Dodaj do ulubionych

A mmie się Naxos nie podobała

22.08.09, 21:17
Wiem, że narażam się okrutnie licznym tu wielbicielom tej wyspy, ale choć
piękna niewątpliwie Grecji na niej nie znalazłam. Owszem, góry wysokie, plaże
cudne ale wszystko bez życia, jakiś takie nikomu nie potrzebne, wiosek
żadnych, kóz, osiołków i charakteru. Przez tydzień jeŻdziliśmy po wyspie
samochodem, uparłam się, że muszę ją polubić ale nie. Chora urocza, ale
bardziej skansen przypominająca. Promenada przy porcie zbyt przepastna,
tawerny i kafeterie wytworne. Kalinkę i Marinę ciągle grają, a czy ja przy
Kalince Grecję poczuć mogę? Nieopodal miasta typowe kurorty dla turystów,
plaża i dwa rzędy sklepików z materacami. Jeżeli ktoś chce poleżeć na plaży
polecam, jeżeli poczuć Grecję to nie. Na Paros samochody bardziej zakurzone,
skuterki starsze, w supermarkecie bez klimatyzacji w słoiku dziwne rzeczy do
jedzenia, babcie na czarno od razu poczułam, że jestem w miejscu właściwym, no
i chora piękna niewyobrażalne Jola
Obserwuj wątek
    • piootr3 Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 06:10
      MOŻE PO PROSTU W ZŁE MIEJSCA JEŹDZIŁAŚ... TRZEBA BYŁO W GŁĄB WYSPY, TAM GDZIE
      MIASTECZKA ZAPOMNIANE PRZEZ BOGA I lUDZI, DO STAREJ STOLICY NAXOS, a NIE TYLKO
      WYBRZEŻEM...
      Pozdrawiam - Piotr
    • ozlem Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 07:17
      No to współczujemy takiego rozczarowania na wakacjach, ale chyba mówimy o jakiejs innej wyspie, bo na Naxos wioski, kozy i osiołki jak najbardziej są. No chyba że zniknęły od ostatniego roku... Charakter tez sie znajdzie, ale trzeba zjechac z głównej drogi...
      • dslr Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 08:35
        Ja między inny innymi (cykladami) w przyszłym roku na Naxos się wybieram,
        Rodzice tam już byli i po fotkach i ich opowieści widzę że jest tak jak mówią
        Piotr i Ozlem.
        Hmmm - w sumie dziwne jest to co piszesz Alojjola.

Tak czy siak współczuje rozczarowania wakacyjnego bo to zawsze przykre.
    • Gość: mmm Re: A mmie się Naxos nie podobała IP: *.aster.pl 23.08.09, 09:01
      >Owszem, góry wysokie, plaże
      > cudne ale wszystko bez życia, jakiś takie nikomu nie potrzebne, >wiosek żadnych, kóz, osiołków i charakteru.

Musi jaki kataklizm przeszedl, czy jak?
    • Gość: teżjola Re: A mmie się Naxos nie podobała IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.09, 10:53
      , no
      i chora piękna niewyobrażalne Jola

Nie rozumiem,czy Jola jest chora czy piękna niewyobrażalnie:-))
      A moze jedno i drugie?
    • bebiak Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 17:24
      Ooopsss, ależ atak na Jolę!
      E no słuchajcie - spasujcie nieco!
      Przecież tak naprawdę na to czy coś nas rzuca na kolana czy nie ma wpływ wiele
      czynników - mnie również jakoś Naxos na kolana nie rzuciła, z tym, że mnie
      zachwyciła Chora (no ale nie tak jak ta na np wyspie Serifos - ta mnie rzuciła
      na kolana autentycznie) oraz całkiem spora ilość bizantyjskich kościółków
      poukrywanych w starych gajach oliwnych. Gdybym jednak miała gdzieś tam
      umiejscowić Naxos na jakiejś mojej liście wysp (choć to trudne takie
      uszeregowanie) to daleko byłoby jej do czołówki, naprawdę tak, choć zlazłam ją
      (fizycznie zlazłam, nawet nie tyle zjeździłam ile zlazłam po 30 km dziennie)
      całkiem nieźle zaglądając we wszelakie kąty.

Wszystko zależy też od tego coś my w Helladzie widzieli, czy nas w sensie
      osobistych upodobań coś porwało (to COŚ nawet czasem trudne do określenia!), a
      tam - mimo iż wielbiciel Hellady a szczególnie Cyklad ze mnie wielki - doprawdy
      można znaleźć daleko piękniejsze wysepki niż Naxos .... O, taka Koufonissi czy
      Amorgos np ale to akurat moje zdanie, a jak wiadomo nie od dziś: de gustibus... :-)

Kiedy Amigo wróci z wakacji pewnie dopisze, że Naxos to absolutna czołówka - i
      też ma do tego prawo, bo ją autentycznie wielbi:-)
      I niech tak zostanie!

Pozdrawiam. B.
      ---------------
      betaki.freehost.pl ---> moje wędrówki po Helladzie
      • dslr Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 19:10
        bebiak napisała:
        Ooopsss, ależ atak na Jolę!
        E no słuchajcie - spasujcie nieco!

Ja nic takiego nie powiedziałem ;)
    • Gość: paradoks Re: A mmie się Naxos nie podobała IP: *.aster.pl 23.08.09, 18:05
      jest mniej grecka niż Rodos? nie wierzę
      • Gość: Anita Jaki atak ????? IP: *.mmj.pl 23.08.09, 19:25
        O Jezu jaki atak ??
        To już tu na forum nie można się z kimś nie zgodzić ?
        Nikt nic takiego tu nie powiedział, nie rozumiem dlaczego Bebiak piszesz by
        spasować, przecież nikt tu nikogo nie obraził.
    • Gość: alojjola Re: A mmie się Naxos nie podobała IP: *.chello.pl 23.08.09, 19:32
      witam, uwagi moje, luźne zupełnie, przez pryzmat 12 wcześniejszych podróży do
      Grecji uczyniłam i tak właśnie ją postrzegam. Przez tydzień mieszkaliśmy w
      Chorze i 1500 km przejechaliśmy samochodem, głównie w głąb wyspy, choć cudne
      plaże warte są zobaczenia. Dla mnie jeden osiołek wiosny nie czyni i patrząc na
      szalenie skomercjalizowane południe wyspy, gdzie stare wioski zamieniono w w
      osiedla eleganckich apartamentów wakacyjnych takie wrażenie Naxos pozostawiła.
      Co do Rodos, nie jest to nr 1 na mojej greckiej liście, troszkę charakteru jej
      brakuje, ale udało mi się odnaleźć na niej kilka swoich miejsc a miasto Rodos
      odwiedziłam czterokrotnie i zawsze tak samo zachwyca mnie swoim niewyobrażalnym
      pięknem Jola
      • ozlem Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 19:46
        1500 km na... Naxos????? Mi się udało przejechać jedynie jakieś 300/4 dni i wydawało mi się że wjechałam w każdą przejezdną dróżkę

To juz chyba wiem dlaczego uważasz, że na Naxos nie ma kóz ani osiołków - trzeba było wyjśc z tego samochodu i posłuchać....
        • ozlem Specjalnie dla Joli 23.08.09, 20:23
          Kozy z Naxos :-)
          www.greeka.com/members/martinlynn/naxos-photos/23519.htm
          Wskazówka na przyszłość: zeby zobaczyć koze trzeba sie zatrzymać na górskiej drodze, wysiąść z samochodu i popatrzyć w góre :-)
          • dslr Re: Specjalnie dla Joli 23.08.09, 20:27
            ozlem napisała:
            Kozy z Naxos :-)
            Wskazówka na przyszłość: zeby zobaczyć koze trzeba sie zatrzymać na górskiej
            drodze, wysiąść z samochodu i popatrzyć w góre :-)

Teraz ja stwierdzam że troszkę idziesz za daleko.
            Nie przystoi facetowi naśmiewać się z Kobiety !
            Po co ciągniesz temat ? To nie jest zabawne.
            • ozlem Re: Specjalnie dla Joli 23.08.09, 20:41
              Moderator Wielki się znalazł :-)
              Nie jestem facetem i dokładam jeszcze osła
              www.greeka.com/members/bedru/naxos-photos/9320.htm
              • dslr Re: Specjalnie dla Joli 23.08.09, 20:45
                ozlem napisała:

> Moderator Wielki się znalazł :-)
                > Nie jestem facetem i dokładam jeszcze osła
                > www.greeka.com/members/bedru/naxos-photos/9320.htm

No nie moderator - ale jakieś granice są
                Jeśli nie jesteś facetem to ja pasuję w takim razie bo nie zwykłem się sprzeczać
                z Kobietami.
                Ja się z Jolą również nie zgodziłem (jak można przeczytać) - ale od naśmiewania
                się mi daleko.

Cóż, może ktoś kiedyś odda Ci tym samym.
                • ozlem Re: Specjalnie dla Joli 23.08.09, 20:53
                  Nie naśmiewam się, ale ktoś kto pisze, że na Naxos nie ma wiosek, kóz i osiołków sam naraża się na atak, bo wykazuje się sporą ignorancją albo nigdy na tej wyspie nie był.

O tym czy wyspa jest grecka czy mało czy w ogóle nie grecka, nie dyskutuję, bo greckość to rzecz względna i każdy ją inaczej ocenia.
    • bebiak Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 19:59
      Żartowałam z tym atakiem! Naprawdę!
      To miało być pół-żartem, podobnie jak o spasowaniu! - zapewniam... Musicie mi
      wierzyć :) :) :)

A jeśli o osiołki chodzi to rzeczywiście jakoś tak niedużo ich na Naxos było he
      he, choć trochę się zdarzyło. Kotów w Chorze za to trzy lata temu było całkiem
      sporo a tu mi teraz Jola gdzie indziej donosi, że kotów brak - ja to aż sama
      sprawdzę bardzo wkrótce: wytruli koty w Chorze????
      Noż niemożliwe!

Jeśli jeszcze nie znajdę tam w Chorze (oprócz kotów!) mojego kija bambusowego
      [zwanego "Bambim"], którego ukryłam w jednej z bram (w takiej
      słomiano-bambusowej podsufitce he he), a z którym wędrowałam po drogach i
      dróżkach Naxos (nawet raz przemyciłam do autobusu choć był cholernie dłuuuugi -
      syn przez okienko zagadał kierowcę) to jak nic przedawkuję w ouzo;)

Pozdrawiam bardzo. B.
      • dslr Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 20:01
        bebiak napisała:

Żartowałam z tym atakiem! Naprawdę!
        To miało być pół-żartem, podobnie jak o spasowaniu! - zapewniam... Musicie mi
        wierzyć :) :) :)

Komu jak komu ale Tobie akurat to ja wierze ;)))
        Zresztą jak widzisz ja też żartobliwie napisałem ;)))))
    • bebiak Re: A mmie się Naxos nie podobała 23.08.09, 22:16
      A mnie się wydaje, że dyskusja jest raczej bezprzedmiotowa: toż Jolka napisała
      jedynie, że jej się tam nie podobało co oznacza: nie znalazła się na Naxos w
      swoich odczuciach i potrzebach - i tyle. Miała prawo? Miała! Ja się nie
      znalazłam na Wyspach Jońskich choć znam wiele osób, które mkną tam od lat jak
      ćmy do światła i są happy (i toczą ze mną wojnę he he o wyższości Ionio nad
      Egeo!), nie znalazłam się na Krecie mimo dwukrotnego podejścia a są ludzie, dla
      których Grecja to Kreta i właśnie tam spędzają - o zgrozo dla mnie - swój
      trzydziesty i któryś raz:)
      I to jest całkiem w porządku skoro A znajduje się na Krecie, B - na Jońskich, a
      C - na Amorgos (to "C" to ja). Co to by było jakby nagle wszyscy znaleźli się
      na Amorgos, co? Ja nie lubię tłumów i proszę mi zostać przy swoich upodobaniach!!!
      A na Amorgos Joli się będzie podobało bo tam z uwagi na ukształtowanie terenu i
      ścieżki kamieniste - osioł to środek transportu (no, jeszcze 4 lata temu tak
      było i nie sądzę, aby się bardzo zmieniło). I kóz znacznie tam więcej niż na
      Naxos, a kotów ile! I wcale nie żartuję: też lubię takie klimaty:-)

A, jeszcze apropos kóz: po Naxos łazi ich całkiem sporo i nie trzeba wcale głowy
      do góry zadzierać - wystarczy wędrować drogami Doliny Melanes, bo tam, od wioski
      Kinidaros ludzi się w zasadzie prawie nie spotyka, one się nie boją jakoś a łażą
      w ilościach całkiem sporych jak chcą:-) Doświadczałam i mam na zdjęciach!
      Osiołków jakoś na Naxos niezbyt dużo ale kozy? Są, są, tj. były:-)

I mówię Wam - dajcie już spokój bo nie może tak być, że na forum nie można
      napisać: nie podobało mi się na Starówce w mieście Rodos:-) A dlaczego taki
      przykład? A bo w 99% ludzikom się tam cholernie podoba i jakby tak ktoś napisał,
      że rodyjska Starówka jest beeeee, oj... :)

Pozdrawiam ugodowo - jak zawsze:) B.
    • Gość: orange Re: A mmie się Naxos nie podobała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 15:16
      Paros to bardza ładna wyspa, szczególnie pięknie się przezentuje o
      zachodzie słonca gdy siedze na tarasie w Agii Annie na NAXOS ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka