Dodaj do ulubionych

Lotnisko + kolej

IP: *.slavic.pitt.edu 14.10.05, 15:53
Bardzo cenna inicjatywa "Gazety Wyborczej" w Lodzi. Zawsze smieszylo mnie prowincjonalne
myslenie, ze Lodz jest zbyt blisko Warszawy, zeby miec lotnisko. Nie bede podawac przykladu USA,
bo to olbrzymi kraj i tutaj trzeba latac, nawet do pracy ale spojrzmy na malenka Danie, na Holandie,
itp. , gdzie znacznie mniejsze miasteczka od Lodzi i polozone blizej Kopenhagi niz Lodz od
Warszawy maja duze lotniska. Tak trzymac! Ale rowniez trzeba pomyslec o dojezdzie z Lodzi na
Lublinek. Zwykla linia autobusowa MPK to nie jest rozwiazanie. Trzeba uruchomic superszybki
autobus, ktory zatrzymuje sie w 2-3 miejscach. W. Oleksy
Obserwuj wątek
    • stanish Re: Lotnisko + kolej 15.10.05, 10:18
      Taki autobus ma ruszyc juz niedlugo. Zapraszam na strone Stowarzyszenia (w
      stopce) i lotniska - tam jest wszystko opisane.
    • berger.m Lotnisko, komunikacja miejska 15.10.05, 20:48
      Ten wątek to dobry temat na ponowne poruszenie pewnego problemu. Otóż część osób
      jest zdania, iż komunikacja miejska na lotnisko nie ma sensu, ponieważ większość
      pasażerów korzysta z taksówek. Ktoś powiedział, że nie wyobraża sobie wysiąść z
      samolotu i pojechać do centrum autobusem. Czy na pewno? Już kiedyś pisałem, że
      za każdym razem, gdy do tej pory leciałem samolotem, jechałem na lotnisko k.m.
      Raz był to autobus (w Berlinie: metrem na Schumacher Platz, dalej autobusem na
      lotnisko Tegel). Niedługo lecę z Łodzi do Londynu. Zamierzam na lotnisko
      dojechać autobusem. Co w tym złego? Gdy nie ma się dużo bagaży, nie potrzeba
      brać taksówki. Wydaje mi się, że większość osób w Europie korzysta z rozwiązań
      typu autobus ekspresowy lub kolejka na lotnisko.

Tak więc, w Łodzi rówież ma rację bytu taki szybki autobus na lotnisko i dobrze,
      że jest zaplanowany. I, gdy lotnisko się rozwinie, nie widzę przeszkód, by
      powstała szybka kolejka na lotnisko.

Pozdrawiam!
      • stanish Re: Lotnisko, komunikacja miejska 16.10.05, 10:41
        Generlanie wiele ludzi w ogole nie wyobraza sobie, ze gdziekolwiek mozna
        pojechac czyms innym niz samochodem...ale tak na serio to o ile bierzemy pod
        uwage Lublinek, to dojazd na lotnisko samochodem bedzie dosc powszechny wsrod
        mieszkancow naszego miasta czy regionu, o tyle obcokrajowcy i ludzie z innych
        obszarow kraju beda korzystac z autobusow, zarowno MPK jak i PKSu czy
        PolskiegoExpressu. Oczywiscie dobry, szybki i skorelowany z odlotami dojazd na
        lotnisko skloni tez innych do korzystania z komunikacji zbiorowej przy
        dojezdzie na lotnisko. To jest juz sprawdzone w Europie Zachodniej. Warto przy
        okazji zdac sobie sprawe z doskonalej lokalizacji naszego lotniska wzgledem
        centrum miasta. Dojazd szybkim autobusem z centrum zajmie 15 min., autobus 55 z
        Piotrkowsiej dzis jedzie na lotnisko 23 min. To naprawde nic, jesli porownujemy
        dojazd w innych miastach z centrum na lotniska (np. z Frankfurtu na lotnisko
        Hahn jedzie sie 1 godz 45 min. co i tak nie przeszkadza olbrzymiemu rozwojowi
        tego lotniska, podobnie jest gdzy porownamy Stansted czy Luton z Londynem).

pzdr
    • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 17.10.05, 15:46
      Uwazam,ze wladze Lodzi powinny pomyslec o jakiejs specjalnej linii autobusowej,
      ktora np. zatrzymywalaby sie tylko przy dworcu kaliskim i fabrycznym.
      Przedluzanie do lotniska linii juz istniejacych tezj jest jakims wyjsciem na
      jakis czas (kiedy nie bedzie jeszcze za duzo lotow).
      • Gość: Albert Re: Lotnisko + kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 21:20
        Ta linia będzie się nazywała "L" tak jak Lotnisko i Lublinek.
        • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.10.05, 15:24
          Mam nadzieje, ze turystom z UK nie podstawia zdezelowanych Ikarusow. Chociaz
          tak naprawde to w lodzkim MPK wszystko jest mozliwe.
          • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:28
            No bo piętrusy w Londynie to są takie zadbane cacuszka uważasz?
            Nie przesadzaj.
            Pozdrawiam
            • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.10.05, 16:52
              Slucham? Widziales kiedys londynski autobus na zywo? Byc moze nie jest on
              najczystszy na swiecie ale do poziomu technicznego lodzkich Ikarusow naprawde
              bardzo mu daleko.
              • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:22
                Chyba dawno cię w Łodzi nie było?
                Pozdrawiam
                • kriku Re: Lotnisko + kolej 19.10.05, 17:47
                  na codzien jezdze autem i malo mnie interesuja masowe st. ale jak w sierpniu
                  odstawilem auto do mechaniora na retke to cieszylem ze przynajmniej blisko do
                  petli mam, a tam jeden autobus w ogole nie pojechal bo sie wlasnie co zepsul a
                  kierowca nastepnego powiedzial palac petka ze on jedzie swoim kursem, zostalo
                  mi poczekac kwadrans, kolejny ikar to bylo dno - ludzie na kazdym przystanku
                  sie szykowali do wyjscia bo ledwo co jechal
                  • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:50
                    Jeżdżę codziennie do pracy i wszystko jest normalnie.Od czasu do czasu to
                    wszędzie coś się może zdarzyć.
                    Pozdrawiam
                    • kriku Re: Lotnisko + kolej 19.10.05, 23:29
                      S&F tez bym tak chcial, z tym ze nie bardzo moge sobie pozwolic na spoznienie
                      do pracy

btw dyskusje odnosnie negatywnego wplywu masowego transportu jako podstawowego
                      srodka trans. dla przyjezdzajacych sa dosc przesadzone nie z powodu
                      awaryjnosci, estetyki autobusow itp, a:
                      1. z tego powodu, ze wiekszosc podroznych uzywa przede wszystki rodziny i
                      znajomych jako "srodka transportu", a britols pewnie beda uzywac taxowek, oraz
                      2. z tego ze jak zacznie sie robic breja przy pierwszych opadach sniegu to nikt
                      tego nie posprzata na chodniku tylko piesi beda to roznosic po srodkach
                      transportu - w takim berlinie tez pada snieg a mimo to jest duzo czysciej w
                      sbahn'ach, na pocieszenie dodam, ze w takiej "europejskiej" w-wie jest
                      conajmniej tak samo brudno, ze az podloga autobusu jest na centymetr grubosci
                      zablocona
                      pozdrowy
                    • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 24.10.05, 13:50
                      To ty sie pewnie nazywasz Wasowicz. Wypadajace silniki, odpadajace kola, smrod
                      spalin w srodku, snieg nawioewany przez dziury a ty twierdzisz, ze wszystko
                      jest cacy. Ciebie tez chyba dawno Lodzi nie bylo. Ja ostatnio bylem w lipcu.
                      • Gość: Aleczko Re: Lotnisko + kolej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 19:03
                        > snieg nawioewany przez dziury

?????????????? W LIPCU? ????????????
                        • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 19:57
                          Boże, klimat się już zmienił, a ja nie zauważyłem. Kurde za dużo pracuję.
                          :-))
                        • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 25.10.05, 15:36
                          Moze jednak lepiej porozmawiac z kims kto uzywa MPK a nie wozi tylek
                          wlasnym "wozem".
                          • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 15:41
                            Niestety wożę tyłek MPK
                            Pozdrawiam
                            • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 25.10.05, 16:46
                              I nigdy nie narzekales, ze zima w autobusach jest zimno a snieg wpada do srodka
                              przez dziury spowodowane rdza? I nie przeszkadza ci, ze w kazdej chwili w
                              tramwaju moze odpasc silnik? I to, ze autobusy i tramwaje jezdza zdewastowane z
                              porysowanymi szybami i oderwanymi kasownikami? I to, ze coraz czesciej kursy
                              wypadaja z rozkladu, bo pojazdy zwyczajnie sie rozsypuja?
                              • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 16:53
                                Na zimno owszem, narzekałem, ale to było dawno.
                                Mat ty wracaj do kraju, daj zarobić MPK, to może bedzie ich stać na standard do
                                jakiego przywykłeś na obczyźnie. :-))
                                Pozdrawiam
                                • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 17:01
                                  I jeszcze jedno. Ja widzę różnicę między tym co było, a co jest.
                                  Nie jest może wyśmienicie, ale anachronizmów o jakich ty mówisz, naprawdę (ze
                                  świecą szukać)
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 25.10.05, 17:26
                                    Ja dobrze wiem, jak wygalda lodzkie MPK bo wyjechalem z Polski w maju tego
                                    roku. A ty naprawde jestes chyba jedna z niewielu osob na tym forum, ktorym
                                    podoba sie funkcjonowanie MPK pod rzadami pana Wasowicza.
                                    • topjes Re: Lotnisko + kolej 25.10.05, 17:30
                                      > Ja dobrze wiem, jak wygalda lodzkie MPK bo wyjechalem z Polski w maju tego
                                      > roku. A ty naprawde jestes chyba jedna z niewielu osob na tym forum, ktorym
                                      > podoba sie funkcjonowanie MPK pod rzadami pana Wasowicza.

Żadko korzystam z MPK ale jakiś szczcególnych powodów do narzekań to nie widzę.
                                      MPK jak polskie MPK. Nic szczególnego i nic drastycznego ;)
                                      • Gość: matej Re: Lotnisko + kolej IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.10.05, 20:08
                                        dokładnie niekturzy wydziwiaja ach ze jakie nie jest MPK
                                    • Gość: S&F Re: Lotnisko + kolej IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 17:45
                                      Ja nie mówię, że mi się podoba i nie chodzi mi o rządy.
                                      Ale nie widziałem powyrywanych kasowników, pordzewiałych wnętrz, a już napewno
                                      sypiącego się do środka śniegu, no chyba, że przy otwartych drzwiach.
                                      Fakt, że nie zawsze jest czysto, ale w końcu ludzie którzy jeżdżą, też się do
                                      tego przyczyniają.W Londynie też nie zawsze komunikacja jest czyściutka, choć
                                      bardziej niż u nas. Sami Londyńczycy jak wiesz do czyściochów nie należą.(bez
                                      urazy).
                                      Pozdrawiam
                                      • stanish Re: Lotnisko + kolej 25.10.05, 21:51
                                        O tym co się dzieje w MPK w Łodzi i jak ta firma funkcjonuje warto poczytać
                                        forum komunikacyjne i artykuły prasowe z powiedzmy ostatniego roku (znacie
                                        jakieś pozytywne?). Nie możemy opierać opinii MPK na tym, że ktoś okazjonalnie
                                        pojedzie autobusem. Generalnie od czasu rządów nowego prezesa w MPK zdarzają
                                        się rzeczy, które jeszcze niedawno były nie pomyślenia: awarie na niespotykaną
                                        skalę (i to jakie awarie: wypadają silniki, odpadają koła), koszmarna
                                        niepunktualność lub po prostu nie przyjeżdżanie co któregoś składu, wyraźnie
                                        widoczny spadek unowocześniania taboru - MPK pozbywa się sprawdzonych autobusów
                                        MAN i Solaris, wydzierżawia nowoczesne Cityrunnery - łodzianie ponownie
                                        przyzwyczajają sie do Ikrausów. Brud zależy w równej mierze od MPK co od
                                        pasażerów...I choć to podforum nie jest o MPK to ja jako codzienny użytkownik
                                        komunikacji miejskiej muszę stwierdzić (i zgodzić się z matem30), że jest
                                        gorzej niż dwa, trzy lata temu. Coraz bardziej odstajemy też od innych polskich
                                        miast.
                                        pzdr
                                        • Gość: mat30 Re: Lotnisko + kolej IP: *.range81-155.btcentralplus.com 26.10.05, 15:08
                                          Ja myslalem, ze ludzie z forum Lotnisko czytuja tez forum Komunikacja a tu sie
                                          okazuje, ze sprawy lotniska calkowicie ich pochlonely.
                                          • Gość: matej Re: Lotnisko + kolej IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 17:43
                                            owszemn czytam gdyby wszyscy płacili za bilety w MPK było by inaczej i mniej DEwastacji.. Kilkanascie błędów kiedys terz popełnili wczesniejsze zarządy co jest efektem niedozałatania dzisiaj
                                          • stanish Re: Lotnisko + kolej 26.10.05, 21:22
                                            Nie czytamy za dużo podforum komunikacyjnego, bo tam tylko narzekają i
                                            narzekają... :-)
              • teufel Re: Lotnisko + kolej 23.10.05, 09:31
                W Łodzi był we wrześniu!! Ja nim jeździłem (tzn. woziłem się - nie kierowałem) przez 2 dni. Na pewno nie lśnił nowością i predkości małe wykazywał. Nie wspomnę nawet o tym, ze nie wszędzie się zmieści, ale autobus jest WSPANIAŁY:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka