Dodaj do ulubionych

wiza studencka (F1) USA

IP: *.hoasnet.inet.fi 10.05.04, 16:12
czy ktos zalatwial moze niedawno wiza F1? ja chcialam pojechac po skonczonych
juz studiach w polsce? z kasa w porzadku, obawiam sie tylko ze szkola do
ktorej zostalam zaakceptowana to tzw. community college, czyli powiedzmy
lagodnie nie uniwersytet z pierwszej ligi. w polsce koncze wlasnie magisterke
i troche sie boje, ze cos im sie w konsulacie nie spodoba ze po studiach
magisterskich chce w stanach robic community college. Myslalam, ze moze
pokaze im list odmowny z innego uniwerku w stanach, ktory nie przyjal mnie z
powodu zbyt duzych roznic programowych, to jakos poprawi moja wiarygodnosc.
Co myslicie? Bylam juz w stanach 2 razy na work and travel, zawsze wracalam w
terminie. wiem, ze wiza do stanow to zawsze loteria, ale bede wdzieczna za
kazda rade i za kazdy glos od tych, ktorzy wyjezdzali na F1, i od innych
zyczliwych rowniez. pozdrawiam. g.
Obserwuj wątek
    • Gość: zbav Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.client.comcast.net 11.05.04, 06:06
      Nie wiem czy sie orietujesz ze community college jest odpowiednikiem naszego 2-
      letniego studium pomaturalnego?
      • Gość: przedszkolak do zbava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:40
        No wlasnie, kiepsko sie orientujesz. Ukonczenie collegu jest odpowiednikiem w
        Polsce licencjatu.
        • Gość: g. Re: do zbava IP: *.hoasnet.inet.fi 11.05.04, 11:11
          no wlasnie tez mi sie wydaje ze to jest jak licencjat. co w zwiazku z tym? bede
          miala problemy?
    • Gość: TheGirl Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 11.05.04, 17:45
      Moim zdaniem, to moze troche podejrzanie wygaladac, jezeli chcesz uczeszcza
      • Gość: TheGirl Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 11.05.04, 17:53
        oops, cos sie za wczesnie wyslalo...

Anyways, jezeli chcesz z tytulem magistra uczeszczac do community college, to
        moze sie nie spodobac konsulowi. Bo wtedy to raczej na graduate studies.
        Community colleges oferuja 2-letnie studia dajace tytul Associate, co nie jest
        naszym licenjatem (=Bachelor).

W kazdym razie zycze powodzenia!
    • Gość: Ania Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.columbus.rr.com 12.05.04, 15:27
      Pare lat temu bylam dokladnie w tej samej sytuacji. W Polce skonczylam studia
      magisterskie i ubiegalam sie o wize F1 do community college w Stanach.
      Specjalizacja byla zupelnie nie zwiazana z kierunkiem studiow magisterskich
      (interesujacych, ale zupelnie niepraktycznych), ale za to dawala szanse na
      zatrudnienie w przyszlosci. Konsul spytal, dlaczego chce studiowac w community
      college majac juz tytul magistra. Odpowiedzialam, ze z moim magistrem jedyna
      szansa kariery jest zrobienie doktoratu i zostanie na uczelni. A ja raczej nie
      jestem gotowa na kariere naukowa. Dlatego zdecydowalam sie na dwa lata
      praktycznej nauki w community college. Wybralam szkole w Stanach, bo zalezalo
      mi na udoskonaleniu jezyka (ktorego plynna znajomosc byla zreszta potrzebna do
      wybranej w przyszlosci pracy). I tyle. Bez problemu dostalam wize. Nie wiem,
      dlaczego Ty chcesz studiowac w Stanach. Ja, przyznam sie bez bicia, mialam
      powody osobiste (chlopak, obecnie maz) i szkola byla raczej wymowka. Radze Ci
      jednak, zebys miala do opowiedzenia wiarygodne wytlumaczenie Twojej decyzji.
      Tylko nie mow, ze jedziesz studiowac English for foreigners, bo po Twoim
      dwukrotnym pobycie w Stanach na Work & Travel nikt Ci nie uwierzy, ze musisz
      jeszcze uczyc sie angielskiego.
      Zycze powodzenia.
      • Gość: g. Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.hoasnet.inet.fi 12.05.04, 16:16
        dzieki Ania,
        strasznie fajnie wiedziec ze komus sie jednak udalo. wlasnie mam taka sama
        sytuacja jaka ty mialas. chce wrocic z powodow osobistych i nie wyobrazam sobie
        czekac 9 miesiecy na otrzymanie wizy narzeczenskiej. sama pewnie rozumiesz mnie
        najlepiej. w Polsce koncze stosunki miedzynarodowe wiec mysle ze sprobuje
        konsulowi wytlumaczyc, ze aby miec szanse w dyplomacji, musze przez jakis czas
        postudiowac, tudziez pomieszkac zagranica. Juz siedzialam pol roku w ROsji i
        pol roku w finlandii, i teraz bym chciala poogladac amerykanska demokracje (!)
        z bliska, a na work and travel to nie calkiem bylo mozliwe bo caly czas
        pracowalam na dwa etaty. Co o tym myslisz? brzmi przekonywujaco, czy
        niekoniecznie? Wybralam sobie tam cos co sie nazywa pre-legal, co chyba
        bardziej przekonywujace niz nursing no nie? odezwij sie, prosze.

dziekuje jeszcze raz.
        pozdrawiam serdecznie
        goska
        • Gość: kk Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.jci.com 12.05.04, 17:25
          ja bym wybrala cos innego niz pre-legal, bo niby na co ma ci sie ta wiedza
          przydac z powrotem w Polsce?

moze raczej jakes 'women studies' 'social justice' itp. cos, ze tak powiem,
          bardziej spolecznego, bo Amerykanie dumni sa z tego jakie maja postepowe
          spoleczenstwo.
          • Gość: g. Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.hoasnet.inet.fi 12.05.04, 17:41
            sluszna uwaga!!!
            rozejrze sie na stronie mojego superowego :))) community collegu

dzieki
    • katiies Re: wiza studencka (F1) USA 12.05.04, 21:31
      mam prosbe dziewczyny-gosia i ania czy moglybyscie mi nieco przyblizyc jak
      udalo wam sie zalatwic te studia albo chociaz podac jakies przydatne
      linki.powiedzmy ze jestem w podobnej sytuacji i mam do wyboru wize
      narzyczenska,studia lub H2B.zaciekawila mnie opcja ze studiami z tymze nie mam
      w sumie za bardzo pojecia jak sie do tego zabrac ,dzieki
      • Gość: g. Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.hoasnet.inet.fi 12.05.04, 22:23
        katiies,

ja wybralam wize studencka bo stosunkowo najszybciej mozna wyjechac choc to tez
        zalezy gdzie mieszka twoj ewentualny narzeczony. Jesli w okolicach Californii i
        bedzie musial skladac petycje o wize narzeczenska w California Servise Center
        to sobie darujcie, zajmie to przy obecnym tempie urzedasow w Californii jakies
        8 miesiecy wszystko razem.

Z wiza studencka jest tak ze jesli masz wyniki z TOEFL-a to pojdzie bardzo
        szybko, bo czesc tych community college o ktorych wyzej mowa ma terminy na
        aplikacje do 1 lipca lub okolic i wszystko czego wymagaja to wyniki z TOEFL-a
        oraz swiadectwo dojrzalosci, no i kasa na koncie. Jak nie masz TOEFL-a to
        gorzej bo troche zajmie zanim go zdasz. Napisz wiecej o swojej sytuacji, to
        bede mogla Ci wiecej poradzic.

Znalam wiele osob ktore przyjechaly na H2B. najgorsze w tej opcji jest to ze
        praca jest lagodnie mowiac do d...py. Jesli twoj "Narzeczony" zechce sie z toba
        ozenic to juz fajnie, ale musisz wziac pod uwage ze jesli wezmiecie slub od
        razu po twoim przyjezdzie do stanow to byc moze bedziesz sie potem na interview
        z immigration tlumaczyc, ze niby mialas zamiar sie zenic juz ubiegajac sie o
        H2B. nie wiem jako to bedzie traktowane, ale wiem ze od kilku miesiecy sa nowe
        przepisy, ktore w jakis tam minimalny sposob chyba utrudniaja sprawe.

Jest taka strona Stowarzyszenia Studentow Polskich w H(Ameryce) www.pso-
        usa.org/Polish/Studia/info/informator_wstep.htm

Jest tam sporo informacji. Niestety glownie o studiach undergaduate and
        graduate, a na nie juz za pozno jesli chcesz jechac w sierpniu.

Napisz cos wiecej, co bys chciala wiedziec to chetnie podziele sie tym co sama
        wiem.

pozdrawiam.
        gosia
      • Gość: g. Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.hoasnet.inet.fi 12.05.04, 22:26
        www.pso-usa.org/Polish/Studia/info/informator_wstep.htm
        link jeszcze raz. bo nie wiem czy sie ladnie wkleil.
      • Gość: Ania Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.columbus.rr.com 14.05.04, 16:19
        Ciesze sie, ze moje rady mogly sie komus przydac. Pomysl z women studies bardzo
        mi sie podoba, mam nadzieje, ze konsulowi tez.
        Co do znalezienia szkoly (do katiees) - najlepiej zaangazuj swojego chlopaka,
        zeby poszukal czegos w swojej okolicy. Szkola musi miec pozwolenie Urzedu
        Imigracyjnego na przyjmowanie cudzoziemcow i wystawianie papierow wizowych. W
        mojej szkole nie wymagali nawet TOEFLa, bo mieli tam specjalny program dla
        cudzoziemcow (tylko dla tych, ktorzy mieli problemy z jezykiem). Ja papiery
        zlozylam w maju, w lipcu mialam juz odpowiedz a papierami wizowymi.
        Powodzenia
        • Gość: g. Re: wiza studencka (F1) USA IP: *.hoasnet.inet.fi 14.05.04, 16:59
          niestety women studies odpada, bo ta szkola nie ma tak "niepraktycznego
          kierunku" :))). Co myslicie o "business"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka