08.09.05, 03:37
Mam coraz wieksza ochote przejsc sladami Johna Moore, narratora powiesci Caleba Carra... A moze
ktos to zrobil? Uwielbiam Lower Manhattan i oczywiscie chodze tamtymi ulicami, ale nigdy nie
zwracalam uwagi na opisane w Alieniscie konkretne budynki i miejsca. Mysle, ze wiekszosc z nich
istnieje nadal, bo ze istniala na przelomie XIX i XX w., nie mam watpliwosci Carr jest przeciez
urodzonym tam wlasnie historykiem...
Obserwuj wątek
    • marxx Re: Alienista 20.11.05, 21:53
      no to teraz moze ktos napisze cos o tej powiesci???
      • staua Re: Alienista 21.11.05, 02:08
        dzieki za podciagniecie! Mala mam co prawda nadzieje, ze ktos dopisze cos do
        tego watku, ale przynajmniej tak szybko nie zginie...
        Duzo dyskusji o powiesciach Carra jest na Forum Ksiazki, mnie ciekawilo, czy
        ludzie w NYC sie nia zainteresowali - bo jest czym...
        Mnie dzieki niej zafascynowal (jako osobowosc) Teddy Roosevelt :-)
        Pozdrawiam
        • mika_1 Re: Alienista 21.11.05, 13:56
          Staua - zainteresowałaś mnie, więc właśnie przeglądam Allegro i zamierzam sobie
          tę książkę kupić. Czy czytałaś też Anioła Ciemności? Akcja też rozgrywa się w
          NYC.
          Ja, z racji mojego zagipsowanego stanu, zajmuję się literaturą zdecydowanie
          lekką i nie wymagającą zbytniego myślenia. Czytam właśnie The Devil Wears
          Prada, a wcześniej czytałam książkę Sykes pod polskim tytułem Księżniczki z
          Park Avenue. I też sprawia mi sporo radości poruszanie się wraz z bohaterami po
          ulicach Nowego Jorku:)
          Mam nadzieję, że będę miała więcej do powiedzenia po przeczytaniu Aleinisty!
          • aniutek Re: Alienista 21.11.05, 15:44
            czytalam i mieszkam na LES :)
            wspaniala, super ksiazka a park w ktorym zamordowano jednego z chlpocow mam posd nosem Corlears
            hook park. wiekszosc ulic przeszlam z ksiazka w reku, znalazlam mark na chodniku w parku przy City
            Hall gdzie byly zbiorniki wodne dla miasta....
            lece poszukac tej ksiazki ale cos mi sie zdaje, ze pozyczylam komus :(
            • aniutek Re: Alienista 21.11.05, 15:52
              znalazlam!!!!!
              lece kupic aniola ciemnosci :)
              • staua Re: Alienista 21.11.05, 18:30
                Ja Aniola Ciemnosci jeszcze nie czytalam, bo wypozyczam je z biblioteki i caly czas czekam - jakos
                zwsze, gdy przychodze, to tej ksiazki nie ma...
                Carr w ogole sam niezle wyglada, pasuje do klimatow swoich ksiazek.
                • mika_1 Re: Alienista 21.11.05, 19:43
                  A ja kupiłam właśnie Alienistę. Za kilka dni powinnam go mieć:)
                  • marxx Re: Alienista 21.11.05, 21:52
                    nikt mi nie odpowiedzial :(

Ale sam sobie znalazlem odpowiedz :)
                    O tu...www.biblionetka.pl/ks.asp?id=15352

Czy naprawde jego ksiazki s atak dobre?
                    m
                    • marxx Re: Alienista 21.11.05, 21:55
                      z tego co przeczytalem w recenzji ....moglby powstac z tego niezly film :)
                      • staua Re: Alienista 21.11.05, 23:32
                        Tez sobie tak myslalam. I naprawde jego ksiazki sa dobre. Jest historykiem, moze to pomaga w
                        nakreslaniu tla tamtych czasow. Z Alienisty dowiedzialam sie, ze na poczatku wieku odciski palcow nie
                        byly tu uznawane za dowod, w Europie zaczeto ich oficjalnie uzywac duzo wczesniej, a teraz, prosze,
                        nawet na granicy :-)
                        • marxx Re: Alienista 22.11.05, 03:52
                          Jestem ciekaw czy sa ciekawe ksiazki ktorych akcja dzieje sie w
                          Szikago .pomijam wszystkie historie o Alfonsie Capone :)
                          • staua Re: Alienista 22.11.05, 16:36
                            Moze na Twoim forum ktos wie?
                            Prawde mowiac, tez mi nic nie przychodzi do glowy, a moge wymienic sporo w innych miejscach
                            Stanow. Moze na Forum Ksiazki zapytamy?
                            • claudia207 Polecam inna ksiazke 22.11.05, 17:59
                              Mnie tez zaciekawiliscie. Bardzo lubie porownania w stylu kiedys z dzis.
                              Poszukam w ksiegarni mimo, ze juz mam w domu sporo ksiazek do przeczytania.

Polecam "A Tree Grows in Brooklyn" napisana przez Betty Smith. Akcja toczy sie w
                              okolicach dolny Greenpint - Williamsburg na przelomie XiX i XX wieku. Opisy
                              okolicy sa znakomite, a przezycia takie jakie musiela miec pierwsza fala
                              polskiej emigracji.

Jako ciekawostka, znalazlam kiedys przez przypadek dom autorki na Woodhaven.
                              Bardzo podoba mi sie styl tylko szkoda, ze okolica jest teraz taka sobie.
                              Czy to nie ciekawe jak sie miasto zmienia? 100 lat temu Woodhaven bylo super a
                              Wiiliamsburg jedna z najbiedniejszych dzielnic, a teraz sytuacja jest odwrotna.
                              • bluedream Re: Polecam inna ksiazke 22.11.05, 21:52
                                Mieszkalam na Woodhaven, czy ty tam mieszkasz?
                                Ja mieszkalam niedaleko parku.....
                                • staua Re: Polecam inna ksiazke 22.11.05, 22:15
                                  Z nowojorskich polecam jeszcze "Motherless Brooklyn" Jonathana Lethema (po polsku "Osierocony
                                  Brooklyn"), to tez brooklynskie klimaty, ale raczej we wloskim wydaniu.
                                • claudia207 Re: Polecam inna ksiazke 23.11.05, 01:12
                                  Mieszkalam a teraz czesto bywam w Hetmanie na zakupach p;olskiego jedzonka,
                                  jesli nie mam czasu pojechac na Greenpoint.
                                  • claudia207 Re: Polecam inna ksiazke 23.11.05, 01:13
                                    Tak sobie pomyslalam, ze jest bardzo mozliwe, ze bylysmy sasiadkami. Napisze do
                                    Ciebie e-mail.
                              • staua Re: Polecam inna ksiazke 22.11.05, 22:13
                                Czytalam, ze to bardzo dobra ksiazka. Musze ja przeczytac i caly czas obiecuje to sobie, ale jakos
                                ciagle odkladam. Mam nadzieje, ze uda mi sie wkrotce i cos dopisze.
    • ampolion Re: Alienista 22.11.05, 23:11
      A może coś takiego?...
      www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=literary+Greenwich+Village&spell=1
      • mika_1 Re: Alienista 22.11.05, 23:27
        Przyszła mi jeszcze do głowy Dziesiąta Aleja - Mario Puzo.
    • claudia207 Re: Alienista 23.11.05, 01:16
      Przydalaby sie zmiana tytulu watku na 'Ksiazki o NYC", albo cos w tym rodzaju,
      aby mozna bylo go znalesc w przyszlosci. Czy jest to Mika wykonalne?
      • ampolion Re: Alienista 23.11.05, 04:38
        "Literacki NJ"
        • marxx Re: Alienista 23.11.05, 04:50
          "Z książką po Nowym Jorku"
          :)
          • mika_1 do Staua 23.11.05, 11:30
            Zmiana wątku nie jest możliwa, możemy jedynie założyć nowy i skopoiować lub
            podlinkować ten.
            • staua Re: do Staua 23.11.05, 16:05
              Pytasz mnie? Jasne, zrob tak, bo w tym nikomu nie przyjdzie do glowy, zeby szukac jakichs innych
              ksiazek.
            • claudia207 Re: do Staua 23.11.05, 21:56
              To chyba do mnie? ;-)
              • mika_1 Re: do Staua 23.11.05, 22:16
                Juz jest nowy wątek o Książkach o NYC. A ten podlinkowany.
    • claudia207 Nowy York na fotografiach 23.12.05, 19:21
      "Pospacerowalam" sobie troche po Manhattanie z konca XIX i poczatku XX wieku
      ogladajaz fotografie w albumie "New York Then and Now."
      Jest troche fotografi z miejsc opisanych w Alieniscie. Niesamowite wrazenie
      poczuc sie tak blisko tamtych czasow.
      Mogliby tylko odswiezyc zdjecia "wspolczesne", bo maje juz po 30 lat. Nowy Jork
      zmienia sie przeciez kazdego dnia.
    • claudia207 Re: Alienista 23.12.05, 19:23
      Dzieki Stauta za zachecenie mnie do przeczytania tej niesamowitej ksiazki,
      ktorej sama na pewno nie wzielabym do reki. Szkoda, ze mam tak malo czasu na
      czytanie :-(
    • aniutek Re: Alienista 24.12.05, 19:09
      koncze "aniola ciemnosci" dobra ksiazka, czesc akcji rozgrywa sie w malych
      miasteczkach upstate ny i ciekawy jest ich koloryt ad 1897. ciekawe
      postrzeganie roli kobiety jakze inne od dzisiejszego, jednak duzo osiagnelysmy
      przez ostatnie 100 lat :)
      • staua Re: Alienista 24.12.05, 21:53
        Fajnie, dziewczyny, ze podoba Wam sie Carr. "Aniola" jeszcze nie przeczytalam, rzeczywiscie, czasu za
        malo, a lista ksiazek do przeczytania coraz dluzsza...
        Pozdrawiam Was swiatecznie. Aniu - dzieki za zyczenia od Zu.!
        • mika_1 Re: Alienista 02.01.06, 14:03
          Alienista i Anioł Ciemności już za mną. Strasznie żałuję, że nie ma więcej
          książek Carra, bo to naprawdę świetna lektura.
          Pochłonęłam te książki w szpitalu i choć nie polecam takich atrakcji, to jednak
          są jakies plusy - można się naczytać:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka