Dodaj do ulubionych

Wróciłem z Kos, Kalymnos

IP: *.aster.pl 18.11.07, 20:50
Witam
W październiku byłem na tych wyspach na własną rękę, jeśli ktoś ma pytania to
chętnie odpowiem.

Pozdrawiam
Michał
www.wypady.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: agi Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.A157.cust.bahnhof.se 28.11.07, 21:02
      hej !
      wlasnie niedawno sama zastanawialam sie nad takimi wakacjami , czyli
      tydzien tu i tydzien tam ( kos, kalymnos) . W ostatecznosci wybralam
      Korfu :-) ...ale zawsze mozna rozwazyc jeszcze raz !Wybralam Korfu
      bo znalazlam wiecej na temat tej wyspy . Napisz w jakim miejscach
      tam byles i jakiego typu sa te wyspy. Ja jestem zainteresowana
      glownie przyroda, natura , ja nie lubie miast ,dyskotek . Wole
      piekne widoki . Czy mozna latwo zwiedzac je na wlasna reke ? Ile
      placiles za hotele ?
      • arrarat Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 28.11.07, 21:45
        Jadz na Lefkade
      • Gość: kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.prokom.pl 17.01.08, 11:56
        Kos to mała wyspa, sugeruje wypożyczyc samochod lub skuter, albo tez mozna
        lokalnymi autobusami jezdzic. Mozna cała wyspe objechac jednego dnia. Co do
        Hoteli to ja spalem w kwaterach prywatnych ceny od 10 do 15 Euro.

Pozdrawiam
        MK
    • Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 30.11.07, 15:13
      Mam pytanko o plaże na KOS w regionie Marmari, czy jest piaszczysta?
      czy zejście do morza jest z kamyczkami? czy jest ono łagodne?
      Gdzie kupić bilety i jakie są ceny promu na Nissiros i do Bodrum.
      Jak z wypożczeniem auta jest? Może jakieś wypożyczalnie polecisz?
      Zastanawiam się nad wakacjami na tej wyspie? Czy w temacie hoteli
      też masz wiedzę?
      • goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 06.12.07, 12:45
        Byliśmy na Kos na przełomie września i października. Plaże w
        Marmari, Mastichari i Tigaki są piaszczyste, w morzu też piach,
        zejścia łagodne. Byliśmy na Nissyros z Kos, bilety można kupić w
        agencji turystycznej lub bezpośrednio w porcie w Kos. Ceny były
        wszędzie takie same 20 eu prom + 5 eu bilet na autobus do wulkanu na
        Nissyros. Obok w porcie w Kos stały promy do Bodrum, ceny też około
        20 eu, my nie byliśmy.Co do samochodów to w Kos jest sporo
        wypożyczalni. Jeździ mnóstwo rowerów, skuterów i quadów. Samochody
        wydawały nam się droższe niż na innych wyspach. Np Panda około 45 eu
        dziennie. My w końcu pożyczyliśmy Pandę na weekend za 78 eu.
        Dodatkowo było 10 eu dziennie pełne ubezpieczenie bez udziału
        własnego. Na Kos jest też bardzo dobra komunikacja autobusowa.
        Podobał nam się tam.

pozdrowieni

chętnie odpowiem na jeszcze jakieś pytania
        • Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 06.12.07, 13:08
          Dzięki wielkie za info. Jak na razie wpadły mi do głowy dwa pytania.
          Czy mocno wieje nad morzem? Czy jest dużo komarów? Pozdrowionka.
          Aga.
          • goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 06.12.07, 13:32
            W Kos gdzie byliśmy nie wiało, natomiast w Mastichari, Marmari i
            Tigaki trohę. W Marmari był nawet taki zbiorczy wiatrochron,
            siatkowy między morzem a leżakami, ale dla nas to był miły
            wiaterek. W Kardamenie nie byliśmy natomiast na plażach w okolicach
            Kefalos zero wiaterku. Ale byliśmy na przełomie września i
            października. W innych miesiącach może być inaczej. Co do komarów to
            jeżeli jest jeden to ugryzie mnie. Wozimy wtyczkę do kontaktu
            (zakupioną w Grecji). Jakiś mnie ugryzł, więc załączyliśmy wtyczkę (
            z 3 razy na 14 dni)i ten "przykry incydent już się nie powtórzył.

pozdrowienia

• stokrotka_k Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 06.12.07, 14:02
              Będziemy na początku lipca przez 2 tygodnie. Myślę że będzie wtedy
              ciepło a nawet bardzo i wiaterek się przyda, byle nie za silny.
              A moge poprosić o fajne fotki na naila, do obejrzenia, bo greckie
              widoczki zawsze są dla mnie miłe do pooglądania. Będziemy teraz 4
              raz na wyspach. Buźka.Aga
              • Gość: turysta Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.osw.vectranet.pl 07.12.07, 07:45
                Tyskie biuro Filoktitis oferuje Kalymnos:)
                10 albo 11 noclegow,wylot z bratysławy
                www.filoktitis.pl
                pozdrawiam
              • goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 07.12.07, 08:05
                Przyślę w przyszłym tygodniu. A do jakiej miejscowości się
                wybieracie?
                • Gość: turysta Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.osw.vectranet.pl 07.12.07, 08:10
                  a,zapomniałem jeszcze wyspa TELENDOS
                  pzdr
                • Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 07.12.07, 09:33
                  Lecimy do Marmari.
                  Na zdjęcia będę czekała cierpliwie. Mogą być później też. Bo zdaje
                  sobie sprawę że teraz jest taki gorący przedświąteczny okres,
                  szukanie prezentów itp...
                  Aha jeśli mogłabym też poprosić o jakieś wskazówki cenne typu
                  wytczka do kontaktu na komary ale grecka. Ja miałam polską ale
                  niestety na greckie komary nie działała i moja młodsza córka miała
                  30 znaczków komarowych, itp... Czy na Nissiros busiki do wulkanu
                  mają swoja metę w porcie? I czy są dostępne bez większego kłopotu?
                  Czy od razu rezerwuje się go w obie strony? Bo myślę żebyśmy na
                  wałasną rękę popłynęli na ta wyspę. Mam już link do strony promu
                  blue star.
                  Wiem, wiem że jest dość dużo czasu do tego wyjazdu ale ja bardzo
                  lubię się tak "nakręcać" i być przygotowaną....pozdrowionka Aga
                  • goska52 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 08.12.07, 11:26
                    co do zdjęć to proponuję fotoforum
                    fotoforum.gazeta.pl/71,1,882.html
                    i do wyszukiwarki na dole wpisać Kos

mnóstwo przepięknych zdjęć z Kos i Nissyros

miłego przeglądania

Gośka

na jaki adres wysłać zdjęcia?

Promy wycieczkowe pływają na Nissyros z Kos, Kardameny i Kefalos. My
                    płynęliśmy z Kos , to jest najdalej, wiało i w jedną stronę było
                    około 2 godz. Koszt wycieczki 20 eu, to jest tylko prom w obie
                    strony. Wysiadając otrzymuje się informację o której powrót i tyle.
                    W porciku pokazując wykupiony bilet na autobus dostaje się karteczkę
                    z godziną wycieczki do wulkanu, lub można było za pięć eu taką
                    wycieczkę wykupić. My nie załapaliśmy się na pierwszą turę i
                    pojechaliśmy z drugą po 1,5 godz (tyle trwa wycieczka, 20 minut w
                    jedną stronę i 45 przy kraterach). Przez 1,5 godz. pospacerowaliśmy
                    po Mandraki i zwiedziliśmy klasztor "Spilini". Potem do wulkanu i po
                    powrocie znowu z 1 godz. w Mandraki. 45 minut przy kraterach to
                    stanowczo za mało, może można wykupić 2 tury i wrócić z drugą
                    autobusem. Przy kraterach widzieliśmy autobusy z jednej firmy
                    turystycznej i parę skuterów. Tak w ogóle na Nissyros parę godzin to
                    za mało. Najlepiej byłoby zostać tam z dwa, trzy dni

pozdrowienia

Gośka
                    • Gość: Aga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 217.153.205.* 13.12.07, 09:36
                      Sorki, że dopiero teraz się odzywam, ale nie miałam dostępu do netu.
                      Zdjęcia w załączonym linku oglądałam , są śliczne ale jeszcze mi
                      mało. Jak ja lubię takie klimaty :-)))) Proszę o jeszcze na maila.
                      mkwiatkowski45@wp.pl
                      Pozdrowionka Aga
    • Gość: dotek Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 19:23
      A jak przedstawiaja sie ceny żywnosci na Kos? Ile średnio trzeba
      wydac na obiad w jakiejs knajpce dla dwóch doroslych osób. Nie lubie
      wczasów z wyżywieniem "zorganizowanym" i chcialabym w miare
      mozliwości zaplanowac ile pieniedzy trzeba przeznaczyć
      na "samowyżywienie" na miejscu. Z góry dziekuje za odpowiedź.
      • Gość: kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.centertel.pl 09.01.08, 11:15
        Generalnie to Kalymnos i Kos to dwie rozne wyspy. Kalymnos Skalista, raj dla
        wspinaczy, plaże kamieniste cos jak Chorwacja. Bylismy na wlasną rękę we
        wrześniu - pazdzierniku. Pogoda generalnie ideał, ciepła woda, widoczki naprawde
        super. Fajne miasto portowe Potia. My mieszkaliśmy w Masuri tuż pod skałami
        gdzie wspinali się nasi znajomi.
        Ceny żywności dość sporę, zarowno w knajpach jak i w sklepach. Dobry objad to
        około 6 do 12 Euro.
        Kwatery zależy kiedy się rezerwuje, znajomi rezerwowali przez internet dwa
        miesiace wczesniej to placili po 8 Euro, my jechalismy w ciemno wiec placilismy
        15 od osoby, było troche słabo z miejscami bo zaczynał się wtedy sezon
        wspinaczkowy.

Kos to troche przeciwieństwo Kalymnos, płaska, zielona wyspa z bardzo ładnymi
        plażami, piasczystymi, ceny żywności troche niższe, kwatery podobnie.
        Na kosie warto wziąśc samochód i objezdzic wyspę do okoła, jest kilka ciekawych
        miejsc, plaze na Kefalos, bagna z żułwiami morskimi, miasto Kos i zabytki, wody
        geotermalne, zamek koło lotniska i wiele innych.
        To raczej wyspa dla rodzin z dziećmi, i tych co chcą wypocząć nad wodą. Ale
        bardzo sympatyczna. My mieliśmy takie dziwne coś ze nie chcieliśmy wracać.
        Generalnie jedziemy w maju jeszcze raz tak zeby się wylenić :)

Pozdrawiam
        MK
        www.wypady.pl/content/view/110/63/lang,/
        • Gość: dotek Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.grodzisk.rgnet.org 09.01.08, 14:11
          My wybieramy sie we wrzesniu i musimy podjąć decyzję czy
          zakwaterowanie bez wyzywienia czy hotel z all inclusive. Ale wydaje
          mi się że wykupowanie wyżywienia a potem spedzienie wiekszosci
          pobytu na wycieczkach mija sie z celem.
          A mozesz napisać gdzie dokladnie są te bagna z żólwiami? Jakos
          pierwszy raz o tym slyszę i na pewno chcielibysmy je zobaczyć.
          • Gość: kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.prokom.pl 10.01.08, 09:42
            Wydaje mi się ze jesli chcesz sie cos zobaczyc, a nie tylko siedziec przy
            hotelowym basenie, od posilku do posilku to radzilbym zakwaretowanie w jakiejs
            kwaterze. Jedzenie nie jest tanie, pewnie nalezoalo by to przekalkulowac co sie
            bardzie oplaca, ale w knajpkach mozna sprobowac super fajne dania, w roznych
            miejscach, np jest niedaleko miasta Kos wioska Turecja i tam dają takie kebaby
            (nawet tanio 5Euro) ze poprostu szok.
            CO do tych bagien z żółwiami, to pisza o tym w przewodnikach, nie gwarantuje ci
            ze zobaczysz żółwie bo one skladaja jajka o jakiejs określonej porze roku ale
            bagna są fajne można pooglądać, ponizej masz link do mapy na googlach:
            maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=kos&ie=UTF8&ll=36.884238,27.171872&spn=0.015172,0.043259&t=h&z=15&om=1

Pozdrawiam
            MK
            • Gość: Dotek Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.grodzisk.rgnet.org 10.01.08, 11:12
              Dzieki wielkie.
              Wszystkie informacje sa cenne.
              Nie spodziewalam sie że te zólwie bedą akurat na mnie czekać z
              komisja powitalną ;)))), ale spróbować na pewno warto.
              Gdybys mógl mi jeszcze polecic sprawdzone knajpki i tawerny na Kos i
              okolicznych wyspach, Bordum będę wdzięczna.

Pozdrawiam,
              • Gość: Kosmos Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.prokom.pl 10.01.08, 16:17
                W samym mieście Kos nie pamiętam gdzie jadałem, ale tam jest mnóstwo knajpek,
                szczególnie w tej starówkowej części. W Mastihari dobre jedzenie dają w knajpce
                przy porcie tuż na przeciwko budki z biletami na prom do Kalymnos. W samym
                Kalymnos, byliśmy w miejscowości Masuri tam dobrze mozna zjeść w Grande Grota
                (kurczak szefa kuchni - poprostu super). Jak by ci się chcialo plynac z Masuri
                na wspe Telendos (ta na przeciw) to jest super knajpka w przejsciu w uliczce w
                srodku tej mieścinki, napewno nie jedz nic przy porcie bo jedzenie bylo slabe.
                Tam w przejściu knajpke prowadzi starsze małżeństwo, jadłem zajefajną baraninę.
                Generalnie zasada jest tak jak w danej knajpie jest duzo ludzi to znaczy ze daja
                dobre jedzenie.
                No i turecka wioska, i tam super kebab.

Pozdrawiam
                MK
        • Gość: ja Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.osw.vectranet.pl 09.01.08, 16:37
          oferty na Kalymnos,Kos oraz Telendos ma Tyskie biuro filoktitis
          www.filoktitis.pl
          pzdr
        • sigasiga Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos 20.05.08, 20:49
          Gość portalu: kosmos napisał(a):

> Kwatery zależy kiedy się rezerwuje, znajomi rezerwowali przez internet dwa
          > miesiace wczesniej to placili po 8 Euro, my jechalismy w ciemno wiec placilismy
          > 15 od osoby, było troche słabo z miejscami bo zaczynał się wtedy sezon
          > wspinaczkowy.
          >
          >
          Zastanawiam się nad wyjazdem na Kalymnos, Szukam w internecie taniego noclegu
          ale nie jest łatwo. Piszesz, że znajomi zarezerwowali tanio przez internet. Może
          wiedziałbyś jaka to była kwatera i przez jaka stronę rezerwowana. A może masz
          namiary na Twój nocleg? Też nie był drogi.
          Podałeś dużo ciekawych informacji. Jeżeli potrzebne będą informacje na temat
          Naxos, Ios i Myconos to mogę odpowiedzieć na pytania. (jeżeli będę wiedziała)
    • Gość: Ania Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 78.148.45.* 24.08.08, 17:35
      My wybieramy sie na Kalymnos we wrzesniu ladujemy w Kos Town, Czy
      wiesz cos na temat transportu na ta wyspe??? Jesli mozesz prosze
      podaj mi jak najwiecej informacji w tym temacie i ogolnie jakie masz
      wrazenia z tej wyprawy, pozdrawiam Ania ;)
      • Gość: Kasia78 Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: 141.129.1.* 18.07.13, 22:30
        kiedy byłam w Mastichari widziałam przystań promów na Kalymnos i chyba są 5-6 razy dziennie ;-) niestety nie mam rozkładu ale może ktoś niedawno był i ma;)
        Z lotniska jedzie autobus do Mastichari www.ktel-kos.gr/site_en/ ale trzeba sprawdzac,nie wiem jak jeździ we wrześniu ,pewnie rzadziej
        ja też myślę czy się nie wybrac na Kalymnos we wrześniu,mam ochotę połączyc z Tilos ale z kolei ciężko znaleźc lot na ok 10 dni w dobrej cenie
    • Gość: kruella Re: Wróciłem z Kos, Kalymnos IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 15:27
      Lece na KOS 7-14 sierpnia.
      Mysle o pobycie w Kefalos.
      Chce piasek i brak fal.

Czy myslisz,ze to dobry pomysl?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka