Dodaj do ulubionych

Hawaje zimą

IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.09, 12:20
Witam,czy ktos z Was był w grudniu na Hawajach? Chodzi mi o okres
świąteczny i Big Island.Jaka jest tam wtedy pogoda??warto jechać?
Obserwuj wątek
    • Gość: frequentflyer Re: Hawaje zimą IP: 80.241.133.* 13.10.09, 15:04
      Byłem na przełomie stycznia/lutego. średnia temperatura dnia w styczniu to 27
      stopni, w lipcu 29, wody o kilka stopni mniej. o jakiej zimie można mówić na
      hawajach? pogoda zależy od miejsca na wyspie - wiatry wieją głównie od strony
      alaski, niosą dużo wody, która opada na północnowschodnie stoki wulkanu jaki ma
      każda wyspa, ale są to deszcze tropikalne, intensywne acz niedługie. na południu
      czy południowym zachodzie wysp sucho, niemal pustynnie. ceny w święta bardzo
      świąteczne, po świętach sporo niższe i jeszcze można coś stargować bo Amerykanów
      na Hawaje już za bardzo nie stać.
      hawaii-travel.suite101.com/article.cfm/hawaii_climate_and_when_to_go
      • jot-23 Re: Hawaje zimą 13.10.09, 15:23
        hehe stac za to bulbonow z glebokimi kieszeniami, szczegolnie tych
        tutaj z forumna, dniami i nocami wypytujacych gdzie przespac na
        krzywy ryj i gdzie zjesc za $2.
        • Gość: Ewa Re: Hawaje zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 15:57
          powiedz baranie co nowego do tematu wniósł twój marny tekst?
          • jot-23 Re: Hawaje zimą 13.10.09, 16:12
            zdecydowanie wiecej niz twoj, podczas gdy twoj to tylko syczacy jad,
            ja tylko przychamowuje kolege frequentnego, bo siem troszke
            zagalopowal. (specjalnie dla ciebie: podczas gdy liczba turystow spada
            od dwoch lat, jest to trend globalny, --> i tak jest wyzsza niz
            powiedzmy 5 lat temu. Co wiecej, przyrost turystow amerykanskich jest
            wiekszy niz europejskich)...wiecie rozumiecie, wam bulbonom sie we
            lbach poprzewracalo po prostu, troszke pokory by siem wam przydalo,
            abyscie caly czas nie wychodzili na durniow i bufonow, wyglaszajac
            wasze aroganckie tyrady, niby oparte na waszej "szerokiej wiedzy" a
            tak naprawde wyciagnietej z ciemnosci waszych zasciankowych zadow
            • Gość: Ewa do jot-23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 00:03
              nie jesteś normalny tylko poważnie chory.
              • Gość: znawca Re: do jot-23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 21:46
                Bynajmniej.
                To,droga Ewo,reprezentant ekstraklasy megassynów produkujących się namiętnie na forum Polonia.
                Koleś ratpole'a,ontariana i pomniejszych wyjechanych przygłupów.
                Lubisz wymiociny-go have a look!
                • Gość: gosc Re: do jot-23 IP: *.97-97.tampabay.res.rr.com 31.10.09, 00:17
                  ...ten jot-23 to idiota polskiego pochodzenia i do tego analfabeta
                  bez zadnego szacunku dla nikogo ...ot zwykly smierdziel do ktorego
                  brak wlasciwej definicji...podonym typem jest
                  palcem_po_mapie...typowe polskie niewypaly z oblakanych rodzin...
    • Gość: aaa Re: Hawaje zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 16:59
      dzieki za konkretna odpowiedź.noclegi mamy juz zarezerwowane w
      Hilton Waikaloa vilage(nawet nie jest tak strasznie chociaz ponad 2$
      za prezydencki sie płaci:-D) i zdecydowanie interesuje nas okres
      świateczno-noworoczny.mam nadzieję,że jakos przetrwamy "zimę"
      • voyager747 Re: Hawaje zimą 13.10.09, 20:38
        Ja byłem w styczniu,było ciepło i sympatycznie ( ale na O'ahu)
        Info dla jota, mieszkałem w Sheratonie :))
        • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.10.09, 14:20
          A na jak długo byłeś? Ja lecę w styczniu i właśnie zastanawiam się czy 12 dni na
          miejscu mi wystarczy? Jeszcze nie zarezerwowałam biletu, stąd moje pytanie.
          Zawsze mogę coś zmienić. Będę na O'ahu i na Big Island. No i niestety, ja nocleg
          mam za darmo...
          • voyager747 Re: Hawaje zimą 18.10.09, 14:41
            My byliśmy ok.10 dni, ale tylko na O'ahu, inne wyspy jeszcze czekają.
            Jak masz darmowy nocleg i możesz być dłużej, to nie ma problemu.
            Jeśli chce się zwiedzać inne wyspy, to więcej czasu się przyda.
            • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.10.09, 17:48
              Mamy w planie odwiedzić dodatkowo Big Island. Tak się fajnie złożyło, że osoba
              do której jadę jeszcze tam nie była. Na więcej niż 12 dni urlopu raczej się w
              pracy nie zgodzą, więc trzeba będzie narzucić duże tempo. Masz może jeszcze
              jakieś ciekawe wskazówki o których powinnam wiedzieć?
              • voyager747 Re: Hawaje zimą 18.10.09, 18:04
                Zależy co lubicie, dla mnie obowiązkowo w programie było Pearl Harbor.
                Hanauma Bay i Diamond Head też ciekawe. Na Diamond Heada jest dość męczące
                podejście, ale fajnie.
                Mogę polecić do poczytania to:

kolumber.pl/g/67346-Mahalo%20Hawaii
                • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.10.09, 08:39
                  właśnie, te podejścia. Warto brać buty trekkingowe?
                  • voyager747 Re: Hawaje zimą 19.10.09, 19:42
                    Na Diamnd Heada na 100% nie trzeba, a na Big nie wiem :)
                    • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.10.09, 20:11
                      Dziękuję bardzo za odpowiedź i za poprzedniego linka też dziękuję, bardzo
                      przydatny:)

Pozdrawiam!
                      • Gość: d Re: Hawaje zimą IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.12.09, 23:44
                        meczace podejscie na Diamond Head??? chyba zarttujesz. pierwsze pol
                        godziny z poltorej (max) wchodzenia wyglada jak przystosowane dla
                        wozkow inwalidzkich.
                        buty trekingowe przydadza sie BARDZO na szlaki na Big Island, po
                        starej lawie. niesamowite przezycie.
                        • voyager747 Re: Hawaje zimą 28.12.09, 20:03
                          a ostatnie schodki też ?
    • Gość: aaa Re: Hawaje zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 20:25
      My lecimy na dwa tygodnie i wybralismy Big Island ze wzgledu na
      wulkan i delfiny(lecimy z małymi dziecmi).jakos pociaga nas czarny
      piasek.trzeba bedzie zrobic sobie mała wycieczkę na Oahu żeby
      zobaczyć Pearl Harbor:-D
      • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.10.09, 08:42
        leci sie tylko 40 min, a bilet kosztuje ok 100 dolarow, wiec nie jest zle :)
      • Gość: robak Re: Hawaje zimą IP: *.arc.nasa.gov 19.10.09, 21:07
        Nastepnym razem polecam Kauai - najbardziej zielona, "ogrodowa" wyspe z
        wspaniala roslinnoscia i slawnymi plazami.
        • Gość: polecam Re: Hawaje zimą IP: 195.184.83.* 15.02.10, 19:49
          Polecam blog o Kauai: plizga.blog.onet.pl
      • hankrearden Hmm.... 07.11.09, 09:36
        Problemem na Hawajach zima jest krotki dzien. Duza czesc zwiedzania to
        jednak objezdzanie wysp samachodem, i troche boli gdy dzien konczy sie
        o 18ej.

Jesli chodzi o wyspy, to moja opinia rozni sie nieco od opinii innych
        dyskutantow. Uwazam, ze Oahu jest zdecydowanie najmniej ciekawa z
        hawajskich wysepek i 3-4 dni wystarczy, zeby zobaczyc najwazniejsze
        miejsca. Reszte urlopu warto przeznaczyc na inne wyspy.
        • Gość: frequentflyer Re: Hmm.... IP: *.chello.pl 07.11.09, 11:50
          Azaliż? wszak czym bliżej równika, tym mniejsza różnica między długością dnia
          zimą a latem, np. w Kostaryce (9 stopień N) masz w lutym zachód słońca o 17:57 a
          w lipcu - nawet nie dwadzieścia minut później. w honolulu, 3 lutego - zachód
          słońca 18:23, 3 lipca: 19:17. to nie są dramatyczne różnice jak na Lofotach. i
          tak mają wszystkie tropiki przez cały rok.
          tu są wszystkie:
          www.timeanddate.com/worldclock/sunrise.html
          • voyager747 Re: Hmm.... 07.11.09, 12:00
            Muszę następnym razem koniecznie lecieć w lipcu, godzina dziennie się przyda jak
            znalazł. :)) Różnica niesamowita.
            • hankrearden Re: Hmm.... 07.11.09, 14:19
              Hm, ja jakos odczuwalem roznice.

Godzina rano i godzina wieczorem to juz dwie godziny.
    • Gość: aaa Re: Hawaje zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 18:24
      akurat to, że robi sie ciemno mi nie przeszkadza.na Bora Bora też tak było
      i było bossko;-).
      a co do Oahu to mam takie samo zdanie i dlatego tam nie lecimy.
      • voyager747 Re: Hawaje zimą 07.11.09, 19:19
        Nikt Was nie zmusza,każdy ma swój gust. Jakby Pearl Harbor było np. na Maui, to
        tam bym poleciał.
        Ja jednak nie wydaję osądów jak gdzieś jest, jeśli sam się nie przekonam.
        • Gość: frequentflyer Re: Hawaje zimą IP: *.chello.pl 07.11.09, 21:28
          Pearl H. obejrzałem z grubsza lecąc z Maui na Kauai z przystankiem w Honolulu, i
          wystarczyło, może dlatego, że ogólnie uważam, że pola bitewne kompletnie nie
          nadają się do oglądania, a już szczególnie przez obywateli krajów w bój
          niezaangażowanych. Kiedyś kazali mi podziwiać miejsce bitwy pod Termopilami,
          kiedy indziej Waterloo, i jeszcze Grunwald i Płowce, i nie wyobrażam sobie, by
          najlepszy cicerone świata był w stanie wywołać jakiekolwiek wzruszenie u
          amerykańskiego turysty pod Płowce rzuconego. Ale rzeczywiście jest to taki
          degustibus.
          • voyager747 Re: Hawaje zimą 07.11.09, 22:11
            Tobie kazali, a ja sam chciałem i taka to różnica.
            Każdy może sobie uważać co chce, mamy wolność.
          • Gość: robak Re: Hawaje zimą IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.11.09, 03:05
            Ja zwiedzilem PH dosc gruntownie, lacznie z Arizona Memorial i pelne 2-3 godziny
            na samym Missouri. Uwazam ze bylo warto. Naprzyklad warto bylo zobaczyc ciagly
            wyciek oleju spod wody z Arizony i zidentifikowac kogos kto tam zginal z bardzo
            podobnym nazwiskiem do mojego. Missouri to osobny rozdzial ale cos bylo
            niesamowitego stac dokladnie w miejscu gdzie Japonia podpisala kapitulacje no i
            zobaczyc mechaniczno-elektryczny komputer sterujacy tymi dzialami. Pewnie
            zwiedzanie nie dla kazdego, raczej nie dla kobiety ale ja spedzilem tam pol dnia
            i naprawde tego nie zaluje a glownie dzieki fantastycznym przewodnikom. Do dzis
            na biurku mam zdjecie na tle tych dzial. Co stracilem, nastepny dzien na plazy?
            • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 09:31
              Gość portalu: robak napisał
              Pewnie
              > zwiedzanie nie dla kazdego, raczej nie dla kobiety ale ja
              spedzilem tam pol dni
              > a

tylko bez stereotypowego myślenia proszę! Czuję się obrażona ;) bo
              mnie akurat takie rzeczy bardzo interesują i zamierzam spędzić
              trochę czasu w PH. Poza tym kilka dnia na Ohau a później kolejne
              wysypy :)
              • voyager747 Re: Hawaje zimą 12.11.09, 23:25
                Mojej żonie też się podobało :)))
                • Gość: vivalavita Re: Hawaje zimą IP: *.puchaczy.waw.pl 02.12.09, 14:14
                  Do Pearl Harbor warto zabrac dorastajace dzieci. Oprocz tego co
                  zobacza, moga spatkac ostatnich zyjacych marynarzy, ktorzy przezyli
                  nalot, porozmawiac, dostac od nich autograf i odznake.
                  Zostanie im to na dlugo w pamieci.
                  Na Big Island ostatnio nie zalecali wycieczek w poblize wulkanu,
                  gdzie wylewa sie lawa ze wzgledu na b. trujace opary. Pojechalam ze
                  zorganizowana grupa, wiec nie bylo jak sie wyrwac pomimo tych
                  zalecen. Ogladanie duzej dziury z para wodna pozostawilo niedosyt.
    • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.146.154.246.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.12.09, 14:47
      wyjazd coraz bliżej, w związku z czym chciałam jeszcze o coś zapytać :)
      Wyrabialiście może międzynarodowe prawo jazdy, czy wypożyczalnie samochodów
      akceptowały polskie? W jakiej firmie się ubezpieczaliście, jeśli się w ogóle
      ubezpieczaliście?
      • Gość: vivalavita Re: Hawaje zimą IP: *.puchaczy.waw.pl 26.12.09, 20:23
        Miedzynarodowe prawo jazdy jest potrzebne wbrew obiegowym opiniom,
        ze nie. Gdybym go nie wyrobila w ostatniej chwili, nie moglabym
        nawet wypozyczyc auta w LA, a podczas spotkania z policja moze byc
        niewesolo. Lepiej go miec na wszelki wypadek.
        Ubezpieczenie chyba gdziekolwiek zrobisz bedzie OK, choc moze ktos
        poleci cos szczegolnego.
        • voyager747 Re: Hawaje zimą 26.12.09, 20:36
          My mamy zawsze przy sobie międzynarodowe, ale w USA nikt, nigdy o nie nie prosił.
          • Gość: pickygirl Re: Hawaje zimą IP: *.146.5.1.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.12.09, 22:11
            ja też nigdy nie potrzebowałam, ale tyle się tutaj naczytałam o problemach z
            wypożyczeniem (policja nie ma nic do gadania bo można korzystać z polskiego
            prawka), że się zaczęłam zastanawiać nad wyrobieniem.
            • Gość: frequentflyer Re: Hawaje zimą IP: *.chello.pl 26.12.09, 22:44
              sprawdź czy Twoje podstawowe prawo jazdy wypisane jest alfabetem łacińskim czy
              np. cyrylicą, alfabetem arabskim, hinduskim czy hebrajskim. jeżeli tym
              pierwszym, to zgodnie z Terms and Conditions wszystkich znanych mi wypożyczalni
              sieciowych, nie potrzebujesz międzynarodowego prawa, wbrew temu co się tu
              naczytałaś (choć prawie nikt o takich problemach nie pisał).
              ciekawostka: o MPJ zapytali dwa lata temu w (absolutnie skądinąd fantastycznym)
              Wild Orchid Resort w Havelock, na Andamanach, i to gdy chciałem wypożyczyć
              raptem jakiś motorower, na który w Polsce i tak prawa jazdy się nie wydaje. po
              prostu jakiś lokalny policjant najwyraźniej usłyszał o czymś takim jak MPJ i
              postanowił zabłysnąć.
              • Gość: d Re: Hawaje zimą IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.12.09, 23:50
                jak ja wypozyczalam kobieta miala taka jakby ksiazke ze zdjeciami
                praw jazdy jako wzorow, z kazdego kraju. I po sprawdzeniu tego w tej
                ksiazce (co oznacza co) niepotrzebne bylo prawo jazdy
                miedzynarodowe. ale zawsze warto dmuchac na zimne.

• Gość: aaa pozdrowienia z Big Island:-D IP: 12.104.234.* 27.12.09, 00:13
                  Pogoda super,goraco,fale wspaniałe a hotel jak hotel-Hilton raczej
                  nic wspaniałego soba nie reprezentuje;-) Sama wyspa jest taka sobie=-
                  dużo rzeczy do ogladania i zdecydowanie nie nadaje sie na spokojny
                  wypoczynek;-)
                  Co do prawa jazdy miedzynarodowego to nie jest potrzebne.nie
                  potrzebowalismy go ani w LA, ani w San Francisco ani tutaj.
                  • golema Re: pozdrowienia z Big Island:-D 16.02.10, 03:21
                    Gość portalu: aaa napisał(a):

> Hilton raczej nic wspaniałego soba nie reprezentuje;-)<

Sa wspanialsze hotele ale one reprezentuja wiecej pieniedzy.
                    Dostajesz to za co placisz. Plac wiec wiecej i nie narzekaj.
                    Lataj na wyspy ktore na pewno sie beda tobie podobaly.
                    Do not whine, malkontencie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka