Gość: Kosmos IP: *.aster.pl 18.11.07, 20:50 Witam W październiku byłem na tych wyspach na własną rękę, jeśli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam Michał www.wypady.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agi Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.A157.cust.bahnhof.se 28.11.07, 21:02 hej ! wlasnie niedawno sama zastanawialam sie nad takimi wakacjami , czyli tydzien tu i tydzien tam ( kos, kalymnos) . W ostatecznosci wybralam Korfu :-) ...ale zawsze mozna rozwazyc jeszcze raz !Wybralam Korfu bo znalazlam wiecej na temat tej wyspy . Napisz w jakim miejscach tam byles i jakiego typu sa te wyspy. Ja jestem zainteresowana glownie przyroda, natura , ja nie lubie miast ,dyskotek . Wole piekne widoki . Czy mozna latwo zwiedzac je na wlasna reke ? Ile placiles za hotele ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.prokom.pl 17.01.08, 11:56 Kos to mała wyspa, sugeruje wypożyczyc samochod lub skuter, albo tez mozna lokalnymi autobusami jezdzic. Mozna cała wyspe objechac jednego dnia. Co do Hoteli to ja spalem w kwaterach prywatnych ceny od 10 do 15 Euro. Pozdrawiam MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 30.11.07, 15:13 Mam pytanko o plaże na KOS w regionie Marmari, czy jest piaszczysta? czy zejście do morza jest z kamyczkami? czy jest ono łagodne? Gdzie kupić bilety i jakie są ceny promu na Nissiros i do Bodrum. Jak z wypożczeniem auta jest? Może jakieś wypożyczalnie polecisz? Zastanawiam się nad wakacjami na tej wyspie? Czy w temacie hoteli też masz wiedzę? Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 06.12.07, 12:45 Byliśmy na Kos na przełomie września i października. Plaże w Marmari, Mastichari i Tigaki są piaszczyste, w morzu też piach, zejścia łagodne. Byliśmy na Nissyros z Kos, bilety można kupić w agencji turystycznej lub bezpośrednio w porcie w Kos. Ceny były wszędzie takie same 20 eu prom + 5 eu bilet na autobus do wulkanu na Nissyros. Obok w porcie w Kos stały promy do Bodrum, ceny też około 20 eu, my nie byliśmy.Co do samochodów to w Kos jest sporo wypożyczalni. Jeździ mnóstwo rowerów, skuterów i quadów. Samochody wydawały nam się droższe niż na innych wyspach. Np Panda około 45 eu dziennie. My w końcu pożyczyliśmy Pandę na weekend za 78 eu. Dodatkowo było 10 eu dziennie pełne ubezpieczenie bez udziału własnego. Na Kos jest też bardzo dobra komunikacja autobusowa. Podobał nam się tam. pozdrowieni chętnie odpowiem na jeszcze jakieś pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 06.12.07, 13:08 Dzięki wielkie za info. Jak na razie wpadły mi do głowy dwa pytania. Czy mocno wieje nad morzem? Czy jest dużo komarów? Pozdrowionka. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 06.12.07, 13:32 W Kos gdzie byliśmy nie wiało, natomiast w Mastichari, Marmari i Tigaki trohę. W Marmari był nawet taki zbiorczy wiatrochron, siatkowy między morzem a leżakami, ale dla nas to był miły wiaterek. W Kardamenie nie byliśmy natomiast na plażach w okolicach Kefalos zero wiaterku. Ale byliśmy na przełomie września i października. W innych miesiącach może być inaczej. Co do komarów to jeżeli jest jeden to ugryzie mnie. Wozimy wtyczkę do kontaktu (zakupioną w Grecji). Jakiś mnie ugryzł, więc załączyliśmy wtyczkę ( z 3 razy na 14 dni)i ten "przykry incydent już się nie powtórzył. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_k Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 06.12.07, 14:02 Będziemy na początku lipca przez 2 tygodnie. Myślę że będzie wtedy ciepło a nawet bardzo i wiaterek się przyda, byle nie za silny. A moge poprosić o fajne fotki na naila, do obejrzenia, bo greckie widoczki zawsze są dla mnie miłe do pooglądania. Będziemy teraz 4 raz na wyspach. Buźka.Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.osw.vectranet.pl 07.12.07, 07:45 Tyskie biuro Filoktitis oferuje Kalymnos:) 10 albo 11 noclegow,wylot z bratysławy www.filoktitis.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 07.12.07, 08:05 Przyślę w przyszłym tygodniu. A do jakiej miejscowości się wybieracie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.osw.vectranet.pl 07.12.07, 08:10 a,zapomniałem jeszcze wyspa TELENDOS pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 07.12.07, 09:33 Lecimy do Marmari. Na zdjęcia będę czekała cierpliwie. Mogą być później też. Bo zdaje sobie sprawę że teraz jest taki gorący przedświąteczny okres, szukanie prezentów itp... Aha jeśli mogłabym też poprosić o jakieś wskazówki cenne typu wytczka do kontaktu na komary ale grecka. Ja miałam polską ale niestety na greckie komary nie działała i moja młodsza córka miała 30 znaczków komarowych, itp... Czy na Nissiros busiki do wulkanu mają swoja metę w porcie? I czy są dostępne bez większego kłopotu? Czy od razu rezerwuje się go w obie strony? Bo myślę żebyśmy na wałasną rękę popłynęli na ta wyspę. Mam już link do strony promu blue star. Wiem, wiem że jest dość dużo czasu do tego wyjazdu ale ja bardzo lubię się tak "nakręcać" i być przygotowaną....pozdrowionka Aga Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 08.12.07, 11:26 co do zdjęć to proponuję fotoforum fotoforum.gazeta.pl/71,1,882.html i do wyszukiwarki na dole wpisać Kos mnóstwo przepięknych zdjęć z Kos i Nissyros miłego przeglądania Gośka na jaki adres wysłać zdjęcia? Promy wycieczkowe pływają na Nissyros z Kos, Kardameny i Kefalos. My płynęliśmy z Kos , to jest najdalej, wiało i w jedną stronę było około 2 godz. Koszt wycieczki 20 eu, to jest tylko prom w obie strony. Wysiadając otrzymuje się informację o której powrót i tyle. W porciku pokazując wykupiony bilet na autobus dostaje się karteczkę z godziną wycieczki do wulkanu, lub można było za pięć eu taką wycieczkę wykupić. My nie załapaliśmy się na pierwszą turę i pojechaliśmy z drugą po 1,5 godz (tyle trwa wycieczka, 20 minut w jedną stronę i 45 przy kraterach). Przez 1,5 godz. pospacerowaliśmy po Mandraki i zwiedziliśmy klasztor "Spilini". Potem do wulkanu i po powrocie znowu z 1 godz. w Mandraki. 45 minut przy kraterach to stanowczo za mało, może można wykupić 2 tury i wrócić z drugą autobusem. Przy kraterach widzieliśmy autobusy z jednej firmy turystycznej i parę skuterów. Tak w ogóle na Nissyros parę godzin to za mało. Najlepiej byłoby zostać tam z dwa, trzy dni pozdrowienia Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 13.12.07, 09:36 Sorki, że dopiero teraz się odzywam, ale nie miałam dostępu do netu. Zdjęcia w załączonym linku oglądałam , są śliczne ale jeszcze mi mało. Jak ja lubię takie klimaty :-)))) Proszę o jeszcze na maila. mkwiatkowski45@wp.pl Pozdrowionka Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dotek Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 19:23 A jak przedstawiaja sie ceny żywnosci na Kos? Ile średnio trzeba wydac na obiad w jakiejs knajpce dla dwóch doroslych osób. Nie lubie wczasów z wyżywieniem "zorganizowanym" i chcialabym w miare mozliwości zaplanowac ile pieniedzy trzeba przeznaczyć na "samowyżywienie" na miejscu. Z góry dziekuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.centertel.pl 09.01.08, 11:15 Generalnie to Kalymnos i Kos to dwie rozne wyspy. Kalymnos Skalista, raj dla wspinaczy, plaże kamieniste cos jak Chorwacja. Bylismy na wlasną rękę we wrześniu - pazdzierniku. Pogoda generalnie ideał, ciepła woda, widoczki naprawde super. Fajne miasto portowe Potia. My mieszkaliśmy w Masuri tuż pod skałami gdzie wspinali się nasi znajomi. Ceny żywności dość sporę, zarowno w knajpach jak i w sklepach. Dobry objad to około 6 do 12 Euro. Kwatery zależy kiedy się rezerwuje, znajomi rezerwowali przez internet dwa miesiace wczesniej to placili po 8 Euro, my jechalismy w ciemno wiec placilismy 15 od osoby, było troche słabo z miejscami bo zaczynał się wtedy sezon wspinaczkowy. Kos to troche przeciwieństwo Kalymnos, płaska, zielona wyspa z bardzo ładnymi plażami, piasczystymi, ceny żywności troche niższe, kwatery podobnie. Na kosie warto wziąśc samochód i objezdzic wyspę do okoła, jest kilka ciekawych miejsc, plaze na Kefalos, bagna z żułwiami morskimi, miasto Kos i zabytki, wody geotermalne, zamek koło lotniska i wiele innych. To raczej wyspa dla rodzin z dziećmi, i tych co chcą wypocząć nad wodą. Ale bardzo sympatyczna. My mieliśmy takie dziwne coś ze nie chcieliśmy wracać. Generalnie jedziemy w maju jeszcze raz tak zeby się wylenić :) Pozdrawiam MK www.wypady.pl/content/view/110/63/lang,/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dotek Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.grodzisk.rgnet.org 09.01.08, 14:11 My wybieramy sie we wrzesniu i musimy podjąć decyzję czy zakwaterowanie bez wyzywienia czy hotel z all inclusive. Ale wydaje mi się że wykupowanie wyżywienia a potem spedzienie wiekszosci pobytu na wycieczkach mija sie z celem. A mozesz napisać gdzie dokladnie są te bagna z żólwiami? Jakos pierwszy raz o tym slyszę i na pewno chcielibysmy je zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.prokom.pl 10.01.08, 09:42 Wydaje mi się ze jesli chcesz sie cos zobaczyc, a nie tylko siedziec przy hotelowym basenie, od posilku do posilku to radzilbym zakwaretowanie w jakiejs kwaterze. Jedzenie nie jest tanie, pewnie nalezoalo by to przekalkulowac co sie bardzie oplaca, ale w knajpkach mozna sprobowac super fajne dania, w roznych miejscach, np jest niedaleko miasta Kos wioska Turecja i tam dają takie kebaby (nawet tanio 5Euro) ze poprostu szok. CO do tych bagien z żółwiami, to pisza o tym w przewodnikach, nie gwarantuje ci ze zobaczysz żółwie bo one skladaja jajka o jakiejs określonej porze roku ale bagna są fajne można pooglądać, ponizej masz link do mapy na googlach: maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=kos&ie=UTF8&ll=36.884238,27.171872&spn=0.015172,0.043259&t=h&z=15&om=1 Pozdrawiam MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dotek Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.grodzisk.rgnet.org 10.01.08, 11:12 Dzieki wielkie. Wszystkie informacje sa cenne. Nie spodziewalam sie że te zólwie bedą akurat na mnie czekać z komisja powitalną ;)))), ale spróbować na pewno warto. Gdybys mógl mi jeszcze polecic sprawdzone knajpki i tawerny na Kos i okolicznych wyspach, Bordum będę wdzięczna. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.prokom.pl 10.01.08, 16:17 W samym mieście Kos nie pamiętam gdzie jadałem, ale tam jest mnóstwo knajpek, szczególnie w tej starówkowej części. W Mastihari dobre jedzenie dają w knajpce przy porcie tuż na przeciwko budki z biletami na prom do Kalymnos. W samym Kalymnos, byliśmy w miejscowości Masuri tam dobrze mozna zjeść w Grande Grota (kurczak szefa kuchni - poprostu super). Jak by ci się chcialo plynac z Masuri na wspe Telendos (ta na przeciw) to jest super knajpka w przejsciu w uliczce w srodku tej mieścinki, napewno nie jedz nic przy porcie bo jedzenie bylo slabe. Tam w przejściu knajpke prowadzi starsze małżeństwo, jadłem zajefajną baraninę. Generalnie zasada jest tak jak w danej knajpie jest duzo ludzi to znaczy ze daja dobre jedzenie. No i turecka wioska, i tam super kebab. Pozdrawiam MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.osw.vectranet.pl 09.01.08, 16:37 oferty na Kalymnos,Kos oraz Telendos ma Tyskie biuro filoktitis www.filoktitis.pl pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sigasiga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 20.05.08, 20:49 Gość portalu: kosmos napisał(a): > Kwatery zależy kiedy się rezerwuje, znajomi rezerwowali przez internet dwa > miesiace wczesniej to placili po 8 Euro, my jechalismy w ciemno wiec placilismy > 15 od osoby, było troche słabo z miejscami bo zaczynał się wtedy sezon > wspinaczkowy. > > Zastanawiam się nad wyjazdem na Kalymnos, Szukam w internecie taniego noclegu ale nie jest łatwo. Piszesz, że znajomi zarezerwowali tanio przez internet. Może wiedziałbyś jaka to była kwatera i przez jaka stronę rezerwowana. A może masz namiary na Twój nocleg? Też nie był drogi. Podałeś dużo ciekawych informacji. Jeżeli potrzebne będą informacje na temat Naxos, Ios i Myconos to mogę odpowiedzieć na pytania. (jeżeli będę wiedziała) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 78.148.45.* 24.08.08, 17:35 My wybieramy sie na Kalymnos we wrzesniu ladujemy w Kos Town, Czy wiesz cos na temat transportu na ta wyspe??? Jesli mozesz prosze podaj mi jak najwiecej informacji w tym temacie i ogolnie jakie masz wrazenia z tej wyprawy, pozdrawiam Ania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia78 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 141.129.1.* 18.07.13, 22:30 kiedy byłam w Mastichari widziałam przystań promów na Kalymnos i chyba są 5-6 razy dziennie ;-) niestety nie mam rozkładu ale może ktoś niedawno był i ma;) Z lotniska jedzie autobus do Mastichari www.ktel-kos.gr/site_en/ ale trzeba sprawdzac,nie wiem jak jeździ we wrześniu ,pewnie rzadziej ja też myślę czy się nie wybrac na Kalymnos we wrześniu,mam ochotę połączyc z Tilos ale z kolei ciężko znaleźc lot na ok 10 dni w dobrej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruella Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 15:27 Lece na KOS 7-14 sierpnia. Mysle o pobycie w Kefalos. Chce piasek i brak fal. Czy myslisz,ze to dobry pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś