Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:36 W tym roku mam zamiar zdać certyfikat z angielskiego. Tylko nie wiem, czy to ma być TELC, czy FIRST? Proszę, napiszcie mi jaka jest różnica i czy trudno zdać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evrin Re: TELC czy FIRST? 15.09.04, 23:16 jesli wybierasz sie do stanow, wybierz TOEFL, jesli do GB to FCE. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: TELC czy FIRST? 22.09.04, 16:35 TEFL jest o wiele latwiejszy od FC. Zdawalam w Stanach i sie okazalo ze wazny jest tylko 2 lata. Potem trzeba odnawiac. Przy FC chyba nie ma takiego przepisu. Zalezy do czego potrzebujesz ten certyfikat. Bo jesli chcesz isc w Stanach na studia, to wystarzcy czasem Michigan (zalezy od uniwerku), ktory jest krotki i baaardzo prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: TELC czy FIRST? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:10 Nie mam w planach studiowania w USA, ale pomyślę. W każdym bądź razie dziękuję za Wasze wypowiedzi. Chciałabym zdać FC lub TOEFL, żeby mieć jakiś dokument znajomości języka. Czy myślicie, że w przyszłości się przyda? Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: TELC czy FIRST? 22.09.04, 19:24 Chyba bardziej jest to satysfakcja, ze sie zna jezyk i sie zdalo egzamin. Przyda sie bardziej sama znajosc jezyka niz egzamin (np. przy szukaniu pracy). A jesli chodzi o uczelnie za granica to jednak wymagaja ktoregos z tych egzaminow. Tak wiec decyzja nalezy ciebie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś