Dodaj do ulubionych

Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:53
Czy faktycznie na Krecie szaleją wiatry? Może ktoś wie jak często?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • eve-11 Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 26.08.08, 13:24
      nie wiem dokładnie czego dotyczy pytanie, ale w sierpniu wieje wiatr (jego nazwa
      to chyba) meltemi. To nie jest wichura, ale silny i stały wiatr od morza. Przy
      dzieciach może być to uciążliwe, ale dla dorosłych nie jest to szczególnie
      dyskomfortowe

Dodam, że kilka lat temu na Krecie byłam na początku lipca i wyjątkowo już wtedy
      wiał meltemi, ale dzięki temu temperatura była bardziej przyjazna dla organizmu
      25-27 stopni
    • Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:30
      Najedz sie solidnie baraniny z gotowanymi warzywami a przekonasz sie jak szaleja.
      • Gość: Ada Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:08
        Dobre :-)
        • jacek1f faktycz-nie nie szaleją, spokojnie.n/t 26.08.08, 14:18
    • simon_r Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 26.08.08, 15:56
      To głównie zależy od tego co zjesz... jak się porządnie nawpylasz oliwek to
      wiatry szaleją że hoho!!
    • Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:37
      Nie bierz sobie do serca tej ironi.
      Ze wzgledu na forme i tresc pytania samo sie prosilo.
      To pytanie kieruj do synoptykow.
      Jedni napisza ze wieja inni ze nie.
      Obie wersje beda prawdziwe bo wynikaja z ich doswiadczen.
      Co do zagrozen w rodzaju " czy ktos przezyl " zapewniam cie ze przezyl.
      Jedyne zagrozenie jakie niesia ze soba slabsze lub mocniejsze podmuchy wiatru to
      fakt ze mozesz nie poczuc ja sloneczko zamienia twoje cialo w wegiel.
      • Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:38
        A ha. Pozdrawiam.
        • Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:51
          No tak.
          Oczywiscie sprzeczne relacje wieja lub nie dotycza turystow nie synoptykow.
          Tak naprawde to synoptycy tez guzik wiedza.
          Pozdrawiam.
    • Gość: RIck Ja mam potworne wiatry po bigosie IP: *.chello.pl 26.08.08, 18:44
      I to bez różnicy, czy zjem go na Krecie, czy w domu.
      • pietnacha40 Re: Ja mam potworne wiatry po bigosie 26.08.08, 19:53
        Trochę mi bardzo dokuczyły parę razy.Najbardziej trzy lata temu w
        Matali.Na piaszczystej Komos nie dało się spacerować,czytać
        opalać.Parasole były niebezpieczne.Męczące to i upierdliwe było,ale
        na trzy sierpniowe pobyty,tylko ten jeden raz był tak okrutny ;)
        • Gość: apax a ja po winogronach:-) IP: *.static.hnet.pl 26.08.08, 20:23
          4 lata temu na krecie na początku września - właściwie przełom sierpnia i
          września - napotkaliśmy na wiatr który wiał przez 11 dni naszego urlopu, był
          zimny i nieprzyjemny o opalaniu i kąpieli w morzu nie było mowy - ale ja muszę
          mieć na prawdę ciepło żeby wejść do wody - widziałam kąpiących się - były spore
          fale. Wszystkie "boat tury" (wycieczki na morzu) były odwołane. Wieczory w
          długich spodniach i bluzach. Więcej we wrześniu na wakacje nie pojechałam.
          Pozdrówki
          • Gość: zeus Re: a ja po winogronach:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 21:21
            W sierpniu tego roku bylismy w Plakias na szczescie z krotka wizyta.
            Wialo ostro i tu wzdluz plazy.
            Na plazy zywego ducha.
            Mimo to wykapalismy sie w morzu.
            W wodzie bylo fajnie lecz po wyjsciu z niej jak w urzadzeniu do piaskowania metali.
            W Damnoni hotel dygotal( jest na wzniesieniu ) lecz na plazy bylo nawet przyjemnie.
            Ciekawostka.
            W czasie wietrznej pogody na Krecie wilgotnosc powietrza wynosi max. 35 %. Gdy
            wiatr ucichnie wilgotnosc potrafi podskoczyc nawet do 90 %.
            Tropik.
            Od wiatru zalezy rowniez temperatura i czystosc morza.
            Gdy wieje od ladu, wiatr spycha nagrzana warstwe wody daleko w morze
            jednoczesnie zanieczyszcza je przeroznymi lotnymi swinstwami.
            Gdy wiatr ucichnie lub zacznie wiac od morza.
            Ciepla woda powraca i oddaje to co wczesniej podarowala mu hojnie wyspa.
            Bez obawy. Procesy te trwaja krotko.
            Reasumujac cz wieje czy nie i tak bajka.
            Pozdrowienia dla milosnikow Grecji i nie tylko.
          • eve-11 ja tylko we wrzesniu 27.08.08, 21:11
            był czas kiedy wakacje spędzałam tylko w drugiej połowie września i ZAWSZE
            miałam pogodę na wyspach greckich, bo jakoś mnie urzekły na dłużej :) Nigdy nie
            było zimno, nie było wiatru, pogoda wymarzona; na Rodos nawet w październiku :)
            z żalem wspominam tamten czas, bo świetnie na mnie działały wakacje we wrześniu
            w ciepłych krajach tuż przed zimnem w Polsce

prawdopodobnie trafiłaś na spóźniony wiatr meltemi - ja na niego trafiłam w
            lipcu na Krecie (pewnie wcześniej ;) ) i było tak jak piszesz: chłodno
    • Gość: marek Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.centertel.pl 26.08.08, 21:38
      Wieje ale zalezy kiedy i gdzie.
      Raz bylismy 2 tygodnie w Kastelli i wialo przez kilka dni potem
      kilka ok i znowy wiatr.
      Nie wiem jak w innych czesciach ale im dalej na wschod tym wialo
      mniej... moze po prostu tak trafilismy (wrzesien)
    • gale Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 26.08.08, 22:32
      W hotelach dla Polaków często na śniadanie podawane są jajka na twardo. To
      częsta przyczyna wiatrów. Wyeliminowanie jajek, kapusty, bobu etc.pozwoli na
      wyeliminowanie wiatrów.
      • Gość: marek Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: 91.94.58.* 26.08.08, 23:49
        ale gadacie bez sensu. Ktos nie lubi wiatru i grzecznie pyta a Wy mu
        jak w wojsku po grochowce... skonczcie z tymi bredniami i nie
        zasmiecajcie forum
        • Gość: RIck Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.chello.pl 26.08.08, 23:52
          O właśnie, po grochówce też przeżywam wiatry.
        • Gość: zeus Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 00:40
          Gosciu marku.
          Posmiac sie nie zaszkodzi.
          Raju na tej kuli ziemskiej nie uswiadczysz.
          Jesli jednak ktos koniecznie go pragnie to jak niektorzy glosza osiagnie go z
          rozancem w reku lecz w terminie nieokreslonym.
          My tymczasem sobie tu i tam pojezdzimy.

• Gość: mąż Wrzeseń 2007 r. - potworne wiatry IP: *.chello.pl 28.08.08, 20:59
      Miałem to nieszczęście, że zabraliśmy teściową na urlop, a ona po greckim
      jedzeniu miała wiatry niemiłosierne, pierzyna latała pod sufit.
      • Gość: jj Re: Wrzeseń 2007 r. - potworne wiatry IP: *.broker.com.pl 30.08.08, 08:45
        Po 2 tygodniach - sierpniowych na Krecie moge Ci powiedziec, ze
        wiatry sa. W kanionach i gorac bardzo silne (uniemozliwiajace czasem
        zrobienie zdjecia), ale nad morzem oceniam je jako zbawienne.
        Jak dla mnie i nie tylko naprade umilaja atmosfere upalu
        • Gość: ala Re: Wrzeseń 2007 r. - potworne wiatry IP: *.gorzow.mm.pl 30.08.08, 15:11
          zgadzam sie spotkalam sie z tym zjawiskiem w jakims kanionie wiatr
          wial z niesamowita predkoscia i byl bardzo goracy, naprawde tego
          zjawiska nie da sie opisac, prawie jak halny!
    • Gość: meme Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? IP: *.aster.pl 01.09.08, 01:01
      W zeszłym roku byłam na Krecie w drugiej połowie września
      (Georgiopoulis) - wiało prawie codziennie, w dzień i w nocy. Jeżeli
      ktoś nie lubi pływać, to nie jest to problem, bo jest nieco
      chłodniej i upał tak nie przeszkadza, a na plaży posiedziec jak
      najbardzie można. Ale fale były takie, ze ratownicy wyganiali z wody
      wszystkich bedacych dalej niz 1 metr od brzegu. O pływaniu nie było
      mowy.
    • krainakredek Jedynie święta z teściową 29.11.17, 21:51
      Współczuje wczasów z teściową :-) Rozumiem spędzić razem święta Bożego Narodzenia, ale urlop to masochizm. Polecam na Wigilię 12 potraw
      • Gość: Gość Re: Jedynie święta z teściową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.17, 12:28
        Spadaj spamerze!!!
    • yebak_teoretyk Re: Kto słyszłał lub przeżył wiatry na Krecie? 30.11.17, 16:08
      będąc na Krecie, owszem słyszałem straszne wiatry sąsiada obok w pokoju. Przeżyłem.
      Czy ktoś słyszał moje wiatry, tego nie wiem. Starałem się być dyskretny. Jednak żona mówi, że moje cichacze zabijają :( mam nadzieje, że inni wczasowicze przeżyli.
      • ja.s.i.u Temat sprzed prawie 10 lat. 01.12.17, 15:39
        Jest sens jego ciągnięcia? Może zignorować, niech sobie spoczywa w archiwum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka