Dodaj do ulubionych

Turystyka komputerowa

IP: *.phil.east.verizon.net 16.07.11, 21:36

Witam,

W poniedzialek lece do kraju. To turystyka:) Pare godzin temu zadzwonila
z Polski moja znajoma i powiedziala: Jezeli mozesz, przywiez mi laptopa.
Ma byc firmy HP i kosztowac nie wiecej niz $ 700.- Zyczyla pomyslnego lotu
i pojechala ze swoim facetem na weekend na Mazury. Poczulem ciezar
odpowiedzialnosci na ramionach.

W bliskim zasiegu mam dwa sklepy: Staples i RadioShack. Sprzedawca w Staples
po wysluchaniu wymagan mojej znajomej ustawil przede mna laptopa z ekranem
ponad 17 cali modelem HP G7-1150US. Cena poczatkowa 649.99 obecnie na promocji
i po piecdziesieciodolarowej bonifikacie HP 499.99 Jutro bedzie o 20.00 taniej.
www.staples.com/office/supplies/StaplesSearch?searchkey=HP+G7+-+1150US&storeId=10001&catalogId=10051&langId=-1&fromUrl=home
Ogolne dane techniczne: IntelCore i3-370M, processor 2.4 GHz, 4 GB installed memory,
640 GB hard drive. O przekroju ekranu juz wspomnialem. Laptop potrzebuje tylko wtyczke europejska zmieniajaca koncowke podlaczenia do pradu - 8.99 (RadioShack).

Prosze o opinie znajacych realia komputerowe w Polsce jak sie ma ten model cenowo
do innych porownywalnych w kraju. Decyzje musze podjac do godziny 12:00 w
poniedzialek czasu lokalnego.

Dziekuje za uwage i ewentualne konstruktywne opinie

bf

Obserwuj wątek
    • riviera_maya Re: Turystyka komputerowa 17.07.11, 01:57
      Mozesz sprawdzic na allegro.pl modele zblizone parametrami.

Pozdrawiam
      • Gość: 77 taka np strona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 07:41
        www.skapiec.pl/?gclid=CJHf2v_Uh6oCFZUS3wodlDAW0w
        www.cenuj.pl/
        i allegro :)
    • jot-23 Re: Turystyka komputerowa 17.07.11, 20:28
      na tych tanich big-box store laptokach nie ma juz dobrej "przebitki" heh... za to kupujesz sobie problem z uznawaniem gwarancji...

link to global warranty HP
      niemal wszystkie big-box stores maja swoje wlasne (unique) model numbers... zeby miec wymowke jakby nie chcieli "matchowac" ceny...

co do samego lapoka, to typowy klocek = ciezki, wolny, slaba grafika i krorki battery life... ale za to tani. b.dobry na stacjonarna maszyne do internetu...
    • starypierdola Moje doswiadczenie ,..... 17.07.11, 21:57
      ... wskazuze ze z(rz?)adko sie zdaza aby zrobienie komus przyslugi nie skonczylo sie kwasami, wymowkami, pomowieniami, czy innym g. A juz napwewno zrobienie takiej przyslugi osobie ktora sama nie wie czego chce, i ktora nie wydaje sie byc ta przysluga zbyt gleboko zainteresowana.

No chyba ze masz jakies nieznane nam plany, szukasz podejscia, kontaktu, etc...

Jesli to ostatnie to kup najtanszy smiec jaki dostaniesz, byle tylko pudelko ladnie wygladalo i mial duzo mrugajacych, kolorowych swiatelek, jakies dzwonki, beepy, itd....

Albo kup jakis tani Tablet: okazja do zademonstrowania ze jestes do przodu. Za $500 dostaniesz calkiem niezly, a Staples ma w tym tygodniu kupon na $50 off (chyba na Toshiba: najwyzszy ranking w Consumers Reports jakies 2 miesiace temu).

A najlepiej to wez te $500 do PL i przelajdacz albo przepij. Moze zreszta bedziesz musial tyle wydac na toalety jak sie zaziebisz albo dostaniesz sraczki :(

Filozof i doradca
      SP

PS: Czy moge Cie nazywac $100 ?? To latwiej niz ben-freanklinowac!
      • Gość: ben franklin Podroz z laptopem IP: *.phil.east.verizon.net 18.07.11, 06:02

Witajcie,

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i linki. Komputer kupilem dzisiaj. 529.99 plus 8% tax
        - 42.40. Calosc 572.39. Rabat w wysokosci $ 50.00 dotrze do mnie poczta w ciagu
        8-10 tygodni. Status rabatu moge sprawdzic online.

Gwarancja fabryczna w ograniczonym zakresie traci waznosc z chwila opuszczenia
        przez laptop terytorium Stanow. Oferowanej gwarancji dwuletniej (199.99) i trzyletniej
        (249.99) waznej worldwide nie kupilem ze wzgledu na scisle ograniczenia budzetowe.
        Wierze gleboko, ze w Polsce po najwiekszej ilosci lekarzy beda w scislej czolowce znawcy technologii komputerowej. Wlozylem baterie (4.5 h) i odszukalem przycisk wlaczajacy
        kompa na wypadek gdybym budzil podejrzenia i musial zademonstrowac dzialanie
        kompa na lotniskach przy kontroli. Pudelko nie leci. Pudelko zostaje do ewentualnych,
        tfu na psa urok, reklamacji. Takie zlecenie to troche "pain in the ass".

Jot-23 ma racje. Nie sposob porownac modeli. Sklepy produkuja rozne oznaczenia
        podobnych modeli aby skolowac kupujacego. Nie moglem tez godzinami porownywac
        parametrow w sieci. Marka HP i pulap cenowy pomogly z decyzja.

S P,

Nie mam zadnych ukrytych zamiarow wymienienia laptopa na cokolwiek. Nawet na to:).
        Robie przysluge, ktorej jak madrze ostrzegasz, moge zalowac:) Juz kilka razy zalowalem.
        Pudelko, jak czytasz, zostaje. Nie jest zreszta efektownie kolorowe. Jest czarne w biale
        nalepkowe prostokaty. Tabletem juz chyba nikogo w kraju nie oczaruje. Wszyscy maja
        wieksze i lepsze niz amerykanskie badziewie:) Ex oriente lux.

Twoj pomysl przepicia i przelajdaczenia $ 500.00 podoba mi sie. Obawiam sie jednak,
        ze przy obecnych cenach krajowych moze to byc rozywka niskobudzetowa. Moze wystarczyc
        tylko na picie lub tylko na lajdaczenie sie. A pewno jako filozof wiesz, ze tylko polaczenie tych obu rozrywek pozwala rozerwac sie "holistically".

Byc moze przy roznych swoich uzytecznych wcieleniach udzielasz niskoprocentowych
        i dlugoterminowych pozyczek? Okragla suma mnie interesuje do Labor Day. W zamian
        opisze picie i lajdaczenie (sie).

Mozesz mnie nazywac $ 100 jako ekwiwalent Bena. Dobrze, ze 50 Centow ma juz
        swojego wlasciciela. Acha, sprawdzilem - pisze sie rzadko.

Pozdrowienia

bf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka