Dodaj do ulubionych

opłata adiacencka

05.09.08, 22:37
Co sądzicie o opłacie adiacenckiej?
Właśnie zostałem poinformowany, że zostanie mi takowa naliczona, gdyż do mojej
działki doprowadzono instalację kanalizacyjną.
Przecież ja tej kanalizacji nie dostałem za darmo!!! zapłaciłem całkiem sporą
opłatę za przyłącze. Poza tym miesiąc w miesiąc płacę spore podatki zarówno
jako osoba fizyczna jak i podmiot gospodarczy. I jeszcze mało???
Ile można z ludzi zdzierać kasy?
Obserwuj wątek
    • sx3 Re: opłata adiacencka 07.03.14, 12:40
      Opłata adiacencka. Gmina ma mozliwość jej naliczenia, co jak widać egzekwuje, kiedy wartość twojej nieruchomości "może" ulec zwiekszeniu przez utwardzenie drogi, rozprowadzenie gazu, wody kanalizacji /nie chodzi o to czy się przyłączyłeś-ale możesz/. Czy w obecnej sytuacji rynkowej to faktycznie zwiększa tę wartość? Na koszt gminy rzeczoznawca wylicza aktualną wartość nierychomości i płacimy.Może to być np.2-3-4 tysiące zł zależy też od wielkości działki. Wielu z właścicieli już zapłaciło, lub zapłaci. Ciekawi mnie tylko czy gmina nalicza je tylko raz, po jakimś poprawieniu możliwości podłączenia do infrastruktury czy też może naliczyć kolejne razy np. po utwardzeniu drogi. Poza tym ciekawe dlaczego w pewnych kwartałach ulic już popłaciliśmy a w innych też "wzbogaconych" jeszcze nie. Ciekawa jest też skuteczność ściągania bo podobno niektórzy nie zapłacili pomimo wezwania do zapłaty?
      • wojtek2000 Re: opłata adiacencka 07.03.14, 16:39
        proponowałbym zainteresować konkretnym wyrokiem NSA w sprawie pobierania takowej opłaty
        z mojej wiedzy od części mieszkańców, które wykazały znajomość prawa i w jakimś momencie już pewne opłaty poniosły UG odstąpił od pobrania takowej opłaty po stosowanym piśmie do UG mówiącym o nielegalności tych działań i ewentualnym skierowaniu sprawy na drogę sądową
    • kate_mm Re: opłata adiacencka 30.06.15, 09:56
      Opłata adiacencka jest naliczana przez gminę jako efekt - przynajmniej teoretycznie - postępowania administracyjnego. Okazuje się jednak w praktyce, że nie zawsze tak jest - wójt czy burmistrz nie mają obowiązku (!) takiego postępowanie przeprowadzić przed naliczeniem opłaty! Na Twoim miejscu zorientowałabym się, czy faktycznie była podstawa do tego, żeby Ci taką opłatę naliczyć. www.ditum.com.pl/oferta/oplata-adiacencka/ - zerknij tutaj, może coś Ci to pomoże. Pozdrawiam :)
    • doktornauk Re: opłata adiacencka 20.07.15, 22:41
      Ja uważam, że jest to kolejny sposób na "dojenie" obywateli.
      Natomiast proszę zwrócić uwagę jak mocno rozrósł się stan liczebny pracowników UG.
      Przeca władza coś "żreć" musi....a Ty obywatelu płacz i płać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka