieskie Oko, GJIROKASTR, Butrint. Na pierwszy rzut oka wydaje się że w Albanii jeżdżą jakoś inaczej. Ale nie ma tak źle jak wygląda. No i to co mnie urzekło ich życzliwość na każdym kroku.
                                            Dla mnie planowanie to duża część wakacji. Jak mam już dość pracy, zimy, monotonii to przełączam się na tryb wakacyjny i planuje, oglądam, czytam... Szkoda że jedziemy w różnych terminach bo można by się było spotkać. Pozdrawiam
                  • polecmag Re: Saranda Saranda Beach Resort 27.04.17, 12:29
                    Byliśmy w zeszłym roku przełom czerwiec / lipiec. Zadnej walki o lezaki wręcz przeciwnie.
    • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 30.04.17, 15:24
      Czy ktoś wie gdzie są kościoły rzymskokatolickie w Albanii i czy odprawiane są Msze św?
    • summerlandia Re: Saranda Saranda Beach Resort 16.06.17, 14:38
      Polecam biuro podróży z Sosnowca www.summerlandia.pl
      • jolczyk123j Re: Saranda Saranda Beach Resort 31.07.17, 19:26
        A ja polecam Millenium Travel z Legnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka