Dodaj do ulubionych

Touroperatorzy w USA

01.08.05, 17:32
Interesuja mnie roznice/podobienstwa pomiedzy europejskim i amerykanskim
rynkiem turystycznym. Czy ktos moze mi naswietlic temat ?

Czy np. w USA dzialaja touroperatorzy podobni do europejskiego Thomasa Cooka,
TUI itp. tzn. organizujacy wycieczki od A do Z, czyli przelot + transfery +
hotel + oferty wycieczek itp. Na expedia.com czy hotwire.com widzialam tylko
oferty "packages", no ale to jest zwykle polaczenie przelotu z hotelem
("dynamic packaging"), z ew. jakas znizka - transfer z lotniska do hotelu,
opieka rezydentow zwykle nie sa chyba czescia pakietu ?
Jesli istnieja amarykanskie odpowiedniki wyzej wymienionych, to bylabym bardzo
wdzieczna za namiary.
Czy wiekszosc ludzi bukuje osobno hotel + przelot + auto czy raczej szuka
ofert pakietowych ?
Obserwuj wątek
    • Gość: malik Re: Touroperatorzy w USA IP: 81.170.8.* 01.08.05, 18:26
      Dzieki Bogu takich nie ma wsiadasz w samolot lecisz gdzie chcesz i robisz co
      chcesz.
      W US jest pelna wolnosc i brak socjalizmu
      • dunia77 Re: Touroperatorzy w USA 02.08.05, 10:46
        > Dzieki Bogu takich nie ma wsiadasz w samolot lecisz gdzie chcesz i robisz co
        > chcesz.

Dlaczego "dzieki Bogu" ? W Europie zachodniej jest wybor miedzy opcja
        zorganizowana i indywidualna i obie maja wielu zwolennikow.

> W US jest pelna wolnosc i brak socjalizmu

Zastanawiajace, ze odpowiedz na kazde najwzyklejsze pytanie na tym forum musi
        zawierac emocjonalny komentarz ;-)
        Nie wiem, co ma obecnosc rezydenta w hotelu do socjalizmu, ale to pewnie
        dlatego, ze nie mieszkalam jeszcze w Stanach ;-)
    • jot-23 Re: Touroperatorzy w USA 01.08.05, 19:08
      dunia77 napisała:

> Interesuja mnie roznice/podobienstwa pomiedzy europejskim i amerykanskim
      > rynkiem turystycznym. Czy ktos moze mi naswietlic temat ?
      >
      > Czy np. w USA dzialaja touroperatorzy podobni do europejskiego Thomasa Cooka,
      > TUI itp. tzn. organizujacy wycieczki od A do Z, czyli przelot + transfery +
      > hotel + oferty wycieczek itp. Na expedia.com czy hotwire.com widzialam tylko
      > oferty "packages", no ale to jest zwykle polaczenie przelotu z hotelem
      > ("dynamic packaging"), z ew. jakas znizka - transfer z lotniska do hotelu,
      > opieka rezydentow zwykle nie sa chyba czescia pakietu ?
      > Jesli istnieja amarykanskie odpowiedniki wyzej wymienionych, to bylabym bardzo
      > wdzieczna za namiary.
      > Czy wiekszosc ludzi bukuje osobno hotel + przelot + auto czy raczej szuka
      > ofert pakietowych ?

od czasow internetu przelot+hotel jest chyba najpopularniejszy...nie wiem czy
      popularnosc angielskiego na swiecie nie jest temu "winna"... bo praktycznie
      kazdy amerykanin bedzie sie w stanie jakos tam porozumiec z "lokalnymi" mowiac
      tylko po swojemu... wiec nie ma takiej potrzeby "niankowania"... pozostawia
      wolna reke co do tego co sie robi na miejscu....te wycieczki autobusem jakos mi
      sie tak z komuna kojaza :)

sa firmy ktore maja bardziej "kompleksowe" podejscie jak np Apple Vacations

www.applevacations.com/index.do?command=showHome
      co do
      • dunia77 Re: Touroperatorzy w USA 02.08.05, 10:42
        W calej Europie zorganizowane wycieczki sa bardzo popularne, nie tylko w krajach
        postsocjalistycznych ;-)
        Dzieki za odpowiedz :-)
    • Gość: JP Re: Touroperatorzy w USA IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 02.08.05, 12:31
      Dwa przyklady.

Wczasy organizowane przez agencje Pani J. na Hawajach dla Polakow.
      Styl Europejski.
      Zwiedzanie wysp Hawajskich w jeden tydzien. Zakwaterowanie w tanich hotelach z
      marnym wyzywieniem dla oszczednosci. Program bardzo napiety. Wszystko w biegu.
      Codziennie bardzo wczesna pobudka. Szybkie sniadanie, autobus, samolot,
      autobus. W autobusie przewodnik. Zwiedzanie 20-30 ciekawych punktow i powrot do
      samolotu i hotelu. Tak codziennie. Morderstwo. Wszyscy zmeczeni i nerwowi.
      Dochodzi do klotni, leca wyzwiska.

Przyklad drugi. Wczasy wykupione w czysto Amerykanskich biurach podrozy.
      Styl Amerykanski.
      Po wybraniu przeznaczenia pojawia sie nam 100 i wiecej propozycji czasowych
      (liczba dni) i cenowych. Wybieramy np Las Vegas na tydzien. W packiecie jest
      samolot + hotel + samochod lub tylko przelot i hotel, do wyboru. Zakwaterownie
      w hotelach o wysokim standarcie (min. 3 gwiazdki). Do hotelu z lotniska dowozi
      nas autobus hotelowy za darmo. Zarcie dowoli (bez ograniczen) i duzym wyborze.
      Jemy tyle ile chcemy albo potrafimy zjesc. W hotelu mamy do dyspozycji programy
      wycieczek i wszelkiego rodzaju foldery co warto zwiedzic. Mozemy skorzystac z
      wycieczek organizowanych przez hotel lub wybrac samodzielne zwiedzanie.
      Jestesmy wolni, nikt nas nie pogania, mamy wolny wybor. Mlodzi ida na show a
      starzy do kasyna albo odwrotnie :).
      Jestemy najedzeni, wypoczeci, zadowoleni i usmiechnieci.
      • Gość: JP Re: Touroperatorzy w USA IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 02.08.05, 12:43
        Dodam tylko jeszcze ceny bo ktos moze powiedziec no dobrze ale za jaka cene?
        Te pierwsze wczasy $1.500/osobe, te drugie $500/osobe.
        Mozesz jeszcze innaczej bo ktos moze powiedziec, no tak ale sam przelot na
        Hawaje jest taki drogi.
        Te pierwsze wykupyje mieszkaniec mainland np z Chicago a te drugie mieszkaniec
        Honolulu Hawaii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka