Dodaj do ulubionych

Pieczenie ciast itp

08.09.12, 04:42
Dziewczyny-pomocy!
Od miesiaca,tj od kiedy mieszkamy w USA nie jestem w stanie nic upiec.
Dotad wszystko mi sie udawalo, a teraz kompletna klapa.
Nie wiem w jakiej temp. piec...
Jak przeliczam z C na F to nic sie zupelnie nie chce piec ...
A moze to maka? Wszystko jest zbite I nie rosnie..
Dziewczyny ratujcie,prosze!
Obserwuj wątek
    • arybka68 Re: Pieczenie ciast itp 08.09.12, 05:40
      to maka....musisz kupowac polska...mi tez nic nie wychodzilo z tutejszej bo maja inna zawartosc glutenu....ja jeszcze nie znalazlam takiej maki z ktorej moge zrobic biszkopt taki jak w Polsce :/
      • madziulek8 Re: Pieczenie ciast itp 08.09.12, 05:51
        Ale, ja bez problemu pieklam w Londynie, Dubaju I Genewie z maki ze sklepu...nie wiem....
        • big.mamma Re: Pieczenie ciast itp 08.09.12, 06:21
          Myslicie, ze to maki wina?? Jakos nie pomyslalam, zeby kupic specjalnie do pieczenia polska make. Od zawsze pieke z amerykanskiej, tylko ziemniaczana uzywam polska. Biszkopt wychodzi bez zarzutow:)
          Nie mam pojecia w czym problem.
          • arybka68 Re: Pieczenie ciast itp 08.09.12, 15:28
            puszystosci w ciastach nigdy mi sie nie udalo uzyskac z tutejszej maki :/ nawet glupie nalesniki jak zrobie z polskiej tortowej od razu sa inne niz z tutejszej :/ biszkopt i owszem wyjdzie, bo tutaj moja tesciowa jest od ciast to widze, ze robi ale ten biszkopt nie jest taki sam jak z polskiej maki :/ amerykanska uzywam do kruchych ciast i jest oki ale do ucieranych dla mnie sie nie nadaje
            • jasti Re: Pieczenie ciast itp 08.09.12, 15:46
              ja rowniez nie widze problemu, pieke duzo, na zamowienia rowniez, biszkopt wychodzi mi rewelacyjnie, korzystam z przepisow polskich
              • kaludyna Re: Pieczenie ciast itp 08.09.12, 17:18
                tak, amerykanska mąka jest inna, taka jakby bardziej "mączna" ;) po prostu dodawaj jej nieco mniej niz w polskim przepisie pisze, tak jakies ze 2-3 dag mniej i juz. Reszta bez zmian.

w zyciu by mi do glowy nie przyszlo szukanie i kupowanie polskiej maki, nawte nie mialabym gdzie ;)
                • madziulek8 Co z temperatura 08.09.12, 17:39
                  A w Jakiej temperaturze pieczecie?
                  I jeszcze cos, rowniez nic nie chce mi rosnac w przepisach z drozdzami...
                  Ktore drozdzami sa najlepsze?

Czy ktoras z Was wie Gdzie mozna kupic to co Anglicy nazywaja Strong Wholemeal flour? ( do pieczona Irish Soda Bread)

Dzieki,
                  Pozdrowienia z CT
                  • asia.asz Re: Co z temperatura 09.09.12, 00:17
                    pieke z normalnej maki sklepowej, mimo ze generalnie mam dostep do polskiej ale poki co nie musialam po nia siegac zeby mi sie ciasto udalo,
                    pieke w takich temepraturach w jakich pieklam w europie, tzn przeliczylam chyba dwie temperatury na pokretle na stopnie C (150 i 200 chyba) i reszte ustawiam oreintacyjnie (w portugalii mialam pokretlo przy piekarniku oznaczane wielkoscia plomienia (czyli od malego do duzego i tez sobie orientacyjna temperature zaznaczylam)) dodatkowo dla lepszego mierzenia temp zakupilam ostatnio termometr do piekarnika ktory ma podzialke i w C i w F. czasem cos wiec koryguje ale raczej moje orientacyjne oznaczenie sie sprawdza;)

pochwale sie tez ze dzis robilismy pierwszy raz chleb w maszynie, pol maki normalnej z supermarketu i pol do piecznia w maszynie i wyszedl super:)

generalnie co mnie wkurza to to ze w nowym miejscu jednak wiele skladnikow dziala/jest lekko inne i ta innosc sprawia ze sprawdzony przepis trzeba ustawiac od nowa;) ja sie w portugalii nauczylam robic dorsza w smietanie (bacalhau com natas ale z tamtejszego suszonego), gdzie nawet smietane wiedzialam juz jaka kupowac i ile dodawac zeby sos byl taki jak trzeba, nie za gesty bo zostawal na wierzchu i nie za rzadki bo wszystko szlo na dol, i wczoraj robilam pierwszy raz ten przepis tu w US (ze swiezego) i mimo ze smaczny to nadal musze dopracowac wykonanie na tutejszych skladnikach
                    • olensia Re: Co z temperatura 09.09.12, 22:00
                      Ja rowniez nie mam problemow. Pieke ciasta polskie z tutejszej maki. Chleb rowniez robie z polskiego przepisu z tutejszej maki i to nie w maszynie a w piekarniku i zawsze wychodzi mi idealny. Polskiej maki nie kupuje bo dla mnie to strata pieniedzy. U mnie jest dwa razy drozsza niz maka tutejsza.

Co do drozdzy to ja tez przez jakis czas mialam z nimi problem, ale je rozpracowalam w ten sposob, ze przed kazdym dodaniem np. do ciasta na pizze rozpuszczam je w 1 cup wody o temp. nie nizszej niz 40 stopni C. Pozostawiam na 10 min i wtedy sobie pieknie wyrastaja wtedy dodaje do reszty i wyrabiam ciasto...
                      • olensia Re: Co z temperatura 09.09.12, 22:01
                        Mysle ze problemem jest u Ciebie kuchenka. U mojej znajomej byla nie szczelna i wszystko zawsze wychodzilo gumowe albo nie dopieczone...
    • mjermak Re: Pieczenie ciast itp 10.09.12, 18:58
      Wiekszosc ciast upieczesz w 350F. Mnie tez na poczatku nie wychodzilo jak sie bawilam w przeliczanie i polskie przepisy.
      Poszukaj, jest w sieci mnosto pzrepisow na polskie ciasta przeliczonych na cups, ja tak gdzies znalazlma idealny przepis an biszkopt, ktory robie przy uzyciu mojego miksera kitchen aid (w domu w Poslce ubijalo sie zoltka zcukrem w ciaple dosyc dlugo a tu nie musze).
      Drozdzowe robie albo z suszonych drozdzy albo kupuje takie zwykle, "zywe" ale przepisy sobie powunajdywalam amerykanskie. Drozdzowe tez robie w mikserze, kiedys wyrabialam w maszynie do chleba ale mi sie popsula. Niczym sie ne rozni do ciast, ktore pieklam w Polsce.
      Ja sobie kupilam uzywana The joy of cooking czyli taki odpowiednik "Kuchni Poslkiej" i tam duzo czytalam o tym jak sie robi rozne rzeczy. Przy okazji nauczylam sie robic rozne amerykanskie potrawy i ciatsa, ktore moja rdozina pamietala bo robila je tesciowa a ja w zyciu nawet na oczy nie widzialam.
      jak chcesz moge poszukac czy w galerii potraw nie wrzucilam jakichs przepisow juz przeliczonych. jakie ciasta chcesz piec?
      • madziulek8 Re: Pieczenie ciast itp 01.10.12, 05:31
        Update-byl technik.
        Obejrzal piecyk, poustawial temperature, stwierdzil,ze najlepiej byloby wymienic czesci odpowiedzialne za temperature w piecyku.No, coz-teraz czekam co na to nasz wlasciciel domu.
        Mam nadzieje,ze zamiast wymienic czesci, kupi poprostu Nowy piecyk-ten ma okolo 8/10lat..

Pozdrowienia!!
        • nanuk24 Re: Pieczenie ciast itp 01.10.12, 22:30
          No wlasnie mialam pisac. Wszystko, co w piekarniku ie wychodzi to wina li i jedynie piekarnika.
          Nigdy mi ciasta i pieczone ziemniaki nie wychodzily i juz zaczynalam powatpiewac w swoje zdolnosci kulinarne, az w koncu piekarnik wymienilismy i cud sie stal: zadne ziemniaki nie sa mi teraz straszne;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka