IP: *.4y.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:55
czesc.
Mam zielona karte ale obecnie przebywam w Polsce.Chcialbym rozliczyc sie z
podatkow za ubiegly rok. Nie wiem jak sie do tego zabrac.Moze ktos z was byl
lub jest w podobnej sytuacji jak ja.prosze o pomoc.(Wiem sa firmy ktore
zajmuja sie tym lecz przewaznie zajmuja sie one wizami nie imigracyjnymi(J1
H2b,B2)
Obserwuj wątek
    • Gość: frequent flyer Re: podatki IP: 80.241.130.* 06.01.05, 12:10
      a co to ma wspólnego z turystyką, łaskawco?
      • Gość: Korej Re: podatki IP: *.4y.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:39
        Wydaje mi sie ze bardzo duzo.Ci ktorzy sa na wizach nie imigracyjnych tez musza
        placic podatki.
    • Gość: Frank Re: podatki IP: *.cable.mindspring.com 12.01.05, 00:29
      Chyba nie zrozumiales zartu poprzednika ;-) - prawo podatkowe przeciez dla
      kazdego jest takie same - kazdy z obowiazkiem placenia placi ;-) oczywiscie
      niektorzy mniej a inni wiecej ;-)

Ale nie o tym ... troche slabo przedstawiles swoja sytuacje ... wiec odpowiedz
      bedzie troche ograniczona ;-)

Pierwsze to czy wogole pracowales/miales dochody w roku z ktorego sie chcesz
      rozliczyc? bo do pewnej niskiej stawki nie ma obowiazku sie rozliczac...
      Oczywiscie mowie tu o dochodach obojetnie gdzie ... bo mozesz tez sie rozliczyc
      z kasy zarobionej w Polsce w USA ... Tez wes pod uwage to ze jesli sie
      rozliczasz w jednym Panstwie to z tych samych dochodow nie musisz sie rozliczac
      podwojnie w drugim (to prawo jest w USA - co do Polskiego to nie wiem).

Jesli pracowales/miales dochody i chcesz sie rozliczyc w USA to drugie pytanie
      jest czy bedziesz mial latwa forme do wypelnienia (EZ Form) czy tez nie jestes
      single i masz pare dodatkowych dodatkow - gdzie bedziesz musial wypelniec
      odrobine bardziej skomplikowana forme ...

EZ Form mozna nawet Online i chyba nawet na stronach IRS ... oczywiscie mowie
      tu tylko narazie o rozliczeniach Federalnych - bo stanowe sa osobno i osobne
      Formy (w kazdym stanie odrobine inne - a w paru ie. Texas nawet nie ma)...

W stanowych rozliczeniach tez trzeba uwzglednic czy bylo sie rezydentem caly
      rok czy tylko czesc i z tej czesci sie rozliczasz wiec odrobine bardziej
      skomplikowane.

Ale podstawa to czy wogole masz z czego sie rozliczac - podaj jakies dodatkowe
      info ile czasu jakie dochody i jakie podatki ... itp...

• Gość: Frank Re: podatki IP: *.cable.mindspring.com 12.01.05, 00:37
        Tu troche dodatkowych informacji ->www.irs.gov/faqs/faq13-7.html
        • Gość: korej Re: podatki IP: *.4y.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:30
          Dzieki za info.
          mam zielona karte od 7 miesiecy, jestem (single), pracowalem w stanie Nj i
          chcialbym rozliczyc sie z podatku stanowego i federalnego. zarobilem ok 12000$
          pracujac 4 miesiace. Czy moze sie orientujej czy amerykanie posiadaja podobnie
          jak polacy kwote wolna od podatku?
          • Gość: kasia Re: podatki IP: 65.211.80.* 13.01.05, 15:54
            Frank!
            Czy jezeli pracowalam w POlsce i dwa miesiace w Stanach to moge rozliczyc sie
            osobno jezeli nadal przebywam w USA? Czy jest umowa o unikaniu podwojnego
            opodatkowania miedzy USA i Polska? Dzieki za wszelkie informacje!
          • engine8 Re: podatki 13.03.15, 22:04
            Teroretycznie w USA nie ma kwoty wolnej od podatku. Od Zero do ok $9k (dla singli - 2x tyle dla married filling jointly) )podatek jest 10%. Od $9 do $36.9K jest 15%..itd
            Ale sa tzn "deductions" ktore sie odejmuje od kwoty zarobionej a podatek placi sie z pozostalej kwoty. Std Deduction jest teraz $6200/osobe.. Do tego masz $3950 tzw "personal exemption" i eearned taz credit jak malo zarabisza.
            Mozna wiec powiedziec ze masz (6200 +3950) ~ $10150 "wolne od podatku"?
            Wiec jak zarobiles $12k - to zaplacisz ok 10% od roznicy tzn od $1850 jesli nie masz innych deductions...
            W tym przypadku zaplacilbys $185 podatku federalnego ale przy niskich zarobkach (chyba ponizej $50 tys rocznie ) dostajesz cos co sie nazywa "Earned tax credit" - - w Twoim przypadku to chyba $196 wiec dostalbys ok $11 zwrotu podatkow :))
            Na stanowych sie nie znam - kazdy stan ma swoje metody i wyliczenia sa na podstawie wyliczen federalnych - czsami z malymi poprawkami..
            Mozesz sobie wsztsko znalezc na internecie...
    • daband Re: podatki 13.03.15, 14:08
      Witam, żeby wiedzieć na pewno jak to ma być warto skorzystać z usług doradztwa podatkowego, firma Tributum www.tributumksiegowosc.pl/podatki pomoże ci w tym, umówić się można na indywidualną konsultację))
      • saturn5 Re: podatki 13.03.15, 17:35
        spozniles sie z ta porada o jakies 10 lat.
        • engine8 Re: podatki 13.03.15, 22:07
          hehehehehe ja tez...... Czasami trzeba uzywac okularow a nie isc na slepo z akim innym .... ale moze sie komus przyda :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka