Dodaj do ulubionych

wątek kulinarny

10.02.06, 20:55
Pytanie dotyczace rosolu. Czy udaje sie wam tutaj ugotowac dobry rosol? Jesli
tak, to jakiego miesa uzywacie i gdzie je kupujecie? Bo mnie zaden
amerykanski rosol nie smakowal nigdy tak jak rosolek w Polsce. Poradzcie.
Obserwuj wątek
    • kathy.25 Re: wątek kulinarny 10.02.06, 21:12
      Szczerze?
      Gdyby nie kostki rosolowe (Winiar lub Knorra "Rosol z kury") rosolu gotowanego
      na tutejszych kurach wogole nie daloby sie zjesc. Mowie tu nie tylko w imieniu
      swoim, ale przede wszystkim mojego meza, ktory cierpi bardzo w Stanach - jako ze
      wielki z niego smakosz i rosolek moglby jesc codziennie.
      • kashunda Re: wątek kulinarny 10.02.06, 21:37
        Moja mama czesto gotuje rosol,uzywa tylko kury od amishow.Zawsze bardzo mi
        smakuje i nie mysle ze jest gorszy od tego ktory gotowala w Polsce.
        • bea_mama Re: wątek kulinarny 10.02.06, 21:47
          Nie watpie ze kura od Amishow jest the best, tylko gdzie Amishe a gdzie
          Colorado...
          • edytais Re: wątek kulinarny 10.02.06, 23:02
            No wlasnie, rosol swietny wychodzi tylko ze zdrowej kury. Takiej co to sobie
            biega po polu i robaczka zje od czasu do czasu, nie jest faszerowana
            antybiotykami czy hormonami, i nie za stara. Mozesz znalezc takie w sklepach ze
            zdrowa zywnoscia. W Bloomington, Indianie sklep taki sprzedawal kury od
            Amishow, to moze i w Colorado sie taki sklep z podobnym drobiem znajdzie. Jak
            masz zamrazarke duza to mozna tez przez internet zamowic. Ja kiedys zamawialam
            mrozone organiczne free range kurczaki. Rosol z nich wychodzil bardzo dobry.
            Ja kupowalam od west wind farms. Nie kupuj z White Egret Farms bo oni mnie
            obskubali (forse wzieli nigdy towaru nie wyslali a Better Busines B. nic na to
            nie wskoralo, dostalam tylko wiadomosc, ze nie ja jedna stratna i ta farma nie
            jednego tak oszukala).
      • bea_mama Re: wątek kulinarny 11.02.06, 07:52
        kathy.25 napisała:

> Gdyby nie kostki rosolowe (Winiar lub Knorra "Rosol z kury") rosolu gotowanego
        > na tutejszych kurach wogole nie daloby sie zjesc.

Tez uzylam kostki rosolowej, ale ona zawiera MSG, ktory niestety uczula moja
        Zuzie. Zreszta co teraz nie zawiera MSG?...
        • samo Re: wątek kulinarny 11.02.06, 10:09
          Bea, polecam ci te kostki, sa na regalach ze zdrowa zywnoscia w supermarketach:
          www.veganessentials.com/catalog/vegetable-bouillon-cubes-by-rapunzel.htm
          Mozesz je tez zamowic w necie, np z podanej strony. Nie zawieraja MSG, sa
          bardzo dobre.
    • cyborgus Re: wątek kulinarny 13.02.06, 22:31
      kurczak od amishow albo organiczny.

i gotuj na bardzo malym ogniu, aby sie tylko pyrtolilo. wlasnie mnie ostatnio
      mama nauczyla gdy tu byla, bo ja to zawsze gaz na full zeby bylo szybciej:)
      • aniutek Re: wątek kulinarny 13.02.06, 22:57
        > kurczak od amishow albo organiczny.
        Ok jest tez koszerny, my bardzo lubimy.
        • mamaagnieszka Re: wątek kulinarny 15.02.06, 15:48
          Ja gotuje na kurze i wolowym z koscia, pol na pol. Mieso kupuje a wild oats
          albo trader joe's. Najpierw gotuje jarzyny a potem do gotujacego wywaru dodaje
          mieso, wtey rosol jest bez szumowin. Wychodzi calkiem calkiem ale i tak nie
          taki jak u babci na wsi, z prawdziwej "wsiowej" kury.
    • bea_mama pressure cooker 17.02.06, 19:50
      Niedawno zakupilam szybkowar i teraz wprawiam sie w "szybkim" gotowaniu:) Jesli
      ktos z was uzywa go i ma jakies dobre przepisy na jakies "jednogarnkowe" danie
      (np. mieso+ziemniaki+warzywa)to bylabym bardzo wdzieczna gdyby sie ze mna nimi
      podzielil (przepisami nie daniami;)). A moze znacie jakas ciekawa strone z
      przepisami do takiego gara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka