11.12.04, 14:50
Od kilku miesiecy lykam PreCare Conceive, ale czuje po nich smak spalonej
gumy. Czy powinnam zmienic rodzaj witaminek a moze zazywac je po posilku?
Notatka od aptekarza mowila, ze powinno sie je lykac godzine przed posilkiem
albo 4 godziny po (klopotliwe te wskazowki, do ktorych nie jestem w stanie
stosowac sie w 100%). Czy cos sie stanie jesli je lykne po posilku?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: witaminki 11.12.04, 16:37
      Dziwny smak w ustach to niestety zupelnie normalna przypadlosc ciazowa. Ja dla odmiany mialam
      smak metalowo-drewniany. Przypuszczam ze konkretne pory sa zwiazane z przyswajalnoscia witamin
      ktora moze byc oslabiona (np. wapn neutralizuje fluor).
      • claudia207 Re: witaminki 12.12.04, 00:36
        W ciazy jeszcze nie jestem. Czy myslisz, ze taka jest reakcja mojego organizmu
        i przy kazdych witaminach bede miala taka reakcje? To jest zbyt blacha sprawa,
        aby kontaktowac sie z moim lekarzem zwlaszcza, jesli nic nie da sie zrobic. Czy
        ktos mial podobna reakcje?
        • edytkus Re: witaminki 12.12.04, 00:42
          claudia207 napisała:

> W ciazy jeszcze nie jestem.

Ups!

Czy myslisz, ze taka jest reakcja mojego organizmu
          > i przy kazdych witaminach bede miala taka reakcje? To jest zbyt blacha sprawa,
          > aby kontaktowac sie z moim lekarzem zwlaszcza, jesli nic nie da sie zrobic.

Wg mnie powinnas porozmawiac z lekarzem, prawdopodobnie nie Ty jedna reagujesz w ten sposob, a
          wybor witamin jest spory.

Czy
          >
          > ktos mial podobna reakcje?
        • hannamay Re: witaminki 12.12.04, 02:27

claudia --

ja proponowalabym ci sprobowac innych witamin - wybor jest spory, a z pewnoscia
          trafisz na cos co bedzie ci sluzyc znacznie lepiej.

Ja przed ciaza bralam jedna tabletke centrum i nie czulam zadnych dolegliwosci.
          W chwili kiedy dowiedzialam sie o ciazy, zmienilam centrum na inne - nazwy nie
          pamietam ( kupione w whole foods za duzze pieniadze). Niby bardzo zalecane,
          bazujace na wyciagach naturalnych, dobrze absorbowane przez organizm z glinko i
          innymi bajerami, ale ile razy mialam je polknac zawsze przechodzilam torsje. Za
          sam zapach mialam juz witamin dosc. I zdarzalo sie pomimo ze nie mialam sporych
          nudnosci, po polknieciu witaminki bieglam do toalety i .. .

Moj maz pewnego dnia nie wytrzymal i pojechal do najblizszej apteki w safeway,
          walgreens czy longs drugs i kupil mi trzy rozne opakowania witamin. w tym z
          Stuart Prenatal, ktore po prostu sa zwyczajnymi witaminami, bez dziwnych
          zapachow, jedna tabletka na dzien i w ten sposob zakonczyly sie moje wieczorne
          nudnosci i wymioty. do tej pory biore je i naprawde znacznie lepiej mi sluza.

www.walgreens.com/store/product.jhtml?CATID=100150&id=prod370327&skuid=sku370328&navAction=push&navCount=1
          powodzenia!
          _hannamay_
          • claudia207 Re: witaminki 12.12.04, 05:16
            Podobno witaminy bez recepty maja znacznie nizszy poziom kwasy foliowego.
            Slyszalyscie cos na ten temat?
            • hannamay Re: witaminki 12.12.04, 20:13

przed ciaza lekarz zalecal mi zazywanie witamin majacych w skladzie standardowe
              400mcg. Po rozpoznanej ciazy polecil kupic witaminy z zawartoscia kwasu 800mcg.
              i rzeczywscie wiekszosc zwyczajnych witamin ma te 400 mcg w skladzie, a
              prenatalne -800mcg.

nie mam pojecia jak ma sie sklad tych na recepte.

pozdrawiam!
              • claudia207 Re: witaminki 14.12.04, 04:31
                Wypytalam sie w aptece, jak to jest z zawartoscia kwasu foliowego. Jesli
                zawartosc jest 1 mg albo wiecej, witaminy musza byc sprzedawane na recepte i
                taka jest wlasnie zawartosc kwasu w moich tabletkach. Poprosze moja lekarke o
                recepte na inne witaminki, bo mimo ze drozsze o 1/3, wole wiecej kwasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka