Dodaj do ulubionych

Poszukuje piosenki w jęz. francuskim - pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:17
Dzień dobry,

Szukam wykonawcy utworu. Utwór w jęz. francuskim, dość znany, lecz stary.
Przewija się w nim "avec moi". 1/2 leci w radiu VOX FM. Wykonawcą jest
mężczyzna, pojawiają się również elementy najprawdopodobniej saksofonu
(dodatki instrumentu nawiązują nieco do filmów z Louis De Funes - zbliżone
klimaty i możliwe iż utwór jest z "tych czasów"). Byłbym wdzięczny za
podpowiedzi :) Z góry dziękuje.

Wiem, że to dział turystyczny, ale ten utwór właśnie taki jest. Nastraja
podróżniczo.

Pozdrawiam serdecznie,
Ad.
Obserwuj wątek
    • janou Re: Poszukuje piosenki w jęz. francuskim - pomoc 25.02.10, 00:28
      Masz tylko jedne wyjscie,wrozka:) a tak na serio,chociaz jedna
      sylabe nazwiska albo imienia, lub kilka sylab piosenki nawet
      fonetycznie,bo z "avec moi"(ze mna) to prawie w kazdej piosence sie
      znajduje.
      Czy to cos smutnego,wesolego,szybkiego wolnego?
      • Gość: adrian Re: Poszukuje piosenki w jęz. francuskim - pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 09:30
        Utwór jest wesoły i dość szybki. Nie umiem tego napisać poprawnie, ale zaczyna się od słów "tuda pli, a pini" ;) jakoś tak. Skojarzenia :)? Wyraźny głos męski, natomiast "avec moi" słychać dokładnie PO instrumencie, czyli : instrument avec moi, instrument avec moi.

W utworze pojawiają się również : "lalalala lala", które wpadają jakby w refren. Szybkość utworu jest jednakowa od pocz.do końca.

Pozdrawiam :)
        • felinecaline "tuda pli, a pini" 25.02.10, 12:38
          brzmi mi jakos bardziej po ...rumunsku, ale to skutek uczulenia.
          Janou, a moze to jest jakies arcydzielo Clo-clo - cos takiego zdaje sie mial on
          w swoim repertuarze, ale to tez moje uczulenie bis :P
          • labadine Re: "tuda pli, a pini" 25.02.10, 12:58
            Byly takie piosenki w latach 1970 i mysle ze,to byl Jacques Dutronc,-dodatkowo
            byla taka piosenka mowiaca o Paryzu ze slowami"la Chappelle"-la la la
            itd-spiewal ja jeden blondyn-juz nie pamietam-starosc.
            • Gość: adrian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 13:39
              Jeśli dobrze wsłuchałem się w początek tego utworu, to jakby brzmiały by słowa
              "tuda pli, a pini" w formie pisemnej ? Mam nadzieję, że to język francuski. Może
              ktoś byłby w stanie przetłumaczyć ten wstęp z francuskiego na francuski ;)
              Dzięki serdeczne za każde wsparcie/podpowiedzi.
              • janou Re: 25.02.10, 16:00
                Nie masz nawet jednej sylaby nazwiska wykonawcy,w polskim radiu nie
                mowia o tym???
                Daje Ci link tylko z francuskimi piosenkami,moze tu znajdziesz.
                www.miastomuzyki.pl/play,54
                Cos mi sie wydaje ze to nie francuska piosenka:(
                Labadine,Jacques Dutronc czy to ta?
                www.youtube.com/watch?v=woTcLJvf7fw
                • Gość: adrian Re::) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 16:12
                  Niestety nie mam nic, co dotyczyłoby godności wykonawcy. Utwór wskazany przez
                  Ciebie na youtube to nie ten, ALE ten o który mnie chodzi jest niemal
                  identycznej "szybkości" i kolejna sprawa : jest "technicznie nowszy" więc
                  stawiam na conajmniej lata 80-te.

Za moment popatrzę na listę i dam znać :) Może akurat !

Pozdrawiam,
                  Ad.
                  • janou Re::) 25.02.10, 17:20
                    Piosenka Jacques'a Dutronc to byla dla "labadine";)
                • embeel Re: 25.02.10, 16:12
                  a moze zadzwon do tego radia? Serio tak mysle. albo sprawdz na stronie internetowej, w momencie grania piosenki, czasem niektore stacje podaja, co aktualnie puszczaja.
                  • Gość: adrian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 16:58
                    Dokładnie takie mam plany, zadzwonić, tyle, że utwór ten grany jest nie dość, że
                    niezwykle rzadko, to jeszcze w godzinach pracy (co utrudnia mi sięgnięcie po
                    słuchawkę w momencie kiedy leci na antenie).

Radio VOX FM nie podaje wykonawców via www w czasie rzeczywistym (od tej kwestii
                    zacząłem poszukiwania), by w końcu zapytać na forum Gazety. Jestem pewien, że
                    każda osoba wypowiadająca się w temacie słyszała ten utwór :)
                    • Gość: adrian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 18:17
                      Ahh, jeszcze przypomniały mi się dwa słówka. Są one dość mocno podkreślone w
                      momencie śpiewania, a słowa te (ze słuchu) : "Rhende Carnaval".

Uf, oby pomogło.

Ad.
                      • marguyu "Rhende Carnaval". ??? 26.02.10, 00:55
                        To mi wyglada na reine du carnaval.
                        hm... poniewaz mam duzo pracy, to zrobie sobie przerwe i poszukam.
                        Kazdy pretekst jest dobry ;)
                        • janou Re: "Rhende Carnaval". ??? 26.02.10, 20:21
                          marguyu napisała:

> To mi wyglada na reine du carnaval.
                          -------------
                          chapeau!!! bo ja nie znalazlam ze "rhende"= krolowa.
                • labadine Re: 25.02.10, 19:45
                  Dobry wieczor janou-nie,to nie ta
                  pozdrowienia
                  • janou Re: 25.02.10, 23:55
                    Poddaje sie:(:(:(
                    • marguyu Re: 26.02.10, 01:10
                      Czyzby chodzilo o Michel Fugain?
                      Wstawiam link do jego piosenki Attention mesdames et messieurs

www.youtube.com/watch?v=XXnp1AQaZdc
                      Posluchaj i powiedz czy to moze byc wykonawca o ktorego tobie chodzi.
                      Jesli tak, to wklep w youTube nazwisko i sluchaj, sluchaj, a trafisz
                      na wlasciwa piosenke.
                      • marguyu Re: 26.02.10, 01:31
                        Oto dwa linki do wiki z francuskimi wykonawcami z lat 70 i 80.
                        Jesli wszystkie inne sposoby zawioda jedyne co tobie pozostaje to
                        wykluczuc kobiety i sprawdzic kazdego wykonawce na youtube.

fr.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%
                        A9gorie:Chanteuse_et_chanteur_des_ann%C3%A9es_1970

fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_chanteuses,_chanteurs_et_groupes_de_musique_des_ann%C3%A9es_1980

ps. czy muzyke mozna w jakis sposob okreslic? Np. jako sambe, cacze,
                        bossa nove itp?
                        • Gość: adrian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 17:59
                          marguyu,

Dziękuje za wsparcie, spora ta lista :)

Pytasz czy muzykę można określić, jasne. Tylko sam nie wiem, co to za rodzaj ;)
                          Wstępnie oceniam jako utwór POPowy, ale prawda może być inna, ajj ciężka sprawa.

Pozdrawiam serdecznie,
                          Ad.
                      • Gość: adrian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 17:55
                        Witaj.

To nie jest "ten" głos, kurcze :(
                        • Gość: adrian MAM MAM MAM ! :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 23:55
                          Witajcie,

2 dni poszukiwań tu i tam i...MAM, znalazłem :) Uf !

Dziękuje serdecznie wszystkim bez wyjątku za wsparcie. Znalazłem przed chwilką, całkiem przypadkiem.

A o to ten utwór : www.youtube.com/watch?v=RLCSD0aOr-U

Pozdrawiam
                          Ad.
                          • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 11:07
                            Jedna z moich ulubionych(bo ja wtedy mlodziutka byla;)!
                            Moglybysmy szukac do konca swiata bo; jest z 1971 roku,
                            nie ma slow "reine de carnaval" nie ma tez "avec moi" ale "avec
                            toi",natomiast masz racje jest duzo"la la la la" i gdybys napisal ze
                            zaczyna sie wlasnie przez la la la la la la ......
                            No dobrze ze znalazles bo zglupialabym szukajac;)
                            a tu tekst piosenki;

Pour un flirt avec toi
                            je ferais n'importe quoi
                            Pour un flirt avec toi
                            je serais prêt à tout
                            pour un simple rendez vous
                            Pour un flirt avec toi
                            pour un petit tour
                            un petit jour
                            entre tes bras
                            pour un petit tour
                            au petit jour
                            entre tes draps

Je pourrais tout quitter
                            quitte a faire démodé
                            Pour un flirt avec toi
                            je pourrais me damner
                            pour un seul baiser volé
                            Pour un flirt avec toi
                            pour un petit tour
                            un petit jour
                            entre tes bras
                            pour un petit tour
                            au petit jour
                            entre tes draps

Je ferais l'amoureux
                            pour te caliner un peu
                            Pour un flirt avec toi
                            je ferais des folies
                            pour arriver dans ton lit
                            Pour un flirt avec toi
                            pour un petit tour
                            un petit jour
                            entre tes bras
                            pour un petit tour
                            au petit jour
                            entre tes draps
                            • Gość: adrian Re: MAM MAM MAM ! :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 11:27
                              "Jedna z moich ulubionych(bo ja wtedy mlodziutka byla;)!"

:) Radosny utwór.

"No dobrze ze znalazles bo zglupialabym szukajac;)"

Jeszcze raz dzięki ! :)
                              • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 11:34
                                A wiesz o czym mowa?:)
                                • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 13:29
                                  kilka moich ulubionych Delpech'a(on tu tez mlodziutki;)
                                  www.musicme.com/#/Michel-Delpech/videos/2.html?res=vidweb&v=7
                                  www.youtube.com/watch?v=o8Pu08769NQ
                                  www.musicme.com/#/Michel-Delpech/videos/?res=vidweb&v=1
                                  www.musicme.com/#/Michel-Delpech/videos/?res=vidweb&v=15
                                  www.dailymotion.com/video/x3atfj_michel-delpech-les-divorces_music
                            • felinecaline Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 18:25
                              I wlasnie o tej caly czas myslalam, tyle, ze nijak nie moglm jej skojarzyc z
                              jakims konkretnym wykonawca oprocz mojego NIEulubionego Claude François.
                              • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 19:34
                                Feline,tylko takie slowo jak "flirt) albo "je pourrais me damner"
                                to bym znalazla,bo znam na pamiec a ja szukalam z "reine de
                                carnaval" i z lat 80 tych a tu poczatek 70tych :(
                                • marguyu Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 20:16
                                  janou,
                                  ja wiem, ze ten carnaval to ja wymyslilam, ale tak to z daleka
                                  wygladalo. ;)

Ciekawe jakim sposobem adrian odnalazl Michel Delpech ?
                                  • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 20:59

marguyu napisała:

> janou,
                                    > ja wiem, ze ten carnaval to ja wymyslilam, ale tak to z daleka
                                    > wygladalo. ;)
                                    ----------
                                    Marguyu,to adrian pisal a nie Ty o "rhende carnaval",ale wlasnie
                                    jak wpadl na "Pour un flirt avec toi" tez ciekawa jestem:)
                                    • Gość: adrian Re: MAM MAM MAM ! :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:22
                                      Jak znalazłem utwór :)?

Już mówię. Wczoraj szukałem kilku utworów, lecz w jęz.angielskim.Tu sprawa była
                                      łatwa, gdyż wystarczyło poszukać kilka słów (ze słuchu) dla danego utworu i
                                      fru.Poszło. Wychowałem się na latach 80-tych, tak więc było mi łatwiej.

Co do francuza, wszedłem na YouTube i wpisałem najpierw '70 french hits, a
                                      kolejno 80.Słuchałem kilka godzin wszystkie możliwe składanki i jedna z nich
                                      zabrzmiała znajomo :):)

Ot sposób na francuza ;)

Pozdrawiam
                                      Ad.
                                      • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 28.02.10, 21:36
                                        Gość portalu: adrian napisał(a):
                                        Wychowałem się na latach 80-tych, tak więc było mi łatwiej.
                                        ------------
                                        tzn ze w tych latach byles nastolatkiem?;)
                                        -------------------
                                        Co do francuza, wszedłem na YouTube i wpisałem najpierw '70 french
                                        hits, a
                                        > kolejno 80.Słuchałem kilka godzin wszystkie możliwe składanki i
                                        jedna z nich
                                        > zabrzmiała znajomo :):)
                                        ----------
                                        Cierpliwy czlowiek z Ciebie:-D
                                        • labadine Re: MAM MAM MAM ! :):):) 01.03.10, 09:01
                                          Rois d'inspiration
                                          • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 01.03.10, 19:35

labadine napisał:

> Rois d'inspiration
                                            ???
                                        • Gość: adrian Re: MAM MAM MAM ! :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 09:09
                                          janou☺ 28.02.10, 21:36
                                          "tzn ze w tych latach byles nastolatkiem?;)"
                                          Tzn. że przygodę z muzyką zacząłem od lat '80 ;)

"Cierpliwy czlowiek z Ciebie:-D"
                                          Cierpliwość popłaca ;)
                                          • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 01.03.10, 19:38
                                            Gość portalu: adrian napisał(a):

> janou☺ 28.02.10, 21:36
                                            > "tzn ze w tych latach byles nastolatkiem?;)"
                                            > Tzn. że przygodę z muzyką zacząłem od lat '80 ;)
                                            --------------
                                            tzn. ze nie napiszesz ile masz lat;)
                                            • Gość: adrian Re: MAM MAM MAM ! :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 21:10
                                              :)

Pozdrawiam,
                                              • janou Re: MAM MAM MAM ! :):):) 06.03.10, 00:24
                                                :-D:-D:-D
                                                Tez pozdrawiam
    • Gość: Justyna Re: Poszukuje piosenki w jęz. francuskim - pomoc IP: *.146.194.189.internetia.net.pl 21.11.13, 01:31
      Pour un flirt Avec toi - Michel Delpech :)
      • Gość: banach Re: Poszukuje piosenki w jęz. francuskim - pomoc IP: *.zana13.lublin.pl 26.06.14, 13:53
        Philippe D'avilla/damien Sargue - Les Rois Du Monde
    • Gość: banach piosenka IP: *.zana13.lublin.pl 26.06.14, 13:51
      Philippe D'avilla/damien Sargue - Les Rois Du Monde
    • Gość: zsh francuskie hity IP: *.31.219.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.08.14, 23:46

Le tac wykonawca shcmackeboom
    • Gość: zs zs IP: *.31.219.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.08.14, 23:48
      Le tac schmackeboom 2014
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka