Dodaj do ulubionych

Wielki Kanion Kolorado

• Gość: nabożny Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 15:13
      Bardzo ładne zdjęcia. Ja ostatnio widziałem park Sołacki - trochę mniejszy ale
      też ładny.
    • Gość: Thaddeus Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.hsd1.de.comcast.net 11.02.07, 15:48
      Rzeczywiscie , to Grand Canyon jest poza mozliwoscia opisania , to tylko trzeba
      zobaczyc , to trzeba doswiadczyc . Wiem bo niedawno wrocilem z tamtych stron.
      Poza tym Death Valley jest rowniez nieprzecietnym doswiadczeniem , co rowniez
      Valley of Fire . Mam wiele zdjec jak i video , ktore nagralem - oczywiscie
      amatorsko .Moge sie rowniez podzielic jezeli chcecie .
    • Gość: adnikauto Re: Wodospad Niagara.... IP: *.nyc.res.rr.com 11.02.07, 15:58
      Pozdrowienia dla wszystkich Podroznikow...
      A czy widzieliscie wodospad Niagara ze statku podplywajacego bardzo blisko oraz
      z lotu helikopterem nad wodospadem i okolica? Naprawde przezycia nie zapomniane!
      Rowniez wieczorem podswietlony wodospad widziany od strony kanadyjskiej robi
      niesamowite wrazenie! Mam niewiele zdjec ale duzo filmow 8mm, to juz chyba z 10
      lat minelo, teraz sobie uswiadomilem... Wielki Kanion i okolice jeszcze czekaja
      na swoja kolejke...
    • Gość: xp Wielki Kanion Kolorado IP: *.leeds.ac.uk 11.02.07, 17:06
      Swietne zdjecia, ladna pogoda,
      gratulacje.
      Zrobilem kiedys kilka zdjec
      kanionu na Kauai, tez w czasie wolnym
    • Gość: stasiek Wielki Kanion Kolorado IP: *.proxy.aol.com 11.02.07, 17:09
      bylem nad kanionem nie zapomniany widok trudny do opisania trzeba
      tam byc zeby to przezyc
    • Gość: ILONA Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 18:06
      Rzeczywiscie Grand Canyon przepiekny, wrazenia niesamowite.Ja bylam tam w
      zeszlym roku we wrzesniu, piekna pogoda, slonce, widoki czyste i nie zamglone,
      jednym slowem mielismy szczescie go zobaczyc w calej krasie.
      Bylo po deszczach i rzeka Colorado miala rdzawo-czerwony kolor.
      Naprawde wrazenia i wspomnienia do konca zycia wspaniale.Zdjec tez mam mnostwo!
    • Gość: wesley z usa Wielki Kanion Kolorado IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 11.02.07, 18:19
      fajne zdjecia z grand canionu sa na www.trekearth.com i nietylko z grand
      canionu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Brzoza Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.acn.waw.pl 11.02.07, 18:36
        Jezeli kogoś interesują zdjecia z grand canyonu i różnych innych miejsc w stanach, to ja wlaśnie wróciłem z wycieczki objazdowej:) zdjecia na www.hameryka.pl miłego oglądania
    • ljab Wielki Kanion Kolorado 11.02.07, 18:54
      Juz prawie czterdzieści lat marzę by tam pojechać
      • smokwawelski2019 Re: Wielki Kanion Kolorado 23.04.20, 05:09
        Idealny przewodnik jak skutecznie zobaczyć atrakcje Kanionu Kolorado gdy masz tylko jeden dzień!
        Zobacz Atrakcje Kanionu Kolorado
    • Gość: Syrena Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.chello.pl 11.02.07, 19:14
      A ja jadę 1 czerwca na 2 tygodnie. Ląduję w San Francisco. Tam wypożyczam
      samochód i via Yosemite, Sequoia, Dealth Vaalley, Las Vegas zmierzać będę do
      GRAND CANYON. Potem, jak się uda: Wupatki, Monuent Valley, Arches do Denver.
      Plan ambitny, ale do zrealizowania. Najbardziej cieszę się na Grand Canyon - bo
      to jest główny cel wyprawy.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • Gość: Polanders@att.net Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.phoenix-04-05rs.az.dial-access.att.net 11.02.07, 20:47
        Wybrala sobie pani bardzo ambitny plan,ale dwa tygodnie to nie wystarcza na to
        co pani zaplanowala Moze cztery to tak.Mieszkam w Arizonie 17 lat i troche sie
        orjetuje w tym temacie .Mimo tak napietego planu zycze pani spelnienia
        wszystkich planow w poznaniu tak pieknych krajobrazow jakie pani pozna w Ameryce
        • Gość: Syrena Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.chello.pl 11.02.07, 21:13
          Zdaję sobie sprawę, że plan jest bardzo ambitny i napięty. Też biorę pod uwagę
          to, że w trasie będę musiała z czegoś zrezygnować lub coś gdzieś skrócić.
          Pewnie będzie też tak, że niektóre zaplanowane widoki będę oglądała z
          samochodu. Ale na Canyon czasu na pewno nie będę żałowała. Dzięki za troskę i
          serdecznie pozdrawiam Rodaka z Arizony.
          Syrena
          • Gość: skymouse Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.nycap.res.rr.com 12.02.07, 04:01
            Hi Syrena
            Jesli chcesz tylko zobaczyc Grand Canyon z poludniowego brzegu {South Rim}to
            pol dnia Ci wystarczy,jesli chcesz wydac wiecej pieniedzy i spedzic wiecej czsu
            masz wiecej opcji:
            Jednodniowa wycieczka na mulach organizowana przez Xanterra Resort ida tylko do
            glownego plateau nie dochodzac do rzeki Colorado koszt 150 dol.
            Dwudniowa wycieczka na mulach z rzeka Colorado i noclegiem z wyzywieniem 350 dol
            Przelot avionetka 1 godz 110 dol
            Przelot helikopterem 1 godz 140 dol
            Mozesz tez zejsc sama lub z grupa pieszo szlakami wytyczonymi przez Park,lecz
            ostrzegam przed bardzo wysokim stopniem trudnosci,tylko zahartowani hikerzy z
            odpowiednim ekwipunkiem i duzo wody i jeszcze raz duzo wody
            Splyw pontonami po Colorado tzw rapids czyli rwace albo whitewater zaczynaja
            sie w Lake Powell na wschod od Kanionu za rezerwatami indianskimi
            Mozesz tez poplynac pontonem na spokojnej rzece tzw clear water za tama Hoovera
            polecam jest bardzo malowniczo ,spokojnie
            Szkoda ze nie bedziesz na wschodzie Stanow bo bysmy Cie ugoscili u nas
      • smokwawelski2019 Re: Wielki Kanion Kolorado 14.07.20, 04:22
        Dla kochających Kanion Kolorado polecam zestaw najlepszych punktów widokowych.
        Dużo zdjęć, praktycznych porad i mapa z zaznaczonymi punktami widokowymi
    • mamjuzdosc Wielki Kanion Kolorado 11.02.07, 21:17
      ach i zapomniałam wspomnieć, że jednak wszystkie te canyony należy podziwiac
      w "okularach" przeciwslonecznych wtedy wszystkie skałki nabieraja
      niepowtarzlanych kolorytów niczym na widokówkach hehe, ale naturalnie tez
      piekne...
    • Gość: Jana Wielki Kanion Kolorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 22:17
      Zdjęcia wspaniałe. Brakuje tylko zdjęć z wijącą się rzeką Kolorado. Jednak
      żadne, nawet najlepsze zdjęcie nie odda pierwszego wrażenia kiedy autentycznie
      zapiera dech w piersiach. To trzeba zobaczyć. Miałam szczęście widzieć ten cud
      świata w pełnym słońcu 12 lat temu i tych wrażeń mi nikt nie zabierze.
      Bardzo dziękuję autorowi zdjęć, że przypomniał mi to co niezapomniane...
      Wszystkich podrawiam,
      Jana
    • cullman Re: Wielki Kanion Kolorado 12.02.07, 02:32
      Ogladajac zdjecia przypominaja mi sie wycieczki nad Grand Canyon.Jest to
      ogromny rejon i jednodniowe wypady raczej nie pozwola na zobaczenie nawet 20%,
      ale oczywiscie sam widok z South Rim jest ogromnym przezyciem (i tu poza
      zabezpieczonymi barierkami miejscami ,nalezy byc ostroznym przy chodzeniu
      wzdluz skalistego brzegu, a wrecz nie zalecam byc "po piwku").Jezeli ktos ma
      mozliwosc to lot helikopterem -jak juz wspomniano- jest jeszcze super
      ukoronowaniem pobytu w kanionie- poza widokiem skal widac dokladnie rzeke
      Colorado,ktora np po deszczach zmienia kolor na zolto-blotnisty,a z gory bardzo
      trudno ja zauwazyc bo zaslaniaja ja skaly.Po przyjezdzie do Grand Canyon nalezy
      oczywiscie zwiedzic tamtejsza ekspozycje i zapoznac sie z dostepnymi (w wielu
      jezykach) informacjami , a najlepiej zagladnac do internetu
      www.americanparknetwork.com/parkinfo/gc/ czy www.grandcanyon.com/.
      przed wyjazdem .Sa tez public forums ,ktore dostarcza wiecej indywidualnych
      wypowiedzi.Dla osob ktore chca spedzic wiecej czasu w pln Arizonie [polecam
      Sedone,Flagstaff i troche bardziej na wschod Meteor Crater w okolicach Winslow
      www.meteorcrater.com/index.php ,bo moze malo kto wie o jego istnieniu.
    • Gość: rudolf-v Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.02.07, 06:59
      Czesc, chetnie zobacze Twoje zdjecia, tez tam bylem ale we mgle nie udalo mi
      sie zobaczyc wiec jestem ciekaw, przesle Ci pare moich fotografii, moze nie sa
      rewelacyjne, ale zawsze cos. Moj email doktorsebek@yahoo.com. Dzieki
    • diesel_83 Wielki Kanion Kolorado 12.02.07, 09:06
      Urzekające piękno!! Wielki Kanion to jedno z moich marzeń, jeszcze tam nie
      byłam ale na pewno kiedyś to nastąpi... takie widoki to live trzeba oglądać :)
    • Gość: Krysta Wielki Kanion Kolorado IP: 82.177.55.* 13.02.07, 05:05
      Dziękuję mojemu Przyjacielowi Julkowi za tą stronkę .
      Strona fantastyczna W ten sposób moge poznawac swiat i dziwy jakie daje
      przyroda .
      Dziękuje rownież AUTOROWI i tworcy strony . Ten wpis niech jest podziękowaniem
      dla autora za ogrom pracy jaki wkłada , abym ja i mnie podobni mogli zobaczyc
      to co inni ogladali , a sami tam byc nie mogą.
    • Gość: manio Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 11:15
      Wielki kanion jest super
      • voyager747 Re: Wielki Kanion Kolorado 11.04.07, 12:20
        Popieram, jest super.
        Parę moich zdjęć z tamtych okolic:
        voyager747.fotosik.pl/albumy/72169.html
        • Gość: agg pi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:37
          • Gość: $ Re: pi IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 01.06.07, 09:15
            3,14
        • Gość: agg piekne zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:38
          • voyager747 Re: piekne zdjecia 11.04.07, 20:21
            Dzięki.
    • Gość: Herban Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 14:44
      A w centrum turystycznym, w sklepie z pamiątkami głównie chińska produkcja.
      Dlatego zabrałem ładny płaski kamyczek (ok. 1 kg) i w ten sposób zadałem cios
      chińskiej gospodarce! Miałem małe wyrzuty sumienia, że uszczuplam Amerykę, ale
      mają tam tych kamyczków parę milionów??? ton. Kamyk opisałem od spodu
      flamastrem, zaimpregnowałem preparatem do kamienia i razem ze zdjęciami
      stanowią zgrabną całość.
      • emigrant_ka Re: Wielki Kanion Kolorado 06.05.07, 16:43
        A teraz pomysl, co sie stanie z tym pieknym miejscem, gdy kazdy z odwiedzajacych
        wpadnie na tak "genialny" pomysl jak TY.....?
        Wstyd mi za Ciebie....niestety:(

Na Hawajach aby ukrocic taki wandalizm krazy legenda, mowiaca o tym, ze
        ktokolwiek zabierze kamien z wulkanu czeka go seria nieszczesc.
        Moze to obejmuje kazdy zakatek tego pieknego kraju...? Pomysl nad tym...

emigrant_ka
        • Gość: MaNa Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:25
          a ja słyszałam ze chyba pod Akropol czy podobne miejsce w nocy wywrotka
          przywozi kamienie z pobliskiego kamieniołomu a w ciągu dnia turysci zabieraja
          sobie te "pamiatki" do domu
          • voyager747 Re: Wielki Kanion Kolorado 06.05.07, 19:08
            To ponoć dość znany proceder w różnych takich miejscach.Turyści wywożą a władze
            dowożą i tak to się kręci.:)
            • Gość: wojcias@gazeta.pl GC west Rim IP: *.static.spacenet.com 01.06.07, 06:42
              Z noclegiem jest tak. Ja podjechalem o 18.00 w srodku sezonu (lipiec) na
              kemping (domki kempingowe) 300m od sciany kanionu i zapytalem o nocleg.
              Grzeczna dziewczyna na praktyce z Polski powiedziala zeby zapytac ok 20.00 bo
              zwykle ktos sie nie zjawia. Zapytalem i oczywiscie byly miejsca dla calej
              naszej 4 osobowej rodzinki w samym centrum parku. Potem podobnie zalatwialismy
              noclegi w ostatniej chwili na calej naszej trasie 6 tyg w USA. Jedyna wpadke
              mielismy w Yosemite - w "ostatniej chwili" zostaly tylko brezentowe namioty.
              Polecam widok Kanionu z drugiej strony - tam gdzie ostatnio uruchomili ta
              platforme widokowa - najwyzszy punky widokowy nad ziemia....
              Latem ub roku dopiero go konczyli.
              To musi byc teraz niesamowite chodzic po szklanej podlodze kilometr nad ziemia.
              Pozdrawiam
              www.wojcias.ehost.pl/foto/displayimage.php?album=24&pos=49
              • Gość: Baton Re: GC west Rim IP: *.proxy.aol.com 01.06.07, 15:10
                wcale nie ejst tak pieknie, i kosztuej to fortuna koszt to 80 dolarow za osobe
                i nawet nie mzoesz wziac aparatu:(
                • drizzlys Re: GC west Rim 04.06.07, 03:53
                  Wstep na teren rezerwatu to $49.95 + podatek. W tej cenie bufet + przejazdy
                  autobusem pomiedzy 3-ma punktami. Wstep na Skyway to $25. Widok niesamowity i
                  naprawde warto to zobaczyc.

Uwaga: prawie przed kanionem jest 14 mil drogi szutrowki. Potrzeba 30-50 minut
                  aby ten odcinek przjechac bo nawierzchnia taka sobie i slaba widocznosc
                  (kurz). Mysle ze za kilka miesiecy bedzie asfaltowa nawierzchnia bo wlasnie
                  Indianie wygrali 7-mio letni proces o prawo przejazdu przez prywatna farme
                  (posiadlosc) ktora znajduje sie na trasie tej szutrowki. Przed wyjazdem dobrze
                  miec pelny bak benzyny :))
    • Gość: xxx Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.dyn.optonline.net 02.06.07, 05:32
      pieknie
      • Gość: Dorota Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.st.vc.shawcable.net 16.06.07, 22:29
        W jakich miesiacach najlepiej zwiedzac Kanion. Chodzi mi o to, zeby nie bylo
        upalow. Chcielibysmy jechac wynajetym samochodem z Las Vegas do Wielkiego
        Kanionu, najpierw zobaczyc Skywalk, potem South Rim.
        Pozdrawiam.
        Dorota
        • Gość: LasVegasMan Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.dhcp.embarqhsd.net 21.06.07, 01:12
          Gość portalu: Dorota napisał(a):

> W jakich miesiacach najlepiej zwiedzac Kanion. Chodzi mi o to, zeby nie bylo
          > upalow. Chcielibysmy jechac wynajetym samochodem z Las Vegas do Wielkiego
          > Kanionu, najpierw zobaczyc Skywalk, potem South Rim.
          > Pozdrawiam.
          > Dorota

Doroto, latem jest zupelnie OK nawet, gdy w Las Vegas smarzy sie jajka na
          chodniku. Grand Canyon jest na dosc duzej wysokosci. West Rim jest na wysokosci
          okolo 5000 feet (ponad 1500 metrow) i South Rim na okolo 7000 feet (ponad 2100
          metrow). Tak wiec najwyzej bedzie cieplo, ale nie upalnie.
          Do West Rim proponowalbym troche mocniejszy samochod. Powod? Odcinek 14 mil jest
          po drodze nieasfaltowanej i jedzie sie jak "golym tylkiem po podkladach
          kolejowych". Sorry za tlumaczenie, ale to inaczej sie nie da wytlumaczyc. :-))
          Dodatkowo, po zjechaniu z drogi US 93 w kierunku West Rim radze zatankowac do
          pelna. Moze sie przydac. Rowniez warto miec ze soba extra wode w butelkach. W
          razie potrzeby przyda sie. Jadac do West Rim po zjechaniu z drogi US 93
          przejezdzasz przez miejscowosc Dolan Springs. To jest ostatnia miejscowosc,
          gdzie mozesz cos kupic w razie potrzeby. Po tym ladujesz na "innej planecie".
          Nie radze lekcewazyc tej porady. Po zjechaniu z US 93 radze tez zamknac
          wentylatory powietrza, aby powietrze nie wlatywalo z zewnatrz poniewaz, kiedy
          wjedziesz na jak ja nazywam "Indian Superhighway", to zakurzysz wszystko co
          bedziesz miala w samochodzie i na sobie.
          Powodzenia.
          • Gość: RyMic Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 20:04
            Przepraszam,LasVegasMan,ale ponowię pytanie Doroty z tym, że mnie nie chodzi o
            upały ale o zimno.
            Planuję przyjazd do Las Vegas ok. 20 października.Potem od razu przejazd do
            Grand Canyon i okolic,następnie Monument Valeey i Mesa Verde.
            Około 25-26 października przejazd przez Las Vegas na Zachód i następne Parki
            m.in.Yosemite,Sequoia.
            Powrót do Las Vegas ok. 4 listopada.
            Czy w Parkach nie bedzie już za zimno,czy da się przejechać(śnieg?)?
            • ciocia_ala Re: Wielki Kanion Kolorado 05.07.07, 20:25
              Grand Canyon, Monument Valley beda ok. Snieg niczemu nie przeszkadza (bylismy
              tam w grudniu i styczniu). Mesa Verde w styczniu nie dotarlismy, glownie ze
              wzgledu na brak czasu - musielibysmy wracac po ciemku. W styczniu zalecane tam
              byly samochody z napedem 4x4 (to nie byl problem) i lancuchy (a tego juz nie
              mielismy). Najlepiej jest do nich zadzwonic i sie zapytac jakie sa warunki. Tu
              strona do Mesa Verde:

www.nps.gov/meve/
              www.nps.gov/meve/planyourvisit/upload/calendar_oct14tonov10_07.pdf

Yosemite i Sequoia nie wiem, ale tez lepiej zadzwonic:
              www.nps.gov/seki/ (pisza, ze jesien jest ok)
              www.nps.gov/yose/ ( tu zdaje sie Tioga Road bedzie juz zamknieta)
    • mariusz511 Re: Wielki Kanion Kolorado 21.06.07, 11:47
      W mojej prywatnej klasyfikacji Wielki Kanion stawiam w ścisłej czołówce miejsc
      które widziałem .
      zapraszam do moich zdjęć z Kanionu w 2006 r.
      mariusz
      www.globtroter.pl/globbaza/?submit=katalog&katalog=autor&autor=1156&strona=12
    • Gość: RyMic Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 19:26
      Wielkie dzięki dla "cioci ali" za odpowiedź na moje pytania.Wciąż jednak nie
      jestem pewien czy koniec października to dobry moment na moją podróż(tym
      bardziej,że będę z żoną i 5-letnią córką).Może jeszcze ktoś zechce podzielić
      się swoimi doświadczeniami?Szczególnie liczę na "LasvegasMana"!
    • Gość: edyta Wielki Kanion Kolorado IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 24.07.08, 06:12
      Wielki Kanion to chyba Grand Canyon, wiec ni w Colorado a w Arizonie
      • Gość: @ Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.hsd1.ca.comcast.net 24.07.08, 06:43
        Chodzi o rzeke Colorado a nie stan w ktorym sie ow kanion znajduje.
    • Gość: janusz bednarski Wielki Kanion Kolorado IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.09, 01:43
      jest to zapewne jeden z cudów Świata ,za wiele nie wiem ,ponieważ
      jadę tam w lipcu,pozdrawiam wszystkich którzy kochają naturę
      • Gość: gosc Re: Wielki Kanion Kolorado-spiewaj glosno Januszku IP: *.97-97.tampabay.res.rr.com 23.05.09, 16:24
        ..trzymaj sie zdrowo, jak masz czas to sie wybierz na dol (wielka
        frajda)......bede tam tez w lipcu schodze (pieszkom) z North Rim bo
        dzien przedtem bede na Wave (pass)....spiewaj na szlaku polskie
        piosenki i to glosno to Cie rozpoznam w tlumie (joke)....
      • Gość: ania Re: Wielki Kanion Kolorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 20:57
        chcialam zapytac o lot nad GC czy wczesniej warto zarezerwowac taki lot myslalam
        o lot z Tausayan bo podobno jest najtaniej, jesli znacie jakies strony gdzie
        mozna poznac cene oraz zrobuc rezerwacje takiego lotu o bylabym wdzieczna, bede
        leciec tam 26 czerwca :))
    • Gość: Katrina Wielki Kanion Kolorado IP: 195.47.201.* 18.03.09, 12:10
      To miejsce bajka nie do opisanaia mialam okazje podziwiac w grudniu
      cud natury:)wiecje nie trezba komentowac,robi wrazenie uwierzcie :)
    • opolanka55 Wielki Kanion Kolorado 20.03.09, 16:13
      Byłam w pełnym słońcu... Chciało się pozostać, by nie wracać do
      cywilizacji, miasta, pogoni za "czymś". Polecam z całego serca,
      jeśli jeszcze je mam ;)
    • Gość: globtrotuar Wielki Kanion Kolorado IP: 93.179.216.* 09.05.09, 17:43
      Chciałbym jeszcze raz tam być,bo raz już chciałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka