Gość: Magda IP: 212.160.138.* 28.09.04, 10:27 Czy gdzies w Polsce mozna nabyć taki transformator?Mam sprzęt, który dział tylko przy 220 voltach i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić w Stanach? Ile takie coś może kosztować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z Re: transformator 110v-220v IP: *.ipt.aol.com 28.09.04, 23:17 kupisz w stanach w kazdym sklepie elektronicznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: transformator 110v-220v IP: 132.198.175.* 29.09.04, 15:48 niestety nieprawda. zalezy gdzie jedzie, jak Chicago, lub NY to moze tak. Tylko tam gdzie sa duze skupiska europejsich emigrantow. A tak wogole to o jakim sprzecie mowisz? suszarka, zelazko itp sa tu groszowe. Taniej ci wyjdzie to wszystko kupic tu i zabrac z soba bo wiekszosc ma juz 110/220V i tylko potrzeba przekladki do kontaktu. Duzo latwiej jest dostac reduktor ze 110 na 220 i tu sie zgodze wiekszosc sklepow to ma. W druga strone taki transformator jest duzo drozszy i poniewaz jest na to mniejsze zapotrzebowanie mozna go nabyc tylko tam gdzie sa chetni. www.220-electronics.com/google.htm to jest jeden z linkow z googla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek Re: transformator 110v-220v IP: 80.48.246.* 30.09.04, 16:49 >Duzo latwiej jest dostac reduktor ze 110 na 220 i tu sie zgodze wiekszosc >sklepow to ma. W druga strone taki transformator jest duzo drozszy W "drugą stronę" to wystarczy tylko odwrócić "wejście" z "wyjściem" - przekładanie czterech kabelków, z wtyczki na gniazdko i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: buhahaha!! 30.09.04, 17:17 www.gandhiappliances.com/productdetails.asp?ProductID=113&ProcessType=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela wazne ile watt IP: 132.198.175.* 30.09.04, 19:48 ponizej 100 watt to radio moze jakies, nie wiem o jakie urzadzenia jej chodzilo ale zakladam ze moze lokowka, mikserer suszaarka a tu juz trzeba zaplacic +80$ Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: wazne ile watt 30.09.04, 19:50 Gość portalu: ela napisał(a): > ponizej 100 watt to radio moze jakies, nie wiem o jakie urzadzenia jej chodzilo > > ale zakladam ze moze lokowka, mikserer suszaarka a tu juz trzeba zaplacic +80$ pisala ze chodzi o ladowarke do szczoteczki do zebow hehe... mam dziwne przeczucie ze skonczy sie na uhh, XX wiecznej technologii i bedzie sie ksiezniczka zameczac reczna robota 3 x dziennie (to wszystko przez te alienacje w am. pln hehe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek Re: buhaha!! czy cieszysz się ze swej ignorancji? IP: 80.48.246.* 01.10.04, 14:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela no niezupelnie drogi Pytku.... IP: 132.198.175.* 01.10.04, 17:36 widzisz, to co ty mowisz jest oparte na twojej wiedzy z fizyki z powiedzmy 7 klasy? albo z liceum o proilu humanistycznym. wspolczesne konwertery zwlaszcza te tanie (10-20$)i male, do dostania na lotnisku nie sa tak naprawde transformatorem, ale zawieraja w sobie polprzewodniki. dlatego "odwrocenie" biegu pradu nie da nic poza uszkodzeniem urzadzenia juz przy probie otwarcia go. Ja rozumiem ze chcesz sie popisac przed dziewczyna ale najpierw poczytaj cos na ten temat Gdybys ty mial racje to twoj laptop wazylby dodatkowy kilogram wiecej www.semiconductors.philips.com/acrobat/applicationnotes/APPCHP2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
brtlmj Re: no niezupelnie drogi Pytku.... 01.10.04, 17:46 > widzisz, to co ty mowisz jest oparte na twojej wiedzy z fizyki z powiedzmy 7 > klasy? albo z liceum o proilu humanistycznym. wspolczesne konwertery zwlaszcza > te tanie (10-20$)i male, do dostania na lotnisku nie sa tak naprawde > transformatorem, ale zawieraja w sobie polprzewodniki. dlatego "odwrocenie" Zeby byc calkiem scislym nalezaloby dodac ze transformator albo co najmniej dlawik w srodku i tak jest :-) Osobiscie nie widzialem jeszcze takiej przejsciowki z przetwornica impulsowa w srodku, ale brzmi logicznie wiec pewnie masz racje. Bartek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: no niezupelnie drogi Pytku.... IP: 132.198.175.* 01.10.04, 17:58 staralam sie prosto przedstawic problem Pytkowi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek no niezupelnie Elu Buhaha ... wiedza to nie buhaha IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 20:14 >widzisz, to co ty mowisz jest oparte na twojej wiedzy z fizyki z powiedzmy 7 >klasy? albo z liceum o proilu humanistycznym. wspolczesne konwertery zwlaszcza >te tanie (10-20$)i male, do dostania na lotnisku nie sa tak naprawde >transformatorem, ale zawieraja w sobie polprzewodniki. dlatego "odwrocenie" >biegu pradu nie da nic poza uszkodzeniem urzadzenia juz przy probie otwarcia JA pisałem właśnie o TRANSFORMATORZE, tak jak to było ujęte w TYTULE pytania (wątku) i odnośnie TRANSFORMATORA dawałem rady. A Ty się pewnie chciałaś popisać, że znasz się na tym trochę lepiej niż z zakresu 7 klasy i "wypaliłaś" jakowymś ... buhahahem. Dlatego pozwoliłem sobie nazwać Cię tak jak się "przedstawiłaś". Czyli żadnej polemiki, że proponujesz rozmowę o konwerterach zamiast transformatora, tylko : "nazywam się Ela Buhahaha i tyle mam do powiedzenia". >Ja rozumiem ze chcesz sie popisac przed dziewczyna ale najpierw poczytaj >cos na ten temat Widzisz, sądzę, że na elektronice i paru innych rzeczach znam się trochę lepiej niż Ty. Przed dziewczynami już nie muszę się popisywać, bo raczej zajmuje mnie bardziej opieką nad córką. A pewnie dostrzegłaś już teraz mechanizm nabijania się młodych chłopców z dziewczyn w każdej dyskusji o samochodach i elektrotechnice. Mechanizm ten jest identyczny z zaprezentowanym przez Ciebie, czyli : już parę lat słucham i czytam o tych sprawch, na pewno jestem lepsza/y niż niejeden/a i właśnie słyszę o samochodzie "bez biegów", ale będą zaraz jaja, gdy zaprezentuję swoją szeroką wiedzę od ... głośnego buhahahaha. Prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela pytku sprytku ... IP: 132.198.175.* 04.10.04, 20:35 ... odpowiedziales na moj post w ktorym wlasnie opisywalam taki tani reduktor napiecia (konwerter ) a nie transformator. wiec teraz nie odwracaj kota ogonem. choc cie rozumiem, w koncu sie troche wyglupiles z ta porada milego bawienia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek odwrócona - zakręcona IP: 80.48.246.* 07.10.04, 16:19 Gość portalu: ela napisał(a): >... odpowiedziales na moj post w ktorym wlasnie opisywalam taki tani reduktor >napiecia (konwerter ) a nie transformator. wiec teraz nie odwracaj kota ogonem. Elu, czy Ty jesteś zbyt ograniczona, aby zrozumieć, że dyskusja zaczęła się od pytania o transformator ? Nie pleć teraz mi o załączonym linku (kto go czytał?) i o Twojej terminologii, że "redutor to nie transformator". Czytaj ze zrozumieniem listy, na które odpowiadasz. Czytaj ze zrozumieniem przynajmniej tytuły tych listów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: transformator 110v-220v IP: *.symboliczna.net / 217.153.209.* 29.11.04, 19:44 a co zrobic z telefonem komorkowym Chce zabrac na dwa tyg do ny moj polski tel i mam tylko przelacznik do kontaktu i nie wiem czy mi bateria nie siadzie??? Jak myslicie?? Z gory serdeczne dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolkowski :) IP: *.cable.mindspring.com 01.10.04, 02:11 nie mozesz uzywac tych transformatorow do uzadzen wirojacych chodzi tu o czestotliwosc i nie mysl sobie ze np na suszarce jest 50Hz a w gniezdzie jest 60Hz to masz 10Hz zapasu najlepiej poczytajcie sobie teorie silnikow pradu przemiennego (zasade dzialania) to wam wszystko wyjasnji Odpowiedz Link Zgłoś
brtlmj Re: :) 01.10.04, 17:27 > nie mozesz uzywac tych transformatorow do uzadzen wirojacych > chodzi tu o czestotliwosc > i nie mysl sobie ze np na suszarce jest 50Hz a w gniezdzie jest 60Hz to masz > 10Hz zapasu > najlepiej poczytajcie sobie teorie silnikow pradu przemiennego (zasade > dzialania) to wam wszystko wyjasnji Popraw mnie jesli sie myle, ale wydaje mi sie ze synchroniczne i asynchroniczne po prostu przyspiesza o 20%, a na komutatorowych zmiana czestotliwosci z 50 na 50 Hz nie zrobi praktycznie zadnego wrazenia... Bartek. Odpowiedz Link Zgłoś
polished Re: transformator 110v-220v 01.10.04, 11:25 w Polsce mozna kupic np. na allegro: www.allegro.pl/show_item.php?item=31643283 są tez wiekszej mocy do wiekszych urzadzen mr p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: transformator 110v-220v IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:09 witam,tylko ze ten transformator nadaje sie do uzytku w polsce jak masz sprzet audio-video kupiony w Ameryce,,a tutaj chodzi o ten transformator ktory bedzie dzialal w Ameryce ...tzn 220 na 110 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: transformator 110v-220v IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:11 a i dlatego sie pomyliles bo Magda napisala 110 na 220 zamiast 220 na 110 .. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Ela, pytek, i kropka nad "i" : 04.10.04, 21:14 co prawda po angielsku, ale poradzicie sobie www.kropla.com/electric.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: transformator 110v-220v IP: *.cache.dfb / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 15:23 Ja taki transformator za pond 100 zl kupilam na gieldzie sprzetu elektronicznego w Krakowie - dziala jak burza....! Wreszcie moge uzywac ameryk ladowarki do baterii, ogromnej maszyny do miksowania i innych sprzetow stametj lepszej strony swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx dla glabow IP: *.cable.mindspring.com 08.10.04, 01:23 www.elektroda.pl/rtvforum/topic168159-0.html Odpowiedz Link Zgłoś