Dodaj do ulubionych

Długa jazda samochodem

20.02.16, 18:43
Przy moich priorytetach turystycznych - przyroda i sztuka - czy podróż wynajętym samochodem na trasie z Yellowstone do Nowego Jorku, przy całej uciążliwości długiej jazdy, ma sens? Czy lepiej ominąć część trasy (np. od Rapid City) i polecieć samolotem?
Obserwuj wątek
    • porterhouse Re: Długa jazda samochodem 20.02.16, 19:14
      Ja osobiscie wiekszosc tego bym przelecial samolotem. Tylko nie wiem co z ta sztuka? Konkretnie gdzie ona jest po drodze? Bez tej informacji trudno zadecydowac. Pamietaj ze za wynajecie samochodu w jedna strone moze byc spora dodatkowa oplata.
      • stopit Re: Długa jazda samochodem 20.02.16, 19:28
        Sztuka to raczej NYC, ew. Chicago. Ciekawi mnie, czy na trasie Rapid City - Chicago - Niagara - New York jest coś (oprócz wspomnianych Chicago i Niagara) miejsc wartych obejrzenia.
        • porterhouse Re: Długa jazda samochodem 20.02.16, 19:43
          Nie wiem, dla wiekszosci turystow nic specjalnego tam nie ma chyba ze sam cos znajdziesz dla siebie. Oczywiscie jak ci zalezy na dobrych muzeach sztuki to masz je w Chicago, NYC i Waszyngtonie.
        • stodola Re: Długa jazda samochodem 23.03.16, 20:25
          Ja uwielbiam w Dayton, ohio przeolbrzymie muzeum lotnictwa, 2 godziny na południe od chicago w jasper-Pulaski dwa razy do roku po dwa... trzy miesiące z rzedu gromadzi się 20...40 tysięcy żurawi w drodze na i z florydy
    • stopit Re: Długa jazda samochodem 20.02.16, 22:29
      Dziękuję, Porterhouse. Mój plan zatem to przyroda w kręgu: lotnisko w Jackson - Teton - Yellowstone, potem trasa do Badlands i powrót (ze względu na koszty wynajmu samochodu) do Jackson i samolot. Sztuka zatem tylko w NYC.
      • saturn5 Re: Długa jazda samochodem 21.02.16, 20:49
        Sztuki bedziesz miec az nadto w samym NYC. Pozan innymi oczywistymi polecam Frick Collection oraz dosc nowe Whitney Museum of American Art.
        • saturn5 Re: Długa jazda samochodem 21.02.16, 20:53
          We Frick zobaczysz obraz Rembrandta Polski Jezdziec.
          • stopit Re: Długa jazda samochodem 04.03.16, 23:42
            Dzięki, widziałem tylko kopię Kossaka.
            Chciałbym też trafić na autentyczną sztukę Indian, ale poza National Museum of the American Indian w NYC nie znalazłem niczego po drodze z Yellowstone.
            • mr.knox Re: Długa jazda samochodem 05.03.16, 05:02
              W kazdym rezerwacie badz indianskiej osadzie natrafisz na indianska sztuke. A gdybys jeszcze trafil na festiwal w ktorejs z nich...
            • humpbak Re: Długa jazda samochodem 13.03.16, 21:50
              Jest jeszcze National Museum of American Indian w Waszyngtonie (w ogóle dużo tam muzeów, wyszukaj sobie Smithsonian), najtaniej z NYC pojechać autobusem typu Boltbus. Przyroda faktycznie raczej w zachodnich stanach, jak już inni pisali.
            • porterhouse Re: Długa jazda samochodem 14.03.16, 06:48
              Najlepsze muzeum Indian jest faktycznie w Waszyngtonie ale jest tez dobre muzeum Indian w Santa Fe ale z Yellowstone to raczej nie po drodze. To co zobaczysz Indianie sprzedaja przy drodze to takie pamiatki i swiecidelka dla turystow, trudno to nazwac sztuka.
    • janmaar Re: Długa jazda samochodem 10.06.16, 15:03
      Uważam że, tak długa podróż samochodem jest bardzo mecząca. Więc jeśli jest możliwość podróży samolotem, to warto wybrać tą formę transportu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka