saranda 21.09.05, 15:29 Czy jest w Polsce dostepny jakiś podręcznik do nauki albańskiego z gramatyką wytłumaczoną po polsku? Wiem, że na Uniwersytecie w Toruniu wykładają albański. Może oni coś opracowali? Pozdawiam wszystkich albanofilów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szokiren Re: Nauka albańskiego 21.09.05, 21:48 Z tego co wiem, jednego z wykładowców z Torunia będzie uczył w ramach prywatnych korepetycji mój znajomy Będzie się przy tym posługiwał książkami, które kupił teraz w Tiranie, i u bukinisty w nomen omen Sarandzie W Polsce chyba żadne materiały nie są dostępne, choć nie mam dokładnych informacji o skryptach akademickich. Kolega przymierza się również do nagrania kasety z zakupionych rozmówek. Odpowiedz Link
saranda Re: Nauka albańskiego 21.09.05, 22:18 Na początku lat dziewiędziesiatych zostały u nas wydane rozmówki polsko- albańskie (w serii rozmówek, która ukazuje się do dziś). Dla osób zainteresowanych językiem podaję link do internetowego słownika albańsko-angielskiego www.argjiro.net/fjalor/ Jest też strona szwajcarska o Albanii (po niemiecku) www.albanien.ch a na niej forum, a w forum dział językowy, a w tym dziale można poprosić o tłumaczenie z albańskiego na niemiecki lub odwrotnie. Szczególnie przydatne dla zakochanych. Nie w Albanii, raczej w Albańczykach (i Albankach Odpowiedz Link
rudziel Re: Nauka albańskiego 22.09.05, 13:30 Saranda, rozumiem, ze sie do nich zaliczasz (do zakochanych a nie do Albanczykow rzecz jasna ? Odpowiedz Link
lexia Re: Nauka albańskiego 25.09.05, 16:00 witam...jesli nie znalas wczesniej ludzi z tego kraju to przestrzegam cie przed facetami...pracowalam z kilkoma i kilku innych poznalam...to oszusci i zle traktuja kobiety Odpowiedz Link
saranda Re: Nauka albańskiego 27.09.05, 18:45 Dzięki, ale po pierwsze: nie jestem zakochana, po drugie: też znam Albanczyków (facetów i kobiety) i tak jak wśród innych narodowości są wśród nich uczciwi i nieuczciwi ludzie, po trzecie: nie należy generalizować i nadużywać słów "wszyscy", "nigdy", "zawsze"... Oczywiście istnieje coś takiego jak charakter narodowy, wzorce postępowania, różnice kulturowe, ale nie uważam, żeby Albańczycy byli jakimiś "czarnymi owcami Europy". Pozdrawiam Odpowiedz Link
lexia Re: Nauka albańskiego 28.09.05, 18:45 witam, przepraszam, jesli urazilam, po prostu ja sie zawiodlam...i chcialam sie podzielic moja uwaga...mialam sposobnosc obserwowac ich przez caly dzien w zyciu codziennym i w pracy...fakt poznalam 2 facetow w porzadku, ale to wszystko...nie twierdze, ze wszyscy sa zli, bo wszystkich nie znam...jeszcze raz przepraszam za wtracenie sie, pozdrawiam Odpowiedz Link
saranda Re: Nauka albańskiego 30.09.05, 23:14 Wcale sie nie obraziłam Ciekawa jestem gdzie zetknęłaś sie z Albańczykami? Odpowiedz Link
fojta Re: Nauka albańskiego 12.10.05, 13:41 witam wszystkich!! zgadzam sie ze nie mozna generalizowac wszystkich ludzi. przeciez o polakach tez mowia ze to pijacy i brudasy na swiecie a czy wszyscy jestesmy tacy?? ja takze znam albanczykow - moj chlopak jest Albanczykiem i uwazam ze sa to naprawde wyjatkowi ludzie dzis przypadkiem znalazlam was tutaj i ciesze sie z tego bardzo gdyz nie mam z kim podzielic sie swoja pasja. pozdrawiam wszystkim Odpowiedz Link
saranda Re: Nauka albańskiego 13.10.05, 21:11 Witam fojta! Osoba, w której jesteśmy zakochani jest niewątpliwie wyjątkowa Albańczycy mają wiele pozytywnych, można powiedziec, cech narodowych. Przywiązanie i dbałość o rodzinę (w szerszym niz u nas rozumieniu) na przykład. Troskę o rodziców. Czy wiecie, że obowiązkiem syna jest opieka nad rodzicami i tam zona idzie mieszkać do rodziców męża, a nie tak jak u nas, raczej mąż do rodziców zony. O ile oczywiście nie stac ich na coś własnego Odpowiedz Link
fojta Re: Nauka albańskiego 14.10.05, 13:27 witam! ze jesli dazymy kogos uczuciem mamy klapki na oczach - ale mowie ogolnie - naprawde zrobila na mnie wrazenie ich kultura a poza tym do tej pory ci wlasnie ludzie sa moimi przyjaciolmi. mam prosbe masz moze wiecej jakis informacji na temat ich kultury - bylabym ci wdzieczna za ich udostepnienie pozdrawiam Odpowiedz Link
saranda Re: Nauka albańskiego 14.10.05, 22:02 Na początek może trochę muzyki? albmuzika.com muzika.albasoul.com Odpowiedz Link
fojta Re: Nauka albańskiego 15.10.05, 12:49 dzieki za adresiki ale muzyke znam - mam nawet pare plytek. chodzilo mi raczej o jakies bardziej szczegolowe informacje kulturowe. Odpowiedz Link
ela_przybylska Re: Nauka albańskiego 05.04.06, 19:05 Błagam poslijcie mi jakies kawałki na maila!! bierne@wp.pl!!!!!!1będę niezmiernie wdzieczna Odpowiedz Link
magda1d Re: Nauka albańskiego 04.11.05, 12:48 Przeczytalam wlasnie wasze komentarze na temat albanczykow.Ja rowniez uwazam ze nie nalezy oceniac ludzi wedlug stereotypow.Mieszkam w Londynie od ponad 4 lat i w tym czasie poznalam wielu albancow.Niektorych znienawidzilam a w jednym sie zakochalamjestesmy razem od ponad 3 lat i juz 9 mies. po slubie.MOj albaniec jest najlepszym mezem na swieciePoznalam jego rodzine,rowniez wspaniali ludzie.Znam wiele par polsko-albanskichwracajac to tematu nauki albanskiego to na necie jest wiele pomocy do nauki w tlumaczeniu na angielski.pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
tutanka Re: Nauka albańskiego 26.03.06, 16:58 Mój chłopak również pochodzi z Albanii i nie wierze w te wszystkie stereotypy, a zwłaszcza w ten że źle traktują kobiety!!! On wielbi mnie pod niebiosa i traktuje wspaniale. Nigdy w życiu żaden Polak mnie tak nie traktował i nigdy nie byłam z nikim tak szczęśliwa. Myślę że nie powinniśmy szerzyć stereotypów bo przecież sami nie wierzymy w te, które krążą o nas, a jest ich nie malo. Odpowiedz Link
ela_przybylska Re: Nauka albańskiego 05.04.06, 19:01 ja tez chetnie sie podziele z innymi zakochanymi w albanczyku moj adres: bierne@wp.pl piszcie dziewczyny Odpowiedz Link
erionka Re: Nauka albańskiego 03.04.06, 12:04 Rowniez poszukuje podrecznika do nauki jezyka albanskiego. Niegdzie takiegio nie udalo mi sie znalesc. Co do Albanczykow, to powiem krotko - ja mam swojego Albanczyka ponad 4 lata, nalezy on do ludzi wyksztalconych i bardzo czesto dyskutujemy na tematy dotyczace albanii i mentalnosci albanczykow. Wobec mnie zawsze odnosi sie z szacunkiem, ba, malo tego , bardzo sobie ceni moja otwartosc, i czeste komentarze. I nie jest ani zlodziekjem, ani z mafii... Odpowiedz Link
bibulki Re: Nauka albańskiego 07.05.06, 19:21 sandrusiu ja mam materiały potrzebne do nauki prosze o kontakt na adres bibulki@wp.pl pozdrawiam. cze Odpowiedz Link