Dodaj do ulubionych

Virgin Airlines, proszę o pomoc

22.10.14, 11:21
Witam. Kupiłam promocyjnie bilety ze znajomymi do USA przez Londyn. Niestety okazało się, że z Londynu wylatuję innym samolotem niż oni, tj. o innej godzinie. Ja samolotem leciałam dotychczas raz w życiu, jeszcze z rodzicami, był to krótki lot na wycieczkę last minute. Tym samym zrozumiałe jest, że umieram ze strachu, bo nie znam tych wszystkich procedur i zwyczajów lotniskowych. Bardzo proszę o wszelkie instrukcje co i jak, a także jak wygląda taki lot, co jest w cenie biletu a co odpłatne itp. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • inez.krupa Help is on the way 22.10.14, 15:25
      Pomoc Tobie moze tylko google. Wpisz to google odpowiednie haslo a pozniej
      przejdz do youtube. I prosze juz nie nudz.
      • mil-ada Re: Help is on the way 22.10.14, 15:53
        Wpisywałam w google, ale mało co się dowiedziałam. Widzę, że tutaj także nie uzyskam pomocy, trudno. Pozdrawiam.
        • inez.krupa Re: Help is on the way 22.10.14, 17:29
          Zostan w domu. Nie kupuj bilety jezeli nie potrafisz latac:)
          W koncercie zyczen: www.youtube.com/watch?v=zHW5RVvg2v4

Tez pozdrawiam - inez.
          • obelix80 Re: Help is on the way 23.10.14, 16:03
            A Ty naucz się czytać ze zrozumieniem, bilet kupiony. Poza tym zawsze musi być ten pierwszy raz, nic nie trzeba umieć w samolocie.
    • porterhouse Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 22.10.14, 20:25
      >> co jest w cenie biletu a co odpłatne itp.
      w bilecie klasy ekonomicznej dostaniesz pewnie jakis posilek i byc moze mala buteleczke wina (lub piwa) do obiadu, wyraznie ci powiedza czy takie wino jest gratis czy nie ale zwykle do obiadu w takim Virgin bedzie. Wszystkie inne alkohole sa odplatne. Roznego rodzaju herbaty, kawy i Coca Cole sa darmowe. Jak nie znasz angielskiego to patrz sie co inni kolo ciebie robia.
      • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 23.10.14, 16:43
        Dziękuję :)
    • koptor Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 24.10.14, 00:12
      Witaj - duzo znajdziesz na stronach Virgin np tutaj -> www.virginamerica.com/cms/fly-with-us
      z czego wynika ze oferowane Tobie beda za darmo napoje bez alkoholowe oraz cieple jak kawa/herbata ( piwo / wino jest tu odplatne gdzie w innych liniach moze byc zadarmo ) tkaze nie ma limitu na picie szczegolnie zimnych napoi wiec podczas lotu mozesz poprosic obsluge o wiecej ... beda dwa posilki obiad i sniadanie / lub kolacja w zaleznosci od godziny wylotu. Takze z tego co widze na stronach Virgin kazdy ma telewizorek wiec bediesz mogla sobie jakies filmy po ogladac - tez sa tu obcje platne ( podwyzszony standard ) ale o to trzeba specjalnie poprosic obsluge dajac jej oplate lub moze byc jakas wersja przy telewizorku / pilocie do niego gdzie mozna bedzie uzyc karty platniczej ... wiec nie martw sie ze mozesz zrobic cos pomylkowo ...

A teraz co bardziej wazne - sam przylot do USA ... w samolocie beda rozdawac deklaracje celne ... Tutaj znajdziesz taka w jezyku Polskim -> www.cbp.gov/sites/default/files/documents/CBP%20Form%206059B_Polish%20%28Fillable%29.pdf

tabelki sa identyczne - wiec wydrukuj to sobie i mozesz ta wypelnic lub uzyc tego do wypisania tej po angielsku.

nie wolno przewosic zadnego jedzenia - wiec nawet z samolotu nie zabieraj ( no chyba ze woda ) ... w deklaracji celnej gdzie mytania sa na Tak / Nie wszystkie Twoje odpowiedzi powinny byc Nie ...

Wychodzac z samolotu bedziesz najpierw miala odprawe paszortowo / wizowo / i sprawdzenie deklaracji celnej ... beda 2 kolejki - dla US Citizens - krotsza oraz innych - dluzsza ... wielu chce sposobem na glupa gdzie nastepnie sa wracani do odpowiedniej ... wiec nie trac czasu ... po sprawdzeniu paszportu / wizy / deklaracji celnej, odcisku palca i zdjecia - idziesz do czesci bagazu . Pobierasz bagaz i znow w kolejke ale teraz do odprawy celnej - nie ma wyjsc nic do oclenia - jest jedyny sposob to wlasnie obojetnie ktora z kolejek ( bedzie ich kilka ) i tu paszport i addajesz deklaracje celna ... po czym wychodzisz juz do wyjscia ...

Pozdrawiam - mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem ;-)
      • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 25.10.14, 12:15
        Nawet nie wiesz jak bardzo :) Dziękuję!
        • koptor Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 14:07
          To super :-) Powodzenia i dobrego czasu w NYC!
      • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 25.10.14, 12:48
        Zobaczyłam tę deklarację, w związku z czym pytanie - ja mam tam wpisać wszystkie przedmioty znajdujące się w walizce? tzn. kosmetyki, ciuchy itp? Czy tylko jakieś wartościowe?
        • edd.y US Custom Declaration 25.10.14, 15:20
          Nie. Niczego osobistego (ciuchy, kosmetyki, itp.) nie wpisujesz.
          Odpowiadasz tylko na pytania zawarte w deklaracji.
          Przeczytaj raz jeszcze uwaznie deklaracje celna.
          Wszystko jest w niej wyjasnione.
        • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 06:05
          z deklaracji: "Odwiedzający (nie-rezydenci)?muszą zadeklarować wartość wszystkich
          przedmiotów, które pozostaną w Stanach Zjednoczonych. " ... wiec wpisujesz jakies prezenty dla kogos lub cos takiego ... wiekszosc ludzi jak i w Twoim przypadku jadac na wycieczke wpisuje zero ... Na jakim lotnisku ladujesz i czy przejazd do hotelu masz juz jakos zaplanowany?
          • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 13:03
            Ląduję na JFK i nie mam zaplanowanego przejazdu, mam tylko adres pokoju, który zarezerwowałam, znajduje się on na Brooklynie.
            • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 14:04
              Wiec najprosciej dla Ciebie bedzie poprostu Taxi - koszt mniejwiecej $20 jesli to Brooklyn ... nie radze z bagazem kombinowac inaczej ... takze jak w Warszawie na Okenciu - nie zwracaj uwagi na propozycje Taxi tylko poprostu wyjdz z budynku i tam bedzie postoj oficjanych zoltych ( niektore jasno zielone ) - adress anjlepiej miej napisany na kartce ktora podasz kierowcy ... nawet jesli Ty znasz dobrze angielski to kierowca moze nie koniecznie ;-) - Nie podajac adressu - w jakiej czesci / ulica Brooklyn-u bedziesz mieszkac?
              • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 16:48
                Ocean Ave
                • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 18:53
                  Wiec w miare blisko JFK ... i pawnie bedzie $15 lub moze mniej ze dojazd taxi ... W okolicy masz subway ( Metro ) linia Q oraz F z bezposrednim polaczeniem na Manhattan - okolo 30 minut jazdy mapa -> web.mta.info/nyct/maps/subwaymap.pdf - na poczatek proponuje przystanek Time Sq - 42 St ( Time Square ) - oraz - 34 Herald Sq ( Budynek Empire State ) ... o darmowa mape subway tez mozesz poprosic w budce na stacji przy kupnie metro card ( bilecik na subway / bus wielokrotnego uzytku - ktory po pierwszym zakupie nastepnie doladowyjesz w budkach lub maszynach - $2.50 za przejazd - web.mta.info/metrocard/
                  • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 19:49
                    Jak bedziesz ze znajomymi na TimeSquare to zalapcie sie na jakis Broadway show - bilety w spektakl w dany dzien mozna kupic nawe do 50% znizki w skepikach TKTS ... jeden z nich jest na Time Square ... 47 str pomiedzy Brodaway i 7 ave ... www.tdf.org/nyc/7/TKTS-Overview
                    • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 28.10.14, 11:06
                      Dzięki. Czy w NYC też obowiązuje taryfa dzienna i nocna? Sprawdzałam citymapper i podawali mi od 40$ wzwyż (do nawet 70) za taksówkę z lotniska do miejsca mojego noclegu, więc trochę mnie zmroziło. 15-20$ brzmi bajecznie, z tym, że ja ląduję o 20:45, więc zanim wyjdę "na wolność" to pewnie północ mnie zastanie...
                      • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 28.10.14, 11:08
                        Aha, i jeszcze jedno - polecisz jakiś sklep z elektroniką? :)
                        • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 28.10.14, 19:00
                          www.bhphotovideo.com/ - www.bestbuy.com/ -
                          • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 28.10.14, 21:08
                            niepolecam natomiast kupowania elektroniki w sklepach malych z wywieszkami 75% zniszka lub wyjatkowo "dobrymi" cenami ... jest ich duzo w okolicach gdzie sa turysci - time square, union square ( 14 street ) itp. Duzo produktow bedzie bez gwaracji odnawianych - lub co gorsze mozna miec zapakowana cegle w ladnym pudelku zamiast sprzetu ... takze dobrze ceny sprawdzic np. w www.amazon.com ... A jaka elektronika Cie interesuje?
                            • mil-ada Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 29.10.14, 12:46
                              Laptopy i smartfony. Dzięki :)
                              • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 29.10.14, 13:30
                                Trudny temat :) bo jest naprawde mnostwo konfiguracji oraz nowosci. Mam nadzieje ze Ty lub ktos z Twoich znajomych dokladnie wiedza o co mniejwiecej im chodzi ... dodam jeszcze www.apple.com i ich firmowy sklep ( calodobowy ) na 5 ave i 59 str ... warto tu wpasc nawet poogladac gdzie caly sklep jest pod ziemia ;-) ... napisz do mnie na tymczasowe gmail dot com piotrnycdo12242014 ile czasu bedziesz w NYC i co w planie macie ( ze znajomymi ) do zwiedzenia - pewnie bede mial jakies dodatkowe informacje ;-) pozdrawiam i zycze milego pobytu.
                      • piotrnyc Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 28.10.14, 18:55
                        Tutaj jest dokladnie opisane -> www.nyc.gov/html/tlc/html/passenger/taxicab_rate.shtml ... hmm wieczorem bedzie dodatkowe 50centow za przejazd ... biorac nawet najdalsze miejsce na Ocean - zalezy ktoredy taxi pojedzie nie powinno wyjsc wiecej niz $25-$30 ... $40-$70 to pewnie za jakies prywatne ... tez sprawdzilem citymapper.com/nyc i wyszlo $35-$45 ... zalezy jaka trase tez automatycznie ta aplikacja wybrala ... i jaka taryfa w tej aplikacji jest uzywana.
        • koptor Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 27.10.14, 14:10
          Potwierdzam to co inni odpowiedzieli ... tylko prezenty sie tu wpisuje - chodzi bardziej aby wylapac jakis tam handel ... wiec w Twoim przypadku wpisujesz 0.00 ...

Pozdrawiam.
      • 1rzymianka Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 10.08.15, 10:03
        Witam , ja mam pytanie do Koptora, poniewasz widze ze znasz sie na procedurach wiec mam pytanie do Ciebie
        Mam zielona karte ktora uzyskalam przez malzenstwo i przylecialam do pl na niej pierwszy raz . W ta strone tzn do pl nie bylo problemu ale powrot troche mnie przeraza. Juz troche poczytalam i chyba nie musze w samolocie wypelniec deklaracji wizowej tylko celna . Przylecialam na starym paszporcie tzn nie zmienionym po malzenstwie (mam dodane do starego nazwiska nazwisko meza) ale mam ze soba orginalny akt slubu. Czy w deklaracji mam napisac nawzisko stare ..takie jak w paszporcie czy nowe to dodane z aktu malzenstwa . Bilet tez mam na nazwisko z paszportu czyli stare. I w jakiej kolejce mam stanac do odprawy w usa ? W tej dla obywateli ? O co mi sie moga pytac ..bo nie za bardzo znam angielski . Czy bede potrzebowala tlumacza ? Jesli tak to nam poprosic o niego ? Nie stresuje sie bardzo bo zawsze znajdzie sie jakies rozwiazanie ale dobrze jest wiedziec . Nie lece polskimi liniami bo tam pomogli by mi inni ale lece Lufthanza z przesiadka w Monahium . Wdzieczna bym byla o informacje a moze cos przeoczylam ..zapomnialam .. to prosze o podpowiedz . A moze ktos z forum wie to prosze pisac
        Dziekuje
      • minelskede40 Re: Virgin Airlines, proszę o pomoc 23.08.15, 14:06
        Czesc a ile tak czasu zajmie ta cala procedura od wyladowania do wyjscia z bagażem ?Chodzi mi o to zeby osoba ktora po nas wyjdzie nie czekala zbyt dlugo na nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka