bea_mama 10.02.06, 20:55 Pytanie dotyczace rosolu. Czy udaje sie wam tutaj ugotowac dobry rosol? Jesli tak, to jakiego miesa uzywacie i gdzie je kupujecie? Bo mnie zaden amerykanski rosol nie smakowal nigdy tak jak rosolek w Polsce. Poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathy.25 Re: wątek kulinarny 10.02.06, 21:12 Szczerze? Gdyby nie kostki rosolowe (Winiar lub Knorra "Rosol z kury") rosolu gotowanego na tutejszych kurach wogole nie daloby sie zjesc. Mowie tu nie tylko w imieniu swoim, ale przede wszystkim mojego meza, ktory cierpi bardzo w Stanach - jako ze wielki z niego smakosz i rosolek moglby jesc codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kashunda Re: wątek kulinarny 10.02.06, 21:37 Moja mama czesto gotuje rosol,uzywa tylko kury od amishow.Zawsze bardzo mi smakuje i nie mysle ze jest gorszy od tego ktory gotowala w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: wątek kulinarny 10.02.06, 21:47 Nie watpie ze kura od Amishow jest the best, tylko gdzie Amishe a gdzie Colorado... Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: wątek kulinarny 10.02.06, 23:02 No wlasnie, rosol swietny wychodzi tylko ze zdrowej kury. Takiej co to sobie biega po polu i robaczka zje od czasu do czasu, nie jest faszerowana antybiotykami czy hormonami, i nie za stara. Mozesz znalezc takie w sklepach ze zdrowa zywnoscia. W Bloomington, Indianie sklep taki sprzedawal kury od Amishow, to moze i w Colorado sie taki sklep z podobnym drobiem znajdzie. Jak masz zamrazarke duza to mozna tez przez internet zamowic. Ja kiedys zamawialam mrozone organiczne free range kurczaki. Rosol z nich wychodzil bardzo dobry. Ja kupowalam od west wind farms. Nie kupuj z White Egret Farms bo oni mnie obskubali (forse wzieli nigdy towaru nie wyslali a Better Busines B. nic na to nie wskoralo, dostalam tylko wiadomosc, ze nie ja jedna stratna i ta farma nie jednego tak oszukala). Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: wątek kulinarny 11.02.06, 07:52 kathy.25 napisała: > Gdyby nie kostki rosolowe (Winiar lub Knorra "Rosol z kury") rosolu gotowanego > na tutejszych kurach wogole nie daloby sie zjesc. Tez uzylam kostki rosolowej, ale ona zawiera MSG, ktory niestety uczula moja Zuzie. Zreszta co teraz nie zawiera MSG?... Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: wątek kulinarny 11.02.06, 10:09 Bea, polecam ci te kostki, sa na regalach ze zdrowa zywnoscia w supermarketach: www.veganessentials.com/catalog/vegetable-bouillon-cubes-by-rapunzel.htm Mozesz je tez zamowic w necie, np z podanej strony. Nie zawieraja MSG, sa bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborgus Re: wątek kulinarny 13.02.06, 22:31 kurczak od amishow albo organiczny. i gotuj na bardzo malym ogniu, aby sie tylko pyrtolilo. wlasnie mnie ostatnio mama nauczyla gdy tu byla, bo ja to zawsze gaz na full zeby bylo szybciej:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: wątek kulinarny 13.02.06, 22:57 > kurczak od amishow albo organiczny. Ok jest tez koszerny, my bardzo lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: wątek kulinarny 15.02.06, 15:48 Ja gotuje na kurze i wolowym z koscia, pol na pol. Mieso kupuje a wild oats albo trader joe's. Najpierw gotuje jarzyny a potem do gotujacego wywaru dodaje mieso, wtey rosol jest bez szumowin. Wychodzi calkiem calkiem ale i tak nie taki jak u babci na wsi, z prawdziwej "wsiowej" kury. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama pressure cooker 17.02.06, 19:50 Niedawno zakupilam szybkowar i teraz wprawiam sie w "szybkim" gotowaniu:) Jesli ktos z was uzywa go i ma jakies dobre przepisy na jakies "jednogarnkowe" danie (np. mieso+ziemniaki+warzywa)to bylabym bardzo wdzieczna gdyby sie ze mna nimi podzielil (przepisami nie daniami;)). A moze znacie jakas ciekawa strone z przepisami do takiego gara. Odpowiedz Link Zgłoś