Gość: Mynia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:53 Czy faktycznie na Krecie szaleją wiatry? Może ktoś wie jak często? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eve-11 Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 26.08.08, 13:24 nie wiem dokładnie czego dotyczy pytanie, ale w sierpniu wieje wiatr (jego nazwa to chyba) meltemi. To nie jest wichura, ale silny i stały wiatr od morza. Przy dzieciach może być to uciążliwe, ale dla dorosłych nie jest to szczególnie dyskomfortowe Dodam, że kilka lat temu na Krecie byłam na początku lipca i wyjątkowo już wtedy wiał meltemi, ale dzięki temu temperatura była bardziej przyjazna dla organizmu 25-27 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:30 Najedz sie solidnie baraniny z gotowanymi warzywami a przekonasz sie jak szaleja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:08 Dobre :-) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 26.08.08, 15:56 To głównie zależy od tego co zjesz... jak się porządnie nawpylasz oliwek to wiatry szaleją że hoho!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:37 Nie bierz sobie do serca tej ironi. Ze wzgledu na forme i tresc pytania samo sie prosilo. To pytanie kieruj do synoptykow. Jedni napisza ze wieja inni ze nie. Obie wersje beda prawdziwe bo wynikaja z ich doswiadczen. Co do zagrozen w rodzaju " czy ktos przezyl " zapewniam cie ze przezyl. Jedyne zagrozenie jakie niesia ze soba slabsze lub mocniejsze podmuchy wiatru to fakt ze mozesz nie poczuc ja sloneczko zamienia twoje cialo w wegiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:38 A ha. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:51 No tak. Oczywiscie sprzeczne relacje wieja lub nie dotycza turystow nie synoptykow. Tak naprawde to synoptycy tez guzik wiedza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RIck Ja mam potworne wiatry po bigosie IP: *.chello.pl 26.08.08, 18:44 I to bez różnicy, czy zjem go na Krecie, czy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: Ja mam potworne wiatry po bigosie 26.08.08, 19:53 Trochę mi bardzo dokuczyły parę razy.Najbardziej trzy lata temu w Matali.Na piaszczystej Komos nie dało się spacerować,czytać opalać.Parasole były niebezpieczne.Męczące to i upierdliwe było,ale na trzy sierpniowe pobyty,tylko ten jeden raz był tak okrutny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apax a ja po winogronach:-) IP: *.static.hnet.pl 26.08.08, 20:23 4 lata temu na krecie na początku września - właściwie przełom sierpnia i września - napotkaliśmy na wiatr który wiał przez 11 dni naszego urlopu, był zimny i nieprzyjemny o opalaniu i kąpieli w morzu nie było mowy - ale ja muszę mieć na prawdę ciepło żeby wejść do wody - widziałam kąpiących się - były spore fale. Wszystkie "boat tury" (wycieczki na morzu) były odwołane. Wieczory w długich spodniach i bluzach. Więcej we wrześniu na wakacje nie pojechałam. Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: a ja po winogronach:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 21:21 W sierpniu tego roku bylismy w Plakias na szczescie z krotka wizyta. Wialo ostro i tu wzdluz plazy. Na plazy zywego ducha. Mimo to wykapalismy sie w morzu. W wodzie bylo fajnie lecz po wyjsciu z niej jak w urzadzeniu do piaskowania metali. W Damnoni hotel dygotal( jest na wzniesieniu ) lecz na plazy bylo nawet przyjemnie. Ciekawostka. W czasie wietrznej pogody na Krecie wilgotnosc powietrza wynosi max. 35 %. Gdy wiatr ucichnie wilgotnosc potrafi podskoczyc nawet do 90 %. Tropik. Od wiatru zalezy rowniez temperatura i czystosc morza. Gdy wieje od ladu, wiatr spycha nagrzana warstwe wody daleko w morze jednoczesnie zanieczyszcza je przeroznymi lotnymi swinstwami. Gdy wiatr ucichnie lub zacznie wiac od morza. Ciepla woda powraca i oddaje to co wczesniej podarowala mu hojnie wyspa. Bez obawy. Procesy te trwaja krotko. Reasumujac cz wieje czy nie i tak bajka. Pozdrowienia dla milosnikow Grecji i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 ja tylko we wrzesniu 27.08.08, 21:11 był czas kiedy wakacje spędzałam tylko w drugiej połowie września i ZAWSZE miałam pogodę na wyspach greckich, bo jakoś mnie urzekły na dłużej :) Nigdy nie było zimno, nie było wiatru, pogoda wymarzona; na Rodos nawet w październiku :) z żalem wspominam tamten czas, bo świetnie na mnie działały wakacje we wrześniu w ciepłych krajach tuż przed zimnem w Polsce prawdopodobnie trafiłaś na spóźniony wiatr meltemi - ja na niego trafiłam w lipcu na Krecie (pewnie wcześniej ;) ) i było tak jak piszesz: chłodno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.centertel.pl 26.08.08, 21:38 Wieje ale zalezy kiedy i gdzie. Raz bylismy 2 tygodnie w Kastelli i wialo przez kilka dni potem kilka ok i znowy wiatr. Nie wiem jak w innych czesciach ale im dalej na wschod tym wialo mniej... moze po prostu tak trafilismy (wrzesien) Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 26.08.08, 22:32 W hotelach dla Polaków często na śniadanie podawane są jajka na twardo. To częsta przyczyna wiatrów. Wyeliminowanie jajek, kapusty, bobu etc.pozwoli na wyeliminowanie wiatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: 91.94.58.* 26.08.08, 23:49 ale gadacie bez sensu. Ktos nie lubi wiatru i grzecznie pyta a Wy mu jak w wojsku po grochowce... skonczcie z tymi bredniami i nie zasmiecajcie forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RIck Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.chello.pl 26.08.08, 23:52 O właśnie, po grochówce też przeżywam wiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 00:40 Gosciu marku. Posmiac sie nie zaszkodzi. Raju na tej kuli ziemskiej nie uswiadczysz. Jesli jednak ktos koniecznie go pragnie to jak niektorzy glosza osiagnie go z rozancem w reku lecz w terminie nieokreslonym. My tymczasem sobie tu i tam pojezdzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mąż Wrzeseń 2007 r. - potworne wiatry IP: *.chello.pl 28.08.08, 20:59 Miałem to nieszczęście, że zabraliśmy teściową na urlop, a ona po greckim jedzeniu miała wiatry niemiłosierne, pierzyna latała pod sufit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Wrzeseń 2007 r. - potworne wiatry IP: *.broker.com.pl 30.08.08, 08:45 Po 2 tygodniach - sierpniowych na Krecie moge Ci powiedziec, ze wiatry sa. W kanionach i gorac bardzo silne (uniemozliwiajace czasem zrobienie zdjecia), ale nad morzem oceniam je jako zbawienne. Jak dla mnie i nie tylko naprade umilaja atmosfere upalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Wrzeseń 2007 r. - potworne wiatry IP: *.gorzow.mm.pl 30.08.08, 15:11 zgadzam sie spotkalam sie z tym zjawiskiem w jakims kanionie wiatr wial z niesamowita predkoscia i byl bardzo goracy, naprawde tego zjawiska nie da sie opisac, prawie jak halny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meme Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.aster.pl 01.09.08, 01:01 W zeszłym roku byłam na Krecie w drugiej połowie września (Georgiopoulis) - wiało prawie codziennie, w dzień i w nocy. Jeżeli ktoś nie lubi pływać, to nie jest to problem, bo jest nieco chłodniej i upał tak nie przeszkadza, a na plaży posiedziec jak najbardzie można. Ale fale były takie, ze ratownicy wyganiali z wody wszystkich bedacych dalej niz 1 metr od brzegu. O pływaniu nie było mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
krainakredek Jedynie święta z teściową 29.11.17, 21:51 Współczuje wczasów z teściową :-) Rozumiem spędzić razem święta Bożego Narodzenia, ale urlop to masochizm. Polecam na Wigilię 12 potraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jedynie święta z teściową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.17, 12:28 Spadaj spamerze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yebak_teoretyk Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 30.11.17, 16:08 będąc na Krecie, owszem słyszałem straszne wiatry sąsiada obok w pokoju. Przeżyłem. Czy ktoś słyszał moje wiatry, tego nie wiem. Starałem się być dyskretny. Jednak żona mówi, że moje cichacze zabijają :( mam nadzieje, że inni wczasowicze przeżyli. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.s.i.u Temat sprzed prawie 10 lat. 01.12.17, 15:39 Jest sens jego ciągnięcia? Może zignorować, niech sobie spoczywa w archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś