Dodaj do ulubionych

"au-pair" czy warto?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.02, 08:33
Jakich zarobków mozna się spodziewać pracując jako "au-pair" w USA?
Jakie mogą być konsekwencje porzucenia takiej pracy? Teoretycznie rodzinka u
której sie pracowało i porzuciło chyba może powiadomić Immigration i mogę stac
się "persona non grata" w Stanach? Jak to wygląda w praktyce?? Czy ktoś z Was
tak zrobił?
Dzieki za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • yak-ona Re: 11.03.02, 19:58
      nie radze!
      znam osobe, ktora uciekla!
      agencja od razu powiadamie ambasade polska i wladze emigracyjne w usa!
      praktycznie nie ma sie szans na ponowna wize w usa i na przyjazd tutaj!
      rodzinka nie wiele moze zrobic, wiecej agencja przez ktora sie przyjechalo!!!
      • Gość: owieczka he he he to sie usmialam ... IP: *.fll.bellsouth.net 14.07.02, 11:01
        yak-ona napisał(a):

> nie radze!
        > znam osobe, ktora uciekla!
        > agencja od razu powiadamie ambasade polska i wladze emigracyjne w usa!
        > praktycznie nie ma sie szans na ponowna wize w usa i na przyjazd tutaj!
        > rodzinka nie wiele moze zrobic, wiecej agencja przez ktora sie przyjechalo!!!

oj yoko nie strasz ludzi - ucieczka nie jest moze najlepszym wyjsciem - sa
        lepsze, ale nie stresuj innych, ze nie zawsze sie udaje - sama ucieklam z "au
        pair" program w 10 miesiacu programu, zmienilam status na F1 (wiza studencka) w
        USA bez problemu (nie wiem, czy teraz mozna zrobic to w usa na J1 bo na B2 to
        nie mozliwe), drugie wybralam sie do polski i bez problemu w konsulacie wbili
        mi F1 na 5 lat. jestem studentem w tej chwili i sadze ze nikt nie powiadomil
        INS o moim zniknieciu, skoro udalo mi sie to jakos zalatwic.

podam inny przyklad, dziewczyna, ktora znam osobiscie urwala sie z lotniska
        odrazu, przesiedziala rok, malo to wyrobila sobie SS#, prawo jazdy .. a na
        dodatek po roku, przedluzyla sobie J1 o pol roku, jakis transfer na
        turystyczna. I nikt nawet nic nie powiedzial ze uciekla ...

pozdrowienia i nie straszcie innych - ale warto pomyslec zanim sie ucieknie, bo
        nie kazdemu sie moze udac ...
    • yak-ona Re: 11.03.02, 20:00
      zapomnialam o zarobkach- tak naprawde to zadne- od kilku lat z tego co wiem
      takie same czyli 139.90 za tydzien plus rodzinka oplaca szkole za 500$!
      napisz na priva to Ci powiem wiecej!na razie
      • Gość: milka Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.02, 08:28
        Dzięki za informacje dotyczące "au-pair"
        Na jak długi okres najczęściej agencje zatrudniają do tego typu pracy?
        Słyszałam, że jest się "uziemionym" przez minimum rok?
        Czy można wybrać sobie krótszy okres zatrudnienia w takim charakterze?
        Czy po zakończeniu pracy jako au-pair trzeba od razu wracać do Polski?
        A jesli ma się ważną wizę turystyczną..czy wtedy można zostać dłużej?

Z góry dzięki
        milka
        • yak-ona Re: 12.03.02, 20:11
          z polski jest dostepny tylko program na rok - czyli 12 miesiecy z rodzina i 30
          dni na podrozowanie!
          program na 3miesiace zostal zycofany z polski ,ze wzglegu na to, ze zbyt wiele
          dziewczyn zostawalo po programie nielegalnie!
          po 12 miesiacach pracy masz 30 dni na podrozowanie i musisz wrocic do Polski-i
          wtedy jeszcze raz przyjechac jesli masz wazna wize lub starac sie o nowa wize w
          Polsce!

mozna tez po 12 miesiacach oplacic sobie studia i starac sie o wize studencka!
          jezeli nie opusci sie stanow do 30 dnia 13 miesiaca agencja informuje wladze
          emigracyjne i ambasade i w razie pozniejszego powrotu do polski nie dostanie
          sie wizy, ze wzgledu na zlamanie umowy o wizie J1!

osobiscie znam pancie , ktore zostaly po au pair, powychodzily za maz, zeby
          zostac w stanach- uwazam , ze jest to po prostu zenada, brak slow!
          sa inne sposoby aby przyjechac do tego kraju - " raju na ziemi"!!!
          • Gość: milka Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.02, 08:14
            Dzięki za info :)
          • Gość: Kasia Do Yak ona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 19:10
            Yak - ona, a nie wiesz moze, jakimi konsekwencjami moze grozic chwilowe
            oddalenie sie z Work and Travel? jade do stanow na wizie J1, ale agencja
            zalatila mi raczej kiepskiego pracodawce, wiec rozwazam mozliwosc urwania sie z
            lotniska i dolaczenia do znajomych pracujacych gdzie indziej. Tyle ze nie
            chialabym dostac zakazu wstepu na teren US na 10 lat.
            Mam nadzieje, ze cos wiesz na ten temat, zauwazylam, ze w kwestii podrozy do
            stanow itp. jestes ekspertem :)

Pozdrawiam i dzieki,
            kasia
            • yak-ona Re: Do Yak ona 10.04.02, 20:09
              Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Yak - ona, a nie wiesz moze, jakimi konsekwencjami moze grozic chwilowe
              > oddalenie sie z Work and Travel? jade do stanow na wizie J1, ale agencja
              > zalatila mi raczej kiepskiego pracodawce, wiec rozwazam mozliwosc urwania sie z
              >
              > lotniska i dolaczenia do znajomych pracujacych gdzie indziej. Tyle ze nie
              > chialabym dostac zakazu wstepu na teren US na 10 lat.
              > Mam nadzieje, ze cos wiesz na ten temat, zauwazylam, ze w kwestii podrozy do
              > stanow itp. jestes ekspertem :)
              >
              > Pozdrawiam i dzieki,
              > kasia

przede wszystkim nie zrywaj sie z lotniska i zalatw sobie na miejscu innego
              pracowdawce- slyszalam, ze ludzie tak robia i nie ma zadnych konsekwencji jezeli
              zostaniesz do pracy i opuscisz usa w wyznaczonym terminie- chyba wiza jest na 3
              miesiace i potem jeszcze cos na zwiedzanie...

jezeli nie stawisz sie do pracy to pracodawca poinformuje agencje a agencja ma
              obowiazek poinformowac ambasade i ..no wiadomo co!!!

pogadaj z kims kto byl na work & travel i zmienil pracodawce!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka