Gość: gregor IP: *.macmb101.mi.comcast.net 20.03.05, 05:41 No wlasnie, czy w ogole jest to mozliwe do zrobienia? Sprzedac mieszkanie, ktore jest w Polsce, nie ruszajac sie ze Stanow? Ktos ma jakies doswiadczenie z takim przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usuwanie.azbestu Sprzedaz w Polsce bez ruszania doopy ze Stanow. 20.03.05, 06:58 Jest mozliwa. Upowaznij kogos notarialnie w Polsce do przeprowadzenia sprzedazy mieszkania w twoim imieniu. Kogos zaufanego :))) dodam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregor Re: Sprzedaz w Polsce bez ruszania doopy ze Stano IP: *.macmb101.mi.comcast.net 20.03.05, 07:26 Ok, ale czy jest mozliwe upowaznie w sytuacji gdy ja jestem w Stanach, a osoba, ktora upowazniam w Polsce? Czy takie sprawy zalatwia sie przez polska ambasade, czy tez moe jakas inna droga. Odpowiedz Link Zgłoś
usuwanie.azbestu Nie ruszanie doopy ze Stanow. 20.03.05, 08:21 O takiej sytuacji pisalem. Mozesz napisac upowaznienie tutaj (po polsku) i notariusz przywali pieczec. Jezyk jest bez znaczenia poniewaz notariusz stwierdza tylko tozsamosc osoby podpisujacej. I to moze wystarczyc. Jezeli chcesz byc absolutnie pewnym to mozesz upowaznienie zalegalizowac w konsulacie (ambasada zajmuje sie polityka, konsulat sprawami obywateli). Bedzie to kosztowalo kilkadziesiat dolarow wiecej. Zalegalizowane upowaznienie przeslij listem poleconym do Polski. Wymagany jest oryginal wiec nie mozesz faksowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJM A co po sprzedaniu IP: *.s-ip.magma.ca 20.03.05, 16:20 Jak najlatwiej zrobic transfer pieniedzy z Polski ( za mieszkanie pewnie ktos zaplaci w zlotowkach mozna wymienic), jak polskie przepisy dzialaja przy przelewach wiekszych sum, jakie sa oplaty. Jak tutejsze banki zalatwiaja przelew ( oplaty, tlumaczenie skad sa pieniadze, podatki ) kjm Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: A co po sprzedaniu 20.03.05, 18:48 Aby uniknąć podwójnego opodatkowania najlepiej zrobić 'Wire-transfer' z Polski! W polsce aktualnie chiiiba wszystkie banki prowadzą konta w dolaresach... Czyli nawet jeżeli wpłata do banku jest w złotówkach, to bank automatycznie zrobi przelicznik na dolaresy (po aktualnym kursie) . "Cinkciarzy" już nie ma !!! O czym trzeba pamiętać ? Aby IRS nie zadawał dużo pytań, to maximum transferu powinno być nie więcej niż $9.999.oo jednorazowo (ale to lepiej sprawdzić w lokalnym (zaprzyjaźnionym) banku! Te przepisy też się zmieniają ! Ktoś tu wcześniej napisał, że trzeba sobie znaleść zaufaną osobę.... Powiedziałbym , nawet BARDZO, BARDZO ZAUFANĄ osobę !!! No bo po co Ci pieniądze ? Przecież jesteś w Ameryce i masz fortune!!! (chociaż, pododno Fortune ściga prokuratura w Nowym Targu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregor Re: A co po sprzedaniu IP: *.macmb101.mi.comcast.net 20.03.05, 19:11 Ok, dziekuje za udzielone odpowiedzi. W sumie upowaznienie wystawie na swoich rodzicow, natomiast transfer kasy do Stanow, to juz najmniejszy problem. Ulokowanie tego w banku tak by IRS sie nie czepial, takze. Jeszcze raz wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Jak sprzedac mieszkanie w Polsce, nie ruszaja 20.03.05, 20:12 mozna kupic dolary w kantorze i dadza jeszcze upust :))ale to trzeba dogadac szczegoly :).. Odpowiedz Link Zgłoś
usuwanie.azbestu Internal Revenue Service i czepianie sie :))). 20.03.05, 21:11 W tym przypadku transakcja sprzedazy domu odbyla sie za granica i IRS niespecjalnie interesuje sie twoim dochodem. Nalezy zrobic pare kopii aktu kupna-sprzedazy i miec pod reka aby ewentualnie udokumentowac wplyw gotowki na maloprawdopodobne zapytanie IRS. Dopiero procent od inwestycji tych pieniedzy po dotarciu do Stanow jest opodatkowany. Mozna przelac pieniadze przez bank a mozna tez wwiez czesc w torbie podroznej w towarzystwie kopii aktu sprzedazy. W przypadku 10G lub wiecej nalezy wypelnic odpowiedni druk celny. Bez zadnej konsekwencji podatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Ciekawostka podatkowa w Polsce 20.03.05, 21:54 Nie wiem jak dawno temu wyjechałeś z polski??? W latach 90-tych wymyślono w polsce numer NIP (numer identyfikacyjny podatnika)!!! Bez takowego numeru jest trochę uciążliwe załatwienie czegokolwiek związanego z obrotem waliuty (nawet polskiej)! ___________ Gdy przyjechałem do polski (po dłuższej wizycie) i chciałem założyć konto w banku..... Pani 'ładna' podała mi odpowiednie formularze do wypisania informując, że gdybym miał jakieś pytania, to ona pomoże! Wszystko szło sprawnie dopóki nie doszedłem do pkt. NIP ! Grzecznie pytam - co, to jest NIP ? Pani, troszkę zaskoczona, pyta. Jak,to? To Pan niema NIP'u ? NIE ! Kontynuując odpowiedź , pytam - A gdzie się to kupuje??? No i wtedy się zaczęło ......... jeżdżenie po Urzędach Skarbowych, aby mi taki numer wykrę... znaczy wytworzyli !!! (nie ma lekko, chleb 2.oo złote) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Jak sprzedac mieszkanie w Polsce, nie ruszaja 20.03.05, 23:14 a PESEL miales :)) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 PeSeL 20.03.05, 23:33 sylwek07 napisał: > a PESEL miales :)) _______________ "07 zgłoś się" . Kogo pytasz ? Ja do "Pe eS eL'u" nie należę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: PeSeL 21.03.05, 10:02 w357 miales czy musiales sie starac o ten numer ?tak jak o NIP :)..ten numer z data urodzenia w dowodzie osobistym :) Odpowiedz Link Zgłoś