anuletka 24.02.06, 00:32 Jak wygląda sprawa robienia amerykańskiego prawka na wizie turystycznej, ale posiadając kartę SSN "with valid visa authorisation"? Najbardziej interesowałyby mnie przepisy w MA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jj19 Prawenko po raz 1000 :). 24.02.06, 01:16 Kluczowym slowem w Twoim zapytaniu jest "WIZA TURYSTYCZNA". Jako turystka mozesz jezdzic na polskim prawie jazdy tak dlugo dopoki masz wazna WIZE TURYSTYCZNA. Nieuzasadnione jest z punktu widzenia urzedu wydawanie turyscie amerykanskiego prawa jazdy. W jakim celu? Teraz sam SS nie wystarczy do zdobycia prawa. Nalezy pokazac inne uzasadniajace wydanie dokumenty. Sprawa otrzymania wiec amerykanskiego prawa jazdy na WIZIE TURYSTYCZNEJ wyglada goowniano do niemozliwosci. Twoja jedyna szansa jest poczekanie na druga opinie ktora poinformuje Ciebie, ze pisze bzdury i prawo dostaniesz latwo. I ewentualnie ludzic sie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes poprawka 24.02.06, 02:33 Niestety ja tez tak mysalelm jak ty ale okazuje sie ze majac wazna wize turystyczna mozesz wyrobic tutejsze prawo jazdy. I tak w Kalifornii: www.dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#SSN Exception to the SSN requirement: If you are legally present in the US, but ineligible for an SSN, you are exempt from SSN requirements. However, you must still provide an acceptable birth date/legal presence document for any DL/ID card application OR provide a valid SSN. Na stronie DMV Massachussets mozna natomiast znalec cos takiego i podejrzewam turysta rowniez sie kwalifikuje: 7. I am not a US citizen and do not have a SSN. Can I obtain a drivers license? A Maybe. A non-US citizen who does not have a SSN and who is not eligible for a SSN under current federal regulations or policies, may still be issued a learners permit, drivers license or ID Card. The person must provide acceptable identification documents, acceptable evidence that he or she has applied for a SSN but has been denied by the Social Security Administration, and must otherwise qualify for the permit, license or ID Card being sought. Na tej zasadzie ci ktorzy maja wazna wize moga spokojnie isc do DMV i wyrobic tutejsze prawo jazdy BEZ posiadania SSN. Podkreslam ze jestem 100% pewien co do Kalifornii. Jesli chodzi o inne stany to turysci niech sie dowiaduja we wlasciwym DMV. Odpowiedz Link Zgłoś
jj19 I beg to differ. 24.02.06, 03:21 Strony kalifornijskie i inne sa mi znane. To jest teoria. W praktyce prawa jazdy wyrobic sie nie da. Nie w obecnym klimacie. Nowy Jork tez ma duza luke w przepisach i przez ta luke pchaja sie nielegalni aby odnowic prawo jazdy. Stan chetnie przyjmuje stare, rejestruje dokladnie i ... kiszka. Zgodzisz sie ze mna, ze trudno jest wymyslic wiarygodny powod do posiadania przez turyste na wizie turystycznej DL inny niz ten, ze po prostu chca. Probujacy natychmiast grzezna w biurokatycznym korku. Fora sa pelne opowiesci o uzyskiwaniu masowo DL przez turystow i nielegalnych. W rzeczywistosci to goowno prawda. Ale uparci maja prawo probowac... Zreszta wkrotce ktos gdzies wstanie z kanapy i napisze, ze zna ... itd :). Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: I beg to differ. 24.02.06, 05:31 Do niedawna myslalem tak jak i Ty ale gdy osoba na wizie turystycznej pokazala wlasnie tak uzyskane prawo jazdy to opadla mi szczeka. Zdanie musialem zmienic. Podobno jest jeszcze takie prawo ze na obcym prawie jazdy mozesz jezdzic tylko 3 miesiace a poniewaz wize dostaje sie na 6 to maja obowiazek wystawic jako ze w USA jestes legalnie. Na pewno nie bede sie z nikim klocil, a jak chcesz to poszukaj moich wpisow na tym forum gdy wlasnie mialem takie zdanie jak Ty i za zadne pieniadze nie dalbym sie przekonac. Najlepiej gdy zainteresowana osoba pojdzie po prostu do DMV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baker Re: poprawka IP: *.4.20.30.ptr.us.xo.net 24.02.06, 04:00 Na turystycznej nie dostaniesz. Moga Ci dac prawko jak jestes na L4, czy H4, nie masz prawa do SSN ale jestes legalnie i bedziesz jeszcze przez pare lat to ci moga dac, ale niekoniecznie dadza. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nia1 Re: Border Protection..., a prawko 24.02.06, 08:11 Kazdy ma na ten temat inne zdanie. Jedni Ci powiedza, ze mozesz, inni, ze nie itp. Tutaj masz wiarygodne informacje, sprzed 2 czy 3 miesiecy. Pozdr. cms.stateline.org/cms/digitalAssets/521_immigration_chart.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Border Protection..., a prawko IP: *.oc.oc.cox.net 24.02.06, 15:42 A co to za jakies dziwo? Drivers license for immigrants banned by statute? Przeciez to nie ma najmniejszego sensu. A poza tym to zupelnie nie na temat poniewaz pytanie jest o wize turystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakar Re: Border Protection..., a prawko IP: *.hsd1.ca.comcast.net 24.02.06, 08:17 to prawda, mozna zrobic prawko w californi i jeszcze do tego sa polskie testy i nie interesuje mnie to czy ktos wierzy czy nie ,ja zrobilem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Kalifornia IP: *.oc.oc.cox.net 24.02.06, 15:44 Potwierdzam: w Californii na wizie turystycznej otrzymanie prawa jazdy to formalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś