Dodaj do ulubionych

Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki?

01.09.05, 22:51
No wlasnie, mam dylemat..mam troche ksiazeczek dla malego ale wiekszosc z nich to sa ksiazki z
bajeczkami po angielsku..Nie chce mu mieszac narazie w glowie i wolalabym czytac mu polskie
bajeczki, ale ksiazki z polskimi bajkami sa tu naprawde drogie..
Czy moze znacie jakies strony internetowe na ktorych moglabym kupic je bezposrednio z Polski?
Obserwuj wątek
    • ewap_mama_alexa Re: Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki? 01.09.05, 23:41
      Jasne ze czytamy po polsku, choc i po angielsku tez. I staram sie zeby po
      angielsku to raczej tata, to w koncu jego jezyk, po co Alexowi moj akcent ;)
      To prawda, ze ksiazki polskie tutaj sa drogie, a i wybor taki sobie. Ja na
      szczescie czesto jezdze do Polski i przywoze cale walizy ksiazek. Duzo zamawiam
      w ksiegarni internetowej www.merlin.com.pl , ale z wysylka do moich rodzicow,
      potem sobie hurtem odbieram. Mozna zamowic wysylke do Stanow, ale jakos okropnie
      drogo wychodzi. Jako ksiegarnia Merlin jest bardzo w porzadku.
      Czesto zdarzalo mi sie czytac angielski tekst po polsku, np. cala serie
      ksiazeczek o Little Bear, ktory bardzo dlugo byl ulubionym ulubiencem Alexa. Ale
      na dluzsza mete to takie sobie rozwiazanie.
      Gdybys poszukiwala pomyslow na lektury dla Patryka zapraszam na forum Ksiazki
      dla dzieci forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375

Ewa
    • edytkus Re: Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki? 02.09.05, 00:11
      Teraz Alexandra woli samoobsluge i czytac sobie nie pozwala ale wczescneij robilam tak jak
      poprzedniczka - wymyslalam polski tekst, chcoiaz w zasadzie to bylo tlumaczenie co widac na
      obrazkach. Polskie ksiazki tez tak jak Ewa kupuje w Merlinie na adres mojej Mamy a potem ktos mi
      przywozi.
    • hannamay Re: Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki? 02.09.05, 01:00
      ja mojej malenkiej coreczce zaczelam czytac kiedy miala okolo 2 mcy. patrzyla
      tak ciekawym wzrokiem i ze zdziwieniem .. spodobalo jej sie to nasze czytanie i
      kolysanie sie w fotelu.

mam cala mase polskich ksiazeczke przyslanych od rodzicow i siostry, a takze
      sama sobie ostatnio kupilam jak bylam w Polsce. Tyle jest pieknych ksiazeczek-
      bajek. moje ulubione to te ktorych rysunki sa w postaci puzzli, i pozniej
      dziecko bedzie mialo fajna zabawe z ich ukladaniem.

teraz Ola ma prawie 6 mcy i czytam jej codziennie. ja po polsku, a moj maz w
      chwili wolnej wyczytuje bajki po turecku z tureckich ksiazeczek :)
      • edytais Re: Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki? 02.09.05, 02:39
        Ja tez jestem zadowolona z merlin.com.pl. Jesli zamowisz tam na pewna kwote (w
        tamtym roku ja musialam za 200 czy 250 zlotych) to wysylka byla za darmo w
        Polsce. Ja wtedy kombinowalam wysylke do siostry w Warszawie a ta miala wyslac
        przez firme polamer do USA (bardzo tania firma przewoznicza). Tym sposobem
        wychodzilo o wiele wiele taniej niz kupno czegokolwiek w USA.
        Jesli nie masz za wiele polskich ksiazeczek to mozesz czytac cokolwiek po
        polsku. Ja swojej 2 letniej coreczce wszystkie (polskie, niemieckie,
        amerykanskie) ksiazeczki "czytam" po polsku. Te co maja za dlugi tekst przy
        ktorym Emily by sie znudzila po prostu po polsku opowiadam, lub opisuje co jest
        na obrazku i prosze, zeby pokazywala paluszkiem co widzi. Pytam co to jest i
        zachecam do odpowiedzi po polsku. Tekst w ksiazeczkach dla bardzo malych dzieci
        jest zwykle bardzo prosty, wiecej jest obrazkow i tylko jedno lub 2 zdania pod
        obrazkiem, ze nie jest trudno w biegu tlumaczyc (chyba, ze masz slaby angielski).
        Inna opca (poza kupnem lub improwizacja) jest wpisanie tekstu wlasnorecznie. Ja
        zrobilam tak z paroma ksiazeczkami np. Very hungry caterpillar. Mielismy wielka
        sztywna ksiege i bylo wystarczajaco miejsca, zeby wpisac tlumaczenie w 2 innych
        jezykach, tak ze mamy 3 jezyczna ksiazke :)
        • edytkus Do Edyty 02.09.05, 06:28
          Napsiz cos wiecej o tej firmie Polamer.
          • edytais Re: Do Edyty 02.09.05, 22:37
            www.polamerusa.com
            Ja nie skorzystalam, ale znam osobe ktora byla zadowolona z uslug. Moja siostra
            miala zamiar wyslac paczke z ksiazkami i nie poniesc kosztow (ja za wysylke
            mialam zaplacic karta kredytowa). Trzeba tylko wysylac z Warszawy.
            • ewap_mama_alexa Re: Do Edyty 03.09.05, 00:37
              edytais napisała:

> www.polamerusa.com
              > Ja nie skorzystalam, ale znam osobe ktora byla zadowolona z uslug.

To ja? Faktycznie, korzystalam raz i bylo w porzadku. Paczka 2 kg,kosztowala 75
              zl, doszla w niecale trzy tygodnie. Problem w tym, ze w Polsce biura Polamer ma
              w Warszawie i Radomiu (adres i tel. na www.polamer.com.pl).
              Jest tez opcja Poczty Polskiej pod nazwa 'worek M', czyli ksiazki pakowane w
              pudla a pudla do wora. I ten wor wedruje albo poczta lotnicza albo morska.
              Lotnicza kosztuje majatek, morska jest przystepna (10 kg za piecdziesiat pare
              zl, o ile dobrze pamietam) ale trwa to ok. 3 miesiecy.
    • milewicz1 Re: Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki? 15.11.05, 22:15
      my mamy mnooooooooostwo polskich ksiazeczek, Helenka je uwielbia. Ale totalnie
      n ie oplaca sie kupowanie tu czy na necie... Najlepiej poprosic kogos, zeby
      wyslal...
      m
      • mka16 Re: Czytacie swoim dzieciom polskie ksiazeczki? 30.11.05, 04:41
        a tu jest strona na ktorej mozna znalezc troche Polskich bajek i wierszykow,
        nie jest tego wiele, ale na poczatek moze warto zajrzec:

www.dziecionline.pl/maluch/maluch.htm
        Mam nadzieje, ze jak sie maly urodzi to bedzie mozliwosc przywiezienia troche
        ksiazeczek z Polski, bo szczerze mowiac nie mam ochoty przeplacac za ksiazki
        zamawiane z Polski czy nawet z ksiegarni np. w Chicago

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka