Dodaj do ulubionych

Nauka albańskiego

21.09.05, 15:29
Czy jest w Polsce dostepny jakiś podręcznik do nauki albańskiego z gramatyką
wytłumaczoną po polsku? Wiem, że na Uniwersytecie w Toruniu wykładają
albański. Może oni coś opracowali? Pozdawiam wszystkich albanofilów smile
Obserwuj wątek
    • szokiren Re: Nauka albańskiego 21.09.05, 21:48
      Z tego co wiem, jednego z wykładowców z Torunia będzie uczył w ramach prywatnych
      korepetycji mój znajomy smile Będzie się przy tym posługiwał książkami, które kupił
      teraz w Tiranie, i u bukinisty w nomen omen Sarandzie smile W Polsce chyba żadne
      materiały nie są dostępne, choć nie mam dokładnych informacji o skryptach
      akademickich. Kolega przymierza się również do nagrania kasety z zakupionych
      rozmówek.
      • saranda Re: Nauka albańskiego 21.09.05, 22:18
        Na początku lat dziewiędziesiatych zostały u nas wydane rozmówki polsko-
        albańskie (w serii rozmówek, która ukazuje się do dziś).
        Dla osób zainteresowanych językiem podaję link do internetowego słownika
        albańsko-angielskiego www.argjiro.net/fjalor/ Jest też strona
        szwajcarska o Albanii (po niemiecku) www.albanien.ch a na niej forum, a w forum
        dział językowy, a w tym dziale można poprosić o tłumaczenie z albańskiego na
        niemiecki lub odwrotnie. Szczególnie przydatne dla zakochanych. Nie w Albanii,
        raczej w Albańczykach (i Albankach smile
        • rudziel Re: Nauka albańskiego 22.09.05, 13:30
          Saranda, rozumiem, ze sie do nich zaliczasz (do zakochanych a nie do
          Albanczykow rzecz jasna smile ?
          • saranda Re: Nauka albańskiego 22.09.05, 21:16
            smile)))))))))))))
            • lexia Re: Nauka albańskiego 25.09.05, 16:00
              witam...jesli nie znalas wczesniej ludzi z tego kraju to przestrzegam cie przed
              facetami...pracowalam z kilkoma i kilku innych poznalam...to oszusci i zle
              traktuja kobiety
              • saranda Re: Nauka albańskiego 27.09.05, 18:45
                Dzięki, ale po pierwsze: nie jestem zakochana, po drugie: też znam Albanczyków
                (facetów i kobiety) i tak jak wśród innych narodowości są wśród nich uczciwi i
                nieuczciwi ludzie, po trzecie: nie należy generalizować i nadużywać
                słów "wszyscy", "nigdy", "zawsze"...
                Oczywiście istnieje coś takiego jak charakter narodowy, wzorce postępowania,
                różnice kulturowe, ale nie uważam, żeby Albańczycy byli jakimiś "czarnymi
                owcami Europy".
                Pozdrawiam
                • lexia Re: Nauka albańskiego 28.09.05, 18:45
                  witam,
                  przepraszam, jesli urazilam, po prostu ja sie zawiodlam...i chcialam sie
                  podzielic moja uwaga...mialam sposobnosc obserwowac ich przez caly dzien w
                  zyciu codziennym i w pracy...fakt poznalam 2 facetow w porzadku, ale to
                  wszystko...nie twierdze, ze wszyscy sa zli, bo wszystkich nie znam...jeszcze
                  raz przepraszam za wtracenie sie, pozdrawiam
                  • saranda Re: Nauka albańskiego 30.09.05, 23:14
                    Wcale sie nie obraziłam smile Ciekawa jestem gdzie zetknęłaś sie z Albańczykami?
                    • fojta Re: Nauka albańskiego 12.10.05, 13:41
                      witam wszystkich!!
                      zgadzam sie ze nie mozna generalizowac wszystkich ludzi. przeciez o polakach tez
                      mowia ze to pijacy i brudasy na swiecie a czy wszyscy jestesmy tacy??
                      ja takze znam albanczykow - moj chlopak jest Albanczykiem i uwazam ze sa to
                      naprawde wyjatkowi ludziesmile
                      dzis przypadkiem znalazlam was tutaj i ciesze sie z tego bardzo gdyz nie mam z
                      kim podzielic sie swoja pasja.
                      pozdrawiam wszystkim
                      • peaka Re: Nauka albańskiego 13.10.05, 10:59
                        A na czym polega ich wyjątkowość?
                        • fojta Re: Nauka albańskiego 13.10.05, 11:21
                          kazdy jest wyjatkowy nie uwazasz????
                          • saranda Re: Nauka albańskiego 13.10.05, 21:11
                            Witam fojta!
                            Osoba, w której jesteśmy zakochani jest niewątpliwie wyjątkowa smile
                            Albańczycy mają wiele pozytywnych, można powiedziec, cech narodowych.
                            Przywiązanie i dbałość o rodzinę (w szerszym niz u nas rozumieniu) na przykład.
                            Troskę o rodziców. Czy wiecie, że obowiązkiem syna jest opieka nad rodzicami i
                            tam zona idzie mieszkać do rodziców męża, a nie tak jak u nas, raczej mąż do
                            rodziców zony. O ile oczywiście nie stac ich na coś własnego smile
                            • fojta Re: Nauka albańskiego 14.10.05, 13:27
                              witam!
                              ze jesli dazymy kogos uczuciem mamy klapki na oczach - ale mowie ogolnie -
                              naprawde zrobila na mnie wrazenie ich kultura a poza tym do tej pory ci wlasnie
                              ludzie sa moimi przyjaciolmi. mam prosbe masz moze wiecej jakis informacji na
                              temat ich kultury - bylabym ci wdzieczna za ich udostepnieniesmile
                              pozdrawiam
                              • saranda Re: Nauka albańskiego 14.10.05, 22:02
                                Na początek może trochę muzyki?
                                albmuzika.com
                                muzika.albasoul.com
                                • fojta Re: Nauka albańskiego 15.10.05, 12:49
                                  dzieki za adresiki ale muzyke znam - mam nawet pare plytek. chodzilo mi raczej
                                  o jakies bardziej szczegolowe informacje kulturowe.
                                  • ela_przybylska Re: Nauka albańskiego 05.04.06, 19:05
                                    Błagam poslijcie mi jakies kawałki na maila!! bierne@wp.pl!!!!!!1będę
                                    niezmiernie wdzieczna
                          • peaka Re: Nauka albańskiego 14.10.05, 00:25
                            No w∏asnie. Dlatego tez zapytalem.
                            • magda1d Re: Nauka albańskiego 04.11.05, 12:48
                              Przeczytalam wlasnie wasze komentarze na temat albanczykow.Ja rowniez uwazam ze
                              nie nalezy oceniac ludzi wedlug stereotypow.Mieszkam w Londynie od ponad 4 lat
                              i w tym czasie poznalam wielu albancow.Niektorych znienawidzilam a w jednym sie
                              zakochalamsmilejestesmy razem od ponad 3 lat i juz 9 mies. po slubie.MOj albaniec
                              jest najlepszym mezem na swieciesmilePoznalam jego rodzine,rowniez wspaniali
                              ludzie.Znam wiele par polsko-albanskichsmilewracajac to tematu nauki albanskiego
                              to na necie jest wiele pomocy do nauki w tlumaczeniu na angielski.pozdrawiam
                              wszystkich
                              • tutanka Re: Nauka albańskiego 26.03.06, 16:58
                                Mój chłopak również pochodzi z Albanii i nie wierze w te wszystkie stereotypy,
                                a zwłaszcza w ten że źle traktują kobiety!!! On wielbi mnie pod niebiosa i
                                traktuje wspaniale. Nigdy w życiu żaden Polak mnie tak nie traktował i nigdy
                                nie byłam z nikim tak szczęśliwa. Myślę że nie powinniśmy szerzyć stereotypów
                                bo przecież sami nie wierzymy w te, które krążą o nas, a jest ich nie malo.
                      • ela_przybylska Re: Nauka albańskiego 05.04.06, 19:01
                        ja tez chetnie sie podziele z innymi zakochanymi w albanczyku smile moj adres:
                        bierne@wp.pl piszcie dziewczyny smile
    • erionka Re: Nauka albańskiego 03.04.06, 12:04
      Rowniez poszukuje podrecznika do nauki jezyka albanskiego. Niegdzie takiegio
      nie udalo mi sie znalesc. Co do Albanczykow, to powiem krotko - ja mam swojego
      Albanczyka ponad 4 lata, nalezy on do ludzi wyksztalconych i bardzo czesto
      dyskutujemy na tematy dotyczace albanii i mentalnosci albanczykow. Wobec mnie
      zawsze odnosi sie z szacunkiem, ba, malo tego , bardzo sobie ceni moja
      otwartosc, i czeste komentarze. I nie jest ani zlodziekjem, ani z mafii...
    • bibulki Re: Nauka albańskiego 07.05.06, 19:21
      sandrusiu ja mam materiały potrzebne do nauki prosze o kontakt na adres
      bibulki@wp.pl pozdrawiam. cze
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka