Gość: duda IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 27.09.03, 15:18 ktora walute lepiej zabrac? i czy lepiej miec jak najwiecej gotowki, czy moze spokojnie mozna polegac na karcie VISA? prosze o rady, pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vile Re: CYPR - EURO CZY DOLARY??? IP: 213.226.188.* 30.09.03, 08:03 Bez znaczenia, ja akurat mialem euro. Karty platnicze sa powszechnie akceptowane. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: CYPR - EURO CZY DOLARY??? IP: *.netlandia.pl 07.10.03, 20:45 roznica ceny euro a dolara w polsce jest ogromna. byc moze na cyprze jest mniejsza i warto przed wyjazdem kupic dolary. moze, ale nie wiem na 100%, czy to jest w ogole mozliwe. jak sa na formu ekonomisci, to prosze o wpis! Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: CYPR - FUNTY 02.01.04, 16:29 Gość portalu: kotek napisał(a): > roznica ceny euro a dolara w polsce jest ogromna. byc moze na cyprze jest > mniejsza i warto przed wyjazdem kupic dolary. moze, ale nie wiem na 100%, czy > to jest w ogole mozliwe. jak sa na formu ekonomisci, to prosze o wpis! Różnice pomiędzy kursami różnych walut w Polsce dość dokładnie odzwierciedlają relacje między nimi na rynkach światowych, tzn. kurs EUR/PLN jest o ok. 30% wyższy niż kurs USD/PLN ponieważ kurs EUR/USD wynosi ok. 1,3:1 (mozliwe są tylko drobne różnice na rynkach lokalnych). Pytania typu "EURO CZY DOLARY" są zasadne o tyle, że w niektórych krajach pewne waluty są chętniej przyjmowane niż inne, więc narzut na cenach, jaki sprzedawcy nakładają przyjmując obce waluty (nie dotyczy to wymiany w bankach) może się różnić (zawsze najtaniej jest przy płaceniu walutą miejscową) lub którejś z walut mogą w ogóle nie przyjąć (czy to w sklepie, czy w banku). Na Cyprze najchętniej widzianą walutą jest GBP, ale USD, czy EUR są akceptowanie niemwl równie chętnie. W mojej opinii najwygodniej jest mieć kartę płatniczą (może być kłopot z kartami płaskimi) i do bankomatu (tu płaskie karty takie jak VISA Electron, czy Maestro są jak najbardziej na miejscu) - za towary i usługi płacisz kartą, z bankomatu bierzesz forsę na drobne wydatki i na koniec wakacji nie zostajesz z kupą pieniędzy w walucie nieprzyjmowanej w żadnym innym kraju (np. CYP). Trzeba tylko przed wyjazdem dowiedzieć się w banku, który wydał kartę, jakie są prowizje przy pobieraniu gotówki z bankomatu za granicą (jeśli jest prowizja za zakupy płacone kartą, to trzeba zmienić bank) wyrażana w procentach pobieranej kwoty i jaka jest prowizja minimalna (zwykle przepłaca się prowizją, jeśli pobierana kwota jest niższa niż równowartość ok. 100 PLN). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś