Gość: komjan IP: *.gdynia.mm.pl 17.07.08, 12:52 Wróciłem z Zachodniej Krety hotel Asterion Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kinga Re: Kreta, hotel Asterion IP: 82.177.4.* 22.07.08, 09:37 Witaj, 30 lipca wybieramy się do tego hotelu. Mógłbyś napisać jakieś wskazówki ?;-) Czy jedzenie przyzwoite, jak hotel ? Co warto zwiedzić? Jedziemy z dziecmi więc zalezy mi na spokoju i prawdziwym odpoczynku. Czy na Krecie jest drogo? Słyszałam, ze podrożała bardzo benzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komjan Re: Kreta, hotel Asterion IP: *.gdynia.mm.pl 22.07.08, 13:43 Ja byłem od 9 lipca. Benzyna 1,38 EU. Jedzenie bardzo dobre, śniadania do wyboru lub wszystko naraz : jajecznica, parówki, smażony bekon, sery, twarogi, wędlina (w stylu martadeli - jak wszędzie) płatki 3 rodzaje, pomidory, ogórki, oliwki - jeden rodzaj, ciasto, kawa, herbata, soki -pomarańczowy, gejfrutowy, woda. Kolacje - mieso, ryby, makaron lub frytki, ziemniaki, ryż, raz była musaka (super) i bakłażany (też super) pomidory, ogórki, wszystkie składniki do greckiej sałatki itp. pomarańcze i arbuzy bardzo smaczne, ciasto. Napoje płatne do kolacji, najtańsza woda niegazowana 0,7 l - 0,6 eu. woda gazowana butelka 0,25 - 2,8 EU w restauracji. Miejsce super spokojne w okolicy zadnych hoteli. Jak ja byłem w hotelu było pustawo były nas trzy rodziny z polski reszta to niemcy, włosi, skandynawia, w dniu wyjazdu zjawiło się wiecej polaków z dziećmi i zrobiło się trochę głośniej. Pokój duży 15 m2 + kuchnia + łazienka na parterze są apartamęty z własnymi basenami lub jakuzi, W pokojach na parterze można spotkać mrówki które przychodzą z dworu, ale nieszkodliwe. Samochód można wynająć w recepcji najmniejszy za 45 EU ( ja tak zrobiłem dla świętego spokoju - ubezpieczenie, samochód podstawią pod hotel potem kluczyki zdaje się w recepcji) lub miejscowości Matele chyba 38 EU. W hotelu bardzo czysto, pokoje sprzątają chyba co drugi dzień, Na miejscu miła niespodzianka hotel ma 5 gwiazdek. Plaża bardzo blisko, po drugiej strony nieruchliwej ulicy dojazdowej do hotelu, żwirek i gładkie kamienie, plaża pusta. Do zwiedzenia oczywiście miasto Hania, trzeba zobaczyć Santorini- wycieczka dla dzieci męcząca statkiem 5 godzi w jedną stronę wyjazd o 4,30 przyjazd o 24,00 lub może Wam się uda szybką łodzią płynie około 2 godzin, jak ja byłem w tym dniu szybkie łodzie nie płynęły. Samochdem warto się wybrać na plaże, ja zrobiłem jednodniową wycieczkę na Falasarna ( na północnym zachodzie) i Elafonisi na południu. Jedzie się zachodnim krańcem wyspy, ładne widoki, wąskie drogi, zakręty bez barierek nad przepaścią. Wracałem przez góry, mijacie wioskę z tawernami, warto się zatrzymać na obiad (dolma, musaka) mijacie tunel wykuty w skale. Koło hotelu Asterion po prawej stronie "Powrót do edenu" super tawerna - polecam- po lewej stronie mała skromna tawerna u młodego chłopaka który prowadzi to z ojcem, warto wpaść na uzo lub lody, u nich bardzo dobra feta z dodatkami lepsza niż w hotelu. Gusta są różne ja byłem bardzo zadowolony z wyjazdu czego i Wam życzę. Na maila mogę wysłać parę zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Kreta, hotel Asterion IP: 82.177.4.* 24.07.08, 13:56 Dziękuję Ci bardzo;-)) Będę wdzięczna za zdjęcia k.dawidowicz@wp.pl Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś